• دانیل درزدن، دکتر تیموتی جی. لیگ
• ترجمه نادر اکبری
اختلال سلوک (یا اختلال مدارا) یک اختلال در سلامت روانی است که به کودکان و نوجوانان آسیب میزند. این اختلال توسط الگوهای رفتاری مشخص میشود که در آنها کودک هنجارها و قواعد اجتماعی متناسب با سن خود را زیر پا گذاشته و نقض میکند.
در کنار اختلال نافرمانی ستیزهجویانه (ODD)، اختلال سلوک اختلال رفتاری تخریبگرانه نیز تلقی میشود و یکی از شایعترین اشکال اختلالات سلامت روانی تشخیص داده شده در میان افراد جوان است.
افراد جوان دچار این اختلال ممکن است نسبت به دیگران خشن و بیرحم باشند که این دیگران شامل حیوانات خانگی و دیگر جانوران نیز میشود. آنان ممکن است تخریبگر بود و به اشیاء و چیزها صدمه وارد کنند و آنها را بشکنند.
رفتار مرتبط به اختلال سلوک به طغیانهای گهگاهی محدود نمیشود. این رفتار پایدار و تکرار شونده است و تکرار آن به قدری هست که باعث ایجاد مزاحمت در تحصیلات کودک، زندگی خانوادگی و حیات اجتماعی وی شود.
[مطالب این مقاله:]
• علایم
• درمان
• علل
• تشخیص
• اختلال سلوک در بزرگسالان
علایم
یکی از مشخصات کلیدی اختلال سلوک رفتار تهاجمی و ضد اجتماعی مکرر است که ورای هنجارهای رفتاری قرار میگیرد که برای کودک یا نوجوان در آن سن رایج محسوب شده و عمومیت دارد.
فرد دچار اختلال سلوک ممکن است در عین حال به تحریک نیازی برای غلبه بر دیگر مردم از طریق اعمال پرخاشگری یا ارعاب دچار باشد.
چنین فردی ممکن است چنین به نظر برسد که به پذیرش استانداردهای رفتاری و همچنین احساسات دیگران بیاعتنا است.
علایم احساسی و عاطفی اختلال سلوک شامل موارد زیر است:
• فقدان حس ندامت و پشیمانی: این ممکن است به صورت ناتوانی در احساس گناه در مورد کار خطا، ناتوانی در احساس بد بودن آسیب رساندن به دیگران، یا بیاعتنایی نسبت به مجازات برای تخطی از قوانین به نظر برسد.
• فقدان همدلی: این ممکن است به صورت بیاعتنایی به احساسات دیگران و خونسردی، بیعاطفگی یا انکار جلوهگر شود.
• بیاعتنایی به انتظارات: فرد ممکن است نسبت به عملکرد خود در محیط مدرسه یا دیگر فعالیتها بیاعتنا باشد. مبتلایان به اختلال سلوک ممکن است نسبت به توقعات دیگران نسبت به خود حتی در مواقعی که تکالیف روشنی به آنها محول میشود، بیاعتنا باشند.
• فقدان بیان عواطف: فرد ممکن است هیچ احساسی از خود نشان ندهد. احساسات آنها ممکن است یا ظاهری به نظر برسند یا آنان بر مبنای میل خود احساسات خویش را عیان و پنهان کنند. وقتی آنها عواطفی نشان میدهند این امکان وجود دارد که پاسخ عاطفی خویش را برای دست انداختن دیگران مورد استفاده قرار دهند.
رفتارها یا اعمالی که ممکن است از سوی فرد دچار اختلال سلوک سر بزند شامل موارد زیر است:
• شکستن قواعد محیط خانه یا مدرسه
• قلدری
• وحشیگری یا تخریب
• درگیر شدن با دیگران
• دزدی
• شکستن و به زور وارد شدن
• دروغگویی یا فریبکاری
• دست انداختن و به سخره گرفتن دیگران
• غیبت از مدرسه
• دور شدن از خانه
• سختدلی نسبت به حیوانات
وقتی کودکان خردسال دچار اختلال سلوک میشوند در اغلب اوقات نخستین علایم شامل گاز گرفتن و ضربه زدن به دیگران است.
در دیگر کودکان و نوجوانان، علایم ممکن است شامل دروغگویی، دزدی، جنگ و جدال (گاهی از اوقات با استفاده از سلاح)، صدمه زدن به داشتهها و تهدید جنسی باشد.
افراد دچار اختلال سلوک ممکن است در خوانش نشانگان اجتماعی مشکل داشته باشند، که این میتواند به پرخاشگری بیشتر منجر شود.
این احتمال در این افراد بیشتر است که رفتارهای دیگران را خصومتآمیزتر از آنچه هست ارزیابی کنند. وقتی آنها به این خصومت مورد باور خویش پاسخ میدهند این احتمال وجود دارد که نسبت به موقعیت موجود تنش و درگیری ایجاد کنند.
اختلال سلوک مکرراً با اختلالات دیگری شامل موارد زیر همراه است:
• ADHD
• اختلال نافرمانی ستیزهجویانه (ODD)
• اضطراب
• افسردگی
• اختلال دوقطبی
• سوءمصرف مواد مخدر
درمان
افراد جوان دچار اختلال سلوک ممکن است بیش از آنکه افراد دچار یک اختلال سلامت روان در نظر گرفته شوند، به عنوان بزهکاران نوجوان تلقی گردند. درمان اختلال سلوک به صورت منفرد و در نظر گرفتن آن به عنوان یک مشکل انضباطی به ندرت مؤثر است.
مداخلۀ زودرس کلید درمان مؤثر اختلال سلوک است. دکترها و مراقبان کودک باید در عین حال خاطرجمع باشند که تمامی جنبههای زندگی فرد که تحت تأثیر رفتارهای مشکلساز قرار گرفته است، شامل خانه، مدرسه، موقعیتهای اجتماعی و جامعه مورد خطاب و توجه قرار گرفته است.
خانواده درمانی، درمان چندسیستمی، و درمان شناختی رفتاری (CBT)، به عنوان درمانهای مؤثر برای اختلال سلوک شناخته شدهاند.
درمان چندسیستمی رویکردی جامع است به این معنی که کودک یا نوجوان در موقعیتهای مختلف شامل خانه و محیط مدرسه مورد درمان قرار میگیرد.
تربیت والدین میتواند به اعضاء خانواده کمک کند تا ابزارهای مؤثری را برای مدارا با اختلال سلوک از طریق ایجاد محدودیتهای روشن، تشویق عملکردهای مثبت، و تقبیح رفتارهای تخریبی، توسعه دهند.
تحقیقات، اثربخشی درازمدت تکنیکهای تربیت والدین را مستند کردهاند.
از آنجا که اختلال سلوک اغلب همزمان با سایر اختلالات مثل ADHD، گسترش پیدا میکند درمان زمانی مؤثرتر خواهد بود که تمامی مشکلات مبتلابه فرد همزمان مورد درمان قرار گیرند.
علل
هیچ علت ویژهای برای ایجاد اختلال سلوک وجود ندارد، اما محققان بر این تفکرند که اختلال سلوک هم تحت تأثیر ژنتیک و هم عوامل زیستمحیطی قرار دارد.
کودکان در معرض ریسک بالاتری برای ابتلا به این اختلال قرار خواهند داشت اگر یکی از والدین یا خواهران و برادران آنها مبتلا به آن باشد. تحقیقات همچنین عنوان میکنند که ممکن است پیوندی ژنتیکی میان افزایش ریسک اختلال سلوک و ADHD وجود داشته باشد.
در عین حال ریسک ابتلا به اختلال سلوک برای کودک بالاتر خواهد بود اگر یکی از والدین یا مراقبان بچه دچار افسردگی، اسکیزوفرنی، اختلال شخصیت یا اعتیاد به الکل باشد.
کودکانی که مورد آزار جنسی قرار میگیرند، دچار مشکل متارکۀ والدین میشوند، یا مورد بیتوجهی قرار میگیرند نیز ممکن است در معرض ریسک بالاتری برای ابتلا به اختلال سلوک قرار داشته باشند.
زندگی در مناطق کمدرآمد یا محروم نیز خطر ابتلا به اختلال سلوک را در کودک افزایش میدهد. برخی محققان چنین تئوریزه کردهاند که این به علت اثرات ناپایداری وضعیت اقتصادی، اجتماعی و عاطفی است.
محققان میگویند که والدین یا سرپرستان محروم ممکن است فاقد امکانات و تواناییهای مورد نیاز برای مداخله در رفتارهای مسألهساز یا نشانههای زودهنگام اختلال سلوک باشند. آنها ایجاد برنامههای پرورش والدین را به عنوان یک معیار پیشگیرانه توصیه میکنند.
تحقیقات عنوان میکنند که کودکان یا نوجوانان دچار ADHD و همچنین اختلال سلوک ممکن است دچار اختلالات نورولوژیکی باشند که باعث میشود بیان درونیات خود در قالب کلمات یا پرورش توان کنترل بر خود برایشان دشوار شود.
تشخیص
صرفاً یک متخصص سلامت روانی دارای خبرگی در مورد سلامت روانی کودکان میتواند اختلال سلوک را تشخیص دهد.
مراحل دخیل در تشخیص شامل موارد زیر است:
• گرفتن شرح حال کامل اجتماعی و پزشکی بچه و خانواده وی
• مصاحبه با بچه و مشاهدۀ وی از نزدیک
• مصاحبه با خانواده
• انجام تستهای استاندارد مرتبط
• بررسی زمینههای اقتصادی اجتماعی رفتار کودک
به یاد داشتن این موضوع مهم است که تقریباً تمامی کودکان در مقطعی از زندگی مایلند رفتارهایی مخرب و حتی خطرناک از خود بروز دهند.
وقتی کودکی به درک اثرات رفتار خود در محیط مدرسه و خانواده میرسد، وی دورههایی از رفتارهای تخریبی را تجربه میکند. این دورههای موقتی در سیر توسعۀ شخصیت فرد نرمال محسوب میشوند.
به هر جهت، علایم یک اختلال روانی مثل اختلال سلوک، پایدار، مداوم، گهگاهی و مکرر هستند.
اختلال سلوک در بزرگسالان
اگر اختلال سلوک به دوران بزرگسالی فرد نیز تداوم پیدا کند، میتواند به شکل فزایندهای مسألهساز باشد.
افراد دچار اختلال سلوک ممکن است در حفظ شغل یا ارتباطهای شخصی خود دچار مشکل شوند و نیز احتمال دارد که ضعف آنها در برابر رفتارهای غیر قانونی یا خطرناک تشدید شود.
علایم اختلال سلوک در بزرگسالان ممکن است به عنوان اختلال شخصیت ضد اجتماعی بزرگسالان تشخیص داده شود.
دورنما
بر مبنای اعلام "اختلال روانی آمریکا"، بسیاری از جوانان دچار اختلال سلوک به رشد لازم برای لذت بردن از زندگی کاری و اجتماعی سازنده دست پیدا میکنند. هر قدر درمان در این افراد زودتر شروع شود، دورنمای بهتری در انتظار آنان خواهد بود.
تحقیقات عنوان میکنند که وقتی مردم به جای دورۀ نوجوانی در زمان خردسالی دچار اختلال سلوک میشوند احتمال دست زدن به رفتارهای بزهکارانه در دوران بزرگسالی در آنان افزایش مییابد. موضوع البته همیشه چنین نیست اما این هشداری برای والدین و مراقبان بچهها است تا هشیار باشند و در صورت لزوم با پزشک مشورت کنند.
بر مبنای اعلام "کودکان و بزرگسالان دچار اختلال کمبود تمرکز / بیشفعالی" (CHADD)، کودکان دارای تشخیص ابتلا به ADHD و اختلال سلوک "دو بار بیشتر در معرض ابتلا به مشکل دشواری خواندن و نیز در معرض خطر بالاتری برای دچار شدن به مشکلات اجتماعی و عاطفی" قرار دارند.
چشمانداز درازمدت وقتی بهبود پیدا میکند که والدین یا سرپرستان بچه در برنامههای پرورش رفتاری بر مبنای پرورش والدین مشارکت داشته باشند.
بر مبنای یک مطالعه، 63 درصد کودکانی که والدین آنها در چنین برنامههایی مشارکت داشتهاند بهبودی کوچک در رفتار خود نشان دادهاند، و این بهبود در مورد 54 درصد قابل توجه بوده است و نیز 39 درصد این کودکان در نهایت به بهبود بسیار چشمگیر رسیدهاند./
Source:
Conduct disorder: What you need to know
Last reviewed Fri 22 December 2017
By Danielle Dresden
Reviewed by Timothy J. Legg, PhD, CRNP
مطالب پیشنهادی ما برای مطالعه

کدئین برای کودکان بسیار خطرناک است

گیرندة حشیش در مغز مشخص شد

یک بار بیهوشی به بهرة هوشی کودکان خردسال آسیب نمی زند

دویدن حافظه را بهبود میبخشد

کرم بیحسی مؤثرترین کاهش دهندة درد برای واکسیناسیون اطفال است

مصرف آنتیبیوتیک در اوایل کودکی ریسک آلرژی غذایی را در کودکان بالا میبرد

مغز شیمیک چقدر ادامه دارد؟

تأثیر رژیم غذایی مادر در دوران بارداری بر بیماریهای ارثی فرزند

فشار خون بالا در کودکان و نوجوانان باعث تضعیف مهارتهای شناختی میشود

آیا مصرف استامینوفن در دوران حاملگی با مشکلات رفتاری فرزندان مرتبط است؟

فراگیری زبان انعطاف و توانایی مغز برای کدگذاری اطلاعات جدید را تقویت میکند

چهارده اختلال ژنتیکی جدید در کودکان کشف شد

انواع، علایم و درمان میلیا

عدم تحقق پتانسیل وجودی کودکان بر اثر فقر زیاد و کمبود رشد

دقیقترین نقشة کورتکس انسان پردهبرداری شد

آنتیاکسیدان شیر مادر از بیماری کبدی در فرزند پیشگیری می کند

علایم و نشانههای مالتیپل اسکلروزیس (MS) در زنان

درمان علایم زودرس، ریسک تشخیص و عود مالتیپل اسکلروزیس را کاهش میدهد

داروی جدید پیشرفت بیماری "تباهی عصبی" را متوقف میکند

کودکان دارای مخمر روده در معرض خطر آسم قرار دارند

اُمگا – 3 از آسم دوران کودکی پیشگیری میکند

فعال شدن گیرندة بدیع مغزی پرخوری را از بین میبرد

انواع درد حسگرهای ویژة خود را دارند

کنترل پروتئین ضعیف کلید پیشرفت آلزایمر

استرس دوران بارداری باعث مشکلات مادامالعمر برای فرزند میشود

داروهای مخدر نسخهای مسؤول افزایش مسمومیت در کودکان است

MS پیشرونده اولیه: علایم، درمان و دورنما

ارتباط سایکوز با آنتیبادیهای التهاب مغز و افزایش امید به درمان جدید

دانشمندان رشد تومور مغز را مهار میکنند

مدل سادة کامپیوتری مغز خوابیده را روشن میکند

صرف مشاهدة ترس در دیگران اتصالات مغزی را تغییر میدهد

توضیح علت خیزش چاقی در نوجوانی با کاهش مصرف کالری در دوران بلوغ!

مراحل زوال عقل: آنچه بر بیمار میگذرد

استروک در برابر آنوریسم - گزینههای درمانی

مغز "فوق پیریها" کوچک نمیشود

"حشیش مصنوعی" و ضررهای جدی برای سلامت

جنگ بر سر شکر: کودکان باید روزانه کمتر از 6 قاشق چایخوری شکر بخورند

فراجنسیتی بودن نباید به عنوان اختلال ذهنی طبقهبندی شود

اثرات تروما بر مغز دختران و پسران متفاوت است

نقش کمبود دوپامین در عدم انگیزه برای فعالیت جسمانی

اثرات آسیب مغزی پس از ضربه در کودکان کدامند؟

افراد دچار اختلالات سلامت روانی در خطر سکتة مغزی قرار دارند

چرا چشمهای من زردند؟ بررسی علل زردی چشم در کودکان و بزرگسالان

علت جوانمرگی کمدینهای سرپا چیست؟

چرا زنان ارگاسم میشوند؟

چرا عملکرد چندتکلیفی برای مردان مشکلتر است

چرا نباید پس از بحث و جدل به خواب رفت

زن و مرد در چالش حافظه

بازیکنان جوان فوتبال تنها پس از یک فصل بازی دچار تغییرات مغزی میشوند

فعال شدن گیرندة بدیع مغزی پرخوری را از بین میبرد

چاقی در دوران میانسالی، پیرمغزی را ده سال تسریع میکند

ترمیم سلول مغزی آسیب دیده از استروک با استفاده از سلولهای بنیادی

نقشهبرداری مغز نوزادان نارس ناتوانی دوران کودکی را پیشبینی میکند

مغز رژیم غذایی متناوب را با "قحطی" اشتباه میگیرد و سبب افزایش وزن میشود

مرکز همدلی در مغز شناخته شد

شیر مادر علایم آسم را در کودکان در معرض خطر کاهش میدهد

استفاده از تحریک الکتریکی مغز برای کاهش بولیمی

بازماندگان سرطان دورة کودکی، فقر تغذیه و خطر بیماریهای مزمن

نشانگان سندرم خستگی مزمن با فشار عضلانی عصبی تحریک میشود

آیا دارچین توان یادگیری ما را افزایش میدهد؟

معکوس شدن اعتیاد به کوکایین با ترکیب جدید

ایجاد جهش مغزی در بیمار کُمایی با اولتراسوند

سندرم درد ناحیهای پیچیده از نگاهی تازه

ارتباط میان روده، مغز و سیستم ایمنی تقویت شد

افسردگی: کشف مسیر جدید در مغز و درمانهای نو

استروژن؛ تنظیم پاسخ درد در مغز و محافظت در برابر تروما

ورزش برای خاطرات مُضر نیست!

هشدار FDA در مورد کاربرد داروهای بیهوشی عمومی و آرامبخش در کودکان

نوساماندهی مغز برای مقابله با ترس

تبلیغ مواد غذایی،ذائقة کودکان را تغییر میدهد

دیر خوابیدن کودکان پیشدبستانی ریسک چاقی را افزایش میدهد

والدین "سخت گیر" برای آموزش کودکان بیشتر مُضرند تا مفید

تب یونجه میتواند مغز را دگرگون کند

کافئین چگونه سرعت پیشرفت پارکینسون را کُند میکند؟

اُرگاسم چگونه بر مغز تأثیر میگذارد؟

آیا تفکر و سلامت توسط ژنهای یکسان هدایت میشوند؟

شیوع سندرم خستگی مزمن در کودکان بیش از برآوردهای پیشین است

اسکن مغزی و امکان کشف افسردگی در کودکان در معرض خطر

فقر دوران کودکی به تغییرات مغزی منجر به افسردگی مرتبط است

موزیک ویدیوهای یوتیوب منبع تبلیغ الکل و تنباکو در نوجوانان

خواب نامنظم خطر سکتة مغزی را افزایش میدهد

خطر چاقی بچههای فقیر را بیشتر تهدید میکند

مغز "گیمرها" و اختلال بازیهای اینترنتی

چگونه مغز شما را بیدار میکند؟

نوزادان نارس بیشتر در معرض ابتلاء به اتیسم قرار دارند

احساس تنهایی چگونه بر سلامت جسمانی و روانی تأثیر میگذارد

دانشمندان رگ خونی جدیدی برای اُتیسم یافتهاند

طب سوزنی برای درد مزمن در کودکان ایمن و مؤثر است

چگونگی کُدگذاری مولکولی حافظه آشکار میشود

آیا افسردگی در اوایل کودکی رشد مغز را دگرگون میکند؟

پوست بچههای سالم را از روغن آفتابگردان و زیتون دور نگه دارید

سیگاری بودن مادر باردار به سلامت کودک در ادامة زندگی آسیب میرساند

قدرت جهتیابی در مردان بهتر از زنان عمل میکند

آیا آفتکُش شیر باعث تقویت خطر بیماری پارکینسون میشود؟

سندرم تخمدان پلیکیستیک مادر خطر اُتیسم در فرزند را افزایش میدهد

مواد غذایی آلوده سالانه 125000 کودک را میکشد

تماشای تلویزیون میتواند باعث کند شدن مغز شود

غذای چرب چگونه به مغز آسیب میرساند؟

حشیش با خلوص بالا به ساختارهای کلیدی مغز آسیب میرساند

بررسی علایم استرس پس از سانحه
نظرات (0)