• دکتر کاترین پادوک
• ترجمة نادر اکبری
پژوهشگران برای اولین بار نشان دادهاند که تشخیص زودرس – یا پیشفیبروتیک – مراحل مایلوفیبروز به صورت غیر تهاجمی با استفاده از تصویربرداری MRI امکانپذیر است. روش استاندارد فعلی برای تشخیص سرطان نادر مغز استخوان بر آنالیز بافت برگرفته از نمونههای بیوپسی متکی است.
کاتیا ریوید / Katya Ravid، استاد رشتة پزشکی و بیوشیمی در دانشکدة پزشکی دانشگاه بوستُن، و همکارانش یافتههای خود را در نشریة سرطان خون / Blood Cancer Journal گزارش کردهاند.
مایلوفیبروز سرطانی نادر و به کُندی رشد یابنده است که در آن مغز استخوان – که سازندة سلولهای خون است – دچار جراحت یا فیبروز میشود و این وضعیت توانایی آن را برای ساختن سلولهای نرمال دچار اختلال میکند. اگرچه این سرطان در هر سنی میتواند بروز یابد، معمولاً در سنین بعد از 50 سالگی توسعه پیدا میکند.
همچنان که این بیماری پیشرفت میکند، سبب ضعف و خستگی مفرط شده و این نشانگان اغلب با تورم کبد و طحال همراهی میشوند.
اگرچه علل دقیق مایلوفیبروز ناشناخته است، تحقیقات نشان دادهاند که این سرطان میتواند نتیجة جهشهای غیر ارثی در ژنهای JAK2، MPL، CALR و TET2 در سلولهای بنیادی خون باشد. امکان دخالت ژنهای دیگر نیز در این مورد وجود دارد.
مطالعات مورد جمعیتشناختی معدودی برای تخمین میزان شیوع مایلوفیبروز در دست است. مروری بر متون درسی و مقالات پزشکی نشان میدهد که میزان شیوع این سرطان 0.3 تا 1.5 مورد در هر 100000 نفر جمعیت مناطق اروپا، استرالیا و آمریکای شمالی است.
وقتی مایلوفیبروز بدون وجود هر اختلال همراه دیگری بروز میکند آن را مایلوفیبروز اولیه (PMF) مینامند. در هر حال، محققان مینویسند که این بیماری میتواند در پی دیگر اختلالات خونی بروز کند.
این بیماری به تدریج ساختار مغز استخوان را تغییر میدهد، که در مراحل نهایی توده شدن بیش از حد رتیکولین و کراس لینک کُلاژن را باعث میشود. این وضعیت تدریجاً رشد نرمال سلولهای خون را مختل کرده و به نارسایی مغز استخوان منجر میگردد.
اسکن MRI مراحل پیشفیبروتیک و پیشرفته را تشخیص میدهد
روش استاندارد فعلی برای تشخیص مایلوفیبروز شامل نمونهبرداری تهاجمی و آنالیز بافت مغز استخوان برای ارزیابی وضعیت جمعیت سلولی و رسوب رتیکولین است.
در مقالة خود نویسندگان توضیح میدهند که مطالعات پیشین استفاده از MRI برای تشخیص مایلوفیبروز را مورد تحقیق قرار دادهاند اما بر مبنای دانستههای آنها هیچیک از مطالعات تاکنون در این مورد تحقیق نکردهاند که چطور میتوان به صورت مؤثر از MRI برای تشخیص مرحلة پیشفیبروتیک بیماری استفاده کرد.
محققان متوجه شدند که میتوانند مرحلة پیشفیبروتیک مایلوفیبروز را به خوبی مراحل پیشرفتهتر بیماری از طریق MRI تشخیص دهند.
یکی از مشخصات مایلوفیبروز پیشفیبروتیک فراوانی نوعی از سلولهای بزرگ مغز استخوان به نام مگاکاریوسیتها است. پژوهشگران عنوان میکنند که این سلولها مسؤول پیامهای روشن MRI هستند.
آنها جمعبندی میکنند که مطالعة آنها نخستین مطالعهای است که به ارزیابی T2- وزنی MRI با بررسی منابع بالقوة پیامهای MRI در یک مدل موشی مایلوفیبروز میپردازد.
آنها همچنین عنوان میکنند که شاید چنین مواردی از MRI را بتوان به عنوان خطوط راهنما در مورد اینکه نمونة بیوپسی باید انجام شود و کجا باید انجام شود، مورد استفاده قرار داد.
پروفسور کیتا ریوید میگوید: "مطالعة ما این مفهوم را اثبات میکند که چطور میتوان مراحل پیشفیبروتیک بیماری را بدون روش تهاجمی تشخیص داد."/
نظرات (0)