• آنا ساندویو
• ترجمه محمدقاسم رافعی
فیبریلاسیون دهلیزی یکی از اشکال رایج ناهنجاری قلب است، و بیماران مبتلا به این بیماری اغلب داروهای ضد انعقاد یا رقیق کنندۀ خون میگیرند. تحقیق جدید میگوید که خطر بروز زوال عقل در آن دسته از بیماران فیبریلاسیون دهلیزی که درمان با داروهای ضد انعقادی در آنها به تأخیر میافتد، افزایش پیدا میکند.
فیبریلاسیون دهلیزی (A-fib) شایعترین شکل آریتمی قلب - یا بینظمی ضربان قلب - است که برخی از اوقات میتواند سبب بروز مشکلات جدی قلبی نظیر لخته شدن خون، سکته مغزی و حتی نارسایی قلبی شود.
انجمن قلب آمریکا (AHA) تخمین میزند که در حال حاضر 2.7 میلیون آمریکایی بزرگسال با A-fib به زندگی ادامه میدهند. AHA همچنین گزارش میدهد که اگر A-fib بدون درمان به حال خود رها شود، شانس مرگ ناشی از مشکلات قلبی تا دو برابر و خطر استروک تا 5 برابر افزایش پیدا میکند.
زوال عقل نیز بیماری شایعی است، و تخمین زده میشود که 1 تا 3 میلیون آمریکایی در شرایط ابتلا به این بیماری به پایان عمر خود میرسند.
یک مطالعۀ جدید و در مقیاس بزرگ این دو وضعیت را به هم مرتبط میکند. محققان انستیتو قلب مرکز پزشکی اینترمونتین در سالک لیک سیتی، در مورد ارتباط میان نرخ زوال عقل و بازۀ زمانی مصرف رقیق کنندههای خون - یک شکل رایج درمان بیماران A-fib - تحقیق کردند.
یافتههای مطالعه در "ریتم قلبی 2017"، سی و هشتمین اجلاس علمی سالانه انجمن ریتم قلبی که در شیکاگو برگزار گردید، عرضه شد.
مطالعۀ ارتباط میان درمان با داروهای ضد انعقاد خون و ریسک زوال عقل
محققان وضعیت 76.000 بیمار دچار A-fib را تجزیه و تحلیل کردند که هیچ تاریخچهای از زوال عقل نداشتند و داروهای ضد انعقاد خون مثل ضد پلاکتها یا وارفارین میگرفتند. مطالعه این بیماران را از زمان تشخیص ابتلا به A-fib تا هنگام آغاز درمان با داروهای ضد انعقادی دنبال کرد.
سپس نمونههای مطالعه به دو گروه تقسیم شدند: آنهایی که درمان با رقیق کنندههای خون را بلافاصله شروع کردند (در کمتر از 30 روز پس از تشخیص)، و آنهایی که درمان را دیرتر آغاز کردند (یک سال پس از تشخیص اولیه).
از کل بیماران در مجموع 26.189 نفر در نهایت داروی رقیق کنندۀ خون گرفتند، 21.781 بیمار داروی ضد پلاکت دریافت کردند و به 4.408 بیمار به عنوان داروی ضد انعقادی وارفارین داده شد.
داروهای رقیق کنندۀ خون عموماً برای پیشگیری از سکتۀ مغزی تجویز میشوند، اما برخی پزشکان گاهی از اوقت تجویز آنها را به دلایل مختلف شامل پایین بودن ریسک سکته مغزی به تعویق میاندازند.
در نتیجه، تیم تحقیق همچنین از یک ابزار پیشبینی موسوم به نمرهدهی واسک CHADS2 برای تعیین ریسک سکته مغزی در میان نمونهها استفاده کرد.
تأخیر کوچکی در حد فقط 30 روز میتواند خطر زوال عقل را افزایش دهد
محققان افزایش قابل ملاحظهای در خطر زوال عقل در میان بیمارانی یافتند که درمان آنها به تأخیر افتاده بود.
بیماران با ریسک کم ابتلا به سکته مغزی که درمان آنها به تأخیر افتاده بود در مقایسه با آنهایی که کار درمانشان بلافاصله شروع شده بود دارای 30 درصد ریسک بالاتر برای ابتلاء به زوال عقل بودند. بیماران با ریسک بالای ابتلا به استروک که درمان آنها دچار تأخیر شده بود دارای 136 درصد ریسک بالاتر برای ابتلا به زوال عقل بودند.
به علاوه مطالعه وجود یک ریسک خطی سکته مغزی را نشان داد که با تعداد روزهایی که درمان به تأخیر میافتاد افزایش پیدا میکرد. به ویژه این تأخیر به سه بازۀ زمانی زیر تقسیم میشد: زیر 30 روز، 31 روز تا 1 سال، 1 تا 3 سال، و در نهایت بیش از 3 سال.
دکتر جیرد بونچ / Jared Bunch، مدیر تحقیقات ریتم قلبی در انستیتو قلب مرکز پزشکی اینترمونتین در تفسیر یافتههای مطالعه میگوید:
"نتایج ما اهمیت درمان فوری با داروهای ضد انعقادی را در صورت تشخیص ابتلا بیمار به فیبریلاسیون دهلیزی مورد تأکید مجدد قرار میدهد. ما برای اولین بار مشاهده کردیم که تأخیر حتی در حد 30 روز برای آغاز درمان با داروهای ضد انعقاد خون میتواند ریسک درازمدت ابتلا به زوال عقل را در بیمار افزایش دهد.
ما میخواهیم مطمئن شویم هر کاری را که ممکن بوده برای محدود کردن ریسک صدمات مغزی برای بیماران خود انجام دادهایم. در این مطالعه، فواید ناشی از مصرف وارفارین مشخص بود و ما امیدواریم که داروهای ضد انعقادی جدیدتر که عملکردی بهتر از وارفارین دارند و استفاده از آنها آسانتر است، ریسک زوال عقل را بیشتر کاهش خواهند داد."
محققان انستیتو قلب مرکز پزشکی اینترمونتین در حال حاضر مشغول کار بر روی یک مطالعۀ آیندهنگر در مقیاس بزرگ هستند که در آن یک داروی ضد انعقاد جدید به نام دابیگتران با وارفارین مقایسه و میزان نزول شناختی در طول یک دورۀ 2 ساله پایش میشود.
Source:
medicalnewstoday.com
Delaying blood thinning treatment may raise dementia risk
Written by Ana Sandoiu
Published: Fri 12 May 2017
نظرات (0)