• جنیفر بِری، دکتر سوزان فالک
• ترجمه هستی فراستفر
خارش واژن یک اتفاق ناراحت کننده اما شایع است. دلایل متعددی باعث خارش واژن میشوند، و اغلب آنها نیاز به درمان پزشکی دارند.
مطالب این مقاله:
• عفونتهای مخمری
• واژینوزیس باکتریایی
• بیماریهای واگیردار جنسی
• تحریکپذیری یا آلرژی
عفونتهای مخمری
اغلب زنان در طول زندگی خود دستکم یک بار دچار عفونت مخمری واژن میشوند. اگرچه این عفونت معمولاً جدی نیست، در عین حال میتواند علایم آزار دهندهای به همراه داشته باشد.
به طور معمول مجموعۀ متعادلی از باکتریهای سالم و مخمرها در واژن زندگی میکنند. باکتری مخمر را زیر نظر گرفته مانع رشد بیش از حد آن میشود. وقتی که باکتری موجود در واژن به دلیلی قادر به اعمال کنترل دقیق بر مخمر نباشد، مخمر میتواند بیش از حد رشد کند.
علایم رشد بیش از حد مخمر شامل موارد زیر است:
• خارش
• سوزش
• ترشح سفید رنگ یا شفاف فاقد بو
• تحریکپذیری
عفونتهای مخمری معمولاً هنگامی بروز میکنند که چیزی باعث برهم خوردن تعادل باکتری روده شده باشد. علل شایع شامل موارد زیر است:
• دوش واژینال
• تغییرات هورمونی مثل موارد مربوط به دورۀ بارداری، یا استفاده از قرص پیشگیری از بارداری
• مصرف آنتیبیوتیک
برخی اختلالات سلامت در عین حال ممکن است که باعث افزایش احتمال بروز عفونت مخمری شوند. سیستم ایمنی ضعیف یا دیابت کنترل نشده میتواند ریسک ابتلا به عفونت مخمری را افزایش دهد.
در این زمینه بیشتر بخوانیم:
خارش پس از آمیزش جنسی
در زنان و مردان
واژینوزیس باکتریایی
این عفونت باکتریایی شایع اغلب اوقات دچار زنان در سنین باروری میشود. واژینوزیس باکتریایی وقتی ایجاد میشود که توازن باکتریهای سالم در واژن دستخوش تغییر و دگرگونی میگردد.
بسیاری از زنان دچار این بیماری هیچگونه علایمی ندارند. به هر جهت، واژینوزیس باکتریایی میتواند سبب ایجاد ترشحات آبکی و بدبو از واژن و همچنین ایجاد خارش و سوزش در نواحی اطراف واژن شود.
علت بروز واژینوزیس باکتریایی همیشه روشن نیست، اما در بسیاری از موارد بر اثر عوامل فهرست شده در زیر ایجاد میشود:
• دوش واژینال که میتواند باعث برهم خوردن تعادل باکتریایی طبیعی واژن شود
• حمام کردن با استفاده از محصولات ضد عفونی کننده یا ضد باکتریایی
• داشتن شریک جنسی تازه یا چند شریک جنسی
• استفاده از محصولات دارای عطر و بوی قوی در ناحیۀ واژن
• استفاده از مواد شویندۀ قوی برای لباسها
• مصرف سیگار
بسیاری از زنان ممکن است دچار واژینوزیس باکتریایی شوند و از آن آگاه نباشند، زیرا این بیماری اغلب اوقات فاقد علایم است. به هر جهت، واژینوزیس باکتریایی به طور بالقوه میتواند برای زن باردار و جنینی که در زهدان دارد خطرناک باشد. زنان باردار باید در مورد هر گونه خارش، سوزش یا ترشحات واژنی که دچار آن هستند با پزشک مشورت کنند و در صورت نیاز برای بررسی واژینوزیس باکتریایی تست شوند.
تست واژینوزیس باکتریایی شامل گرفتن یک نمونه از مایع واژن و ارسال آن به آزمایشگاه برای آنالیز است. اگر نتیجۀ تست مثبت باشد، زن باردار احتمالاً با استفاده از آنتیبیوتیک تحت درمان قرار خواهد گرفت.
از آنجا که واژینوزیس باکتریایی نتیجۀ عدم توازن باکتریایی است، جایگزینی باکتریهای "دوست" ممکن است برای برخی زنان مفید باشد. یک مرور در سال 2014 پی برد که برخی پروبیوتیکها وقتی از طریق خوراکی مصرف شوند میتوانند در پیشگیری از واژینوزیس باکتریایی کمک کننده باشند. پروبیوتیکهای مطالعه شده در این مورد شامل لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، لاکتوباسیلوس رومنوسوس GR-1 و لاکتوباسیلوس فرمنتوم RC-14 بود.
بیماریهای واگیردار جنسی (STDs)
این بیماریها که به نام عفونتهای واگیردار جنسی (STIs) نیز شهرت دارند میتوانند در نتیجۀ تماس جنسی با فرد آلوده به عفونت بروز کنند.
CDC میگویـد، STDs به شـکل بیسابقهای در ایـالات مـتـحد آمریکا افزایش یافته و سالانه میلیونها مورد تازه از آن گزارش میشود. مردم میتوانند از طرق زیر مانع ابتلا خود به این گروه از بیماریها شوند:
• اجتناب از سکس بیپروا
• استفاده از کاندوم در هر بار مقاربت جنسی
• کم کردن تعداد شریک جنسی
• انجام تست STDs پیش از اقدام به سکس
• انجام درمان در هنگام ضرورت
• استفاده از واکسن HPV (پاپیلوماویروس انسانی)
بسیاری از STDs در کنار سایر علایم سبب ایجاد خارش در واژن میشوند. درمان STDs مهم است، زیرا برخی از آنها میتوانند به بروز مشکلات درازمدتی مثل بیماری التهابی لگن، ناباروری، و مشکلات بارداری منجر شوند. در عین حال امکان انتقال برخی انواع STDs از مادر به فرزند در طول فرآیند زایمان وجود دارد.
کلامیدیا
کلامیدیا شایعترین نوع STDs در سطح ایالات متحد آمریکا است و در سال 2015 تعداد 1.5 میلیون مورد آن از سوی CDC گزارش شد. برای زنان علایم کلامیدیا شامل موارد زیر است:
• خارش در ناحیۀ واژن
• ترشحات واژینال دارای بوی زننده و ناخوشایند
• درد شکم
• احساس درد یا بروز خونریزی در طول مقاربت جنسی
• احساس سوزش در طول ادرار کردن
• ابتلا به ورم در اطراف ناحیۀ واژن و مقعد
کلامیدیا در صورت عدم درمان میتواند به مشکلات سلامت درازمدت منجر شود. کلامیدیا اغلب اوقات فاقد علامت است، بنابراین مردم فعال از نظر جنسی باید به طور مرتب برای ابتلا به کلامیدیا تحت بررسی قرار گیرند. اگر نتیجۀ تست کلامیدیا مثبت باشد پزشک هم برای زن و هم برای شریک جنسی وی مصرف آنتیبیوتیک را تجویز خواهد کرد. هر دو سوی ارتباط نیاز به آن دارند که در طول مدت درمان و رفع عفونت از برقراری رابطۀ جنسی خودداری کنند و برای پیشگیری از بروز عفونت در آینده از کاندوم استفاده نمایند.
تبخال تناسلی (هرپس تناسلی)
ویروس هرپس سیمپلکس که به نام HSV نیز شناخته میشود باعث ایجاد تبخال تناسلی میگردد.
تبخال تناسلی میتواند سبب بروز خارش و سوزش در واژن شود، که در پی آن تاولهایی در اطراف ناحیۀ تناسلی ایجاد میشود. این تاولها میترکند و زخمهایی بر جای میگذارند که التیام آنها به هفتهها وقت نیاز دارد. وقتی علایم هرپس بروز میکند تحت عنوان عود بیماری شناخته میشود. در این مورد فرد دچار هرپس تناسلی باید برای پیشگیری از انتقال هرپس به دیگران از برقراری ارتباط جنسی خودداری کند.
اگر زنی در طول دورۀ زایمان دچار عود هرپس تناسلی شود، ممکن است ویروس را به فرزند خود انتقال دهد. این وضعیت میتواند بسیار خطرناک و حتی کشنده بوده و عوارض متعددی برای بچه در پی داشته باشد. هرپس تناسلی درمانی ندارد اما داروهای ضد ویروسی میتوانند باعث پیشگیری از عود بیماری شوند. در بسیاری موارد به زنان باردار دچار هرپس تناسلی توصیه میشود که به جای زایمان طبیعی از زایمان به شیوۀ سزارین استفاده کنند. این روش زایمان کمک میکند تا بچه به هرپس تناسلی مادر آلوده نشود.
زگیلهای تناسلی
زگیلهای تناسلی که نباید آنها را با هرپس اشتباه گرفت، معمولاً به صورت تودههایی
به رنگ گوشت یا خاکستری در ناحیۀ تناسلی بروز میکنند. این زگیلها بر اثر HPV ایجاد میشوند. امکان بروز خارش یا سوزش واژن وجود دارد اما برخی از مردم فاقد هر گونه علامتی هستند.
زگیلهای تناسلی با استفاده از جراحی، انجماد، داروهای موضعی و گزینههای دیگر قابل علاج است. درمان برای کاهش خطر انتقال زگیلهای تناسلی به دیگران و پیشگیری از ناراحتی بیمار ضرورت دارد.
شپش زهاری (خرچنگ)
شپش زهاری از طریق تماس نزدیک و معمولاً در طول رابطۀ جنسی از فرد به فرد دیگر منتقل میشود. شپش زهاری میتواند باعث ایجاد خارش شدید در ناحیۀ واژن و شرمگاه شود. شپش زهاری همچنین میتواند باعث ایجاد نقطههای قرمز یا آبی رنگ روی پوست شود و شپش یا تخمهایش ممکن است قابل رویت باشند. تخمها ممکن است به رنگ زرد متمایل به سفید دیده شوند حال آنکه شپش بزرگسال به رنگ قهوهای و خاکستری است و شش پا دارد.
شپش زهاری را عموماً میتوان با استفاده از داروهای غیر نسخهای مخصوص شپش درمان کرد. به هر جهت، اگر این داروها کارآیی نداشته باشند مراجعه به پزشک ضروری است.
تریکومونیازیس
تریکومونیازیس یا "تریک" سالانه حدود 3.7 میلیون نفر را فقط در سطح ایالات متحد آمریکا مبتلا میکند. همانند بسیاری از STDs این بیماری میتواند باعث خارش یا سوزش واژن شود و نیز ممکن است فاقد هر گونه علامتی باشد.
تریکومونیازیس با آنتیبیوتیک قابل درمان است و باید درمان شود. به علاوه، عفونت تریک احتمال ابتلاء فرد به HIV و سایر انواع STDs را افزایش میدهد.
درمان همچنین در مورد زنان باردار حیاتی است، زیرا تریک دورۀ بارداری میتواند باعث تولد نوزاد با وزن کم، زایمان پیش از ترم، یا بروز عفونت در بچۀ نازاده شود.
تحریک یا آلرژی
در برخی موارد خارش خفیف واژن ممکن است ناشی از استفاده از مواد شویندۀ معطر یا محصولات بهداشت زنان مثل انواع پد، تامپون یا دئودورانتهای زنانه باشد. در این موارد خارش در صورت کنار گذاشتن عامل سبب ایجاد خارش از بین میرود.
برای اجتناب از بروز این مشکل زنان باید محصوصلات دارای برچسب "غیر معطر" یا "فاقد رایحه" را انتخاب کنند. دوش واژینال نیز توصیه نمیشود زیرا میتواند به تحریک واژن، واژینوزیس باکتریایی و ایجاد عفونتهای مخمری منجر گردد.
برخی از زنان ممکن است دچار واکنش آلرژیک نسبت به کاندومهای لاتکس باشند که نتیجۀ آن بروز خارش یا تحریکپذیری خواهد بود. مردمی که دچار ظن نسبت به داشتن واکنش آلرژیک نسبت به کاندومهای لاتکس هستند باید با پزشک در مورد گزینههای جایگزین مشورت کنند.
اگرچه خارش واژن ممکن است برآشفته کننده یا آزار دهنده باشد، اغلب موارد آن را در صورت مراجعه به پزشک میتواند درمان کرد.
برای پیشگیری از بروز مشکلات درازمدت سلامت، بهترین کار این است که خجالت کنار گذاشته شود و علت بروز خارش مشخص گردد، در این صورت امکان انجام درمان کامل وجود خواهد داشت./
Source:
Medical News Today
What causes vaginal itching?
Last updated Tue 11 April 2017
By Jennifer Berry
Reviewed by Suzanne Falck, MD, FACP
مطالب پیشنهادی ما برای مطالعه

کشف آنتیبیوتیکهای جدید برای درمان سل

مونو یا مونونوکلئوز: نشانهها و علایم اولیه کدامند؟

پریتونیت یا اختلال پریتونیوم - علل، علایم و درمان

کاهش چشمگیر مرگ ناشی از سپسیس با چند گام سادة بیمارستانی

شوک سپتیک: چگونه از این بیماری کشنده اجتناب کنیم (مروری نو بر سپسیس و شوک سپتیک)

آیا باید نگران پاپیلوما باشیم؟

بیماری سلول داسی شکل یا آنمی سلول داسی شکل - مرور، علایم و علل

کمبود خواب باکتریهای روده را تغییر میدهد

پنومونی باکتریایی: واقعیات را بدانید

تستی که میتواند میان عفونت ویروسی و باکتریایی تمایز قائل شود

راهنمای جوانسازی و سلامت پوست

سنگ لوزه: علل، علایم و درمان

نگاهی به عفونت دستگاه ادراری

پیشتازان مرگآفرینی در جهان: هپاتیت ویروسی

WHO و تجدید نظر در مورد درمان بیماریهای واگیردار جنسی

گزارش تاریخی CDC در مورد سپسیس!

جویدن غذا محافظی در برابر عفونت است

نقش باکتریهای داخل دهان در ایجاد میگرن

عصارة قرهقاط گسترش باکتری مقاوم به درمان را مختل میکند

قند شیر مادر میتواند از عفونت کُشندة استرپتوکوکی در نوزادان پیشگیری کند

داروی کرمزدایی و درمان عفونت کشندة سی. دیفیسیل

نوشیدن مایعات فراوان در هنگام بیماری بیشتر مضر است تا مفید

ژل آنتیبیوتیک برای درمان عفونت گوش

اسپری بینی آنفولانزا هماندازة واکسن تزریقی مؤثر است

باکتری روده بر ریسک چاقی در جوانی مؤثر است

مخاطرات انتقال خون در کودکان و افراد بزرگسال

هپاتیت C: علایم، نشانهها، پیشگیری و درمان

افزایش شدید مقاومت دارویی بیماریهای عفونی در کودکان

HIV؛ ترکیب کشف شدة جدید میتواند به داروهای مؤثرتر منتج شود

HIV چگونه وارد هستة سلول ایمنی میشود!

نشانههای ایدز کدامند؟

کشف پروتئین تکثیر ویروس آنفولانزا

کلوچه میتواند کشنده باشد

عفونت حاد HIV: علایم، تشخیص و مدیریت

جدول زمانی HIV: علایم بیماری چطور تغییر میکنند؟

کیتهای خانگی تست HIV: کاربردها، آنچه انتظار میرود و فواید

پنومونی و سرطان ریه: علایم، تشخیص، و درمان

آکنه ممکن است ناشی از عدم تعادل باکتریهای پوست باشد

ترکیب باکتری روده میتواند به پیشگیری از دیابت نوع 2 کمک کند

خون اژدهای کومودو میتواند به ساخت آنتیبیوتیکهای جدید کمک کند

جراحی سینوس: انواع، کاربردها، و بهبود

مشتقات پوست قورباغه ویروس آنفولانزا را نابود میکند

میکرب روده کودکان را در برابر عفونت روده محافظت میکند

خارش گلو: علل و مداوا

فصل دهم - سیتومگالوویروس

توده زیر بغل: علل، تشخیص، و درمان

پلینوروپاتی: علل، علایم، و درمانها

دانشمندان ویروس HIV را با استفاده از اصلاح ژن در حیوانات از بین بردند

عفونتهای سیستم تنفسی خطر حملۀ قلبی را تا 17 بار افزایش میدهد

وقتی که اگزما و تبخال به هم میرسند

دیابت و عفونتهای مخمری

تب دوران بارداری خطر اتیسم را افزایش میدهد

ترکیب گیاهی بسیار مؤثرتر از داروی ضد HIV متداول

موی درونرشد یا موی فرو رفته به زیر پوست: درمان و پیشگیری

پنج راهحل خانگی برای عفونت دستگاه ادراری

34 علت راش – تصویر و تعریف

مسمومیت غذایی – علل، علایم، علاج

ورم پلک چشم - 12 علت، و درمان

عفونت سینوس مسری است؟

فرآیند انتقال HIV کشف شد

آیا داروی تزریقی HIV به اندازه داروهای خوراکی روزانه مؤثر است؟

HIV و ایدز – علل، علایم، و درمان

آیا دیابت نوع 2 مسری است؟

آگرانولوسیتوز - انواع، علل، و علایم

هیپرپیرکسی یا تب بسیار شدید – علل، علایم، و درمان

هپاتیت C چگونه منتقل میشود؟

خارش بیضه - علل، درمان، و پیشگیری

موی سفید ناحیه شرمگاهی - علل محتمل

پاپیلوما ویروس انسانی و سرطان: مکانیسم کلیدی، درمان را نشان میدهد

مونولورین یا گلیسریل لورات - فواید، مقدار مصرف، و اثرات جانبی

کمبود باکتریایی با آغاز سرطان پستان مرتبط است

کیست چیست؟ علل، انواع، و درمانها

سرطان سر و گردن - آیا ارتباط جنسی دهانی خطر آنها را افزایش میدهد؟

سوزاک - علایم، درمان، و علل

کلامیدیا؛ شایعترین بیماری مسری جنسی - علایم، درمان، و علل

بیماریهای جنسی مسری؛ تریکومونیازیس یا تریک

سیستم ایمنی بدن - اجزاء، و شیوه عملکرد

تونسیلیت یا عفونت لوزه - علل، علایم، و درمان

پنومونی (ذاتالریه) یا عفونت ریه - علایم، علل، و درمانها

پنومونی دوبل یا عفونت هر دو ریه - آنچه دانستنش نیاز است

عفونت قارچی ناخن - علت، درمان، و علایم

خارش جوک یا خارش کشاله ران - علل، درمانها و مداواها

سلولیتیس یا عفونت باکتریایی عمقی پوست - علایم، علل، و درمانها

آب رز - فواید، کاربردها و عوارض جانبی

بالانایتیس یا التهاب سر آلت تناسلی در پسربچهها و مردان - علایم، انواع، علل، و درمان

اپیدمی جهانی HIV / ایدز

بروز مزه شیرین در دهان - علل، علایم، راه حل

کراتیتیس (کراتیت) یا التهاب قرنیه چشم - انواع، علل، و درمان

کلادوسپوریوم یا کپک قارچی درون و بیرون خانه ما - چه عوارضی برای سلامت دارد؟

سیستیت یا التهاب دیواره مثانه - آنچه دانستنش نیاز است

زگیل تناسلی یا زگیل آمیزشی در زنان و مردان - آنچه دانستنش نیاز است

عفونت گوش در بزرگسالان - علل، ریسک فاکتورها، و درمان

خناق یا التهاب نای و حنجره - چیست، و چگونه درمان میشود؟

لارنژیت یا ورم و التهاب حنجره - آنچه دانستنش نیاز است
استئومیلیتیس یا عفونت و التهاب استخوان یا مغز استخوان - علایم، علل، و درمان

بیماریهای واگیردار جنسی یا عفونتهای قابل انتقال از راه آمیزش جنسی - انواع و علایم

اولسر معده یا زخم معده - عوامل خطرساز و درمان

داکریوسیستیت (داکریوسیستایتیس) یا التهاب و عفونت کیسههای اشکی - علل، علایم، و درمان

سرفه در کودکان - علل شایع، علایم و درمانها

اولسر پپتیک یا زخم مری، معده، و ابتدای روده کوچک
نظرات (0)