• کریستین نوردکویست، دکتر ویلیام موریسون
• ترجمه نادر اکبری سراوانی
استئومیلیتیس (استئومیلیت) عفونت و التهاب استخوان یا مغز استخوان است. استئومیلیت میتواند بر اثر ورود عفونت به بافت استخوان از راه جریان خون به علت آسیب دیدگی یا جراحی بروز کند.
در حدود 80 درصد موارد به دلیل زخمهای باز ایجاد میشود.
علایم شامل درد و اسپاسم عمیق در ناحیۀ بروز التهاب و تب است.
عفونتهای استخوان عموماً به استخوانهای بلند در پا و قسمت فوقانی دست، ستون فقرات و لگن آسیب میزند.
در گذشته درمان استئومیلیتیس دشوار بود اما اکنون درمانهای تهاجمی اغلب اوقات میتوانند استخوان عفونی شده را نجات دهند و گسترش عفونت را از بین ببرند.
بر مبنای آمار موجود در هر 10.000 آمریکایی 2 نفر دچار عفونت استخوان هستند.
مطالب این مقاله:
• نشانهها و علایم
• ریسک فاکتورها و علل
• تشخیص، درمان، و عوارض
نشانهها و علایم
نشانهها و علایم استئومیلیت بستگی به نوع آن دارد. آنها عموماً شامل موارد زیرند:
• درد، که میتواند شدید باشد، و تورم، سرخی، و حساسیت در ناحیۀ آسیب دیده
• تحریکپذیری، لتارژی، یا خستگی مزمن
• تب، لرز، و ورم
• تخلیه از یک زخم باز نزدیک محل بروز عفونت یا از طریق پوست
دیگر علایم ممکن است شامل ورم قوزک پا، کف پا، و ساق و زانو و ران و تغییراتی در الگوهای راه رفتن، و برای مثال لنگ زدن، باشد.
علایم استئومیلیت مزمن همیشه آشکار نیستند یا ممکن است مشابه علایم یک جراحت یا صدمه دیدگی باشند.
این موضوع میتواند باعث دشوارتر شدن تشخیص به ویژه در ناحیۀ کشالۀ ران، لگن یا ستون فقرات شود.
استئومیلیتیس در کودکان و بزرگسالان
در کودکان استئومیلیت گرایشی به حاد بودن نشان میدهد و به طور معمول در طول دو هفته پس از عفونت خون از پیش موجود بروز میکند. این وضعیت زیر عنوان استئومیلیتیس هماتوژنوز شناخته میشود، و به طور معمول ناشی از استافیلوکوک آرئوس (اس. آرئوس) مقاوم به متیسیلین است.
تشخیص ممکن است دشوار باشد، و امکان رسیدن به تشخیص صحیح در کمترین زمان ممکن اهمیت دارد زیرا تأخیر در تشخیص میتواند به رشد اختلالات یا دگرشکلی مهلک منجر شود.
در بزرگسالان استئومیلیتیس تحت حاد یا مزمن، به ویژه پس از آسیبدیدگی یا تروما، مثل شکستگی استخوان، شایعتر است. این اختلال زیر عنوان استئومیلیتیس پیوسته شناخته میشود. این نوع استئومیلیت معمولاً به افراد در سنین بالای 50 سال آسیب میزند.
انواع استئومیلیتیس
سه نوع اصلی استئومیلیتیس وجود دارد.
استئومیلیتیس حاد: عفونت در فاصلۀ دو هفته پس از آسیبدیدگی، عفونت اولیه یا آغاز یک بیماری زیربنایی آغاز میشود. درد احتمال دارد که شدید بوده و وضعیت ممکن است کشنده باشد.
استئومیلیتیس تحت حاد: عفونت در فاصلۀ 1 تا 2 ماه پس از آسیب دیدگی، عفونت اولیه، یا آغاز یک بیماری زیربنایی، بروز میکند.
استئومیلیتیس مزمن: عفونت دستکم دو ماه پس از آسیب دیدگی، عفونت اولیه، یا آغاز یک بیماری زیربنایی بروز میکند.
ریسک فاکتورها و علل
برخی از مردم بیشتر محتمل است که دچار استئومیلیتیس شوند.
مردم در ریسک بالاتر ممکن است دچار موارد زیر باشند:
• ضعف سیستم ایمنی، برای مثال به علت شیمی درمانی یا درمان با اشعه، سوءتغذیه، دیالیز، داشتن کاتتر ادراری، تزریق مواد مخدر و غیره
• مشکلات گردش خون در نتیجۀ دیابت، بیماری شریانی پیرامونی یا بیماری سلول داسی شکل
• یک زخم منجر به سوراخ شدن عمیق یا شکستگی منجر به پارگی پوست
• جراحی ترمیم یا تعویض استخوان
استئومیلیتیس حاد بیشتر در کودکان شایع است، در حالی که شکل نخاعی آن بیشتر در بیماران سنین بالای 50 سال شیوع دارد و نیز در میان مردان بیش از زنان شایع است.
علل
استئومیلیتیس ممکن است هنگامی بروز کند که یک عفونت قارچی یا باکتریایی در استخوان توسعه یافته یا از نقاط دیگر بدن به استخوان سرایت میکند.
وقتی عفـــونت درون استخوان توسعه مییابد، سیستم ایمنی تلاش میکند تا آن را از بین ببرد. نوتروفیلها، نوعی سلول سفید خون، برای کشتن باکتریها و قارچها به منبع عفونت فرستاده میشوند.
اگر عفونت جایگیر شده و تحت درمان قرار نگیرد، نوتروفیلهای مرده درون استخوان انباشته شده آبسه یا کیسههای سربستۀ پر از چرک ایجاد میکنند.
آبسهها ممکن است جریان حیاتی خون به استخوان آسیب دیده را متوقف کنند. در استئومیلیت مزمن استخوان در نهایت ممکن است بمیرد.
استخوانها به طور معمول در برابر عفونت مقاوم هستند، اما عفونت تحت برخی شرایط میتواند وارد استخوان شود.
یک عفونت موجود در جریان خون، عوارض جراحی یا تروما، یا اختلالات از پیش موجود مثل دیابت، مقاومت فرد را در برابر عفونت کاهش میدهند.
عفونت استخوان چگونه آغاز میشود
عفونتهای استخوان به راههای مختلفی آغاز میشود.
در استئومیلیتیس هماتوژنوز، عفونت میتواند برای مثال به عنوان یک عفونت خفیف دستگاه ادراری یا سیستم تنفسی فوقانی شروع شده و راهش را از طریق جریان خون ادامه دهد. این نوع عفونت بیشتر در کودکان شایع است.
استئومیلیتیس پساضربه (پست تروماتیک) ممکن است پس از یک شکستگی، استخوان شکستهای که به پارگی پوست منجر میشود، یک زخم باز در عضله یا پوست اطراف استخوان، پس از جراحی، به ویژه اگر قطعات فلزی، پیچ یا کفه برای ایجاد ایمنی در استخوانهای شکسته مورد استفاده قرار گیرد، آغاز شود.
کمبود عروقی، یا جریان خون ضعیف، میتواند سبب شود تا عفونت از یک خراش یا بریدگی کوچک، به طور معمول در ناحیۀ پا، گسترش پیدا کند. گردش ضعیف خون مانع از آن میشود که سلولهای سفید خون به ناحیۀ آسیب دیده برسند که این ضعف به بروز اولسرهای عمقی منجر میشود. این وضعیت استخوان و بافت عمقی را در معرض عفونت قرار میدهد.
استئومیلیت مهرهها در ستون فقرات بروز میکند. این عفونت به طور معمول با بروز عفونتی در جریان خون، یا عفونتی در دستگاه ادراری یا دستگاه تنفسی، اندوکاردیت (عفونتی در جدار داخلی قلب)، یا عفونتی در دهان یا عفونت در محل تزریق، شروع میشود.
استئومیلیتیس فک
استئومیلیتیس فک میتواند شدیداً دردناک باشد، و میتواند از پوسیدگی دندان یا بیماریهای دندانی نشأت گیرد. استخوان فک استخوانی غیر معمولی است زیرا دندانها یک ورودی مستقیم برای عفونت ایجاد میکنند.
بدخیمی، درمان با اشعه، استئوپوروزیس، و بیماری پاژه ریسک استئومیلیتیس فک را در فرد افزایش میدهند.
عفونت سینوس، لثه، یا دندان میتوانند به جمجمه سرایت کنند.
تشخیص، درمان، و عوارض
پزشک ناحیۀ آسیب دیدۀ بدن را برای نشانههای استئومیلیت بررسی میکند، که شامل حساسیت و ورم است. پزشک در مورد تاریخچۀ پزشکی اخیر، به ویژه در مورد حوادث اخیر، اعمال جراحی یا عفونتهای به تازگی ایجاد شده پرسش میکند.
تستهای مورد استفاده شامل موارد زیر است:
• آزمایشهای خون: بالا بودن میزان گلبولهای سفید خون به طور معمول نشانۀ وجود عفونت در بدن است.
• بیوپسی: دکتر نمونۀ کوچکی از بافت را برای بررسی نوع پاتوژن (عامل بیماریزا) - باکتریایی یا قارچی - مسبب عفونت استخوان، برمیدارد. این کار به یافتن درمان مناسب برای بیمار کمک میکند.
• تستهای تصویربرداری: عکسبرداری اشعۀ ایکس، MRI، CT یا اسکن میتوانند صدمات وارد شده بر استخوان را آشکار کنند.
صدمه ممکن است تا دو هفته پس از وقوع در عکسبرداری اشعۀ ایکس قابل رویت نباشد، بنابراین در صورت جدید بودن آسیب دیدگی انجام MRI یا CT اسکن توصیه میشود.
درمان
درمان استئومیلیت بستگی به نوع آن دارد.
استئومیلیتیس حاد
یک دوره مصرف آنتیبیوتیک یا داروهای ضد قارچ به طور معمول مؤثر است. در مورد بزرگسالان این شامل یک دورۀ 4 تا 6 هفتهای تزریق داخل وریدی، یا گاهی از اوقات داروهای آنتیبیوتیک یا ضد قارچ خوراکی است. برخی از بیماران نیاز به بستری و درمان در محیط بیمارستان دارند، در حالی که دیگران ممکن است تزریقها را به صورت سرپایی یا در محیط خانه در صورت داشتن مهارت تزریق، انجام دهند.
عوارض جانبی ناشی از مصرف آنتیبیوتیکها شامل اسهال، استفراغ، و تهوع است. گاهی از اوقات امکان بروز واکنش آلرژیک نیز وجود دارد.
اگر عفونت بر اثر MRSA یا برخی از دیگر باکتریهای مقاوم به دارو ایجاد شده باشد، بیمار نیازمند دورۀ طولانیتری از درمان و استفادۀ ترکیبی از داروهای مختلف خواهد بود.
در برخی موارد، درمان با اکسیژن هیپربار (HBOT) ممکن است توصیه شود.
استئومیلیتیس تحت حاد
درمان به شدت بیماری و اینکه آیا صدمۀ استخوانی دیگری وجود دارد یا خیر، بستگی دارد.
اگر هیچ صدمۀ استخوانی وجود نداشته باشد، درمان شبیه به مورد استئومیلیت حاد خواهد بود، اما اگر استخوانی آسیب دیده باشد، درمان مورد استفاده شبیه به مورد درمان استئومیلیت مزمن خواهد بود.
استئومیلیتیس مزمن
بیماران به طور معمول برای ترمیم صدمات استخوان نیازمند مصرف آنتیبیوتیک و نیز انجام عمل جراحی هستند.
جراحی میتواند شامل موارد زیر باشد:
• تخلیه: ناحیۀ اطراف استخوان عفونی شده ممکن است برای خارج کردن هر گونه چرک یا مایعات ایجاد شده در پاسخ به عفونت، نیاز به ایجاد شکاف جراحی داشته باشد.
• دبریدمان: جراح در حد امکان استخوان آسیب دیده را خارج میکند و بخش کوچکی از استخوان سالم را نیز برمیدارد تا مطمئن شود که نواحی عفونی از بدن خارج شدهاند. هر گونه بافت پیرامون استخوان نیز که دارای نشانههای عفونت باشد باید از بدن خارج گردد.
• برقراری مجدد جریان خون در استخوان: هر فضای خالی به جا مانده از دبریدمان ممکن است با تکهای از بافت استخوان یا پوست و یا عضلۀ گرفته شده از نقاط دیگر بدن پر شود. فیلرهای موقتی ممکن است تا زمانی که بیمار سلامت کافی برای پیوند استخوان را پیدا کرده باشد مورد استفاده قرار گیرد. پیوند به بدن کمک میکند تا عروق خونی آسیب دیده را ترمیم کند و استخوان تازه را ایجاد نماید.
• خارج کردن اشیاء خارجی: در صورت نیاز، اشیاء خارجی جایگذاری شده در طول جراحی پیشین، مواردی مثل کفهها یا پیچهای جراحی، از بدن بیمار خارج میشود.
• پایداری استخوان آسیب دیده: کفههای فلزی، میلهها یا پیچهایی ممکن است برای ایجاد پایداری در استخوان آسیب دیده و پیوند جدید در بدن کارگذاری شوند. این کار ممکن است بعداً انجام شود. گاهی از اوقات از تثبیتکنندههای خارج بدنی برای ایجاد پایداری در استخوان آسیب دیده استفاده میشود.
اگر بیمار قادر به تحمل جراحی نباشد، برای مثال بر اثر بیماری، دکتر ممکن است زمان طولانیتری، حتی تا سالها از آنتیبیوتیکها استفاده کند تا بتوان عفونت را سرکوب کرد. اگر عفونت صرفنظر از درمان مورد استفاده ادامه یابد آنگاه احتمال انجام قطع عضو برای اندام عفونی شده وجود خواهد داشت.
عوارض
درمان موفقیتآمیز عفونت به طور معمول امکانپذیر است، اما گاهی از اوقات احتمال بروز عوارض وجود خواهد داشت.
استئومیلیت مزمن ممکن است چنین به نظر برسد که از بیـن رفته است اما میتواند دوباره ظاهر شود یا تا سالها به صورت تشخیص داده نشده باقی بماند. این وضعیت میتواند به مرگ بافت استخوان و کلاپس استخوان منجر شود.
مردم دچار اختلالات مقاوم در برابر درمان مثل دیابت شدید، HIV، ضعف گردش خون، یا ضعف سیستم ایمنی در ریسک بالاتری قرار دارند.
پیشگیری
مردم دچار ضعف سیستم ایمنی باید:
• رژیم غذایی سالمی داشته باشند و ورزشهای مناسب را انجام دهند تا سیستم ایمنی آنها تقویت گردد
• از کشیدن سیگار اجتناب کنند زیرا مصرف دخانیات باعث تضعیف سیستم ایمنی شده و نیز موجب ضعف گردش خون میشود
• بهداشت خوب شامل شستشوی منظم و کامل دستها را رعایت کنند
• تمامی واکسیناسیونهای تجویز شده را انجام دهند
مردم دارای ضعف در گردش خون باید:
• از مصرف دخانیات خودداری کنند زیرا این کار باعث تضعیف بیشتر گردش خون میشود
• از طریق دنبال کردن رژیم غذایی سالم وزن بدن خود را در محدودۀ سالم نگه دارند
• برای بهبود وضعیت گردش خون منظماً ورزش کنند
• از مصرف مشروب الکلی در حد امکان پرهیز کنند زیرا مشروب الکلی ریسک فشار خون بالا (هیپرتانسیون) و کلسترول بالا را افزایش میدهد
مردم مستعد ابتلا به عفونت باید به ویژه مراقب بروز خراش یا بریدگی در بدن خود باشند. هر گونه خراش یا بریدگی ایجاد شده باید بلافاصله تمیز و جای خراش یا بریدگی با پارچۀ تمیز پوشانیده شود.
زخمهای ایجاد شده برای بررسی هر گونه نشانهای از عفونت نیاز به بازبینی مکرر دارند./
Source:
Osteomyelitis: Symptoms, Causes, and Treatment
Last updated Thu 19 January 2017
By Christian Nordqvist
Reviewed by William Morrison, MD
مطالب پیشنهادی ما برای مطالعه

کشف آنتیبیوتیکهای جدید برای درمان سل

مونو یا مونونوکلئوز: نشانهها و علایم اولیه کدامند؟

پریتونیت یا اختلال پریتونیوم - علل، علایم و درمان

کاهش چشمگیر مرگ ناشی از سپسیس با چند گام سادة بیمارستانی

شوک سپتیک: چگونه از این بیماری کشنده اجتناب کنیم (مروری نو بر سپسیس و شوک سپتیک)

آیا باید نگران پاپیلوما باشیم؟

بیماری سلول داسی شکل یا آنمی سلول داسی شکل - مرور، علایم و علل

کمبود خواب باکتریهای روده را تغییر میدهد

پنومونی باکتریایی: واقعیات را بدانید

تستی که میتواند میان عفونت ویروسی و باکتریایی تمایز قائل شود

راهنمای جوانسازی و سلامت پوست

سنگ لوزه: علل، علایم و درمان

نگاهی به عفونت دستگاه ادراری

پیشتازان مرگآفرینی در جهان: هپاتیت ویروسی

WHO و تجدید نظر در مورد درمان بیماریهای واگیردار جنسی

گزارش تاریخی CDC در مورد سپسیس!

جویدن غذا محافظی در برابر عفونت است

نقش باکتریهای داخل دهان در ایجاد میگرن

عصارة قرهقاط گسترش باکتری مقاوم به درمان را مختل میکند

قند شیر مادر میتواند از عفونت کُشندة استرپتوکوکی در نوزادان پیشگیری کند

داروی کرمزدایی و درمان عفونت کشندة سی. دیفیسیل

نوشیدن مایعات فراوان در هنگام بیماری بیشتر مضر است تا مفید

ژل آنتیبیوتیک برای درمان عفونت گوش

اسپری بینی آنفولانزا هماندازة واکسن تزریقی مؤثر است

باکتری روده بر ریسک چاقی در جوانی مؤثر است

مخاطرات انتقال خون در کودکان و افراد بزرگسال

هپاتیت C: علایم، نشانهها، پیشگیری و درمان

افزایش شدید مقاومت دارویی بیماریهای عفونی در کودکان

HIV؛ ترکیب کشف شدة جدید میتواند به داروهای مؤثرتر منتج شود

HIV چگونه وارد هستة سلول ایمنی میشود!

نشانههای ایدز کدامند؟

کشف پروتئین تکثیر ویروس آنفولانزا

کلوچه میتواند کشنده باشد

عفونت حاد HIV: علایم، تشخیص و مدیریت

جدول زمانی HIV: علایم بیماری چطور تغییر میکنند؟

کیتهای خانگی تست HIV: کاربردها، آنچه انتظار میرود و فواید

پنومونی و سرطان ریه: علایم، تشخیص، و درمان

آکنه ممکن است ناشی از عدم تعادل باکتریهای پوست باشد

ترکیب باکتری روده میتواند به پیشگیری از دیابت نوع 2 کمک کند

خون اژدهای کومودو میتواند به ساخت آنتیبیوتیکهای جدید کمک کند

جراحی سینوس: انواع، کاربردها، و بهبود

مشتقات پوست قورباغه ویروس آنفولانزا را نابود میکند

میکرب روده کودکان را در برابر عفونت روده محافظت میکند

خارش گلو: علل و مداوا

فصل دهم - سیتومگالوویروس

توده زیر بغل: علل، تشخیص، و درمان

پلینوروپاتی: علل، علایم، و درمانها

دانشمندان ویروس HIV را با استفاده از اصلاح ژن در حیوانات از بین بردند

عفونتهای سیستم تنفسی خطر حملۀ قلبی را تا 17 بار افزایش میدهد

وقتی که اگزما و تبخال به هم میرسند

دیابت و عفونتهای مخمری

تب دوران بارداری خطر اتیسم را افزایش میدهد

ترکیب گیاهی بسیار مؤثرتر از داروی ضد HIV متداول

موی درونرشد یا موی فرو رفته به زیر پوست: درمان و پیشگیری

پنج راهحل خانگی برای عفونت دستگاه ادراری

34 علت راش – تصویر و تعریف

مسمومیت غذایی – علل، علایم، علاج

ورم پلک چشم - 12 علت، و درمان

عفونت سینوس مسری است؟

فرآیند انتقال HIV کشف شد

آیا داروی تزریقی HIV به اندازه داروهای خوراکی روزانه مؤثر است؟

HIV و ایدز – علل، علایم، و درمان

آیا دیابت نوع 2 مسری است؟

آگرانولوسیتوز - انواع، علل، و علایم

هیپرپیرکسی یا تب بسیار شدید – علل، علایم، و درمان

هپاتیت C چگونه منتقل میشود؟

خارش بیضه - علل، درمان، و پیشگیری

موی سفید ناحیه شرمگاهی - علل محتمل

پاپیلوما ویروس انسانی و سرطان: مکانیسم کلیدی، درمان را نشان میدهد

مونولورین یا گلیسریل لورات - فواید، مقدار مصرف، و اثرات جانبی

کمبود باکتریایی با آغاز سرطان پستان مرتبط است

کیست چیست؟ علل، انواع، و درمانها

سرطان سر و گردن - آیا ارتباط جنسی دهانی خطر آنها را افزایش میدهد؟

سوزاک - علایم، درمان، و علل

کلامیدیا؛ شایعترین بیماری مسری جنسی - علایم، درمان، و علل

بیماریهای جنسی مسری؛ تریکومونیازیس یا تریک

سیستم ایمنی بدن - اجزاء، و شیوه عملکرد

تونسیلیت یا عفونت لوزه - علل، علایم، و درمان

پنومونی (ذاتالریه) یا عفونت ریه - علایم، علل، و درمانها

پنومونی دوبل یا عفونت هر دو ریه - آنچه دانستنش نیاز است

عفونت قارچی ناخن - علت، درمان، و علایم

خارش جوک یا خارش کشاله ران - علل، درمانها و مداواها

سلولیتیس یا عفونت باکتریایی عمقی پوست - علایم، علل، و درمانها

آب رز - فواید، کاربردها و عوارض جانبی

بالانایتیس یا التهاب سر آلت تناسلی در پسربچهها و مردان - علایم، انواع، علل، و درمان

خارش واژن - علل، علایم، و درمان

اپیدمی جهانی HIV / ایدز

بروز مزه شیرین در دهان - علل، علایم، راه حل

کراتیتیس (کراتیت) یا التهاب قرنیه چشم - انواع، علل، و درمان

کلادوسپوریوم یا کپک قارچی درون و بیرون خانه ما - چه عوارضی برای سلامت دارد؟

سیستیت یا التهاب دیواره مثانه - آنچه دانستنش نیاز است

زگیل تناسلی یا زگیل آمیزشی در زنان و مردان - آنچه دانستنش نیاز است

عفونت گوش در بزرگسالان - علل، ریسک فاکتورها، و درمان

خناق یا التهاب نای و حنجره - چیست، و چگونه درمان میشود؟

لارنژیت یا ورم و التهاب حنجره - آنچه دانستنش نیاز است

بیماریهای واگیردار جنسی یا عفونتهای قابل انتقال از راه آمیزش جنسی - انواع و علایم

اولسر معده یا زخم معده - عوامل خطرساز و درمان

داکریوسیستیت (داکریوسیستایتیس) یا التهاب و عفونت کیسههای اشکی - علل، علایم، و درمان

سرفه در کودکان - علل شایع، علایم و درمانها

اولسر پپتیک یا زخم مری، معده، و ابتدای روده کوچک
نظرات (0)