• هانا نیکولز
• ترجمة نادر اکبری
لُعاب مشتق از پوست قورباغه به عنوان محافظی در برابر آنفولانزا مطرح شده است. بر مبنای اعلام پژوهشگران مرکز واکسن ایموری و مرکز بیوتکنولوژی راجیو گاندی در هندوستان، لُعاب پوست قورباغه میتواند گونة H1 ویروس آنفولانزا را نابود کند.
کشف مزبور در نشریة "ایمیونیتی" منتشر و تحقیق توسط نویسندة ارشد مطالعه دکتر جاشی جیکوب / Joshy Jacob، استادیار میکروبیولوژی و ایمنولوژی در مرکز واکسن ایموری و دانشکدة پزشکی دانشگاه ایموری رهبری شد.
پروفسور جیکوب و دانشجوی کارشناسی ارشد دیوید هالتهاوزن / David Holthausen پروژه را با همیاری دکتر ام. آر. پیلائی / M.R. Pillai و دکتر سنیل جورج / Sanil George از مرکز بیوتکنولوژی راجیو گاندی در هند انجام دادند.
تحقیقات پیشین نشان دادهاند که پوست قورباغه مخاطی ترشح میکند که شامل "پپتیدهای دفاع میزبان" بوده و باعث محافظت آنها از باکتریهای مضر میشود. تحقیق جدید روشن میکند که ترشحات پوستی قورباغههای جنوب هند نقش "پپتیدهای ضد آنفولانزا" داشته و میتوانند در عرصة تولید داروهای ضد ویروسی نقش مفیدی داشته باشند.
برای مثال، پپتیدهای ضد آنفولانزا میتوانند یک منبع بسیار گرانبها باشند اگر مورد تازهای از آنفولانزای پاندمیک بروز کند. آنفولانزای پاندمیک وقتی بروز میکند که یک گونة جدید آنفولانزا ظهور کرده، تولید عفونت میکند و به سرعت و سهولت گسترش مییابد. در غیاب واکسن برای گونه های جدید، یا گونههایی که هماکنون به دلیل مقاومت در برابر داروهای فعلی در گردشند، پپتیدهای ضد آنفولانزا میتواند مورد استفاده قرار گیرد.
پپتید یک ترکیب کوچک مشتق از رشتههای کوچک آمینو اسیدها است، که عموماً به عنوان "بلوکهای ساختمان پروتئینها" به آنها اشاره میشود. پروفسور جیکوب و تیم تحقیق یکی از پپتیدهای کشف شده توسط خود را "یورومین" نامیدند، و "یورومی" نام شمشیری شلاق مانند است که سالها سال پیش در جنوب هند ساخته میشد.
تیم تحقیق از تحریک الکتریکی خفیف برای جمعآوری یورومین از ترشحات پوست قورباغة هندی به نام هیدروفیلاکس باهوویستارا استفاده کرد. برخی پپتیدهای ضد میکربی برای سلولهای پستانداران سمی هستند و از طریق سوراخهای موجود در غشاء سلولی عمل میکنند. در هر حال، وقتی یورومین زیر میکروسکپ الکترونی مشاهده شد، محققان از این موضوع پرده برداشتند که این پپتید فقط باعث ایجاد اختلال در یکپارچگی ویروس آنفولانزا میشود.
جیکوب مینویسد، یورومین به ناحیة بنیادی پروتئین ویروسی هماگلوتینین متصل میشود – بخشی از ویروس که مسؤول چسبیدن ویروس به سلول عفونی شده است. پروفسور جیکوب میگوید: "این ویژگی میتواند ارزشمند باشد زیرا داروهای ضد آنفولانزای فعلی بخشهای دیگر ویروس را هدف قرار میدهند."
این ناحیه از ویروس آنفولانزا همچنین هدف پیشنهادی واکسن جهانی آنفولانزا است، نسل جدیدی از واکسنها که باعث ایجاد محافظت در برابر گونههای چند سویة آنفولانزا میشود.
یورومین در برابر رشتههای ویروس آنفولانزای H1 مؤثر است
بر مبنای اعلام سازمان بهداشت جهانی / WHO، آنفولانزای اپیدمیک سالیانه در حدود 5 تا 15 درصد جمعیت ساکن در نیمکره شمالی را مبتلا میکند. در حال حاضر، مؤثرترین راه پیشگیری از آنفولانزا برای مردمی که در معرض بیشترین ریسک برای عوارض جدی قرار دارند انجام واکسیناسیون سالیانه علیه این بیماری است.
مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC) توصیه میکند، تمام افراد در سنین 6 ماه به بالا باید در هر فصل علیه آنفولانزا واکسینه شوند.
در یک آزمایش، محققان مشاهده کردند که تحویل یورومین به موشهای واکسینه نشده از طریق بینی آنها را در مقابل دوز کشندة آنفولانزا محافظت میکند. در هر حال، این حفاظت فقط خاص برخی نژادهای خاص آنفولانزا مؤثر بود. یورومین علیه گونة H1 کارآیی داشت – که نژاد پاندمیک 2009 بود – اما در مقابل دیگر نژادهای فعلی آنفولانزا نظیر H3N2 مؤثر نبود. عامل عفونی که یورومین قورباغهها را در برابر آن محافظت میکند فعلاً ناشناخته است.
دکتر جاشی جیکوب میگوید: "از آنجا که ویروسهای انسانی قادر به ایجاد عفونت در قورباغهها نیستند، تولید یورومین احتمالاً در قورباغهها امکانی برای مقابله با برخی دیگر از پاتوژنها ایجاد میکند."
توسعة پپتیدهای ضد میکربی از پوست قورباغهها به شکل داروهای فعال موضوع چالشبرانگیزی است زیرا آنزیمهای بدن میتوانند باعث شکسته شدن آنها شوند. کار بعدی جیکوب و همکارانش بر جستجوی راههایی برای ایجاد موازنه میان یورومین و دیگر پپتیدهای ضد ویروسی متمرکز خواهد شد. تیم تحقیق همچنین در نظر دارد دیگر پپتیدهای مشتق از قورباغه را که ممکن است باعث از بین بردن ویروسهای دیگری نظیر دنگو و زیکا شوند، جستجو کنند.
Source:
medicalnewstoday.com
Frog skin compound destroys flu virus
Written by Hannah Nichols
Published: 19 April 2017