• آنا ساندویو
• ترجمة هامیک رادیان
سرطان عامل پیشتاز ایجاد مرگ و میر در سراسر جهان است، و پیشبینی میشود که میزان شیوع آن در سالهای آینده افزایش خواهد یافت. راهکارهای پیشگیری از سرطان شامل پیش گرفتن شیوة زندگی سالم و انجام آزمایشهای لازم در صورت وجود ریسک ابتلاء به آن است. تحقیق تازه عنوان میکند که دوز کم آسپیرین میتواند به پیشگیری از سرطان کمک کند و چگونگی این فرآیند مهم را توضیح میدهد.
بر مبنای اعلام سازمان بهداشت جهانی (WHO)، در سال 2012، سرطان عامل بروز 8.2 میلیون مورد مرگ و میر در سطح جهان بوده است.
در زمینة پیشگیری، مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC)، انتخابهای غذایی و شیوة زندگی سالم نظیر اجتناب از مصرف الکل و دخانیات و همچنین داشتن فعالیت جسمانی و مصرف مقدار فراوان میوه و سبزیجات را توصیه میکند.
تحقیق تازه عقیدة مبنی بر کمک مصرف دوز کم آسپیرین برای پیشگیری از سرطان و مهار روند تکثیر سلولهای سرطانی را تقویت میکند.
عنوان کردن این موضوع که دوز کم آسپیرین ممکن است به پیشگیری از سرطان کمک کند چیز تازهای نیست. در سپتامبر 2015، «کارگروه خدمات پیشگیری ایالات متحد آمریکا» استفاده از دوز کم آسپیرین را برای کمک به پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی و سرطان کولورکتال توصیه کرد.
در هر حال، تحقیق جدید همچنین فرآیندی را که در آن دوز کم آسپیرین میتواند مانع تکثیر سلولهای سرطانی و متاستاز آن شود، توضیح میدهد.
آسپیرین به شکل غیر مستقیم اُنکوپروتئین مسؤول سلولهای بدخیم را مهار میکند
تحقیق از سوی دانشمندان دانشگاه علوم و بهداشت اُرگون (OHSU) در همیاری با دانشگاه ایالتی اُرگون (OSU) انجام شد و نتایج مطالعه در نشریة AJP-Cell Physiology انتشار یافته است.
نویسندة ارشد مطالعه اُون مککارتی / Owen McCarty استاد دپارتمان مهندسی زیستشیمی در OHSU میگوید: "فواید آسپیرین ممکن است به علت اثر آن روی سلولهای خون به نام پلاکت باشد تا تأثیر مستقیم آن روی سلولهای تومور."
پلاکتها سلولهای کوچکی در خون هستند که در صورت نیاز برای پیشگیری از خونریزی لخته تشکیل میدهند.
به نظر میرسد که پلاکتهای خون همچنین میزان نوعی پروتئین را افزایش میدهند که میتواند سلولهای سرطانی را حمایت کرده و به گسترش آنها کمک کند. این "اُنکوپروتئین"، c-MYC نام دارد.
عملکرد بیولوژیک c-MYC شامل تنظیم بیان ژنی 15 درصد تمامی ژنهای موجود در بدن انسان است. رگلاتور c-MYC چرخة زندگی و مرگ سلولها، سنتز پروتئینها و سوخت و ساز سلولی را کنترل میکند.
در هر حال، تحقیقات نشان دادهاند که در موارد سرطان انسانی این انکوژن به میزان بیش از حد بیان میشود.
محققان مطالعة اخیر توضیح میدهند که آسپیرین توانایی پلاکتهای خونی را برای افزایش میزان اُنکوپروتئین c-MYC کاهش میدهد
پروفسور اُون مککارتی میگوید: "کار ما نشان میدهد که کارکرد ضد سرطان آسپیرین باید بخشی از فرآیند زیر باشد: در طول انتقال در خون، تومورها با پلاکتها وارد فعل و انفعال میشوند، که این بقاء سلول تومور را با فعال کردن اُنکوپروتئینهایی نظیر c-MYC تقویت میکند. مهار پلاکتها توسط آسپیرین درمانی پیامرسانی میان پلاکتها و سلولهای تومور را کاهش میدهد، و این به طور غیر مستقیم باعث کاهش رشد تومور میشود."
کریگ ویلیامز / Craig Williams استاد کالج داروسازی OSU/OHSU و نویسندة همکار مطالعه در مورد این فرآیند بیشتر توضیح میدهد:
"سلولهای سرطان اولیه در محیطی بسیار خصمانه بسر میبرند، که در آن سیستم ایمنی به طور منظم به آنها حملهور شده و سعی در نابودی آنها دارد. پلاکتهای خون میتوانند نقشی محافظتی برای این سلولهای سرطانی اولیه و متاستاز دادن آنها بازی کنند. به نظر میرسد مهار روند توسط آسپیرین فرآیند مزبور را مختل میکند و c-MYC میتواند بخشی از این ساز و کار را توضیح دهد."
دوز کم آسپیرین میتواند در پیشگیری از سرطان "ایمن و مؤثر" باشد
این برای نخستین بار است که یک مطالعه توانایی پلاکتها را برای تنظیم بیان c-MYC در سلولهای سرطانی نشان میدهد.
محققان مینویسند، تقریباً یکسوم بیماران مبتلاء به سرطان رودة بزرگ و 42 درصد بیماران دچار سرطان لوزالمعده دارای بیان بیش از حد اُنکوپروتئین c-MYC هستند.
آنها همچنین اشاره میکنند که تأثیر دوز بالا و دوز پایین آسپیرین بر پلاکتهای خون به یک اندازه مؤثر است. در نتیجه، متخصصان بالینی میتوانند خطرات و فواید مصرف آسپیرین را سبک و سنگین کنند، همچنین ریسک خونریزی را که یکی از عوارض جانبی مصرف زیاد آسپیرین در دستگاه گوارش است.
نویسندگان بر نقش حیاتی پزشکان و متخصصان مراقبتهای بهداشتی در هنگام لحاظ کردن مصرف دوز حتی کم آسپیرین تأکید میکنند.
"از آنجا که باور بر آن است که فعل و انفعال میان پلاکتها و سلولهای سرطانی در مراحل اولیه اتفاق میافتد ... مصرف دوزهای ضد پلاکت آسپیرین میتواند یک راه ایمن و مؤثر در مقیاس پیشگیرانه برای بیماران در معرض خطر ابتلاء به سرطان باشد."/