• هانر وایتمن
• ترجمه نادر اکبری
یک مطالعۀ جدید عنوان میکند، مردمی که به صورت ژنتیکی دچار عدم تحمل لاکتوز هستند، باید مصرف غذاهای غیر لبنی غنی شده با ویتامین D را افزایش دهند. این مطالعه پس از پی بردن به این موضوع که این گروه از مردم بیشتر در معرض کمبود میزان این مادۀ تغذیهای حیاتی هستند به نتیجۀ مزبور رسیده است.
نویسندۀ همکار مطالعه احمد ال سوهمی / Ahmed El-Sohemy، استاد تغذیه در "دانشکدۀ پزشکی دانشگاه تورونتو" در کانادا و همکارانش یافتههای خود را اخیراً در "نشریۀ تغذیه" منتشر کردهاند.
عدم تحمل لاکتوز به مفهوم ناتوانی بدن در جذب مؤثر لاکتوز تعریف میگردد. لاکتوز قندی است که در فرآوردههای لبنی شامل شیر، کره و پنیر یافت میشود.
این وضعیت هنگامی بروز میکند که رودۀ باریک یا کوچک قادر به تولید مقدار کافی لاکتاز، آنزیم شکنندۀ لاکتوز، نیست.
اگر فرد دچار عدم تحمل لاکتوز فرآوردههای لبنی مصرف کند، ممکن است دچار نفخ، تورم شکم، اسهال، تهوع و درد شکمی شود. این علایم معمولاً در حدود 30 دقیقه تا دو ساعت پس از مصرف لاکتوز عود میکنند.
این موضوع دقیقاً روشن نیست که چه تعداد از مردم دچار عدم تحمل لاکتوز هستند، اما تخمینها عنوان میکنند که در حدود 65 درصد مردم پس از دوران کودکی دچار سطحی از عدم توانایی هضم لاکتوز میشوند.
یکی از علل عدم تحمل لاکتوز بروز جهشهایی در ژن LCT است که ژن مسؤول تولید لاکتوز محسوب میشود.
مردم دچار عدم تحمل لاکتوز باید مراقب مصرف ویتامین D خود باشند
پس از تجزیه و تحلیل وضعیت 1495 مرد و زن که بخشی از "مطالعۀ نوتریجنومیکس و سلامت" بودند، ال سوهمی و همکارانش پی بردند که مردم دارای جهشهای ژن LCT، در مقایسه با جمعیت عمومی فرآوردههای لبنی کمتری مصرف میکنند.
افراد دارای جهشهای ژن مزبور همچنین دارای سطح خونی کمتری از ویتامین D بودند، که تیم تحقیق آن را ناشی از کاهش مصرف فرآوردههای لبنی در این گروه از افراد میداند، چرا که این مواد غذایی اغلب با ویتامین D غنی میشوند.
ال سوهمی میگوید: "ما از این موضوع که مردم دچار عدم تحمل لاکتوز کمتر لبنیات مصرف میکنند شگفت زده نشدیم، شگفتزدگی ما از این بابت بود که این افراد کمبود این ویتامین حیاتی را با مصرف دیگر فرآوردههای غنی شده با ویتامین D یا مکملهای این ویتامین جبران نمیکنند."
ویتامین D برای جذب کلسیم در روده که برای سلامت استخوانی مهم است، حیاتی تلقی میشود. این ویتامین همچنین به عملکرد عصبها کمک کرده و به بدن در از بین بردن میکربها و ویروسها یاری میدهد.
نکتۀ جالب توجه این بود که محققان پی بردند افراد دچار جهشهای ژن LCT کوتاهقدتر از جمعیت عمومی هستند، که این نشان میدهد کاهش مصرف ویتامین D از طریق عدم مصرف لبنیات میتواند باعث مهار رشد استخوانها شود.
ال سوهمی و همکارانش میگویند، یافتههای آنها عنوان میکند که مردم دچار عدم تحمل لاکتوز باید مصرف ویتامین D از طریق مصرف فرآوردههای غیر لبنی را در برنامۀ غذایی خود لحاظ کنند.
احمد ال سوهمی میگوید: "این یافتهها در مورد نیاز به آگاهی بیشتر افرادی که بر اثر عدم تحمل لاکتوز دچار محدودیت مصرف فرآوردههای لبنی هستند، حرف میزنند. این گروه از مردم باید آگاه باشند که مقدار کافی ویتامین D برای خود را از طریق مصرف سایر فرآوردههای غنی از ویتامین D مثل برخی انواع آب میوه، تأمین کنند، یا به مصرف فرآوردههای لبنی فاقد لاکتوز رو بیاورند."
دیگر یافتۀ مطالعه این است که افراد دچار حتی یک کپی جهش یافتۀ ژن LCT دچار عدم تحمل نسبت به لاکتوز هستند، اما میزان این عدم تحمل در این گروه از افراد کمتر از کسانی است که دو کپی جهش یافتۀ این ژن را دارند. پیشتر گمان میرفت که برای ابتلا به عدم تحمل لاکتوز دو کپی جهش یافتۀ این ژن مورد نیاز است.
بر مبنای اعلام محققان، این یافتهها نشان میدهد که تعریف بالینی و طبقهبندی ژنتیکی عدم تحمل لاکتوز ممکن است نیاز به بازبینی داشته باشد.
Source:
medicalnewstoday.com
Lactose intolerance linked to lower vitamin D levels
Written by Honor Whiteman
Published: Tue 16 May 2017
نظرات (0)