• دکتر کاترین پادوک
• ترجمه محمدقاسم رافعی
این نکته به خوبی روشن شده است که استرس میتواند محرک اختلالات خوردن نظیر پرخوری شود، که در میان زنان بیش از مردان شایع است. زمانی عقیده بر این بود که این ارتباط صرفاً روانی است، اما محققان به شکل فزایندهای در توضیح این مشکل به عوامل ژنتیکی و زیستی روی آوردهاند.
اکنون یک تحقیق جدید بر روی موشها نشان میدهد که استرس دوران اواخر بارداری باعث تجدید اتصالات مدارهای مغزی میشود و فرزندان دختر را مستعد رفتار شبه پرخوری میکند. مطالعۀ مزبور همچنین عنوان میکند که با ایجاد تغییرات در تعادل برخی مواد غذایی در دوران نوجوانی میتوان از پرخوری پیشگیری کرد.
مطالعه – که از سوی محققان انستیتو علم وایزمن در اسرائیل و انستیتو روانپزشکی ماکس پلانک در مونیخ، آلمان صورت گرفته – در نشریۀ متابولیسم سلول / Cell Metabolism منتشر شده است.
اختلال پرخوری نوعی بیماری است که در آن فرد کنترل خود را در مورد رفتار خوردن از دست میدهد و دچار موارد متعدد غذا خوردن به میزان زیاد در فواصل زمانی کوتاه میشود، حتی اگر سیر بوده و دچار احساس گرسنگی نباشد.
مردم دچار اختلال پرخوری اغلب چاق یا دارای اضافه وزن هستند، و در عین حال ممکن است که بر اثر وضعیت خود دچار احساس شرم، گناه یا پریشانی باشند، که این تبعات خود به افزایش میزان پرخوری منجر میشوند.
پرخوری شایعترین اختلالات خوردن در ایالات متحد آمریکا است و 2.8 کل جمعیت احتمالاً در برههای از زندگی دچار این اختلال میشوند.
همانند دیگر اختلالات خوردن، پرخوری نیز معمولاً در دوران نوجوانی یا اوایل بزرگسالی شروع میشود. اگرچه این بیماری قادر به مبتلا کردن هر دو جنس است، میزان شیوع آن در زنان 2.5 بار بیشتر از مردان است.
تحقیقات به شکل روزافزون در حال آشکار کردن این موضوع هستند که اختلالات خوردن مثل پرخوری از مجموعۀ بغرنجی شامل الگوهای ژنتیکی، زیستی، روانشناسی و عوامل اجتماعی نشأت میگیرند.
برای مثال، دانشمندانی که سعی دارند تا بفهمند که چرا برخی از اختلالات خوردن در میان خانوادهها جریان دارد، به بررسی واریانتهای ژنی مشغولند که احتمالاً ریسک توسعۀ این بیماری را افزایش میدهند.
گروههای دیگری از دانشمندان از طریق مطالعات تصویربرداری نشان میدهند که الگوهای فعالیت مغز در زنان دچار اختلالات خوردن از الگوهای این فعالیت در زنان غیر مبتلا به این بیماری متفاوت است.
استرس دوران پیش از زایمان به شکل متفاوتی بر فرزندان دختر تأثیر میگذارد
در دختران، علایم پرخوری اغلب در دوران بلوغ شروع میشود. پیشتر، دانشمندان برای توضیح علل بر روانشناسی متکی بودند، اما اکنون توجه خود را به بیولوژی معطوف کردهاند.
در گزارش مطالعۀ خود محققان توضیح میدهند که همانند دیگر اختلالات خوردن، پرخوری "با استرس دوران اوایل زندگی نظیر صدمات دوران کودکی و عوارض زایمان مرتبط شده است.".
آنها همچنین مینویسند این نکته به خوبی روشن شده است که استرس در / یا نزدیک به زمان تولد به جنین لطمه میزند و میتواند فرزند را مستعد "انواع مختلف اختلالات روانپزشکی و متابولیک" کند و این لطمات در جنس مؤنث متفاوت از جنس مذکر است.
بنابراین برای تحقیق خویش، محققان موشهایی را به شکل خاص برای بررسی ارتباط میان استرس پیش از زایمان و رفتار پرخوری در فرزندان مؤنث پرورش دادند.
نویسندۀ ارشد مشترک مطالعه، پروفسور آلون کم / Alon Chen، سرپرست گروه محققان نوروبیولوژی استرس هم در انستیتو وایزمن و هم در انستیتو ماکس پلانک، میگوید که آنها "مدلی را ایجاد کردهاند که در آن میتوانند نشان دهند که استرس اوایل زندگی احتمال پرخوری در دختران را افزایش میدهد."
آنها با استفاده از مدل موشی همچنین توانستند به دومین یافتۀ مهم مطالعه دست پیدا کنند: استرس پیش از تولد مدارهای مغزی فرزندان دختر را دگرگون میکند.
تغییرات مغزی در طبیعت اپیژنتیک هستند، که به این معنی است که آنها کدگذاری ژنها را تغییر نمیدهند، اما آنها را با نشانگرهایی شیمیایی برچسبگذاری میکنند که رفتار ژنها را دگرگون میکند.
تیم تحقیق یک مدار استرس مشخص را مورد دستکاری قرار داد
تیم تحقیق موشها را به شکلی مهندسی کرد که میتوانست هورمونهای مغزی ترشح کنندۀ هورمونهای استرس مثل کورتیزول را در آنها دستکاری کند.
اگرچه استرس به چند فرآیند مختلف مغز مرتبط است، تیم تحقیق بر آن بود تا بر روی یکی از آنها تمرکز کند: فرآیندی که عامل ترشح کورتیکوتروپین (CRF) را درگیر میکند، که در انسان با التهاب، سرکوب اشتها و اضطراب مرتبط دانسته میشود.
برای اطمینان از اینکه فقط مدار استرس CRF فعال میشود، تیم تحقیق راهی را توسعه داد که بتواند بدون وادار کردن موشها آن را به صورت ژنتیکی تحریک کند؛ این را میدانیم که دستکاری توسط انسان مدارهای استرس بسیاری را در حیوانات فعال میکند.
محققان، محرک را در یکسوم پایانی بارداری موشهای مهندسی شده با تغییر در آب مصرفی، القاء کردند.
وقتی تیم تحقیق بافت هیپوتالاموس فرزندان مادۀ تحت استرس را بررسی کرد، دریافت که این بافت دارای نشانگرهای اپیژنتیک در شکل برچسبهای متیل است.
در هر حال، فقط وقتی که نوزادان تحت استرس قرار گرفتند – با محدود کردن دسترسی آنها به غذا – آنها شروع به نشان دادن رفتار پرخوری از خود کردند.
موشها یک فرصت دو ساعته به تعداد سه بار در هفته داشتند که در طول آن میتوانستند هرقدر که میخواستند غذا بخورند. بچه موشها در این فرصتها مقدار زیادی غذا را به سرعت میخوردند.
گروه کنترل موشهای ماده نیز که به همان ترتیب پرورش یافته و رشد کرده بودند، اما دچار محدودیت در رژیم غذایی نبودند، رفتار پرخوری از خود نشان ندادند.
دگرگون کردن غذاهای غنی از متیل از پرخوری پیشگیری کرد
در بحث خود، محققان مقایسههایی از رفتار انسانی در موقعیتهایی به دست میدهد که در آنها "دسترسی به مقدار زیادی غذای پر از چربی و کربوهیدرات در تلفیق با محدودیت غذایی خودخواستۀ مکرر توسط دختران نوجوان وجود دارد."
به عبارت دیگر، آیا اینها میتوانند همان دخترانی باشند که به صورت اپیژنتیک مستعد ابتلا به پرخوری با تحریک وضعیت از طریق استرس محدودیت خودخواستۀ غذایی هستند؟
مارکرهای اپیژنتیک توسط سلولها بر روی ژنها جایگیر میشوند، که در مورد نشانگرهای متیل، از مواد غذایی سرشار از متیل مانند ویتامین B و فولات، که از طریق هضم غذا به دست میآیند، گرفته میشود.
در تنظیمات نهایی مطالعه، محققان نشان دادند که میتوان از رفتار پرخوری در موشهای مادۀ در سنین بلوغ با تغذیۀ آنها توسط یک رژیم غذایی دارای نسبتهای متفاوت غذاهای سرشار از متیل پیشگیری کرد.
در هر حال، تیم تحقیق خاطرنشان میکند، اینکه آنها پی بردهاند که رژیم غذایی متعادل کنندۀ متیل در موشها کارآیی دارد، بدان معنی نیست که همین نتیجه در مورد انسان نیز به دست خواهد آمد. پروفسور کن توضیح میدهد، "ما به نسبتی دست یافتیم، اما ممکن است با نسبت موجود در انسان مرتبط نباشد. این چیزی است که نیاز به آزمایش دارد."
با وجود این، تیم تحقیق معتقد است که یافتههای مطالعه بر دانش ما در مورد نقش مغز در اختلالات خوردن خواهد افزود، و همچنین بر این نکته تأکید دارد که چقدر مهم است که زنان باردار از موقعیتهای استرسزا در حد امکان پرهیز کنند.
پروفسور کِن جمعبندی میکند: "ما همه این موضوع را میدانیم، اما مردم به دلایل مختلف اجتماعی و اقتصادی آن را نادیده میگیرند. ولی قیمتی که ما در دورههای بعدی زندگی پرداخت میکنیم - چه موضوع اختلالات روانپزشکی در میان باشد، چه سندرمهای متابولیک، یا بیماریهای مرتبط به قلب - به شدت تحت تأثیر راهی است که مغز ما در اوایل زندگی برنامهریزی میشود."
Source:
medicalnewstoday.com
Stress in late pregnancy may fuel binge eating in female offspring
Written by Catharine Paddock PhD
Published: Tue 30 May 2017
مطالب پیشنهادی ما برای مطالعه

ارتباط افسردگی و دیابت بارداری دوسویه است

فشار خون زنان پیش از بارداری جنسیت فرزند را پیشبینی میکند

ارتباط میان کمبود آهن و کاهش شنوایی

استرس چگونه بر میزان کلسترول تأثیر میگذارد؟

تأثیر رژیم غذایی مادر در دوران بارداری بر بیماریهای ارثی فرزند

گرسنگی" به مصرف کالری مرتبط نیست"

فقر آهن یک سوم زنان باردار را در ریسک بیماری قرار میدهد

ناخوشی صبحگاهی به کاهش خطر از دست دادن بارداری مرتبط است

آیا اپلیکیشهای بارداری دقیق هستند؟

ویتامینهای گروه B و بهبود علایم اسکیزوفرنی

تناسب فرهنگی بهتر مشوق تغذیة سالم است

استرس دوران بارداری باعث مشکلات مادامالعمر برای فرزند میشود

نقش مطالعه در بهبود سلامت و تندرستی

تمرین بازیابی از حافظه در موقعیتهای استرسزا محافظت میکند

غذای یکسان، ژنهای متفاوت، سطوح متفاوت موفقیت

توضیح علت خیزش چاقی در نوجوانی با کاهش مصرف کالری در دوران بلوغ!

هورمون استرس در مو، فرجام بارداری را پیشبینی میکند

استفاده از سیب زمینی شیرین برای کاهش وزن

درمان تیروئید زایمان زودرس و مُردهزایی را کاهش میدهد

چربی سمی علت ایجاد دیابت نوع 2

ترکیبات گیاهی و بهبود عملکرد شناختی در دوران پیری

سرماخوردگی در بارداری

شیر مادر علایم آسم را در کودکان در معرض خطر کاهش میدهد

بازماندگان سرطان دورة کودکی، فقر تغذیه و خطر بیماریهای مزمن

آنتیاکسیدانهای مرکبات از بیماریهای ناشی از چاقی پیشگیری میکنند؟

قند شیر مادر میتواند از عفونت کُشندة استرپتوکوکی در نوزادان پیشگیری کند

آنچه نیاز دارید در مورد انجماد تخمک بدانید

تغذیة انحصاری با شیر مادر ریسک اختلال سلوک را در کودکان کاهش میدهد

ورزش در دوران بارداری برای مادر و فرزند مفید است

کبد چرب: بیماری کبد چرب غیر الکلی

گاستروپارزی (فلج معده): علل، علایم و درمان

عدم تحمل گلوتن: نشانهها و علایم

میکرب روده حلقة رابط رژیم غذایی و سرطان رودة بزرگ است

سوزش معده یا سوزش سر دل در دوره بارداری

نتایج مطالعة جهانی در مورد فشار خون بالا

تأثیرات فیبرومیالژی در بارداری

افسردگی در مادران باردار و نیز پدران خطر تولد زودرس را افزایش میدهد

حتی یک روز مصرف غذای ناسالم میتواند کیفیت خواب را مختل کند

برای پیشگیری از اختلال نعوظ مصرف میوة زیاد برای مردان الزامی است

آیا کمبود ویتامین D خطر لوسمی را افزایش میدهد؟

آیا افراد نگران در مقابل خطر ایمنترند؟

داروی دیابت میتواند برای پیشگیری و درمان پرهاکلامپسی مفید باشد

فیلمهای ترسناک واقعاً میتوانند باعث لخته شدن خون شوند

خواب کمتر، غذا و نوشیدنی بیشتر؟

آیا آفتکُش شیر باعث تقویت خطر بیماری پارکینسون میشود؟

تماس نزدیک بعد از تولد بچه خطر استرس را در مادر کاهش میدهد

آیا باید همراه نوزاد در یک تخت خوابید؟

پوکی استخوان از چه زمانی آغاز میشود؟

بررسی علایم استرس پس از سانحه

مصرف آهن در دورة بارداری و ارتباط آن با اتیسم در فرزند

توضیح تازهای برای ناباروری مرتبط به سن در زنان یافته شد

عدم تماشای تلویزیون موقع غذاخوردن ریسک چاقی را کاهش میدهد

چه چیز باعث مثانه بیشفعال میشود؟

میوه تازه از دیابت و عوارض مرتبط به آن پیشگیری میکند

ترکیب باکتری روده میتواند به پیشگیری از دیابت نوع 2 کمک کند

بهترین درمانها برای مثانه بیشفعال کدامند؟

منیزیم میتواند از شکستگی استخوان پیشگیری کند

هراس از عنکبوت؟ گفتن اینکه "با ترست رودرو شو" کمکی نمیکند

مثانه بیشفعال در کودکان - علل، علایم، و درمان

الکل خطر روساسه را در زنان افزایش میدهد

رژیم غذایی پروتئین گیاهی از دیابت نوع 2 پیشگیری میکند

فصل اول - تغذیه و پیوند

آیا دیابت قابل معالجه است؟ مروری بر درمانها و تغییرات سبک زندگی

پلهنوردی بیش از کافئین به تقویت انرژی و انگیزش کمک میکند

رژیم غذایی مادرتان بر سلامت کبد شما مؤثر است
فشار خون بالا: شاید نباید سدیم را ملامت کرد!

قهوه به سبک ایتالیایی خطر سرطان پروستات را کاهش میدهد

پروتئین سویا علایم بیماری التهابی روده را بهبود میبخشد

بهترین سبزیجات برای دیابت نوع 2

آیا با خوردن قند زیاد دیابت میگیرید؟

کرم ضد آفتاب باعث کمبود ویتامین D میشود

غذاهایی برای اجتناب از افزایش کلسترول

آنزیم جدید برای توقف و کاهش علایم عدم تحمل گلوتن

پدیده سحرگاهی: چطور افزایش قند خون صبحگاهی را کنترل کنیم

فهرست خواربار برای دیابت نوع 2: چه باید خرید و چه نباید!

عصاره گوجه فرنگی از سرطان معده پیشگیری و آن را درمان میکند

یائسگی زودرس و بچهدار نشدن ریسک نارسایی قلبی را افزایش میدهد

ده علامت دیابت کنترل نشده

عدم تحمل لاکتوز به کمبود ویتامین D مرتبط است

آجیلهای درختی خطر بازگشت سرطان روده بزرگ و مرگ را کاهش میدهند

غذا خوردن آگاهانه به کاهش وزن کمک میکند

یائسگی و اضطراب

مصرف فیبر بیشتر خطر آرتروز را کاهش میدهد

چرا رژیم غذایی کارآیی ندارد؟

علایم، علل و درمان تهوع پس از غذا

چه چیز سبب درد معده در شب میشود؟

زمان غذا خوردن بر ساعت زیستی ما تأثیر میگذارد

آیا زردچوبه برای دیابت مفید است؟ آنچه شواهد میگویند

آلرژی کیوی – آنچه دانستنش نیاز است

روغن زیتون از سرطان مغز پیشگیری میکند؟

قهوه و چای از بیماری کبد پیشگیری میکنند

حتی مقدار کم الکل در دوران بارداری ویژگیهای صورت بچه را تغییر میدهد

تب دوران بارداری خطر اتیسم را افزایش میدهد

آیا کمبود ویتامین A میتواند یک دلیل دیابت باشد؟

جوانه بروکلی به درمان دیابت نوع 2 کمک میکند

آشناپنداری: تجربه مجدد تجربه نشدهها

ترکیبات زردچوبه، انگور قرمز و سیب سلولهای سرطان پروستات را با "گرسنگی" میکشند

عصاره انگور از سرطان کولون پیشگیری میکند

روغن زیتون تصفیه نشده از آلزایمر پیشگیری میکند

گارسینیا کامبوجیا – کار میکند؟
نظرات (0)