• آنا ساندویو
• ترجمة محمدقاسم رافعی
سندرم گیلن – باره / Guillain-Barré syndrome یک بیماری نادر خودایمنی است که به سیستم عصبی حمله میکند و سبب ضعف عضلانی و در موارد شدید ایجاد فلج میشود. علت این بیماری مشخص نیست، اما تحقیق جدید عنوان میکند که داشتن سابقة عمل جراحی میتواند در این مورد نقش داشته باشد.
سندرم گیلن – باره (GBS) نوعی بیماری است که در آن سیستم ایمنی بدن به برخی از سلولهای سیستم عصبی پیرامونی آسیب میرساند.
مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC) گزارش میدهد که این سندرم سالانه به طور متوسط بین 3 تا 6 هزار آمریکایی را مبتلاء میکند.
این بیماری بسیار ناشایع است و اغلب مردم به طور کامل از آن بهبود مییابند، اما در موارد نادر میتواند کشنده باشد.
دلیل اینکه چرا برخی از مردم به این بیماری مبتلاء میشوند و دیگران خیر، همچنین عامل واقعی بروز آن ناشناخته است. آکادمی نورولوژی آمریکا میگوید که گاهی از اوقات عمل جراحی محرک ایجاد این سندرم است.
در هر حال تحقیق جدید عنوان میکند که شیوع سندرم گیلن – باره در میان بیمارانی که اخیراً عمل جراحی داشتهاند ممکن است بیش از آنی باشد که پیشتر فکر میشده است.
تیمی از محققان به رهبری دکتر سارا هاکر / Sara Hocker از مایو کلینیک / Mayo Clinic در راچستر، وجود ارتباط و تحریک بالقوة میان GBS در طول 8 هفته پس از انجام عمل جراحی را بررسی کردهاند.
محققان گزارشهای پزشکی مربوط به تمامی بیماران درمان شده برای GBS در مایو کلینیک به مدت دو دهه از ژانویة 1995 تا ژوئن 2014 را مورد بررسی قرار دادند.
مطالعه به بررسی 208 بیمار دچار سندرم گیلن - باره که دارای متوسط سنی 55 سال بودند، پرداخت.
اغلب جراحیهای صورت گرفته بر روی این بیماران شامل جراحی دستگاه گوارش، قلبی یا ارتوپدی بود. در 58 درصد موارد برای بیماران از بیهوشی عمومی استفاده شد و در بقیة جراحیها آرامبخشی آگاهانه مورد استفاده قرار گرفت.
نتایج مطالعه در عمل بالینی نورولوژی / Neurology Clinical Practice منتشر شده است.
بیماران دارای سابقة جراحی بیشتر در معرض ابتلاء به GBS قرار دارند
دکتر هاکر میگوید: "نتایج مطالعة ما شگفتانگیز است."
محققان دریافتند که 15 درصد بیماران مبتلاء به سندرم گیلن – باره در فاصلة دو ماه پیش از ابتلاء به بیماری تحت عمل جراحی قرار گرفته بودند.
از 208 بیمار مبتلاء به GBS، 31 نفر در فاصلة 8 هفته پس از انجام جراحی به این بیماری مبتلاء شدهاند.
متوسط سنی آنهایی که پس از عمل جراحی دچار GBS شده بودند 36 سال بود و 65 درصد آنها مرد بودند.
دکتر هاکر میگوید: "ما انتظار نداشتیم که ببینیم درصد بالایی از بیماران دچار این سندرم پس از جراحی دچار آن شدهاند. به علاوه، مطالعة ما مشخص میکند که ابتلاء به سرطان یا بیماری ایمنی میتوانند زمینه را برای ابتلاء بیمار به سندرم گیلن – باره پس از انجام عمل جراحی مهیا کند."
افرادی که شش ماه قبل از ابتلاء به این بیماری سرطان داشتهاند هفت بار بیشتر از کسانی که دچار سرطان نبودند در معرض ابتلاء به سندرم مزبور پس از انجام عمل جراحی قرار داشتند.
افراد دچار اختلالات خودایمنی نیز دارای شانس بیشتری برای ابتلاء به GBS بودند. در مقایسه با افراد غیر مبتلاء به بیماریهای خودایمنی، بیماران مبتلاء به کولیت اولسراتیو و دیابت نوع 1، 5 بار بیشتر در معرض ابتلاء به سندرم گیلن – باره بعد از انجام عمل جراحی بودند.
از 31 بیمار مبتلاء به سندرم GBS پس از انجام جراحی، 19 نفر (61 درصد) دارای یک بدخیمی مرتبط و 9 بیمار (29 درصد) دچار اختلالات خودایمنی بودند.
دکتر هاکر بر ایمنی اقدامات جراحی و نادر بودن میزان شیوع سندرم گیلن – باره بعد از عمل جراحی تأکید میکند.
او میگوید: "بسیار مهم است که مکتوب کنیم که میزان بروز سندرم گیلن باره بعد از عمل جراحی بسیار بسیار نادر است.
دهها هزار نفر از مردم در طول دورة انجام این مطالعه مورد عمل جراحی قرار گرفتهاند، و فقط تعداد انگشتشماری از آنها دچار سندرم گیلن – باره شدهاند. با وجود این، ما دریافتیم که بیماران دچار سرطان یا بیماری خودایمنی در این مورد آسیبپذیرتر هستند. تحقیقات بیشتری مورد نیاز است."/
نظرات (0)