• ایوت بریزیر
• مرور از: دانشکده پزشکی دانشگاه ایلینویز – شیکاگو
• ترجمه هستی فراستفر
فاصلۀ نرمال چرخۀ عادت ماهانه در زنان 28 روز است، اما این فاصلۀ زمانی بین زنان متفاوت است. پریود نامنظم زمانی مطرح میشود که فاصلۀ میان چرخۀ قاعدگی بیش از 35 روز بوده یا زمان این مدت متفاوت باشد.
پریود یا خونریزی رحم، بخشی از چرخۀ عادت ماهانه است که در آن اندومتریوم، که جدار داخلی رحم محسوب میشود، دچار ریزش سلولی میشود. این ریزش به صورت خونریزی از زهدان بروز میکند که از طریق واژن از بدن خارج میشود.
پریودها به طور معمول در طول بلوغ، در فاصلۀ سنین 10 تا 16 سالگی، شروع میشوند، و تا زمان یائسگی زنان، یعنی سنین 45 تا 55 سالگی ادامه پیدا میکنند.
پریودهای نامنظم، که به نام الیگومنوره نیز شناخته میشود، ممکن است در صورت تغییر روش پیشگیری از بارداری، عدم توازن هورمونی، تغییرات هورمونی در طول دورۀ منجر به یائسگی، و ورزشهای استقامتی ایجاد گردد.
درمان بینظمی در پریودها در طول دوران بلوغ و در پیرامون دورۀ یائسگی معمولاً ضروری نیست، اما اگر این بینظمی در طول سالهای باروری زنان، و یا استفاده از دستگاههای پزشکی رخ دهد، ممکن است انجام درمان ضروری باشد.
[مطالب این مقاله:]
• علایم
• علل
• مداوای خانگی
• درمان
• پیامدها
• بارداری
علایم
چرخۀ عادت ماهانه 28 روز طول میکشد، اما این زمان میتواند از 24 تا 35 روز متغیر باشد، و بستگی به فرد دارد.
اغلب زنان در طول یک سال بین 11 تا 13 چرخۀ قاعدگی دارند. خونریزی قاعدگی معمولاً در حدود 5 روز طول میکشد، اما این زمان بسیار متغیر بوده و ممکن است 2 تا 7 روز باشد.
زمانی که خونریزی قاعدگی آغاز میشود تا حدود 2 سال زمان نیاز است که وارد یک چرخۀ منظم شود. پس از دورۀ بلوغ، چرخۀ عادت ماهانه در اکثر زنان منظم میشود. فاصلۀ زمانی میان پریودها مشابه است.
به هر جهت برای برخی زنان، فاصلۀ میان پریودها و مقدار ریزش خون ممکن است به شکل قابل ملاحظهای متغیر باشد.
علامت اصلی بینظمی قاعدگی این است که بیش از 35 روز طول میکشد یا اینکه از نظر زمانی متغیر است.
اگر تغییراتی در جریان خون وجود داشته باشد یا اگر لختههای خونی ایجاد شده بیش از 2.5 سانتیمتر قطر داشته باشند، این وضعیت نیز به عنوان پریود نامنظم شناخته میشود.
در زمینه پریود بیشتر بخوانیم:
خارش واژن در زمان پریود
علل
برخی از عوامل شانس ایجاد بینظمی در قاعدگی را افزایش میدهند. اغلب این عوامل به تولید هورمونها مرتبطند. دو هورمونی که بر قاعدگی مؤثرند استروژن و پروژسترون هستند. اینها هورمونهای تنظیم کنندۀ چرخۀ عادت ماهانه محسوب میشوند.
تأثیرات هورمونی
تغییرات چرخۀ زندگی که بر توازن هورمونی مؤثرند شامل بلوغ، یائسگی، بارداری، و زایمان، و شیردهی به نوزادان است.
در طول بلوغ بدن دستخوش تغییرات شگرفی میشود. ممکن است تا چند سال زمان نیاز باشد که استروژن و پروژسترون به تعادل و توازن برسند، و بروز بینظمی پریود در این دوره شایع است.
پیش از یائسگی، زنان اغلب دچار بینظمی در پریود میشوند، و ممکن است میزان خونریزی قاعدگی در این دوره تغییر کند. یائسگی زمانی بروز میکند که زنان 12 ماه کامل را بدون مواجهه با عادت ماهانه سپری کرده باشند. پس از یائسگی، زنان دیگر پریود نخواهند داشت.
در طول بارداری عادت ماهانه قطع میشود و اغلب زنان در طول دورۀ شیردهی از پستان عادت ماهانه ندارند.
داروهای پیشگیری از بارداری میتوانند سبب ایجاد بینظمی در خونریزی عادت ماهانه شوند. وجود دستگاه داخل رحمی (IUD) میتواند سبب بروز خونریزی شدید در عادت ماهانه شود در حالی که مصرف قرصهای پیشگیری از بارداری میتواند باعث ایجاد لکهبینی در فاصلۀ میان پریودها گردد.
وقتی زنی برای اولین بار از قرص پیشگیری از بارداری استفاده میکند، ممکن است خونریزی اندکی را تجربه نماید که در آن خون روشنتر و دورۀ آن کوتاهتر از پریودهای نرمال است. این وضعیت به طور معمول پس از گذشت چند ماه برطرف میشود.
دیگر تغییرات مرتبط به بینظمی پریودها عبارتند از:
• کاهش وزن شدید
• افزایش وزن شدید
• استرس عاطفی
• اختلالات خوردن، مثل آنورکسی یا بولیمی
• ورزشهای استقامتی برای مثال، دوی ماراتُن
برخی از اختلالات پزشکی نیز با قطع یا ایجاد بینظمی در عادت ماهانه مرتبط شدهاند.
پیامدها
بینظمی پریودها گاهی از اوقات میتواند نشانگر وجود مشکلی در سلامت باشد، و برخی از این موارد خود میتوانند باعث بروز مشکلات بعدی مثل مشکلات مربوط به باروری شوند.
سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS)، اختلالی است که در آن تعدادی کیسه کوچک پر از مایع به نام کیست در تخمدانها رشد میکنند.
زن دچار PCOS قادر به تخمکگذاری نیست، و نمیتواند هر ماه یک تخمک آزاد کند. علایم PCOS شامل بینظم شدن عادت ماهانه یا قطع آن، چاقی، آکنه، و رشد بیش از حد مو است.
زنان دچار PCOS دارای مقادیر غیر نرمال هورمون جنسی مردانه، اندروژن، یا تستوسترون هستند.
بر مبنای اعلام "دپارتمان خدمات بهداشت و انسان ادارۀ بهداشت زنان ایالات متحد آمریکا"، PCOS مبتلابه 10 تا 20 درصد زنان در سنین باروری است، و تا 5 میلیون زن در ایالات متحد آمریکا به PCOS مبتلا هستند. دخترانی در سن یازده سالگی نیز مبتلا به PCOS تشخیص داده شدهاند.
اختلال تیروئید میتواند سبب ایجاد بینظمی در پریود شود. غدۀ تیروئید هورمونهایی تولید میکند که میتوانند بر متابولیسم بدن تأثیر بگذارند.
سرطان گردن رحم یا رحم میتوانند در موارد نادر سبب خونریزی در فاصلۀ بین پریودها یا در طول مقاربت جنسی شوند.
اندومتریوزیس (اندومتریوز) وضعیتی است که در آن سلولهای موسوم به اندومتریال که به طور معمول درون رحم یافت میشوند، در خارج از رحم رشد میکنند. به عبارت دیگر، دیواره یا جدار داخل رحم در خارج از آن ایجاد میشود.
سلولهای اندومتریال سلولهایی هستند که هر ماهه در طول عادت ماهانه دچار ریزش میشوند، بنابراین اندومتریوز بیشترین تأثیرات سوء خود را در طول دوران باروری زنان بر جای میگذارد.
رشد سلولی درگیر در اندومتریوزیس سرطانی نیست. آنها ممکن است فاقد علامت باشند اما در عین حال امکان دردناک بودن آنها وجود دارد و نیز میتوانند به بروز علایم دیگر منجر شوند. اگر خون رهش یافته به بافتهای پیرامون بچسبد، این وضعیت میتواند به آسیب دیدن بافت منجر شود، باعث ایجاد درد شدید گردد، پریودهای نامنظم و ناباروری ایجاد کند.
بیماری التهابی لگن (PID) عفونتی در سیستم تناسلی زنان است. در میان زنان، گذشته از ایدز، این بیماری شایعترین و جدیترین عارضۀ عفونتهای واگیردار جنسی (STIs)، محسوب میشود.
در صورت تشخیص زودهنگام بیماری التهابی لگن با استفاده از آنتیبیوتیک قابل درمان خواهد بود اما در صورت گسترش این بیماری میتواند به لولههای تخمبر (فالوپ) و رحم آسیب بزند که نتیجۀ آن بروز درد مزمن یا درازمدت خواهد بود. این بیماری علایم متعددی دارد و یکی از این علایم خونریزی در فاصلۀ بین پریودها و پس از سکس است.
مداوای خانگی
حفظ سبک زندگی سالم میتواند ریسک برخی از انواع بینظمی پریود را کاهش دهد. این تغییرات شامل موارد زیر است:
• ورزش منظم برای حفظ وزن در محدودۀ سالم و کاهش میزان استرس
• پیروی از یک رژیم غذایی سالم
گفته میشود که برخی داروهای گیاهی مثل توت مار، پنجه مریم، ریشه شیرین بیان، و زردچوبه همگی در این مورد کمک کننده هستند اما اثربخشی آنها توسط تحقیقات به اثبات نرسیده و حتی ممکن است که دارای عوارض جانبی نیز باشند. بهترین کار در این مورد مشورت با پزشک قبل از امتحان هر دارو یا مکملی است.
درمان
درمان، در صورتی که بدان نیاز باشد، به علت بستگی دارد.
بلوغ و یائسگی: بینظمیهای قاعدگی که در طول دورۀ بلوغ و یائسگی بروز میکنند معمولاً نیازی به درمان ندارند.
کنترل بارداری: اگر بینظمی خونریزی به علت پیشگیری از بارداری باشد، و این بینظمی به مدت چند ماه ادامه یابد، زنان باید برای یافتن بهترین گزینۀ درمانی با پزشک مشورت کنند.
PCOS و چاقی: در موارد PCOS، اضافه وزن، یا چاقی کاهش وزن میتواند به توازن قاعدگی کمک کند. وزن کمتر به این معنی است که بدن نیازی به تولید مقدار بسیار زیاد انسولین ندارد. این موضوع به کاهش میزان تستوسترون و بهتر شدن شانس تخمکگذاری منجر میشود.
مشکلات تیروئید: درمان مشکلات زیربنایی ممکن است تجویز شود. این شامل تجویز دارو، درمان با ید رادیواکتیو یا جراحی است.
استرس و اختلالات خوردن: درمان روانشناسی ممکن است به استرس عاطفی، اختلالات خوردن، یا کاهش وزن ناگهانی محرک پریودهای نامنظم کمک کند. این درمان شامل تکنیکهای ریلکسیشن، مدیریت استرس، و صحبت با درمانگر میشود.
دارو
دکتر ممکن است متفورمین تجویز کند، دارویی خوراکی که برای کاهش انسولین در دیابت نوع 2 استفاده میشود، و میتواند به تنظیم تخمکگذاری و پریود کمک کند.
دوز پایین قرص پیشگیری از بارداری حاوی ترکیب استروژن و پروژسترون میتواند در این مورد کمک کننده باشد. این کاهش تولید اندروژن و تصحیح خونریزی غیر نرمال کمک میکند.
به عنوان جایگزین، مصرف پروژسترون به مدت 10 تا 14 روز در هر ماه احتمالاً به تنظیم پریودها کمک میکند.
بارداری
نامنظم بودن پریودها میتواند نشان دهندۀ مشکلی در پیوند با باروری باشد، اما موضوع همیشه چنین نیست. تخمکگذاری ممکن است حتی در شرایط نامنظم بودن عادت ماهانه بروز کند.
در زیر چند مورد برای ردگیری تخمکگذاری فهرست شده است:
• برای پریود خویش جدول زمانی مشخصی تهیه و الگوهای پریودها را ثبت کنید.
• تغییرات ایجاد شده در مخاط گردن رحم را بررسی کنید. وقتی زمان تخمکگذاری میرسد مخاط گردن رحم افزایش یافته، لیزتر، شفافتر و کشسان میشود.
• دمای بدن خود را هر روز اندازهگیری بگیرید و زمان اوج این دما را ثبت کنید. این میتواند مشخص کنندۀ زمان تخمکگذاری شما باشد.
اگر بینظمی پریودها مرتبط به مشکلات باروری باشد، موارد ثبت شده میتواند در تشخیص مشکل به پزشک کمک کند.
هر زنی که در مورد چرخۀ پریود خود دچار نگرانی است باید به پزشک مراجعه کند./
در همین زمینه مطالعه لینک زیر در وبسایت مهرین - اخبار سلامت پیشنهاد میشود:
هشت دلیل محتمل تأخیر پریود در زنان
Source:
Medical News Today
What you need to know about irregular periods
Last updated Fri 24 November 2017
By Yvette Brazier
Reviewed by University of Illinois-Chicago, School of Medicine
مطالب پیشنهادی ما برای مطالعه

هشت علت شایع درد سینه در زنان

سلامت مادران: نگرانی بزرگ نابرابری در کیفیت مراقبت و دسترسی به خدمات

در زنان، نزول شناختی مرتبط به سن پیش از آنچه فکر میکردیم آغاز میشود

فقر آهن یک سوم زنان باردار را در ریسک بیماری قرار میدهد

آیا مصرف استامینوفن در دوران حاملگی با مشکلات رفتاری فرزندان مرتبط است؟

چرا مادران مسنتر دچار عوارض زایمان میشوند؟

ناخوشی صبحگاهی به کاهش خطر از دست دادن بارداری مرتبط است

علایم و نشانههای مالتیپل اسکلروزیس (MS) در زنان

درمانهای طبیعی برای آتروفی واژینال یا خشکی و باریک شدن دیواره واژن

سندرم تخمدان پلیکیستیک، باروری و ناباروی

زایمان زودرس زنان را در خطر بیماری قلبی عروقی قرار میدهد

ارتباط استفادة درازمدت از داروهای ضد درد و از دست دادن شنوایی در زنان

برخی اسیدهای چرب ریسک دیابت نوع 2 را در زنان افزایش میدهند

درمان تیروئید زایمان زودرس و مُردهزایی را کاهش میدهد

سرطان پستان سهگانة منفی و امید به درمان با پرولاکتین

سرماخوردگی در بارداری

چرا زنان در برابر اختلالات خوردن آسیبپذیرترند؟

مرگ ناشی از سرطان در زنان: بحث بیعدالتی جهانی

نشانههای اختلال دو قطبی در زنان

زنان مبتلاء به سرطان پستان غیر تهاجمی میتوانند عمر طبیعی داشته باشند

مکمل روزانة فولیک اسید برای پیشگیری از نقایص مادرزادی توصیه میشود

رژیم غذایی ضد التهابی مانع کاهش تراکم استخوان در زنان میشود

برداشتن بار سنگین و شیفتکاری بر توان باروری زنان تأثیر منفی دارد

افسردگی در مادران باردار و نیز پدران خطر تولد زودرس را افزایش میدهد

غربالگری سرطان تخمدان میزان مرگ و میر را کاهش میدهد

ریسک سرطان ریه در زنان سیگاری بیشتر از مردان نیست

علل، علایم و درمان اکلامپسی

واکسن جدید برای درمان سرطان تخمدان

بثورات تناسلی: علل شایع و درمانها

تکرر ادرار در زنان: علل و درمان

ماموگرام: چه انتظاری از آن داریم و چطور درد را به حداقل برسانیم

توضیح تازهای برای ناباروری مرتبط به سن در زنان یافته شد

احتمال فیبریلاسیون دهلیزی در زنان بزرگجُثه تقریباً سه برابر بیشتر است

کیستهای واژینال: انواع توده، علایم، و درمان

گُرگرفتگی میتواند زنگ خطر بیماری قلبی باشد

مصرف آنتیبیوتیک میتواند خطر سقط جنین را افزایش دهد

آسپیرین با دوز کم خطر سرطان پستان را تا 20 درصد کاهش میدهد

رازیانه برای کاهش علایم یائسگی ایمن و مؤثر است

بهترین اپلیکیشنهای باروری

کاربردها و عوارض جانبی توت مار در یائسگی

روابط جنسی پس از یائسگی: عوارض جانبی، نکتهها و درمانها

یائسگی و اضطراب

علایم، تشخیص و درمان تومورهای فیلودس

یائسگی ناشی از جراحی: اثرات، خطرات، و دورنما

دیابت و عفونتهای مخمری

خطرات بارداری پس از 35 سالگی

یائسگی – آیا ویتامینها کمکی میکنند؟

راشهای پستان: کدام علایم نشانۀ سرطان هستند؟

رنگ مو و حالت دهنده مو ریسک سرطان پستان را افزایش میدهند

ارتباط پرهاکلامپسی با DNA نوزادان

شیردهی خطر بیماری قلبی و سکته مغزی را در مادران کاهش میدهد

پروتئین گیاهی خطر یائسگی زودرس را کاهش میدهد

تست ماماپرینت برای بیماران با ریسک بسیار پایین سرطان پستان پیشآگهی دقیق میدهد

قاعدگی به عملکرد شناختی زنان آسیب نمیرساند

بینظمی پریود یا انحراف پریود - تعریف، علایم، و درمان

درماتوفیبروم یا تودههای کوچک و خوشخیم روی پوست – علل، و درمان

آیا نور مصنوعی شبانه خطر سرطان پستان را افزایش میدهد؟

MRI پستان - آنچه به دانستنش نیاز دارید

سرطان پستان - علایم، ریسک فاکتورها، تشخیص، و درمان

عوارض جانبی قرصهای پیشگیری از بارداری

سونوگرافی پستان یا اولتراسوند سینه - چیست و چه انتظاری از آن میرود؟

سرطان پستان سهگانه منفی - آنچه به دانستنش نیاز است

ولویت یا التهاب پوست اندام تناسلی زنان - علل، علایم، و درمان

نشت ادرار هنگام سرفه کردن و خندیدن - طبیعی است؟

سندرم تخمدان پلیکیستیک و یائسگی - آنچه به دانستنش نیاز است

سرطان ریه در زنان - نشانهها و علایم

سرطان پستان مرحله صفر – همۀ آنچه به دانستنش نیاز است

دیابت و بارداری - آنچه به دانستنش نیاز است

خونریزی واژینال در دوران بارداری

ترشح نوک پستان در زنان و مردان - علل و درمان

گاز واژینال یا باد مهبلی - علل شایع و پیشگیری

کنترل بارداری و عفونتهای مخمری - چه ارتباطی دارند؟

خارش نوک پستان در زنان و مردان - علل، علایم، و درمان

نفخ پریود یا نفخ عادت ماهانه - هفت نکته برای تسکین

فیبروئید پس از یائسگی - آنچه به دانستنش نیاز است

جراحی کاهش وزن خطر سرطان را تا 33 درصد در زنان کاهش میدهد

بافت متراکم پستان - آنچه به دانستنش نیاز است

کمبود باکتریایی با آغاز سرطان پستان مرتبط است

چرا زنان در پیری گرایش به خودداری از مقاربت جنسی نشان میدهند

درد پستان یا ماستالژی - علل، علایم، و درمانها

ترک پستان یا شیار برداشتن پوست پستان- آنچه دانستنش نیاز است

بیماریهای جنسی مسری؛ تریکومونیازیس یا تریک

دیسپرونیا یا دردناک شدن مقاربت جنسی - علل و درمان

بیماری التهابی لگن در زنان - آنچه دانستنش نیاز است

ولوودینیا یا ناراحتی مزمن فرج در زنان - علایم، درمان، و راهنماییها

سندرم پیش از قاعدگی و اختلال کسالت پیش از قاعدگی - علایم، علل، و درمان

سرطان تخمدان - آنچه دانستنش نیاز است

تست پاپ اسمیر و زنان - آنچه دانستنش ضروری است

درد تخمدان - هفت علت شایع و درمان آنها

کیست تخمدان - آنچه دانستنش نیاز است

هیسترکتومی - علت انجام، خطرات، پیامدها، جایگزینها، روابط جنسی پس از هیسترکتومی

واژینوزیس باکتریایی یا شایعترین علت بروز عفونت در واژن – علایم، علل، و درمان

درد فرج یا مادگی در زنان - علایم، علل، و درمان

ماستایتیس (ماستیت) یا عفونت بافت غدد پستان - علایم، علل، و درمان

شبکاری خطر سرطان را در زنان افزایش میدهد

اختلال عملکرد جنسی در زنان - علایم، علل، تشخیص، و درمان

اوفورکتومی یا جراحی برداشتن تخمدان - آنچه دانستنش نیاز است

سرطان پستان - آناتومی و نشانههای هشدار دهندۀ اولیه

هیدروسالپینکس یا انسداد لولههای فالوپ (تخمبر) زنان با مایع - علایم، باروری، و درمان

سزارین در برابر زایمان طبیعی - مزایا و معایب هر یک
سلام .۲۲سالمه و مجرد هستم . پریودیم نامنظم است و در ناحیه زیر چونه و بین سینه هام مقداری موی زائد داشتم که یک سال پیش نسبت ب الان بیشتر بود حدود ۸ ماه پیش به دکتر زنان مراجعه کردم و cyproterone compoundبرایم تجویز کرد و این هشت ماه با مصرف این...
سلام .۲۲سالمه و مجرد هستم . پریودیم نامنظم است و در ناحیه زیر چونه و بین سینه هام مقداری موی زائد داشتم که یک سال پیش نسبت ب الان بیشتر بود حدود ۸ ماه پیش به دکتر زنان مراجعه کردم و cyproterone compoundبرایم تجویز کرد و این هشت ماه با مصرف این قرص پریودیم منظم شده ولی حدود دو ماه است که مقدار خون پریودیم نسبت به قبل کمتر شده است .تمام نگرانیم از این بابت است که نتونم مادر بشم .لطفا راهنماییم کنید ک این اختلال میتواند دلیلی بر ناباروری در آینده شود؟ با تشکر
ادامه مطلب
نظرات (1)