• آنا ساندویو
• ترجمة نادر اکبری
تحقیقی تازه عنوان میکند که آب سیب زمینی شیرین پخته میتواند به دستگاه گوارش و کاهش وزن کمک کند.
سیب زمینی شیرین یکی از سبزیجات خوراکی شاخص محسوب میشود. سرشار از کاروتنوئید، سیبزمینی شیرین منبع ویتامین A است که برای سلامت انسان بسیار مهم است. این نوع سیب زمینی دارای ترکیبات آنتیاکسیدان و ضد سالخوردگی است و همچنین با پیشگیری از سرطان مرتبط دانسته شده است.
به علاوه سیب زمینی شیرین سرشار از طیف گستردهای از ویتامینهای گروه B شامل B1 یا تیامین، B2 و B3 – ریبوفلاوین و نیاسین – همچنین B5 و B6 است. بر مبنای نظر انستیتو ملی بهداشت، ویتامین B در پردازش غذا به انرژی و همچنین تشکیل گلبولهای قرمز خون کمک میکند.
تحقیق تازه – منتشر شده در نشریة هلییون / Heliyon – عنوان میکند، آب نشاستهدار به جا مانده از پخت سیب زمینی شیرین میتواند دارای اثرات لاغر کننده و کمک به دستگاه گوارش باشد.
تیمی از محققان – به رهبری دکتر کوجی ایشیگورو / Koji Ishiguro از سازمان ملی کشاورزی و تحقیقات غذایی در ژاپن – در جستجوی راههایی برای استفادة مجدد از آب بجا مانده از پردازش سیب زمینی در مقیاس صنعتی است. بر این اساس، آنها به فکر آزمایش ارزش غذایی و اثرات رژیم تغذیهای این ماده افتادند.
تأثیرات زیست محیطی کاربرد صنعتی سیب زمینی شیرین
بر مبنای نظر مرکز بینالمللی سیبزمینی / International Potato Center سیب زمینی شیرین با 105 میلیون تُن یکی از مهمترین محصولات غذایی دنیا است و 95 درصد محصول گیاهی است که در کشورهای توسعه یافته به دست میآید.
سیب زمینی شیرین به دلیل محتوی نشاستهای بالا برای پردازش بسیار مناسب است. این نوع سیب زمینی در حال حاضر برای تولید آرد و محصولاتی نظیر پاستا، نان، آب نبات، پکتین، مشروب الکلی و دیگر فرآوردههای صنعتی نشاستهدار و مبتنی بر نشاسته به کار میرود.
در ژاپن، حدود 15 درصد سیب زمینی شیرین برای تولید فرآوردههای مشتق از نشاسته و همچنین غذاهای فرآوری شده و روایح مقطر مورد استفاده قرار میگیرد.
نتیجه مقدار عظیمی آب زائد است که شامل تُفالههای ارگانیک است و معمولاً در رودخانهها و اقیانوسها دور ریخته میشود. این موضوع میتواند سبب بروز مشکلات زیستمحیطی جدی شود.
از آنجا که آب زائد سیب زمینی شیرین دارای پروتئین است، دکتر ایشیگورو و تیمش تصمیم گرفتند در مورد اثرات آن بر دستگاه گوارش موشها تحقیق کنند.
دکتر ایشیگورو میگوید: "ما حجم عظیمی از آب اضافی را که شامل پروتئینهای سیب زمینی شیرین است دور میریزیم. ما چنین فرض کردیم که این آب میتواند بر وزن بدن، بافت چربی و دیگر عوامل مؤثر باشد. یافتن کاربردهایی برای پروتئینهای سیبزمینی شیرین موجود در آب اضافی آن میتواند برای محیط زیست و صنایع و همچنین به طور بالقوه برای سلامت انسان مفید باشد."
پروتئین موجود در آب سیب زمینی در موشها دارای اثرات لاغر کننده بود
محققان سه گروه از موشها را با رژیم غذایی پرچرب تغذیه کردند. به یکی از گروهها پپتید پروتئین سیب زمینی شیرین (SPP) به مقدار زیاد و به دو گروه دیگر همین مورد به مقدار کم داده شد.
پس از 28 روز، محققان موشها را وزن کردند و یک سری اندازهگیری انجام دادند. آنها تودة کبدی موشها را بررسی و بافت چربی، میزان کلسترول چربی و تریگلیسیرید آنها را اندازهگیری کردند. دانشمندان همچنین میزان لپتین و ادیپونکتین را که سوخت و ساز بدن را تنظیم و نقشی کلیدی در چاقی و سندرم متابولیک بازی میکنند اندازهگیری کردند.
موشهای تغذیه شده با مقادیر بیشتر SPP به شکل قابل ملاحظهای دارای وزن تودة کبدی کمتر بودند.
این موشها همچنین دارای سطح کلسترول و تریگلیسیرید پایینتری بودند و میزان هورمونهای متابولیک لپتین و ادیپونکتین در آنها بالاتر بود.
یافتهها نشان میدهد که SPP اشتها را سرکوب و متابولیسم لیپید در موشها را کنترل میکند.
تحقیقات بیشتر مورد نیاز است تا مشخص شود که آیا همین اثرات در مورد انسان نیز به دست میآید، اما دکتر ایشیگورو میگوید نتایج "بسیار امیدبخش" هستند.
دکتر ایشیگورو میگوید: "ما شگفتزده شدیم که SPP میزان مولکولهای چربی را در موشها کاهش میدهد و اینکه به نظر میرسد در مولکولهای سرکوبگر کنترل اشتها دخیل است. این نتایج بسیار امیدبخشند، و گزینههای تازهای در مورد کاربرد این آب اضافی به جای دور ریختن آن به دست میدهند. ما امیدواریم SPP در آینده به عنوان مادة غذایی جانبی مورد استفاده قرار گیرد." /