• مارکوس مکگیل، دکتر سوزان فالک
• ترجمة هستی فراستفر
تأثیر استرس بر میزان کلسترول روشن نیست. یکی از مشکلات مرتبط به این مورد این است که استرس واژهای مبهم و اندازهگیری آن دشوار است.
در هر حال مطالعات بسیاری در مورد اثرات استرس بر سلامت کلی قلب صورت گرفته است. این مطالعات شامل بررسی غیر مستقیم اثرات استرس بر میزان کلسترول مانند چگونگی تأثیر استرس بر عوامل سبک زندگی بودهاند.
این مقاله دقیقاً به این موضوع میپردازد که استرس چیست، و کلسترول چیست. در عین حال مقالة حاضر برخی از یافتههای موجود در مورد ارتباط بین استرس و کلسترول را بررسی خواهد کرد.
آنچه در این مقاله میخوانید:
• استرس چیست؟
• کلسترول چیست؟
• استرس و کلسترول
• تأثیرات غیر مستقیم استرس بر کلسترول
استرس چیست؟
استرس واژهای با معانی گسترده و مبهم است. هر فردی پاسخ خاص خود را در مورد عوامل منجر به استرس که استریزا نامیده میشوند، دارد. آنچه را که یک نفر استرسزا تلقی میکند، فرد دیگر ممکن است هیجانانگیز بیابد.
استرس زیر عنوان مفاهیم متعدد درک میشود:
- زیر فشار بودن
- پاسخ به تغییرات دشوار
- از دست دادن کنترل
- احساس نگرانی، اضطراب یا افسردگی
- احساس تهدید یا آسیبپذیری
- پاسخ به تروما یا خشونت
- خشم و پرخاشگری
- مضطرب شدن
واکنش بدن نسبت به استرس کنش بجنگ یا دررو است. این واکنش نوعی واکنش خودکار است.
وقتی بدن در مـعرض تهدید قرار میگیرد، به صورت خودکار عضلات، قلب، و دیگر عملکردها را برای ادای یک پاسخ پرانرژی آماده میکند. این واکنش میتواند شامل فرار از مشکل یا مقابله با آن باشد.
چگونگی کنترل استرس
مدیریت میزان استرس موضوعی بسیار شخصی است. این موضوع به نوع استرس وارد شده بر فرد و نوع تمایل فرد برای واکنش در مقابل آنها بستگی دارد. در عین حال این موضوع به تجارب پیشین فرد در مورد استرس وابسته است.
افراد مختلف نیز ترجیحات خاص خویش را برای مواجهه با انواع مختلف استرس دارند. راهکارهای مقابله طیف گستردهای از باخودگویی (با خود حرف زدن) و تکنیکهای ریلکسیشن تا مشاورة روانی را شامل میشود.
هیپرکلسترولمی خانوادگی،
پردازش کلسترول و بیماری قلبی
کلسترول چیست؟
کلسترول مادهای شبه چربی و موم نما است. بدن ما خود کلسترول تولید میکند اما در عین حال آن را از غذا نیز میگیرد. کلسترول برای تمامی سلولهای بدن اهمیت و عملکردهای متعددی را بر عهده دارد. یکی از این عملکردها آرایش ساختار دیوارة سلولی است.
کلسترول به طور آزاد در جریان خون حضور ندارد زیرا مادهای آبگریز است و در عوض، توسط موادی به نام لیپوپروتئین در خون حمل میشود. دلیل اندازهگیری میزان کلسترول توسط میزان چربی خون نیز همین است.
دو نوع لیپوپروتئین برای حمل کلسترول وجود دارد: لیپوپروتئین کمچگالی (LDL) که به عنوان کلسترول "بد" شناخته میشود و لیپوپروتئین پرچگالی (HDL) که آن را تحت عنوان کلسترول "خوب" می شناسیم.
میزان کلسترول توصیه شده
میزان کلسترول سالم توسط مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC) ذکر شده است. توصیه شده است که افراد بزرگسال هر 5 سال یک بار میزان کلسترول خون خود را از طریق انجام آزمایش کامل خون بررسی کنند.
توصیهها مبتنی بر پایین نگه داشتن مجموع کلسترول است که در خلال آن میزان کلسترول بد خون پایین نگه داشته میشود. میزان مناسب کلسترول بر مبنای واحد میلیگرم بر دسیلیتر عبارت است از:
- کلسترول کامل پایینتر از 200
- کلسترول LDL کمتر از 100
- کلسترول HDL کمتر از 60
میزان کلسترول هدف در هر فردی متفاوت است.
علایم و نشانههای کلسترول بالا
بالا بودن میزان کلسترول تغییرات قابل توجهی در خود بدن ایجاد نمیکند.
به جای نشان دادن هر گونه علایم یا نشانهها، کلسترول بالا از طریق آزمایش خون تشخیص داده شده و به عنوان ریسک فاکتور تلقی میشود.
چگونگی کنترل کلسترول
میزان بالای کلسترول از طریق رژیم غذایی و ورزش قابل کنترل است. این مقادیر در عین حال پیش از آنکه خیلی بالا بروند قابل پیشگیری هستند.
رژیم غذایی سالم برای قلب توسط انجمن قلب آمریکا / American Heart Association و دیگر گروهها بر مبنای خطوط کلی زیر توصیه شده است:
- مصرف مقدار زیاد میوه و سبزی و غلات سبوسدار
- مصرف فرآوردههای روزانة دارای چربی کم
- مصرف ماکیان و ماهی پوست کنده
- آجیل و انواع لوبیا
مصرف چربی باید به سمت روغنهای گاهی غیر گرمسیری سوق داده شود و مصرف دیگر چربیها متوقف گردد.
این بدان معنی است که رژیم غذایی باید دارای چربی اشباع شدة کم، چربی ترانس اندک، کمنمک، دارای مقدار کم گوشت قرمز، شیرینی و شکر و نوشابههای قنددار اندک باشد.
آنچه برای میزان کلسترول سالم مفید است برای فشار خون بالا نیز مفید خواهد بود. رژیم غذایی سالم دارای فواید بسیار برای سلامت از جمله کاهش وزن است. کاهش چاقی کلسترول را نیز کاهش میدهد.
داشتن فعالیت فیزیکی نیز فواید گستردهای دارد و به کنترل کلسترول کمک میکند. انجمن قلب آمریکا توصیه میکند:
- 150 دقیقه ورزش ایروبیک با شدت متوسط یا 75 دقیقه ورزش سنگین هفتگی برای تمامی بزرگسالان
- برای کاهش کلسترول 40 دقیقه ورزش بسیار سنگین 3 تا 4 بار در هفته
آنچه گفته شد فقط دستورعمل است و هر میزانی از ورزش مفید خواهد بود. فعالیت جسمانی شامل پیادهروی سریع نیز میشود.
در عین حال پزشکان نیز میتوانند از طریق درمانهای دارویی به کاهش کلسترول کمک کنند. همچنین امکان دارد که پزشک به دلیل وجود ریسکفاکتورهای دیگر یا سابقة بیماری قلبی دارو برای کلسترول تجویز کند. تعدادی از داروهای نسخهای شامل استاتینها به این منظور در دسترس هستند.
استرس و کلسترول
شماری از مطالعات دریافتهاند که استرس عاطفی میزان کلسترول خون را افزایش میدهد. اغلب یافتهها مرتبط به اثرات فوری استرس است.
یک مطالعه که در سال 2013 منتشر شد، پیوندی میان کلسترول بالای درازمدت و مشاغل استرسزا یافته است.
این مطالعه چنین جمعبندی میکند که افزایش کلسترول ناشی از استرس شغلی است. بنابراین به جای وابستگی اثر استرس به رژیم غذایی یا ورزش، نویسندگان مقاله میگویند که این اثر نوعی تأثیر بیولوژیک مستقیم است.
نویسندگان مقاله میگویند، استرس مزمن میزان درازمدت هورمون کورتیزول را بالا میبرد. این میتواند چاقی را در ناحیة شکم به دلیل ذخیرة بیشتر چربی افزایش دهد، دارای دیگر اثرات چربی در بدن است و حتی میتواند باعث افزایش میزان اشتها شود.
مطالعة دیگری بر روی 2850 نفر نیز وجود چنین ارتباطی را در درازمدت تأکید کرده است.
نویسندگان چنین مطرح میکنند که افراد دارای اختلالات اضطرابی شدید و افسردگی ممکن است در خلال اثرات التهابی درازمدت دچار میزان چربی زیادتر و چاقی شوند. آنها اضافه میکنند که دخانیات نیز یکی از عوامل است.
در مورد استرس بیشتر بخوانیم:
اثرات استرس بر سیستمهای مختلف بدن
بدن چگونه به استرس واکنش نشان میدهد
بدن دارای یک واکنش فوری بسیار شناخته شده نسبت به استرس است. در هنگام ترس این اتفاقات در افراد روی میدهد:
- ضربان قلب افزایش مییابد
- فشار خون بالا میرود
اضطراب نیز سبب افزایش فشار خون میشود.
بلافاصله پس از موقعیتهای چالش برانگیز یا تهدید کننده مسایل زیر روی میدهد:
- بدن هورمونهای اپینفرین و نوراپینفرین ترشح میکند
- این هورمونها باعث فعالیت شدیدتر قلب میشوند
- این روند منجر به جاری شدن گلوکز در عضلات و خون برای استفاده به عنوان انرژی میشود
- اسیدهای چرب نیز برای استفاده به عنوان انرژی آزاد میشوند
- میزان کلسترول میتواند بر اثر اسیدهای چرب آزاد که به عنوان انرژی برای لیپیدها به کار میروند افزایش یابد
بنابراین پاسخ کوتاه مدت بدن به استرس آن را درگیر افزایش کلسترول میکند.
یکی از اثرات کوتاه مدت شناخته شدة کلسترول هموکانسنتریشن نامیده میشود. این بدان معنی است که تحت استرس خون مایعات خود را از دست میدهد. این موضوع باعث تغلیظ خون شامل میزان کلسترول آن میشود. صرف به پا خواستن از حالت نشسته نیز چنین اثری دارد.
یک مطالعه با بررسی خوشههای استرس در کلسترول به این طریق دریافت که تأثیر مزبور به طور کامل برگشتپذیر نیست. بخشی از کلسترول افزایش یافته بر جای خود باقی میماند.
یک تأثیر دیگر میتواند به هورمون کورتیزول مربوط باشد. این هورمون توسط سیستم عصبی در پاسخ به یک عامل استرسزا رها میشود. این نکته مشخص شده است که میزان لیپید با افزایش کورتیزول افزایش مییابد.
دیگر تأثیرات قلبی استرس
استرس عامل ایجاد اثرات دیگری نیز شناخته میشود. برخی از آنها خطرناکند. ایسکمی قلبی ناشی از استرس روانی در مردمی که بیماری کرونری قلبی (CHD) دارند وضعیت شناخته شدهای است.
این وضعیت مربوط به وقتی است که فرد دچار CHD در ریسک حملة قلبی در پاسخ به استرس روانی ناشی از فقدان خونرسانی به ناحیة قلب قرار دارد.
تأثیر ناشی از استرس در مطالعهای که در سال 2013 در نشریة کالج کاردیولوژی آمریکا / the Journal of the American College of Cardiology منتشر شد، به تأیید رسید.
محققان ایسکمی قلبی 310 فرد دچار CHD پایدار را اندازهگیری کردند. در حدود نیمی از نمونههای تحت استرس روانی در پاسخ به عوامل استرسزا دچار ایسکمی قلبی شدند.
نویسندگان تحقیق همچنین در این مورد بحث کردهاند که چگونه جنسیت، ازدواج، و نظم و ترتیب زندگی میتواند بر مشکلات قلبی مؤثر باشد. آنها لزوم تحقیق بیشتر در مورد این عوامل را مطرح میکنند.
نظریة واکنشپذیری قلبی عروقی
پژوهشگران دریافتهاند که فشار خون برخی از مردم بیش از دیگران در پاسخ به استرس افزایش مییابد.
فرضیة واکنشپذیری قلبی عروقی نام این وضعیت است، و این نظریهای است که عنوان میکند استرس میتواند ریسک بیماری قلبی را افزایش دهد. کلسترول در ایجاد افزایش پاسخ قلبی عروقی به استرس دخالت دارد.
تأثیر مزبور این است که افراد دارای کلسترول بالا دچار تغییراتی در دیوارة رگهای شریانی میشوند. این موضوع باعث کم شدن انعطاف رگهای شریانی میشود، بنابراین از توان رگهای خونی برای باز شدن در پاسخ به استرس کاسته میشود.
تأثیرات غیر مستقیم استرس بر کلسترول
عقاید علمی در مورد چگونگی تأثیر کوتاه مدت استرس بر کلسترول ممکن است کمتر از اثرات غیر مستقیم استرس آشنا باشد. اینها همچنین از نظر علمی بهتر درک شدهاند.
استرس ممکن است بر اثر عوامل وابسته به موارد زیر میزان کلسترول را به صورت غیر مستقیم افزایش دهد:
- رژیم غذایی
- ورزش
- دیگر واکنشهای ناشی از سبک زندگی مانند مشروب و سیگار
اگر رژیم غذایی دارای چربی زیاد باشد، میزان کلسترول افزایش مییابد. مطالعات نشان دادهاند که افراد تحت استرس کمتر به تغذیة سالم گرایش دارند. آنها ممکن است در معرض افزایش مصرف الکل نیز باشند.
ورزش به طور مستقیم بر میزان کلسترول تأثیر میگذارد. اگر استرس میزان فعالیت جسمانی را کاهش دهد، میزان کلسترول افزایش مییابد.
در مورد تأثیرات غیر مستقیم استرس بر کلسترول بیش از تأثیرات مستقیم بیولوژیک آن اطلاعات وجود دارد. این واقعیت دارد که بین استرس و بیماری ارتباط زیادی وجود دارد.
انجمن قلب آمریکا میان استرس و سلامتی کلی به واسطة اثرات سبک زندگی ارتباطی میبیند. در هر حال این انجمن اشاره میکند که دانش بیشتری در مورد اثرات مستقیم استرس در حال ایجاد شدن است./
Source:
Medical News Today
How Does Stress Affect My Cholesterol Levels?
Last reviewed Sun 4 September 2016
By Markus MacGill
Reviewed by Suzanne Falck, MD, FACP
مطالب پیشنهادی ما برای مطالعه

آمفتامین قلب را سریعتر پیر میکند

ارتباط میان کمبود آهن و کاهش شنوایی

تأثیر فشار خون و ضربان قلب دوران نوجوانی بر سلامت روانی مردان در بزرگسالی

جهان چه احساسی دارد؟ بزرگترین نظرسنجی همزمان در مورد بهداشت روانی

گرسنگی" به مصرف کالری مرتبط نیست"

آیا با رعایت اعتدال نیز نوشخواری کماکان مضر است؟

دستورالعمل جدید برای مصرف استاتینها در پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی

ویتامینهای گروه B و بهبود علایم اسکیزوفرنی

مصرف داروهای غیر استروئیدی ضد التهابی در زمان سرماخوردگی خطر حمله قلبی را افزایش میدهد

تناسب فرهنگی بهتر مشوق تغذیة سالم است

اختلال وسواس: آنچه به دانستنش نیاز است

اُمگا 3 آسیب و عملکرد قلب را در پی حمله قلبی بهبود میبخشد

فوبیا - علل، علایم و تشخیص

زایمان زودرس زنان را در خطر بیماری قلبی عروقی قرار میدهد

الگوی غذایی منظم مانع بیماری قلبی میشود

غذای یکسان، ژنهای متفاوت، سطوح متفاوت موفقیت

توضیح علت خیزش چاقی در نوجوانی با کاهش مصرف کالری در دوران بلوغ!

استفاده از سیب زمینی شیرین برای کاهش وزن

جنگ بر سر شکر: کودکان باید روزانه کمتر از 6 قاشق چایخوری شکر بخورند

چربی سمی علت ایجاد دیابت نوع 2

ترکیبات گیاهی و بهبود عملکرد شناختی در دوران پیری

وایاگرا برای سلامت قلب مردان دچار دیابت نوع 2 مفید است

خطرات و فواید مصرف کانابیس کدامند؟

نگرانی در مورد سلامت، خطر بیماری قلبی را افزایش میدهد

پروتئین تشکیل دهندة رگهای خونی میتواند آلترناتیوی برای جراحی بایپس قلبی باشد

شیر مادر علایم آسم را در کودکان در معرض خطر کاهش میدهد

تأثیر سن تشخیص سرطان بر ریسک مرگ ناشی از بیماری قلبی

برخی داروهای غیر استروئیدی ضد التهابی ریسک نارسایی قلبی را افزایش میدهند

بازماندگان سرطان دورة کودکی، فقر تغذیه و خطر بیماریهای مزمن

آنتیاکسیدانهای مرکبات از بیماریهای ناشی از چاقی پیشگیری میکنند؟

آیا استاتینها خطر آلزایمر را کاهش میدهند؟

قند شیر مادر میتواند از عفونت کُشندة استرپتوکوکی در نوزادان پیشگیری کند

وارفارین و افزایش خطر زوال عقل

گوشت قرمز خطر مرگ را افزایش میدهد؟

سیگارهای الکترونیک خطر بیماری قلبی عروقی را افزایش میدهند

تغذیة انحصاری با شیر مادر ریسک اختلال سلوک را در کودکان کاهش میدهد

کبد چرب: بیماری کبد چرب غیر الکلی

سنگ کیسة صفرا ریسک بیماری قلبی را پنج برابر میکند

گاستروپارزی (فلج معده): علل، علایم و درمان

عدم تحمل گلوتن: نشانهها و علایم

میکرب روده حلقة رابط رژیم غذایی و سرطان رودة بزرگ است

مصرف زیاد چربیهای اشباع شده خطر بیماری قلبی را افزایش میدهد

نقش اختلالات خواب در بیماری قلبی

نتایج مطالعة جهانی در مورد فشار خون بالا

سطح کلسترول: معنی آن چیست و مقدار سالم آن چقدر است

چه میگوییم، چگونه میگوییم

حتی یک روز مصرف غذای ناسالم میتواند کیفیت خواب را مختل کند

برای پیشگیری از اختلال نعوظ مصرف میوة زیاد برای مردان الزامی است

تغییرات مغزی کهنهسربازان و ارتباط آن با انفجارهای مکرر

پیامدهای شگفتآور استرس برای سلامت

آیا کمبود ویتامین D خطر لوسمی را افزایش میدهد؟

آیا عادتهای ایمیلی شما بر سلامت روانی شما تأثیر میگذارد؟

خواب کمتر، غذا و نوشیدنی بیشتر؟

آیا آفتکُش شیر باعث تقویت خطر بیماری پارکینسون میشود؟

چه نوع روغنی برای استفاده در آشپزخانه مناسب است؟

آیا باید همراه نوزاد در یک تخت خوابید؟

پیامدهای ناگوار ساعت کار طولانی

نقش میوه و سبزی در سلامت روانی انسان

پوکی استخوان از چه زمانی آغاز میشود؟

احساس تنهایی علایم سرماخوردگی را تشدید میکند

حبوبات خطر دیابت نوع 2 را کاهش میدهند

رژیم غذایی یو- یو خطر مرگ را در افراد دچار بیماری قلبی افزایش میدهد

عدم تماشای تلویزیون موقع غذاخوردن ریسک چاقی را کاهش میدهد

چه چیز باعث مثانه بیشفعال میشود؟

میوه تازه از دیابت و عوارض مرتبط به آن پیشگیری میکند

ترکیب باکتری روده میتواند به پیشگیری از دیابت نوع 2 کمک کند

بهترین درمانها برای مثانه بیشفعال کدامند؟

منیزیم میتواند از شکستگی استخوان پیشگیری کند

آلودگی زیاد هوا کلسترول "خوب" را در بدن کاهش میدهد

شیر و ماست کمچرب خطر افسردگی را کاهش میدهند

مثانه بیشفعال در کودکان - علل، علایم، و درمان

الکل خطر روساسه را در زنان افزایش میدهد

رژیم غذایی پروتئین گیاهی از دیابت نوع 2 پیشگیری میکند

فصل اول - تغذیه و پیوند

آیا دیابت قابل معالجه است؟ مروری بر درمانها و تغییرات سبک زندگی

پلهنوردی بیش از کافئین به تقویت انرژی و انگیزش کمک میکند
فشار خون بالا: شاید نباید سدیم را ملامت کرد!

قهوه به سبک ایتالیایی خطر سرطان پروستات را کاهش میدهد

پروتئین سویا علایم بیماری التهابی روده را بهبود میبخشد

بهترین سبزیجات برای دیابت نوع 2

آیا با خوردن قند زیاد دیابت میگیرید؟

کرم ضد آفتاب باعث کمبود ویتامین D میشود

اوردوز انسولین: تشخیص، علایم، و درمان

داروهای ضد روانپریشی بیشتر مضرند یا مفید؟

تنفس شین – استوکس: آنچه به دانستنش نیاز است

دارچین ضررهای رژیم غذایی پرچربی را کاهش میدهد

غذاهایی برای اجتناب از افزایش کلسترول

آنزیم جدید برای توقف و کاهش علایم عدم تحمل گلوتن

پدیده سحرگاهی: چطور افزایش قند خون صبحگاهی را کنترل کنیم

فهرست خواربار برای دیابت نوع 2: چه باید خرید و چه نباید!

عصاره گوجه فرنگی از سرطان معده پیشگیری و آن را درمان میکند

ده علامت دیابت کنترل نشده

عدم تحمل لاکتوز به کمبود ویتامین D مرتبط است

اثرات دیابت بر بدن و دستگاههای آن

آجیلهای درختی خطر بازگشت سرطان روده بزرگ و مرگ را کاهش میدهند

غذا خوردن آگاهانه به کاهش وزن کمک میکند

یائسگی و اضطراب

شکلات میتواند خطر فیبریلاسیون دهلیزی را کاهش دهد

مصرف فیبر بیشتر خطر آرتروز را کاهش میدهد

کمبود خواب خطر مرگ را در افراد مبتلا به سندرم متابولیک افزایش میدهد
نظرات (0)