• تیم نیومن
• ترجمة هامیک رادیان
بیماری کبد چرب غیر الکلی یک مشکل جدی و رو به افزایش است. این بیماری که پیشتر با چاقی مرتبط شده است، اکنون با چاقی مادران باردار نیز مرتبط میشود – که بدین معنی است که آنچه مادر شما در دوران بارداری میخورده، میتواند بر سلامت کبد شما در آینده تأثیر بگذارد.
بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD) با تشکیل چربی در سلولهای کبد مشخص میشود. اگرچه وجود چربی در کبد طبیعی است، اما اگر میزان چربی در کبد زیاد باشد، میتواند به جراحت کبد و سیروز منجر شود.
سیروز فرآیندی را تشریح میکند که در طول آن سلولهای کبد به تدریج جای خود را با بافتهای آسیب دیده تعویض میکنند، که این توانایی کبد را برای ارائة عملکرد کامل کاهش میدهد.
تخمین زده میشود که در حدود 20 تا 30 درصد مردم در جهان غرب دچار بیماری کبد چرب غیر الکلی باشند، و به نظر میرسد که این رقم در حال افزایش است.
افراد دچار دیابت نوع 2 و چاقی مفرط در میان آسیبپذیرترین گروهها قرار دارند. در این گروه از مردم، دامنة شیوع NAFLD به ترتیب 70 تا 90 درصد است.
اگرچه برخی از ریسکفاکتورهای این بیماری شناخته شدهاند، همیشه این موضوع روشن نیست که چرا برخی افراد دچار NAFLD میشوند، در حالی که افراد دیگر با وضعیت مشابه، دچار آن نمیگردند. به دلیل شیوع روزافزون NAFLD در حال حاضر تحقیقات گستردهای در مورد موارد موجب ایجاد این بیماری و فهم مسائل پنهان در پشت آن جریان دارد.
آخرین تحقیق از سوی تیمی به سرپرستی دکتر مایکل تامپسون / Michael Thompson، پژوهشگر غدد درونریز کودکان در بیمارستان سراسری کودکان اُهایو صورت گرفته است. نتایج مطالعه در مورخ 24 آوریل 2017 در گردهمآیی "بیولوژی تجربی 2017" در شیکاگو عرضه میشود.
با استفاده از یک مدل موشی، محققان به بررسی اثر احتمالی رژیم غذایی پرچربی در مادر بر سلامت کبد فرزند پرداختند.
دکتر تامپسون دلایل تصمیم خود در مورد انجام پروژة فعلی را توضیح میدهد: "عوارض چاقی مخصوصاً با توجه یه شیوع آن، بار هزینهای بزرگی بر سیستم پزشکی است. فهم اینکه چگونه مجاورت با مادر بر بیماریهای مرتبط به چاقی نظیر بیماری کبد چرب غیر الکلی تأثیر میگذارد به ما امکان میدهد درمانهای کمهزینة پیشگیرانه را به جای انتظار برای بروز عوارض مورد استفاده قرار دهیم."
آیا رژیم غذایی مادر خطر NAFLD را در فرزند افزایش میدهد؟
وقتی دادهها آنالیز شدند، محققان پی بردند که قرار داشتن در معرض رژیم غذایی پرچربی در طول دورة رشد تغییراتی را در کبد پدید میآورد که در دوران بزرگسالی نیز ادامه پیدا میکند. این تغییرات حتی در صورتی که فرزند دارای رژیم غذایی کمچربی باشد نیز به قوت خود باقی میماند.
اگر این اثرات در انسان نیز اثبات شود، بدین معنی خواهد بود که فرد حتی در صورت برخورداری از وزن در محدودة سالم، در صورتی که مادر وی در دورة بارداری چاق بوده باشد، هنوز در خطر ابتلاء به NAFLD قرار دارد.
وقتی تیم تحقیق به بررسی دقیقتر دادهها پرداخت، متوجه شد که میزان اسید صفروای و ژنهای درگیر در تنظیم آن در کودکان مادران چاق دچار تغییر میشوند. این نشان میدهد که فرزند ممکن است دچار کلستاز باشد، نوعی بیماری که در آن جریان نرمال اسید مختل میشود.
دکتر مایکل تامپسون میگوید: "اگر فرزندان انسانها از مادران چاق نیز دارای ریسک مشابهی برای ابتلاء به فیبروز باشند، چنان که ما در موشها دیدهایم، ممکن است بتوانیم پیشبینی کنیم که چه کسی به طور جدیتر در معرض ابتلاء به بیماری قرار دارد. دانستن اینکه چه کسی در بالاترین ریسک برای بیماری قرار دارد ما را در این مورد که کدام بیماران باید به روشهای تهاجمیتر مورد درمان قرار گیرند راهنمایی میکند. به علاوه، فهم ساز و کار زیستی درگیر این افزایش ریسک میتواند به ایجاد درمانهای پیشگیرانه منجر شود."
نتایج مطاله نیاز به تأیید دارند، اما آنها در را به روی مجموعهای از پرسشهای تازه باز میکنند. تامپسون و تیمش اکنون برنامهای برای تحقیق بیشتر در مورد ریسک پیشرفت بیماری در دست اجرا دارند. با استفاده از همان مدل موشی، آنها همچنین در حال طراحی مطالعاتی هستند که درمانهای پیشگیرانة قابل ارائه در طول بارداری یا زمان کوتاهی پس از تولد را برسی میکنند.
با توجه به افزایش میزان NAFLD تحقیق در این مسیر احتمالاً با سرعت بسیار ادامه خواهد داشت. پیشگیری از این بیماری یا کُند کردن روند پیشرفت آن میتواند فوایدی عظیم برای گروههای انسانی در مقیاس بزرگ در پی داشته باشد.
Source:
medicalnewstoday.com
Your mother's diet may influence your liver's health
Written by Tim Newman
Published: Mon 24 April 2017