• پیشگیری از سندرم اسکیتر
• درمان و مداوای خانگی
• علل سندرم اسکیتر
• چقدر طول میکشد
• سندرم اسکیتر و بارداری
• چه هنگامی به دکتر مراجعه کنیم
• خلاصه
سندرم اسکیتر به واکنش آلرژیک قابل توجه نسبت به نیش پشه اشاره دارد. اگرچه اغلب مردم هر یک به نوعی به نیش پشه واکنش نشان میدهند، این نیش معمولاً فقط آزار دهنده است. به هر حال، مردم دچار سندرم اسکیتر به این گزش بسیار حساسند و ممکن است دچار تب شوند.
علایم شایع نیش پشه شامل یک برآمدگی قرمز رنگ و خارش در اطراف محل گزش پشه است.
در هر حال سندرم اسکیتر باعث میشود تا شخص علایم جدیتری را تجربه کند. گزشها در این مورد گرایشی به ورم شدید نشان داده و در عین حال امکان بروز تب وجود دارد. واکنش مزبور گرایشی به بروز سریع داشته و معمولاً در طول چند ساعت خود را نشان میدهد.
برخی درمانهای خانگی وجود دارد که میتوانند به درمان علایم سندرم اسکیتر کمک کنند. اقدامات پزشکی مثل ایمنیدرمانی نیز میتوانند در مورد برخی از مردم یک گزینه باشند.
پیشگیری از سندرم اسکیتر
بهترین راه برای رفع سندرم اسکیتر اجتناب از گزش پشه در حد امکان است. این شامل پرهیز در مواقع هر بار حضور در فضای بیرون مثل موارد زیر است:
• پوشیدن پیراهن آستین بلند و شلوار بلند برای پیشگیری از در معرض قرار گرفتن پوست
• پوشاندن گردن با شال
• استفاده از اسپری ضد حشره
• استفاده از دیگر راهها مثل استفاده از شمع یا دستبند دارای سیترونلا
• عدم استفاده از لباس به رنگهای روشن که باعث جذب پشهها میشود
• اجتناب از محلهای تجمع آب راکد
• عدم استفاده از عطرهای قوی
مردم دچار واکنشهای شدید در زمان فعالیت زیاد پشهها، از شامگاه تا سحرگاه، باید در حد امکان از رفتن به بیرون اجتناب کنند.
"آکادمی آمریکایی آلرژی، آسم و ایمنولوژی" توضیح میدهد که DEET دافع مؤثری است، و محصولات دارای 6 تا 25 درصد DEET میتوانند 2 تا 6 ساعت از شخص در برابر پشهها محافظت کنند.
به هر حال برخی محصولات میتوانند در بعضی از مردم سبب ایجاد واکنش پوستی شوند. به همین دلیل، بهترین کار این است که محصولات مربوط به پوست همیشه پیش از استفاده در ناحیه کوچکی از سطح بدن تست شود و در صورت نبود واکنش پوستی در سطح وسیع مورد استفاده قرار گیرند.
درمان و مداوای خانگی
برای مردم دچار سندرم اسکیتر چند گزینه درمانی در دسترس است. این گزینهها طیفی از مداوای خانگی ساده یا اقدامات پیچیدهتر پزشکی را شامل میشود.
یخ و قرار دادن عضو در بلندی
در مورد گزشی که باعث ایجاد واکنش در ناحیه کوچکی از بدن میشود، کار را میتوان با سادهترین نوع درمان شروع کرد.
قرار دادن ناحیه دچار گزش در ارتفاع و استفاده از یخ به کاهش التهاب کمک کرده باعث تسکین حس درد و خارش و کاستن از میزان سرخی میشود.
بلغور جو
استفاده از مخلوط جو دو سر پخته در ناحیه میتواند به کاهش علایم کمک کند.
بر مبنای یافته مطالعه منتشر شده در "ژورنال دارو در درماتولوژی"، بلغورها دارای ترکیبات ضد التهاب و آنتیاکسیدان هستند. این میتواند توضیح دهنده اثرات مفید آنها بر روی پوست باشد.
مالیدن بلغور به طور مستقیم روی ناحیه دچار گزش یا حمام بلغور برای ناحیه به کاهش خارش و ورم منجر شده و به آرامش فرد کمک میکند.
آنتیهیستامین
اگر گزش پشه به درمان خانگی ساده جواب ندهد، برخی از داروهای غیر نسخهای ممکن است در سرعت بهبود شخص مؤثر باشند.
برای مثال، آنتیهیستامینهای غیر نسخهای مثل دیفنهیدرامین (بنداریل) میتوانند به کاهش موقتی خارش و ورم کمک کنند.
استروئیدهای موضعی
برخی کرمهای استروئیدی موضعی نیز میتوانند به طور موقت باعث تسکین واکنش ایجاد شده به گزش پشه باشند. داروهای غیر نسخهای مثل هیدروکورتیزون (کورتید) در اغلب موارد به این منظور کافی هستند.
اگر کسی بداند دچار واکنش شدید نسبت به نیش پشه است که به قدر کافی به کرمهای مزبور جواب نمیدهد، دکتر ممکن است داروهای اندک قویتری را در این مورد تجویز کند.
ایمنیدرمانی
اگرچه علایم سندرم اسکیتر در اکثر مردم با استفاده از داروهای غیر نسخهای قابل مدیریت است، موارد جدیتر ممکن است به درمان پزشکی نیاز داشته باشند.
ایمنی درمانی مواد آلرژیزا یا تزریقهای آلرژی راه حل پایدارتری برای واکنشهای آلرژیک شدید ناشی از گزش حشرات مثل مورد مربوط به پشه است.
تزریقهای آلرژی کارکردی مشابه واکسنها دارند. متخصص آلرژی مقدار بسیار کمی از یک ماده آلرژن (آلرژیزا) را به شخص تزریق میکند. با افزایش مقدار این ماده آلرژیزا در تزریقهای بعدی، ایمنی درمانی میتواند به بدن در تشکیل نیروی دفاعی خود بر علیه پروتئینهای مسبب آلرژی در پشهها کمک کند.
به هر حال، ایمنیدرمانی برای آلرژن کاری زمانبر است. "آکادمی آمریکایی آلرژی، آسم و ایمنولوژی" مینویسد برای رسیدن به بهبود قابل ملاحظه در مورد علایم تا 18 ماه یا بیشتر زمان نیاز است.
همچنین حتی در صورت موفقیتآمیز بودن درمان شخص ممکن است نیاز داشته باشد که درمان را کماکان برای مدت 3 تا 5 سال دیگر ادامه دهد.
علل سندرم اسکیتر
مردم دچار سندرم اسکیتر نسبت به پروتئینهای موجود در بزاق دهان پشه دچار آلرژی هستند. اگرچه اغلب مردم به درجاتی در برابر این پروتئینها آلرژی دارند، افراد دچار سندرم اسکیتر در این مورد به واکنشی شدیدتر از دیگران دچار میشوند.
امکان بروز این گونه واکنش در افرادی که نسبت به نیش حشرات آلرژی دارند بیشتر است. مردم دچار ضعف سیستم ایمنی مثل کودکان خردسال و سالمندان ممکن است در برابر گزش پشه واکنشهای آلرژیک شدیدتری داشته باشند.
در حالت نرمال بدن انسان به مرور زمان در برابر برخی مواد آلرژن به ایمنی میرسد. به همین دلیل امکان بروز واکنشهای آلرژیک شدید نسبت به نیش پشه در کودکان بیش از بزرگسالان است، زیرا ایمنی مورد اشاره هنوز در بدن کودک شکل نگرفته است.
چقدر طول میکشد
واکنش آلرژیک ناشی از سندرم اسکیتر به سرعت آغاز شده باعث میشود تا علایم تحریک پوست در طول چند ساعت بروز کنند. علایم پوستی در این مورد عبارتند از:
• التهاب
• ورم
• سرخی پوست
• خارش
• درد
• گرما
برخی از اوقات امکان دارد که شخص دچار تب شود.
بر مبنای یافتههای یک مطالعه منتشر شده در "ژورنال آلرژی و ایمنولوژی آسیای ناحیه اقیانوس آرام" در کودکان، علایم مزبور ممکن است به فاصله 20 دقیقه بروز کنند. این ممکن است تکان دهنده باشد اما به طور معمول باعث ایجاد نگرانی جدی نمیشود مگر اینکه کودک دچار نشانههای آنافیلاکسی شود.
علایم به سرعت آغاز میشوند اما به طور معمول چندان طول نمیکشند. در کل، اگر در ناحیه دچار گزش عفونت بروز نکند، علایم و نشانهها در طول چند روز به طور کامل از بین خواهند رفت.
این موضوع مهم است که در دوره التیام از خارش دادن و کثیف شدن ناحیه ممانعت شود. واکنشهای شدید ممکن است بیشتر مستعد عفونی شدن باشند. گزشهای عفونی شده ممکن است به جوش یا کورک تبدیل شوند که التیام آنها به زمان طولانیتری نیاز دارد و عوارض خاص خود را نیز دارند.
مردم باید محل بروز نیش را به ملایمت و با استفاده از آب گرم و صابون هیپوآلرژنیک شستشو کنند.
سندرم اسکیتر و بارداری
زنان باردار اگر طی دوره بارداری دچار سندرم اسکیتر شوند باید برای یافتن گزینه درمانی مناسب برای خود مستقیماً با پزشک مشورت کنند.
اگرچه گزینههای داروهای موضعی غیر نسخهای متعددی در دسترسند، زنان باردار یا شیرده باید در مورد هر رویکرد درمانی نظر پزشک را جویا شوند.
چه هنگامی به دکتر مراجعه کنیم
وقتی کسی برای اولین بار با یک واکنش قویتر نسبت به نیش پشه مواجه میشود، بهترین کار مراجعه به یک متخصص آلرژی خواهد بود.
هر کسی که دچار واکنش آلرژیک شدید نسبت به نیش پشه است باید مورد مراقبت پزشکی قرار گیرد. نشانههای آنافیلاکسی در این مورد بسیار نادر است اما احتمال بروز آنها وجود دارد.
مردم دچار مشکلات تنفسی یا علایم مثل خس خس سینه یا ورم صورت، ورم گلو، یا ورم دهان باید تحت مراقبت اورژانسی قرار گیرند.
خلاصه
سندرم اسکیتر سبب بروز واکنش آلرژیک قابل ملاحظهای در برابر نیش پشه میشود. اگرچه در مورد بسیاری از مردم مدیریت این علایم با صرف درمان خانگی امکان پذیر است، دیگر افراد ممکن است نیاز به درمان تخصصی داشته باشند.
اجتناب از نیش پشه بهترین راه برای پیشگیری از چنین واکنشهایی است. در عین حال ممکن است گزینههای درمانی درازمدت برای کمک به مردم در طول زمان در دسترس باشد.
مردم دچار سندرم اسکیتر باید برای یافتن راهحلی در راستای مدیریت علایم مبتلابه خود با پزشک یا آلرژیست همکاری کنند./
• جون جانسون، دکتر کارن جیل
• ترجمه نادر اکبری سراوانی
Source:
Medical News Today
What to know about skeeter syndrome
Last reviewed Thu 6 June 2019
By Jon Johnson
Reviewed by Karen Gill, MD