• هانر وایتمن
• ترجمه هامیک رادیان
این فقط بچهها نیستند که از خوردن شیر پستان مادر سود میبرند؛ تحقیق جدید پی برده است که شیردهی باعث کاهش خطر بروز بیماری قلبی و سکته مغزی در مادران میشود.
بیشتر آنکه محققان پی بردند که میزان خطر بیماری قلبی و سکته مغزی در مادران به ازاء هر 6 ماه شیردهی بیشتر دچار کاهش بیشتری میشود.
نویسندۀ همکار مطالعه دکتر سانی پیترز / Sanne Peters، از دانشگاه آکسفورد در انگلستان و همکارانش اخیراً یافتههای خود را در "نشریه انجمن قلب آمریکا" منتشر کردند.
بیماری قلبی عامل پیشتاز ایجاد مرگ و میر در میان زنان و مردان آمریکایی است. CDC گزارش میدهد که هر ساله 610.000 نفر بر اثر بیماری قلبی جان خود را از دست میدهند که این معادل یکچهارم کل مرگ و میر است.
سکتۀ مغزی نیز درجامعۀ آمریکا عاملی پیشتاز در ایجاد ناتوانی محسوب میشود. هر ساله بیش از 795.000 آمریکایی دچار استروک میشوند. از این تعداد حدود 610.000 مورد سکتۀ مغزی اول محسوب میشود.
مطالعات پیشین نشان دادهاند که زنان شیرده کاهش درازمدت بیشتری را در فشار خون، کلسترول، و کاهش وزن تجربه میکنند، که میتواند برای سلامت قلبی عروقی آنها مفید باشد.
به هر جهت، دکتر پیترز و همکارانش مینویسند که اثرات درازمدت شیردهی بر سلامت قلبی عروقی مادر روشن نیست.
شیردهی و سلامت قلبی عروقی
برای رسیدن به درک بهتری از ارتباط مزبور، محققان دادههای 289.573 زن چینی را که بخشی از مطالعۀ "زیستبانک کادوری چین" بودند تجزیه و تحلیل کردند. تمامی زنان در زمان آغاز مطالعه از نظر قلبی عروقی سالم بودند و تقریباً همگی بچه داشتند.
به عنوان بخشی از مطالعه، از زنان درخواست شد تا اطلاعاتی در مورد تاریخچۀ باروری خود، شامل این مورد که آیا فرزندانشان را با شیر پستان خود تغذیه کردهاند و نیز مدت این شیردهی، ارائه دهند.
محققان همچنین در طول بیش از 8 سال پیگیری مطالعه به میزان شیوع بیماری قلبی و سکته مغزی در میان این زنان دقیق شدند.
تیم تحقیق پی برد، در مقایسه با زنانی که هرگز به شیردهی فرزندان خود از پستان خویش اقدام نکردهاند، در زنانی که به این کار اقدام کردهاند میزان خطر ابتلاء به بیماری قلبی 9 درصد و خطر سکتۀ مغزی 8 درصد پایینتر است.
در بررسی نتایج با توجه به طول مدت شیردهی، مطالعه آشکار کرد، زنانی که به بچههایشان به مدت دو سال یا بیشتر شیر دادهاند تا 18 درصد کمتر در معرض ابتلاء به بیماری قلبی قرار دارند و کاهش میزان خطر در مورد سکتۀ مغزی 17 درصد است.
برای هر شش ماه شیردهی اضافی، خطر ابتلاء به بیماری قلبی و سکتۀ مغزی به ترتیب 4 و 3 درصد کاهش پیدا میکند.
پس از لحاظ کردن انبوهی از ریسک فاکتورهای بیماری قلبی عروقی شامل مصرف سیگار، دیابت، و فشار خون بالا، نتایج مطالعه همچنان به قوت خود باقی بود.
"تنظیم مجدد" متابولیسم ممکن است توضیح دهندۀ نتایج باشد
محققان قادر به مشخص کردن ساز و کار دقیق پشت یافتههای خود نیستند، اما عنوان میکنند که کاهش خطر بیماری قلبی و سکتۀ مغزی در میان مادران شیرده را میتوان با "تنظیم مجدد" متابولیسم پس از بارداری تأویل کرد.
دکتر پیترز توضیح میدهد: "بارداری، متابولیسم زن را به شکل چشمگیری تغییر میدهد زیرا وی برای تأمین انرژی مورد نیاز برای رشد فرزند خود و نیز برای شیر دادن به بچه پس از تولدش، چربی ذخیره میکند. شیردهی از پستان میتواند چربی ذخیره شده را سریعتر و به طور کامل مصرف کند."
به علاوه تیم تحقیق مینویسد که مادران شیرده بیشتر احتمال دارد که رفتارهای سالمی را در پیش بگیرند که در مقایسه با مادرانی که به فرزندان خو شیر نمیدهند، این عمل به سلامت قلبی عروقی آنها کمک میکند.
اگرچه مطالعۀ حاضر از نوع مشاهدهای است و قادر به جمعبندی علت و معلولی نیست، محققان معتقدند که نتایج آنها شواهد بیشتری در مورد فواید شیردهی از پستان مشخصاً در پیوند با طول مدت آن، ارائه میدهد.
نویسندۀ ارشد مطالعه ژنگمینگ چن از دانشگاه آکسفورد میگوید:
"یافتهها باید به خاطر فواید شیردهی از پستان برای مادر و همچنین کودک، مشوق گسترش بیشتر این کار شود."
Source:
medicalnewstoday.com
Breast-feeding mothers at lower risk of heart disease, stroke
By Honor Whiteman
Published: Thu 22 June 2017