در این مقاله:
• غدد اسکین چیستند؟
• کارکردهای اولیه غدد اسکین چیست؟
• مشکلات سلامت متداول مرتبط به غدد اسکین کدامند؟
• تشخیص و درمان مشکلات غدد اسکین
• چه زمانی به دکتر مراجعه کنیم
• خلاصه
غدد اسکین نخستین بار توسط دکتر الکساندر جانستون چالمرز اسکین / Alexander Johnston Chalmers Skene [17 ژوئن 1837- 4 جولای 1900 پزشک بریتانیایی – آمریکایی متخصص بیماریهای زنان] در اواخر قرن نوزدهم توصیف شد. اگرچه ممکن است بسیاری این موضوع را ندانند، غدد اسکین نقشی مهم هم در سلامت جنسی و هم جسمانی زنان ایفاء میکنند.
گهگاه امکان التهاب یا عفونت غدد اسکین وجود دارد. این وضعیت میتواند در صورت عدم درمان مشکلات بیشتری ایجاد کند. اگرچه مورد نادری است، احتمال بروز سرطان در غدد مزبور وجود دارد.
غدد اسکین چیستند؟
غدد اسکین شامل دو مجرای کوچک در محدوده دو سمت مجرای ادرار در قسمت جلو دیواره واژن است.
غدد اسکین که در عین حال به نام "پروستات زنانه" شناخته میشوند، در واقع مشابه غدد پروستات در آناتومی مردان نیستند. به هر حال، این نام مستعار به علت مشابهتهای غدد مزبور به غده پروستات، مثل تخلیه مایعات از مجرای ادرار، تداول بیشتری دارد.
همچنین گمان میرود که غدد اسکین بخشی از نقطه جی زنان را تشکیل داده یا بر آن تأثیر میگذارند.
دیگر نامهای غدد اسکین شامل موارد زیر است:
• مجاری اسکین
• غدد وستیبولار
• غدد پارااُرترال
• غدد پریاُرترال
کارکردهای اولیه غدد اسکین چیست؟
غدد اسکین نقشی مهم در سلامت جنسی و نیز ادراری ایفاء میکنند.
نخست، این غدد مایعات را به داخل مجرای ادرار فرستاده به لیز شدن آن کمک میکنند. مجرای ادرار خود لولهای است که بخشی مهم از سیستم ادراری به شمار میرود زیرا مسؤول خارج کردن ادرار از مثانه است.
همچنین این اعتقاد وجود دارد که غدد اسکین حاوی مواد ضد میکربی هستند. وقتی این مواد ترشح میشوند به پیشگیری از عفونت دستگاه ادراری کمک میکنند.
همانند غده پروستات در مردان، غدد اسکین همچنین نقشی در سلامت جنسی بر عهده دارند. در حالت تحریک غدد اسکین و کلیتوریس به علت افزایش میزان جریان خون در این ناحیه متورم میشوند.
وقتی غدد اسکین تحریک میشوند مایعات حاوی مخاط ترشح میکنند که به لیز شدن دیواره واژن در طول مقاربت جنسی واژنی کمک مینمایند. محققان همچنین معتقدند که ترشح مایع از این غدد ممکن است عامل انزال زنان باشد.
مشکلات سلامت متداول مرتبط به غدد اسکین کدامند؟
احتمال عفونت غدد اسکین وجود دارد که میتواند بر مجرای ادرار نیز تأثیر بگذارد. متقابلاً، عفونت مجرای ادرار نیز میتواند باعث عفونت غدد اسکین شود. احتمال ایجاد کیست در این غدد وجود دارد اما بروز سرطان موردی نادر است.
در ادامه برخی مشکلات دارای بیشترین شیوع در مورد غدد اسکین و علایمی که در مورد آنها بابد جستجو کرد فهرست شده است:
عفونت دستگاه ادراری
تخمین زده میشود که مجرای ادراری در زنان فقط 3.8 سانتیمتر (1.5 اینچ) طول دارد، که در مقایسه این عدد برای مردان 20 سانتیمتر (8 اینچ) است. این تفاوت یکی از دلایل آسیبپذیری بیشتر زنان در مورد عفونتهای دستگاه ادراری است.
نشانههای متداول عفونت دستگاه ادراری شامل افزایش میزان ادرار کردن، و ادرار ابری، ادرار بدبو، و دردناک شدن ادرار کردن است. عفونت دستگاه ادراری یک عفونت باکتریایی است که برای درمان آن به آنتیبیوتیک نیاز است.
اسکینیت
اسکینیت / Skenitis عفونت غدد اسکین است که در عین حال میتواند باعث التهاب بافتهای اطراف غدد مزبور گردد. سوزاک شایعترین علت این نوع عفونت است اما در عین حال ممکن است بر اثر عفونت دستگاه ادراری نیز ایجاد شود.
به علت نزدیکی به مجرای ادرار، مشکلات پزشکی مرتبط ممکن است از غدد اسکین نشأت گیرند. همچنین این احتمال وجود دارد که غدد اسکین زمانی که مشکلی مثل عفونت دستگاه ادراری در مجرای ادرار وجود دارد دچار عفونت شوند.
اسکینیت ممکن است علایمی مشابه عفونت دستگاه ادراری ایجاد کند اما در عین حال شخص مبتلاء ممکن است درد لگن نیز داشته باشد و در طول مقاربت جنسی دچار درد شود. این عفونت با آنتیبیوتیک درمان میشود اما در صورت پیشرفت عفونت احتمال آن هست که به عمل جراحی نیاز باشد.
سرطان
اگرچه ابتلاء به سرطان غدد اسکین محتمل است این نوع سرطان بسیار نادر محسوب میشود.
این ظن وجود دارد که کیستهای بدخیم ممکن است بر اثر اسکینیت درمان نشده در این مجاری ایجاد شوند. این کیستها میتوانند باعث انسداد مجرای ادرار شده موجب ناتوانی شخص در دفع ادرار (احتباس ادراری) گردند.
تشخیص و درمان مشکلات غدد اسکین
یک مورد مشکوک به عفونت دستگاه ادراری یا عفونت غدد اسکین یا ناحیه پیرامون آنها به طور کامل با آنتیبیوتیک درمان میشود. دکتر میتواند عفونت دستگاه ادراری را با گرفتن نمونه ادرار تشخیص دهد. برای تشخیص اسکینیت ممکن است به تستهای تصویربرداری نیاز باشد.
تستهای تصویربرداری مثل MRI میتوانند کیستهای سرطانی غدد اسکین را تشخیص دهند. پزشک ممکن است در صورت مشاهده جابجایی در دهانه مجرای ادرار بر اثر کیست به سرطان مشکوک شود. این نوع کیستها در عین حال حاوی یک مایع شبه شیر هستند.
در صورت تشخیص زودهنگام، سرطان غدد اسکین را میتوان با اشعه درمانی درمان کرد. هر قدر میزان پیشرفت این سرطان بیشتر باشد احتمال کاربرد عمل جراحی بیشتر خواهد بود.
در عین حال اگر سرطان به نواحی اطراف مثل مجرای ادرار یا مثانه گسترش یافته باشد نیاز به خارج کردن تومورها با عمل جراحی مطرح است.
همچنین امکان ایجاد کیستهای غیر سرطانی (خوشخیم) در محدود غدد اسکین وجود دارد. در چنین مواردی، پزشک ممکن است تخلیه کیستها را توصیه کند بنابراین آنها دیگر نمیتوانند مشکلاتی در محدوده دستگاه ادراری ایجاد کنند.
هم کیستهای خوشخیم و هم کیستهای سرطانزا در غدد اسکین موارد نادر تلقی میشوند.
چه هنگامی به دکتر مراجعه کنیم
در صورت مواجه شدن با هر یک از موارد زیر شخص باید بلافاصله به پزشک مراجعه کند:
• احتباس ادراری
• افزایش دفع ادرار
• وجود خون در ادرار
• ادرار ابری یا ادرار بدبو
• ترشح واژن غیر نرمال
• ناتوانی در نگه داشتن ادرار (بیاختیاری ادراری)
• سوزش ادرار یا دردناک بودن ادرار
• درد در هنگام سکس
• وجود فشار غیر نرمال در محدوده استخوان شرمگاهی
خلاصه
اگرچه برای مشخص کردن دقیق فواید غدد اسکین به تحقیق بیشتری نیاز است، این موضوع مشخص شده است که این مجاری کوچک در دو سمت مجرای ادرار نقشی در سلامت فیزیکی و نیز جنسی بازی میکنند.
علیغم اندازه کوچک خود، غدد اسکین گاهی از اوقات در برابر پیامدهای سلامت آسیبپذیر هستند. این موارد انواع عفونت و به شکل کمتر شایع کیست را شامل میشود که ممکن است خوشخیم یا بدخیم باشد.
به علت پیچیدگی سیستم ادراری، این موضوع اهمیت دارد که در صورت مواجه شدن با درد لگن یا تغییراتی در وضعیت ادرار کردن به پزشک مراجعه کنیم. درمان به موقع میتواند به پیشگیری از پیامدهای بیشتر مثل صدمات کلیه بر اثر عفونتهای دستگاه ادراری کمک کند./
غدد اسکین یا پروستات زنانه و نقش آنها در سلامت جنسی و جسمانی زنان
دکتر والیندا ریجینز انوادایک، کریستین چرنی
ترجمه هستی فراستفر
Source:
Healthline
All About Skene’s Glands
Medically reviewed by Valinda Riggins Nwadike, MD, MPH —
Written by Kristeen Cherney
On November 18, 2020