• کریستین نوردکویست، دکتر تامس دی. چیامپاس
• ترجمۀ فرهنگ راد
مرور اجمالی
ایدز (سندرم نقص ایمنی اکتسابی) سندرمی است که به علت ویروسی به نام HIV (ویروس نقص ایمنی انسانی) ایجاد میشود. این بیماری سیستم ایمنی را دگرگون، و مردم را در برابر عفونتها و بیماریها آسیبپذیرتر میکند. این آسیبپذیری با پیشرفت سندرم بیشتر میشود.
ویروس HIV را در تمامی بافتهای بدن میتوان یافت اما انتقال آن به واسطۀ مایعات بدن فرد عفونی شده (منی، مایعات واژن، خون، و شیر پستان) انجام میشود.
• برای مطالعۀ منشأ HIV و ایدز روی لینک زیر کلیک کنید:
HIV از کجا آمده است؟
اچ آی وی (HIV) و ایدز (AIDs): چیستند؟
HIV یک ویروس است، که به سلولهای T (سلولهای CD-4) در سیستم ایمنی حمله میکند. ایدز نوعی سندرم است که در مرحلۀ پیشرفتۀ عفونت HIV بروز میکند.
عفونت HIV میتواند سبب بروز ایدز شود. به هر جهت، این امکان وجود دارد که فرد دچار عفونت HIV شود اما بیماری وی به مرحلۀ ایدز گسترش پیدا نکند. بدون درمان، عفونت HIV میتواند پیشرفت کند، و در نهایت، این عفونت در بخش اعظم موارد به ایدز منجر میشود. وقتی فردی با تشخیص ابتلا به ایدز مواجه شود، این تشخیص برای بقیۀ عمر در تاریخچۀ پزشکی وی ثابت خواهد ماند.
علل HIV و ایدز
HIV یک رتروویروس است که دستگاههای حیاتی بدن و سلولهای سیستم ایمنی انسان را عفونی میکند.
این ویروس در صورت عدم درمان ضد رترویروسی (ART) – نوعی دارودرمانی که روند رشد ویروسهای جدید HIV را کند یا از آنها پیشگیری میکند – پیشرفت خواهد کرد.
نرخ پیشرفت ویروس در میان افراد مختلف بسیار متفاوت است و به عوامل گوناگونی بستگی دارد.
این عوامل سن بیمار، توانایی بدن برای دفاع در برابر HIV، دسترسی فرد به مراقبتهای پزشکی، وجود یا عدم وجود عفونتهای دیگر، تاریخچۀ ژنتیکی فرد عفونی شده، مقاومت در برابر برخی نژادهای HIV و موارد دیگر را شامل میشود.
HIV چگونه منتقل میشود؟
انتقال جنسی - این عفونت از راه تماس جنسی (مقعدی، تناسلی، یا مخاط غشاهای دهان) قابل انتقال است. این اتفاق میتواند در صورت داشتن سکس بدون حفاظ شامل سکس واژنی، دهانی، و مقعدی یا به اشتراک گذاشتن اسباببازیهای جنسی فرد مبتلا به HIV بروز کند.
انتقال پیش از تولد – مادر میتواند عفونت را در طول فرآیند تولد بچه، بارداری و نیز در دوران شیردهی به فرزند خویش منتقل کند.
انتقال خون – خطر انتقال HIV از طریق تزریق خون اکنون به میزان زیادی در کشورهای توسعه یافته کاهش پیدا کرده است، که این را باید مدیون غربالگری بسیار دقیق و پیشگیریهای انجام شده باشیم. به هر جهت، در میان معتادان مواد مخدر تزریقی یا استفاده کننده از مواد مخدر تزریق داخل وریدی، استفادۀ مجدد و اشتراکی از سرنگهای آلوده به خون عفونی شده توسط HIV بسیار خطرناک است.
• برای مطالعه در مورد شیوۀ جایگیری ویروس HIV در بدن روی لینک زیر کلیک کنید:
HIV چگونه وارد هسته سلول ایمنی میشود
علایم HIV
در اکثر موارد علایم HIV نتیجۀ عفونتهای ایجاد شده توسط باکتریها، ویروسها، قارچها، و / یا انگلها است.
این اختلالات معمولاً در مردم دارای سیستم ایمنی سالم بروز نمیکنند، چرا که سیستم ایمنی بدن را در برابر عفونت حمایت و محافظت میکند.
علایم عفونت اولیۀ HIV
بسیاری از افراد دچار HIV به مدت چندین ماه یا حتی یک سال پس از عفونی شدن علامتی در خود ندارند. دیگر مبتلایان ممکن است علایم شبه آنفولانزا را به طور معمول 2 تا 6 هفته پس از ابتلاء توسط ویروس از خود بروز دهند.
علایم عفونت اولیۀ HIV میتواند شامل موارد زیر باشد:
• تب
• لرز
• درد مفاصل
• درد عضلات
• زخم گلو
• تعریق (مشخصاً در اوقات شب)
• تورم غدد
• بروز راش سرخ رنگ
• خستگی
• ضعف
• کاهش وزن ناخواسته
در این زمینه بیشتر بخوانیم:
داروهای مورد تأیید FDA برای HIV و کارکرد آنها
HIV فاقد علامت
در بسیاری از موارد، پس از ناپدید شدن علایم اولیه، برای چندین سال بیمار دیگر هیچگونه علامتی از عفونت نشان نمیدهد.
در طول این دوره، ویروس گسترش خود و صدمه زدن به سیستم ایمنی را ادامه میدهد. بدون درمان با داروهای متوقف کنندۀ تکثیر HIV، این فرآیند به طور متوسط میتواند تا 10 سال ادامه یابد. فرد دچار عفونت اغلب اوقات هیچ علامتی ندارد، خوب به نظر میرسد، و سالم مینماید.
مرحلۀ بعد عفونت HIV
در صورت عدم درمان، HIV توانایی بدن برای مقابله با عفونت را تضعیف میکند. فرد نسبت به بیماریهای جدی آسیبپذیر میشود. این مرحله از عفونت به نام ایدز شناخته میشود.
علایم مرحلۀ بعدی عفونت HIV میتواند شامل موارد زیر باشد:
• تاری دید
• اسهال، که معمولاً مداوم یا مزمن است
• سرفۀ خشک
• تب بالای 37 درجۀ سانتیگراد که برای هفتهها ادامه دارد
• تعریقهای شبانه
• خستگی مداوم
• تنگی نفس (دیسپنه)
• تورم غدد که برای هفتهها ادامه پیدا میکند
• کاهش وزن ناخواسته
• بروز نقاط یا دانههای سفید رنگ روی زبان یا درون دهان
در طول مرحلۀ بعدی عفونت HIV، خطر ابتلاء به بیماریهای کشنده در بیمار بسیار بیشتر است. بیماریهای کشنده را میتوان تحت کنترل قرار داد، از آنها اجتناب و یا آنها را به طور کامل با استفاده از دارو درمان کرد، که اغلب شامل درمان HIV است.
• برای مطالعه در مورد جدول زمانی پیشرفت ویروس HIV روی لینک زیر در وبسایت مهرین - اخبار سلامت کلیک کنید
جدول زمانی HIV: علایم بیماری چطور تغییر میکنند؟
افسانهها و واقعیتها در مورد HIV و ایدز
درک و دریافتهای غلط متعددی در مورد HIV و ایدز وجود دارد. ویروس HIV از طرق زیر قابل انتقال نیست:
• دست دادن
• در آغوش گرفتن
• بوسه
• عطسه
• لمس پوست فاقد جراحت
• استفاده از توالت مشترک
• استفادۀ مشترک از یک حوله
• استفادۀ مشترک از کارد و چنگال
• تنفس دهان به دهان
• یا دیگر اشکال "تماس تصادفی"
تشخیص HIV و ایدز
بر مبنای تخمین CDC از هر 8 آمریکایی HIV مثبت یک نفر از ابتلا خود به این ویروس بیخبر است.
تستهای خون HIV و نتایج
تشخیص از طریق انجام تست خون انجام میشود که به طور خاص برای ویروس طراحی شده است. اگر ویروس HIV در تست خون مشخص شود، نتیجۀ تست "مثبت" تلقی میشود. خون بیمار پیش از اعلام نتیجۀ مثبت به وی چند بار مورد آزمایش مجدد قرار میگیرد.
اگر فردی در معرض تماس با ویروس قرار گرفته باشد این موضوع حیاتی است که در اسرع وقت مورد آزمایش قرار گیرد. هر قدر تشخیص HIV زودتر صورت گیرد، احتمال موفقیت درمان بیشتر خواهد بود. کیت تست خانگی HIV نیز در این مورد میتواند مفید باشد.
پس از عفونی شدن با HIV، 3 هفته تا 6 ماه طول میکشد تا ویروس در تست مشخص گردد. تست مجدد ممکن است ضروری باشد. اگر زمان مربوط به خطر بروز عفونت در فرد حدود شش ماه قبل بوده باشد، میتوان تست را در مورد وی بلافاصله انجام داد. به هر حال متخصصان اصرار دارند که در طول چند هفته بعد تست مجدداً تکرار شود.
• برای مطالعه در مورد کیتهای تست خانگی برای HIV روی لینک زیر کلیک کنید:
کیتهای خانگی تست HIV: کاربردها، آنچه انتظار میرود و فواید
درمان ایدز
در حال حاضر هیچ درمان قطعی برای HIV یا ایدز وجود ندارد. درمانها میتوانند روند بیماری را کند کنند - و به اغلب بیماران عفونی شده فرصت استفاده از یک زندگی طولانی و نسبتاً سالم را بدهند. بر مبنای دستورالعمل منتشر شده در سال 2013 متعلق به WHO، درمان ضد رتروویروسی HIV موضوعی حیاتی است - این درمان کیفیت زندگی را بهبود میبخشد، طول عمر بیمار را افزایش، و خطر انتقال بیماری را کاهش میدهد. در حال حاضر هیچ واکسن یا معالجۀ قطعی برای HIV وجود ندارد، اما درمانهایی در دسترس است که مؤثرتر از گذشته هستند و بهتر تحمل میشوند - این درمانها میتوانند سلامت عمومی بیمار را بهبود ببخشند و کیفیت زندگی را به شکل قابل ملاحظهای با استفاده از فقط یک قرص در طول روز ارتقاء دهند.
قرصهای اورژانسی HIV (پروفیلاکسی پساتماس)
اگر فردی بر این باور باشد که در فاصلۀ هفتاد و دو ساعت اخیر (3 روز) در معرض تماس با ویروس HIV قرار گرفته است، داروهای ضد HIV موسوم به PEP (پروفیلاکسی پساتماس یا پیشگیری پس از ابتلا) ممکن است بتوانند عفونت را متوقف کنند. این درمان باید در کوتاهترین زمان ممکن پس از تماس با ویروس انجام شود.
PEP یک درمان بسیار وابسته به زمان است که در حدود 4 هفته یا در کل 28 روز طول میکشد. این درمان میتواند با عوارض جانبی نامطبوع همراه باشد (اسهال، استفراغ، و سردرد).
پس از تشخیص HIV مثبت، تستهای منظم خون برای پایش پیشرفت ویروس پیش از آغاز درمان ضروری هستند. درمان برای کاهش سطح HIV در خون طراحی شده، و دارای فواید متعددی است.
HIV با استفاده از ضد رتروویروسها (ARVs) تحت درمان قرار میگیرد. این درمان با عفونت HIV مقابله و گسترش ویروس در بدن را کند میکند. به طور کلی، بیمار ترکیبی از داروهای موسوم به HAART (درمان ضد رتروویروسی بیش فعال) یا cART (درمان ترکیبی ضد رتروویروسی) دریافت میکند.
ترکیب داروها برای هر بیمار خاص به طور شخصی تنظیم میشود. درمان HIV معمولاً دایمی و مادامالعمر است. درمان مزبور بر اساس دوزهای روتین انجام میشود. قرصها باید همیشه بر اساس یک جدول زمانبندی شده مصرف شوند. هر کلاس ARVs عوارض جانبی متفاوتی دارد، اما برخی عوارض جانبی شایع ممکن است شامل تهوع، خستگی مزمن، اسهال، سردرد، راش پوستی، یا تلون خلق و خو باشد.
طب مکمل یا جایگزین
اگرچه طب جایگزین یا مکمل مثل استفاده از انواع داروهای گیاهی در سطح گسترده مورد استفاده قرار میگیرد، اثربخشی آن به اثبات نرسیده است. بر مبنای برخی مطالعات محدود، مکملهای ویتامین یا مواد معدنی میتوانند در سلامت کلی فرد مؤثر باشند. به بیماران توصیۀ اکید میشود که در مورد این گزینههای درمانی با پزشک مشورت کنند مخصوصاً به این دلیل که برخی از این گزینهها، حتی مکملهای ویتامینی، ممکن است با داروهای ARVs دارای فعل و انفعال منفی باشند.
پیشگیری از HIV
برای پیشگیری از ابتلا به عفونت HIV متخصصان مراقبتهای بهداشتی موارد زیر را توصیه میکنند:
سکس محافظت شده - سکس بدون استفاده از کاندوم میتواند فرد را در معرض ابتلا به HIV و دیگر عفونتهای قابل انتقال جنسی (STIs) قرار دهد. HIV میتواند از طریق سکس کنترل نشده گسترش یابد (واژینال، دهانی، و / یا مقعدی). این بیماری همچنین از طریق استفادۀ مشترک از اسباببازیهای سکسی متعلق به فرد مبتلا به HIV قابل انتقال است. کاندوم باید در هر وهله رابطۀ جنسی مورد استفاده قرار گیرد.
سوءمصرف مواد مخدر و سرنگ مشترک – استفاده از مواد مخدر داخل وریدی یکی از عوامل مهم انتقال HIV در کشورهای توسعه یافته است. سرنگهای مشترک میتوانند کاربران خود را در معرض ابتلا به HIV و دیگر ویروسها مثل هپاتیت C قرار دهند. اگر فردی نیازمند کاربرد سرنگ است باید از یک سرنگ تمیز، استفاده نشده و غیر مشترک استفاده کند.
تماس با مایعات بدن – تماس با HIV را میتوان با رعایت پرهیزهای مربوط به کاهش خطر تماس با خون آلوده کنترل کرد. در تمامی موارد، کارکنان بخش خدمات درمان و بهداشت باید از محافظ (دستکش، ماسک، محافظهای چشم، حایل و لباس) استفاده کنند. شستشوی مکرر و کامل پوست بلافاصله بعد از تماس با خون آلوده یا دیگر مایعات بدن میتواند خطر عفونت را کاهش دهد.
بارداری – برخی داروهای ARVs میتوانند برای جنین یا بچۀ نازاده مضر باشند. اما یک برنامۀ درمانی مؤثر میتواند از انتقال HIV از مادر به فرزند پیشگیری کند. پرهیزها باید در راستای تلاش برای حفظ سلامت بچه متمرکز شود. وضع حمل از طریق سزارین ممکن است ضروری باشد. مادران آلوده به HIV نباید به بچه شیر دهند.
آموزش – آموزش بهداشتی یک عامل مهم در کاهش رفتار مخاطرهآمیز است.
مدیریت HIV
مداومت – درمان HIV مؤثر است به شرطی که بیمار مقید باشد و داروهای مورد استفاده را به موقع و درست مصرف کند. عدم مصرف دارو حتی در چند دوز کوچک میتواند باعث به خطر افتادن کل روند درمان شود. یک روال روزانه و روشمند باید بر مبنای سبک زندگی و جدول زمانبندی برنامههای وی تنظیم شود. برنامۀ درمانی یک بیمار ممکن است با برنامۀ مربوط به بیمار دیگر یکی نباشد.
سلامت کلی - برای بیماران حیاتی است که داروهایشان را درست مصرف و از ابتلا به بیماریهای دیگر اجتناب کنند. بیماران باید در تلاش باشند تا سلامت کلی خود را بهبود ببخشند و خطر ابتلا به بیماری را با ورزش منظم، تغذیۀ سالم و ترک سیگار کاهش دهند.
پرهیزهای تکمیلی - مردم دچار HIV باید بسیار مراقب باشند تا از تماس با عفونت دور باشند. آنها باید در مورد نزدیک شدن به حیوانات مراقبت لازم را به خرج دهند، از تماس با بستر گربه، و مدفوع حیوان و نیز پرندگان خودداری کنند. شستشوی دقیق و مداوم دست امری قابل توصیه است.
بیماری درازمدت - HIV یک بیماری درازمدت است و بنابراین بیماران باید در تماس منظم با مراقبان بهداشتی خود قرار داشته باشند. برنامۀ درمانی بیماران HIV به طور منظم مرور میشود.
روانشناختی - باورهای غلط در مورد HIV و ایدز در حال رنگ باختن است. به هرجهت، داغ ننگ ابتلا به این بیماری در بخشهای وسیعی از جهان همچنان به قوت خود باقی است. مردم دچار این بیماری ممکن است خود را جداافتاده از اجتماع، طرد شده، مورد تبعیض یا در حالت قرنطینه احساس کنند.
تشخیص ابتلا به HIV میتواند برای بیمار بسیار پریشانیآور باشد، و احساس اضطراب یا افسردگی در این بیماران عمومیت دارد. در صورت ابتلا به هر یک از این علایم، بیمار باید در جستجوی دریافت کمکهای فوری باشد.
Source:
HIV and AIDS: Causes, symptoms, and treatments
Last updated Fri 24 March 2017
By Christian Nordqvist
Reviewed by Thomas D. Chiampas, Pharm.D., BCPS, AAHIVP
مطالب پیشنهادی ما برای مطالعه

کشف آنتیبیوتیکهای جدید برای درمان سل

مونو یا مونونوکلئوز: نشانهها و علایم اولیه کدامند؟

پریتونیت یا اختلال پریتونیوم - علل، علایم و درمان

کاهش چشمگیر مرگ ناشی از سپسیس با چند گام سادة بیمارستانی

شوک سپتیک: چگونه از این بیماری کشنده اجتناب کنیم (مروری نو بر سپسیس و شوک سپتیک)

آیا باید نگران پاپیلوما باشیم؟

بیماری سلول داسی شکل یا آنمی سلول داسی شکل - مرور، علایم و علل

کمبود خواب باکتریهای روده را تغییر میدهد

پنومونی باکتریایی: واقعیات را بدانید

تستی که میتواند میان عفونت ویروسی و باکتریایی تمایز قائل شود

راهنمای جوانسازی و سلامت پوست

سنگ لوزه: علل، علایم و درمان

نگاهی به عفونت دستگاه ادراری

پیشتازان مرگآفرینی در جهان: هپاتیت ویروسی

WHO و تجدید نظر در مورد درمان بیماریهای واگیردار جنسی

گزارش تاریخی CDC در مورد سپسیس!

جویدن غذا محافظی در برابر عفونت است

نقش باکتریهای داخل دهان در ایجاد میگرن

عصارة قرهقاط گسترش باکتری مقاوم به درمان را مختل میکند

قند شیر مادر میتواند از عفونت کُشندة استرپتوکوکی در نوزادان پیشگیری کند

داروی کرمزدایی و درمان عفونت کشندة سی. دیفیسیل

نوشیدن مایعات فراوان در هنگام بیماری بیشتر مضر است تا مفید

ژل آنتیبیوتیک برای درمان عفونت گوش

اسپری بینی آنفولانزا هماندازة واکسن تزریقی مؤثر است

باکتری روده بر ریسک چاقی در جوانی مؤثر است

مخاطرات انتقال خون در کودکان و افراد بزرگسال

هپاتیت C: علایم، نشانهها، پیشگیری و درمان

افزایش شدید مقاومت دارویی بیماریهای عفونی در کودکان

HIV؛ ترکیب کشف شدة جدید میتواند به داروهای مؤثرتر منتج شود

HIV چگونه وارد هستة سلول ایمنی میشود!

نشانههای ایدز کدامند؟

کشف پروتئین تکثیر ویروس آنفولانزا

کلوچه میتواند کشنده باشد

عفونت حاد HIV: علایم، تشخیص و مدیریت

جدول زمانی HIV: علایم بیماری چطور تغییر میکنند؟

کیتهای خانگی تست HIV: کاربردها، آنچه انتظار میرود و فواید

پنومونی و سرطان ریه: علایم، تشخیص، و درمان

آکنه ممکن است ناشی از عدم تعادل باکتریهای پوست باشد

ترکیب باکتری روده میتواند به پیشگیری از دیابت نوع 2 کمک کند

خون اژدهای کومودو میتواند به ساخت آنتیبیوتیکهای جدید کمک کند

جراحی سینوس: انواع، کاربردها، و بهبود

مشتقات پوست قورباغه ویروس آنفولانزا را نابود میکند

میکرب روده کودکان را در برابر عفونت روده محافظت میکند

خارش گلو: علل و مداوا

فصل دهم - سیتومگالوویروس

توده زیر بغل: علل، تشخیص، و درمان

پلینوروپاتی: علل، علایم، و درمانها

دانشمندان ویروس HIV را با استفاده از اصلاح ژن در حیوانات از بین بردند

عفونتهای سیستم تنفسی خطر حملۀ قلبی را تا 17 بار افزایش میدهد

وقتی که اگزما و تبخال به هم میرسند

دیابت و عفونتهای مخمری

تب دوران بارداری خطر اتیسم را افزایش میدهد

ترکیب گیاهی بسیار مؤثرتر از داروی ضد HIV متداول

موی درونرشد یا موی فرو رفته به زیر پوست: درمان و پیشگیری

پنج راهحل خانگی برای عفونت دستگاه ادراری

34 علت راش – تصویر و تعریف

مسمومیت غذایی – علل، علایم، علاج

ورم پلک چشم - 12 علت، و درمان

عفونت سینوس مسری است؟

فرآیند انتقال HIV کشف شد

آیا داروی تزریقی HIV به اندازه داروهای خوراکی روزانه مؤثر است؟

آیا دیابت نوع 2 مسری است؟

آگرانولوسیتوز - انواع، علل، و علایم

هیپرپیرکسی یا تب بسیار شدید – علل، علایم، و درمان

هپاتیت C چگونه منتقل میشود؟

خارش بیضه - علل، درمان، و پیشگیری

موی سفید ناحیه شرمگاهی - علل محتمل

پاپیلوما ویروس انسانی و سرطان: مکانیسم کلیدی، درمان را نشان میدهد

مونولورین یا گلیسریل لورات - فواید، مقدار مصرف، و اثرات جانبی

کمبود باکتریایی با آغاز سرطان پستان مرتبط است

کیست چیست؟ علل، انواع، و درمانها

سرطان سر و گردن - آیا ارتباط جنسی دهانی خطر آنها را افزایش میدهد؟

سوزاک - علایم، درمان، و علل

کلامیدیا؛ شایعترین بیماری مسری جنسی - علایم، درمان، و علل

بیماریهای جنسی مسری؛ تریکومونیازیس یا تریک

سیستم ایمنی بدن - اجزاء، و شیوه عملکرد

تونسیلیت یا عفونت لوزه - علل، علایم، و درمان

پنومونی (ذاتالریه) یا عفونت ریه - علایم، علل، و درمانها

پنومونی دوبل یا عفونت هر دو ریه - آنچه دانستنش نیاز است

عفونت قارچی ناخن - علت، درمان، و علایم

خارش جوک یا خارش کشاله ران - علل، درمانها و مداواها

سلولیتیس یا عفونت باکتریایی عمقی پوست - علایم، علل، و درمانها

آب رز - فواید، کاربردها و عوارض جانبی

بالانایتیس یا التهاب سر آلت تناسلی در پسربچهها و مردان - علایم، انواع، علل، و درمان

خارش واژن - علل، علایم، و درمان

اپیدمی جهانی HIV / ایدز

بروز مزه شیرین در دهان - علل، علایم، راه حل

کراتیتیس (کراتیت) یا التهاب قرنیه چشم - انواع، علل، و درمان

کلادوسپوریوم یا کپک قارچی درون و بیرون خانه ما - چه عوارضی برای سلامت دارد؟

سیستیت یا التهاب دیواره مثانه - آنچه دانستنش نیاز است

زگیل تناسلی یا زگیل آمیزشی در زنان و مردان - آنچه دانستنش نیاز است

عفونت گوش در بزرگسالان - علل، ریسک فاکتورها، و درمان

خناق یا التهاب نای و حنجره - چیست، و چگونه درمان میشود؟

لارنژیت یا ورم و التهاب حنجره - آنچه دانستنش نیاز است
استئومیلیتیس یا عفونت و التهاب استخوان یا مغز استخوان - علایم، علل، و درمان

بیماریهای واگیردار جنسی یا عفونتهای قابل انتقال از راه آمیزش جنسی - انواع و علایم

اولسر معده یا زخم معده - عوامل خطرساز و درمان

داکریوسیستیت (داکریوسیستایتیس) یا التهاب و عفونت کیسههای اشکی - علل، علایم، و درمان

سرفه در کودکان - علل شایع، علایم و درمانها

اولسر پپتیک یا زخم مری، معده، و ابتدای روده کوچک
نظرات (0)