• تیم نیومن
• ترجمة محمدقاسم رافعی
یک مطالعه در مقیاس بزرگ که در تحقیقات سرطان / Cancer Research منتشر شده است، درمییابد که شاخص تودة بدنی بالا، افزایش محیط کمر، و دیابت نوع 2 با افزایش خطر ابتلا به سرطان کبد مرتبط هستند.
سرطان کبد، همانطور که از نامش پیداست، در کبد آغاز میشود، بیش از اینکه از دیگر دستگاههای بدن به آنجا منتقل گردد. این سرطان نسبتاً ناشایع اما جدی است.
انجمن سرطان آمریکا /American Cancer Society تخمین میزند که در سال 2016، 39230 مورد جدید از این سرطان تشخیص داده خواهد شد و 27170 مورد مرگ و میر بر اثر آن به وقوع خواهد پیوست.
در سطح جهان سالانه حدود 700000 نفر مبتلاء به سرطان کبد میشوند
از آنجا که علایم سرطان کبد تا زمان پیشرفت بیماری بروز نمیکنند، تشخیص این سرطان اغلب اوقات دیر صورت میگیرد.
حتی اگر سرطان کبد پیش از گسترش به سایر ارگانهای بدن تشخیص داده شود، شانس بقاء 5 ساله برای بیماران فقط 30.5 درصد است.
همچنان که پیتر کمبل / Peter Campbell نویسندة مطالعة حاضر میگوید، "پیشآگهی بیماران دارای تشخیص این نوع سرطان خاص هولناک است."
علل دقیق سرطان کبد مشخص نیست، اما اکثر موارد آن با آسیب و جراحت کبدی مرتبط است، که زیر عنوان سیروز به آن ارجاع داده میشود. علل شناخته شدة این نوع سرطان الکل و عفونت هپاتیت B و C را شامل میشود.
چرا میزان شیوع سرطان کبد افزایش یافته است؟
این موضوع آشکار است که دیابت نوع 2 در آمریکا در حال افزایش است، و این موج با افزایش متوسط محیط کمر و افزایش شدید چاقی همراه است. همچنان که کمبل میگوید، "این هر سه مورد با اختلال عملکرد متابولیک مرتبط هستند."
یک تیم از پژوهشگران انستیتو ملی سرطان / National Cancer Institute تصمیم گرفتند در این مورد تحقیق کنند که آیا ارتباطی میان این سه پارامتر مرتبط به چاقی و افزایش سرطان کبد وجود دارد.
کمبل و تیمش دادههای 1.57 میلیون نمونه را از 14 مطالعة جداگانة انجام شده در آمریکا گردآوری کردند. در هر مطالعه، دادههای پرسشنامهای مرتبط به وزن، اندازة کمر، مصرف دخانیات، مصرف الکل، و دیگر ریسکهای مرتبط به سرطان گردآوری شد.
در مجموع، دیابت نوع 2 در 6.3 درصد نمونههای مطالعه وجود داشت و 2162 نفر از آنها دچار سرطان کبد شدند.
پس از آنالیز دادهها، تیم تحقیق متوجه شد که افزایش BMI به ازاء هر 5 کیلوگرم افزایش بر متر مربع، افزایشی موازی در خطر ابتلا به سرطان کبد وجود دارد. این افزایش معادل 38 درصد برای مردان و 25 درصد در زنان است.
در مورد محیط کمر، هر 5 سانتیمتر افزایش ریسک مزبور را تا 8 درصد بالا میبرد.
وقتی یافتهها با ریسک فاکتورهای سیگار، نژاد، مصرف الکل، و شاخص تودة بدن تنظیم شدند، افراد دچار دیابت نوع 2 به میزان 2.61 بار در معرض توسعة سرطان کبد قرار داشتند؛ این ریسک به موازات شاخص تودة بدن افزایش مییافت.
دکتر کمبل میگوید: "ریسک مادامالعمر سرطان کبد در ایالات متحد آمریکا 1 درصد است. تقریباً از هر 100000 نفر 8 نفر در هر سال دچار سرطان کبد میشوند. بر مبنای مطالعة ما، برای بزرگسالان دچار دیابت نوع 2 ملیتوس، در مقایسه با افراد غیر مبتلا به آن، ریسک توسعة سرطان کبد بیش از دو برابر افزایش مییابد."
ریسک فاکتورهای تازه برای سرطان کبد
نتایج مطالعه نشان میدهد که هر سه عامل – شاخص تودة بدن، محیط کمر، و دیابت نوع 2 – همگی ریسک ابتلاء به سرطان کبد را افزایش میدهند.
فهرست سرطانهای مرتبط به چاقی هماکنون شامل سرطان کولورکتال، سرطان سینة پس از دورة یائسگی، و سرطان کبد، اندومتریوم، تیروئید و کیسة صفرا است. همچنان که کمبل میگوید، این نتایج اکنون "حمایت اساسی از این موضوع به دست میدهد که سرطان کبد نیز باید به فهرست سرطانهای مرتبط به چاقی اضافه شود."
اگرچه این مطالعه اثبات نمیکند که افزایش سرطان کبد صرفاً به چاقی برمیگردد، عنوان میکند که احتمال دخالت آن زیاد است. سرطان کبد دیگر صرفاً در دامنة سوء مصرف الکل و هپاتیت لحاظ نمیشود.
محقق ارشد مطالعه، کاترین ای. مکگلین / Katherine A. McGlynn اهمیت مطالعه را چنین ارزیابی میکند:
"از منظر سلامت عمومی، این نتایج بسیار مهمند زیرا بدبختانه چاقی و دیابت، وضعیتهای شایع در میان مردمند. در حالی که برخی ریسک فاکتورهای به خوبی شناخته شده نظیر ویروس هپاتیت B یا C با افزایش ریسک سرطان کبد مرتبط دانسته شدهاند، شیوع این عوامل کمتر از دیابت و چاقی است."/
نظرات (0)