در این مقاله:
• سونوگرافی پستان چرا انجام میشود؟
• چگونه برای سونوگرافی پستان آماده شویم
• سونوگرافی پستان چگونه انجام میشود؟
• ریسکهای سونوگرافی پستان کدامند؟
• نتایج سونوگرافی پستان
اولتراسوند پستان [سونوگرافی پستان] یک تکنیک تصویربرداری است که عموماً برای غربالگری تومورها و دیگر ناهنجاریهای پستان به کار میرود. سونوگرافی پستان از امواج صوتی با فرکانس بالا برای ایجاد تصاویر دقیق از بافتهای داخل پستان استفاده میکند.
خلاف اشعه X و CT اسکن، سونوگرافی پستان از اشعه استفاده نمیکند و برای زنان باردار و مادران شیرده ایمن محسوب میشود.
سونوگرافی پستان چرا انجام میشود؟
اگر برآمدگی یا توده مشکوکی در پستان تشخیص داده شود پزشک انجام سونوگرافی پستان را در دستور کار قرار خواهد داد. سونوگرافی به پزشک کمک میکند تا تعیین کند که توده مورد اشاره یک کیست پر از مایع است یا یک تومور صُلب. این تست در عین حال امکان تعیین محدوده قرارگیری و اندازه برآمدگی را به پزشک میدهد.
در حالی که از سونوگرافی پستان میتوان برای ارزیابی وجود توده در پستان استفاده کرد این تست برای تعیین سرطانزا بودن توده مورد اشاره قابل استفاده نیست. این کار تنها با گرفتن یک نمونه از بافت یا مایع از توده و تست آن در محیط آزمایشگاهی (بیوپسی) قابل انجام است.
برای گرفتن نمونه مایع یا بافت، دکتر یک بیوپسی با استفاده از سوزن تحت هدایت سونوگرافی انجام خواهد داد. در طول این اقدام دکتر از سونوگرافی پستان به عنوان راهنما برای زمان گرفتن نمونه بافت یا مایع استفاده میکند.
نمونه گرفته شده در مرحله بعد به آزمایشگاه ارسال میشود. انتظار برای گرفتن نتایج بیوپسی ممکن است عصبی کننده یا دلهرهآور باشد اما این موضوع مهم است که به خاطر بسپریم از هر پنج مورد برآمدگی پستان چهار مورد خوشخیم یا غیر سرطانی هستند.
گذشته از استفاده برای تعیین سرشت ناهنجاری پستان، سونوگرافی پستان همچنین برای زنانی مثل موارد زیر که باید از اشعه پرهیز کنند به کار میرود:
• زنان زیر سن 25
• زنان باردار
• زنان شیرده
• زنان دارای ایمپلنت سیلیکون پستان
چگونه برای سونوگرافی پستان آماده شویم
سونوگرافی پستان برای انجام به هیچ آمادهسازی خاصی نیاز ندارد.
اما این موضوع مهم است که زنان پیش از انجام سونوگرافی پستان از کاربرد مواد زیبایی، پودر، لوسیون و موارد دیگر برای پستان خودداری کنند. این کار میتواند بر دقت تست تأثیر منفی بگذارد.
سونوگرافی پستان چگونه انجام میشود؟
پیش از انجام تست پزشک پستان زن را معاینه میکند. پزشک سپس از زن خواهد خواهد خواست تا بالاتنه خود را برهنه کرده و به پشت روی تخت سونوگرافی دراز بکشد.
پزشک یک ژل شفاف را به پستان میمالد. این ژل رسانا به امواج صوتی کمک میکند تا از پوست بگذرند. پزشک در مرحله بعد یک وسیله گرزک مانند به نام ترانسدیوسر را روی پستان به حرکت درمیآورد.
کار ترانسدیوسر ارسال و دریافت امواج صوتی با فرکانس بالا است. وقتی امواج مزبور به ساختارهای داخلی پستان برخورد کرده برمیگردند، ترانسدیوسر تغییرات گام صدا و مسیر آنها را ثبت میکند.
این کار باعث ایجاد یک ضبط در زمان حال از داخل پستان روی مونیتور کامپیوتر میشود. اگر پزشک چیز مشکوکی مشاهده کند، تصاویر مجدداً گرفته خواهند شد.
وقتی تصاویر ضبط شده باشند پزشک ژل روی پستان را پاک کرده و زن میتواند لباس خود را بپوشد.
ریسکهای سونوگرافی پستان کدامند؟
از آنجا که سونوگرافی پستان نیاز به استفاده از اشعه ندارد، هیچ ریسکی در مورد آن مطرح نیست. تستهای دارای اشعه برای زنان باردار ایمن تلقی نمیشوند.
سونوگرافی روش ترجیحی برای بررسی پستان در زنان باردار است. در واقع، این تست از همان نوع امواج صوتی به کار برده شده برای پایش رشد و نمو جنین استفاده میکند.
نتایج سونوگرافی پستان
تصاویر ایجاد شده در سونوگرافی پستان سفید و سیاه هستند. کیستها، تومورها، و تودهها در این اسکن به صورت نواحی تیره رنگ خود را نشان میدهند.
وجود نقطه سیاه روی سونوگرافی به معنی ابتلاء خانم تحت اسکن به سرطان پستان نیست. در واقع اکثریت تودهها خوشخیم هستند. چندین اختلال مختلف شامل موارد فهرست شده در زیر وجود دارد که میتوانند باعث ایجاد تودههای خوشخیم در پستان شوند:
• ادنوفیبروما، توموری خوشخیم در بافت پستان است.
• پستان فیبروکیستیک، پستانی دردناک و دچار توده به علت تغییرات هورمونی است.
• پاپیلومای داخل مجرا یک تومور کوچک و خوشخیم مجرای شیر است.
• نکروز چربی پستانی یک بافت دچار کبودی، مرده یا مجروح چربی است که باعث ایجاد توده یا برآمدگی میشود.
اگر پزشک تودهای بیابد که نیاز به بررسی بیشتر دارد ممکن است نخست از MRI استفاده کند و در مرحله بعد برای خارج کردن نمونه بافت یا مایع از درون توده مورد اشاره بیوپسی انجام دهد.
نتایج بیوپسی به دکتر کمک میکند که تعیین کند توده مورد بحث بدخیم یا سرطانزا است و یا خیر./
سونوگرافی پستان چیست و چه کاربردی دارد
دکتر کریستال کاسکتا، براین کرنس
ترجمه هستی فراستفر
Source:
Healthline
Breast Ultrasound
Medically reviewed by Krystal Cascetta, MD —
Written by Brian Krans —
Updated on December 14, 2020