• هانر وایتمن
• ترجمة محمدقاسم رافعی
عفونت در اولین سال زندگی میتواند برای کودک کشنده باشد و درمان با آنتیبیوتیک اغلب در صدر فهرست روشهای درمانی قرار دارد. اما چنین درمانی میتواند عواقبی هم در پی داشته باشد؛ مطالعة جدیدی در دانشگاه کارولینای جنوبی چنین درمییابد که مصرف آنتیبیوتیک در دورة ابتدای زندگی ممکن است ریسک آلرژی غذایی را در کودکان افزایش دهد.
در حالی که مطالعه در مورد دلایل نهفته در این ارتباط تحقیق نمیکند، محققان میگوید که این ارتباط احتمالاً به تغییرات ناشی از میکروبیوتا بر اثر درمان آنتیبیوتیکی برمیگردد.
رهبر مطالعه دکتر براین لاو / Bryan Love از دپارتمان «داروسازی بالینی و فرجام علوم» در کالج داروسازی کارولینای جنوبی و همکاران نتایج خود را در نشریة «آلرژی، آسم و ایمنولوژی بالینی» گزارش دادهاند.
تحقیقات پیشین نشان دادهاند که تغییر ترکیب باکتری روده در دورة ابتدای کودکی میتواند عواقب منفی برای سلامت در بر داشته باشد و آنتیبیوتیکها به عنوان موادی شناخته میشوند که دقیقاً چنین کاری را انجام میدهند.
در نتیجه درمان اولیه با آنتیبیوتیک با تعدادی از مشکلات مرتبط دانسته شدهاند؛ برای مثال مطالعهای که در سال 2015 منتشر شد، مصرف منظم آنتیبیوتیک در کودکان را با افرایش ریسک چاقی مرتبط کرده است، در حالی که در مطالعهای دیگر این موضوع با افزایش ریسک چاقی مرتبط شده است.
مطالعات پیشین همچنین اشاره کردهاند که مصرف آنتیبیوتیک در اوایل کودکی باکتری روده را به شکلی دگرگون میکند که بچهها را نسبت به آلرژیهای غذایی حساس میسازد.
با این پسزمینة ذهنی، دکتر لاو و همکاران در صدد تحقیق این موضوع برآمدند که آیا مصرف آنتیبیوتیک در سال اول زندگی میتواند ریسک تشخیص آلرژی نسبت به مواد غذایی را افزایش دهد.
تجویز آنتیبیوتیک بیشتر، ریسک آلرژی غذایی بیشتر
با استفاده از دادههای سازمان مدیکید / Medicaid محققان 1504 کودک متولد شده در فاصلة سالهای 2007 تا 2009 را که دستکم دچار آلرژی نسبت به یک غذا بودند شناسایی کردند و این کودکان بر اساس ماه / سال تولد، جنسیت و نژاد / قومیت با 5995 کودک به عنوان گروه کنترل تلفیق شدند.
تیم تحقیق تعداد آنتیبیوتیکهای تجویز شده را در سال اول زندگی تمامی بچهها بررسی کرد؛ در مجموع 9324 نسخة تجویز آنتیبیوتیک باطل شده بود که در میان آنها پنیسیلین، سفالوسپورین، ماکرولید و آنتیبیوتیکهای سولفونامید عمومیت داشتند.
در مجموع، نتایج آنالیز نشان داد بچههایی که در 12 ماه اول زندگی آنتیبیوتیک گرفته بودند در مقایسه با کودکانی که در طول سال اول زندگی هیچ نوع آنتیبیوتیکی مصرف نکرده بودند، به میزان 1.21 بار بیشتر در معرض تشخیص ابتلاء به یک نوع آلرژی غذایی بودند.
به علاوه ریسک تشخیص آلرژی با تعداد آنتیبیوتیکهای مصرف شده توسط کودکان افزایش پیدا میکرد؛ کودکی که 3 آنتیبیوتیک گرفته بود 1.31 بار بیشتر در معرض ابتلاء به یک آلرژی غذایی بود، مصرف 4 آنتیبیوتیک ریسک مزبور را به 1.43 بار بیشتر افزایش میداد و تجویز 5 آنتیبیوتیک یا بیشتر ریسک آلرژی نسبت به مواد غذایی را به 1.64 بار بیشتر افزایش میداد.
محققان گزارش میدهند که آنتیبیوتیکهای سفالوسپورین و سولفانامید بیشترین ارتباط را با تشخیص آلرژی مواد غذایی داشتند.
نتایج پس از محاسبة تعدادی از عوامل مخدوش کنندة احتمالی شامل تغذیه با شیر مادر، آسم، اگزما، سن مادری و محل زندگی به قوت خود باقی بودند.
در هنگام تجویز آنتیبیوتیک برای کودکان پرهیزهای لازم باید لحاظ شوند
بر مبنای دادههای محققان، برای کودکان آمریکایی در سن 3 ماهگی تا 2 سالگی سالانه به طور متوسط 2.2 آنتیبیوتیک تجویز میشود و بسیاری از این تجویزها ممکن است نالازم باشند؛ برای مثال، آنتیبیوتیکها ممکن است برای درمان عفونتهای ویروسی تجویز شوند که در مورد آنها تأثیری ندارند.
دکتر لاو و همکارانش میگویند یافتههای آنها نشان میدهد که دستاندرکاران خدمات بهداشتی باید مراقب تجویز آنتیبیوتیک به کودکان خردسال باشند، زیرا آنتیبیوتیکها ممکن است محرک ابتلاء به آلرژی مواد غذایی و دیگر اختلالات شوند.
دکتر براین لاو میگوید: "ما برای کمک به شناسایی بچههایی که واقعاً نیازمند آنتیبیویتک هستند به ابزارهای تشخیصی بهتری نیاز داریم. مصرف بیش از حد آنتیبیوتیک فرصت بیشتری برای عوارض جانبی شامل توسعة بالقوة آلرژیهای غذایی فراهم میکند، و میتواند محرک مقاومت آنتیبیوتیکی باشد."
مطالعه در مورد ساز و کار نهفته در ارتباط میان آنتیبیوتیک و آلرژی مواد غذایی کاوش نمیکند، اما محققان بر این اندیشهاند که این موضوع نتیجة تغییر در باکتریهای روده است."
محققان مینویسند: "فلور رودة کامنسال (همغذا) نقش مهمی هم در توسعة سیستم ایمنی و هم در تحمل ایمنی بازی میکند."
"مطالعات بر روی جانوران میکربزدایی شده اختلال هورمونی و اختلال در عملکرد سلول ایمنی را نشان میدهد. همچنین، فعل و انفعال با فلور رودة نرمال در توسعة تنظیم سلولهای T و IgA مهم است، و هر دوی آنها در توسعة تحمل نسبت به پروتئینهای خارجی نظیر غذا اهمیت دارند."
تیم تحقیق در روند تحقیق گستردهتر در مورد پیوند میان آنتیبیوتیک و آلرژیهای غذایی در یک جمعیت نمونة بزرگتر، که شامل دادههای چند ایالت آمریکا است، قرار دارد./
نظرات (0)