انواع سرطان بیضه
• دکتر کریستینا چون، اریک هرش
• ترجمۀ فرهنگ راد
• سرطان بیضه چیست؟
• انواع سرطان بیضه کدامند؟
• علایم سرطان بیضه کدامند؟
• تشخص سرطان بیضه
• سرطان بیضه چطور درمان میشود؟
• دورنما در سرطان بیضه
سرطان بیضه ممکن است هر مردی را در هر سنی و در هر نقطهای از جهان مبتلاء کند. اما سرطان بیضه صرفاً یک نوع سرطان نیست. در واقع دو نوع اصلی سرطان بیضه وجود دارد: تومورهای جرم سل (تومورهای سلول زایا) و تومورهای سلول استرومال. هریک از این انواع زیرنوعهایی نیز دارند. از این گذشته، برخی از زیرنوعهای آنها خود دارای زیرنوعهای دیگری بوده، به ایجاد انواع متعدد و مختلفی از سرطان بیضه منجر میشوند.
سرطان بیضه چیست؟
سرطان بیضه نوعی سرطان است که در بیضهها یا خایهها بروز میکند. بیضهها هورمونهای جنسی مردانه و اسپرم تولید میکنند. بیضهها در محدوده کیسه بیضه قرار دارند که زیر آلت تناسلی قرار گرفته است.
سرطان بیضه نادر است. به هر حال این سرطان شایعترین انواع سرطان در مردان سنین 15 تا 35 محسوب میشود. سرطان بیضه یکی از درمانپذیرترین سرطانها بوده و میتوان آن را با جراحی، شیمی درمانی، اشعه درمانی، یا ترکیبی از اینها درمان کرد.
انواع سرطان بیضه کدامند؟
دو نوع اصلی سرطان بیضه وجود دارد: تومورهای جرم سل و تومورهای استرومال. در کنار اینها هر دو مزبور زیرنوعهایی نیز دارند.
تومورهای سلول زایا
در مجموع این نوع تومورها شایعترین نوع سرطان بیضه بوده و برای بیشتر از 90 درصد موارد سرطان مزبور لحاظ میشوند. تومورهای جرم سل دو نوع اصلی دارند و بیمار ممکن است به یک نوع از آنها یا ترکیبی از هر دو نوع مبتلاء شود. نرخ بروز هر دو نوع مشابه است.
تومورهای جرم سل سمینوما
یک نوع تومورهای جرم سل سمینوما است، که در بیشتر موارد رشد و گسترش کندی دارد. دو نوع تومورهای جرم سل سیمنوما شناخته شده است:
• سمینومای کلاسیک، که برای 95 درصد موارد تومورهای سلول زایا لحاظ میشود
• سمینومای اسپرماتوسایتیک، که بیشتر در میان مردان سالمند شایع است
هر دو نوع تومورهای سلول سمینوما تومور مارکری به نام گونادوتروپین جفتی انسان تولید میکنند اما تومور مارکر دیگری تولید نمیکنند. شیمی درمانی و / یا اشعه درمانی معمولاً بهترین درمانها هستند، به ویژه اگر سرطان گسترش یافته باشد اما استفاده از عمل جراحی نیز امکانپذیر است.
تومورهای جرم سل غیر سمینوماتوس
دومین نوع تومورهای سلول زایا تومورهای جرم سل غیر سمینوماتوس است. چند نوع اصلی از آنها وجود دارد اما بیشتر بیماران به بیش از یک نوع دچار میشوند:
1. کارسینوما (کارسینوم) امبریونال. توموری مهاجم و دارای رشد سریع است، که در 40 درصد موارد تومورهای جرم سل غیر سمینوماتوس بروز میکند.
2. کارسینوم کیسک زرده. شایعترین نوع تومور بیضه در کودکان است، اما به ندرت در بزرگسالان دیده میشود. این سرطان به شیمی درمانی خوب جواب میدهد.
3. کوریوکارسینوما. یک نوع تومور بسیار نادر و مهاجم است.
4. تراتوما. معمولاً در نوع ترکیبی تومور بروز میکند. به طور معمول حالت موضعی دارد، اما ممکن است به سرعت در گرههای لنفاوی مجاور گسترش یابد. تراتوماها در برابر شیمی درمانی و اشعه درمانی مقاومند، و بهترین گزینه درمانی برای آنها عمل جراحی است. سه نوع تراتوما، شامل تراتوماهای بالغ، تراتوماهای نابالغ، و تراتوماهای نوع سوماتیک وجود دارد. هر سه نوع مزبور بسیار نادرند.
تومورهای استرومال
تومورهای استرومال کمتر از 5 درصد موارد سرطان بیضه را شامل میشوند. آنها در بافتهای اطراف سلولهای زایا (تولید مثل) در بیضهها ایجاد میشوند و پیشآگهی سرطان مزبور پس از عمل جراحی در بیشتر موارد خوب است.
دو نوع تومور استرومال وجود دارد:
• تومورهای سلول لیدیک، که تستوسترون میسازند
• تومورهای سلول استرولی که معمولاً خوشخیم هستند
علایم سرطان بیضه کدامند؟
بسیاری از علایم سرطان بیضه ممکن است بر اثر اختلالات دیگری مثل انواع جراحت یا برخی عفونتها ایجاد شوند. بنابراین، اگر کسی دچار علایم مورد اشاره باشد این موضوع مهم است که برای از تشخیص خارج کردن دیگر علل محتمل به پزشک مراجعه کند.
حتی در شرایط پیشرفت سرطان بیضه برخی از مردان ممکن است فاقد علامت باشند.
اگر کسی دچار علایم شود، این علایم موارد زیر را شامل میشوند:
• یک برآمدگی در بیضه (معمولاً به عنوان نخستین علامت)
• ورم بیضه
• احساس سنگینی در کیسه بیضه یا زیر شکم
• رنجوری کیسه بیضه یا زیر شکم
• درد در کیسه بیضه (علامت متداولی نیست)
همچنین علایمی وجود دارد که ممکن است نشانه برخی انواع سرطان بیضه باشد. این علایم همگی نادرند و شامل موارد زیر میشوند:
• ورم پستان یا ناسور شدن پستان، که ممکن است بر اثر تومورهای جرم سل یا لیدیگ ایجاد شوند
• بلوغ زودرس، که ممکن است بر اثر تومورهای سلول لیدیگ اتفاق بیفتد
علایم سرطان بیضه پیشرفته به محل گسترش یافتن سرطان دارند:
• گرههای لنفاوی. درد کمر یا درد معده
• ریهها. تنگی نفس، سرفه، یا درد قفسه سینه
• مغز. سردرد یا گیجی
• کبد. درد معده
تشخیص سرطان بیضه
بروز برآمدگی یا وجود تودهای در بیضه معمولاً نخستین نشانه سرطان بیضه است. برخی از مردان خود متوجه این توده میشوند اما دیگران در طول معاینهای در مطب دکتر به آن پی میبرند.
اگر مردی در بیضه خود دچار تودهای باشد پزشک تستهایی را برای مشخص کردن علت آن انجام خواهد دارد. ابتدا یک سونوگرافی کیسه بیضه انجام میگیرد. این تست مشخص میکند که توده مزبور جامد است یا اینکه درون آن مایع جمع شده است و آیا داخل خود بیضه قرار دارد یا خارج آن.
پزشک در مرحله بعد احتمالاً تست خون را برای بررسی تومور مارکرها انجام خواهد داد. موادی در خون وجود دارند که در صورت ابتلاء به سرطان افزایش پیدا میکنند.
اگر تستهای مزبور نشان دهنده وجود سرطان باشند، پزشک ممکن است عمل جراحی را برای خارج کردن بیضه توصیه کند. بیضه برای وجود سلولهای سرطانی آنالیز خواهد شد و اگر سرطانی مطرح باشد نوع آن مشخص خواهد گشت.
اگر تشخیص سرطان تأیید شود، شخص ممکن است نیازمند انجام تستهایی برای بررسی پیشرفت احتمالی سرطان باشد. این تستها شامل موارد زیر میشوند:
• CT اسکن ناحیه چرا که سرطان بیضه اغلب به جاهای دیگری مثل لگن، قفسه سینه یا شکم گسترش پیدا میکند
• تست خون تا مشخص گردد که پس از خارج کردن بیضه نیز کماکان سطح تومور مارکرها بالا است یا خیر
سرطان بیضه چطور درمان میشود؟
درمان سرطان بیضه با توجه به چند عامل شامل مرحله سرطان و ترجیحات شخصی بیمار صورت میگیرد، زیرا برخی درمانها بر باروری تأثیر منفی میگذارند.
خط مقدم درمان تمامی انواع سرطان بیضه، صرفنظر از نوع سرطان یا مرحله آن خارج کردن بیضه آسیب دیده است. اگر سرطان بیمار گسترش نیافته باشد، خارج کردن بیضه ممکن است تنها درمان مورد نیاز باشد. دکتر همچنین ممکن است گرههای لنفی مجاور را در صورتی که سرطان گسترش یافته باشد از بدن بیمار خارج کند.
اشعه درمانی گاهی از اوقات برای تومورهای نوع سمینوما مورد استفاده قرار میگیرد. این نوع درمان از پرتوهای پرقدرت انرژی برای کشتن سلولهای سرطانی استفاده میکند. این پرتوها بر نقاط خاصی از بدن که سرطان در آنجا وجود دارد متمرکز میشود. اگر اشعه درمانی برای بیضه استفاده گردد ممکن است بر باروری مرد تأثیر منفی داشته باشد.
بیمار ممکن است به عنوان تنها درمان یا پس از انجام جراحی در صورت گسترش سرطان مورد شیمی درمانی قرار گیرد. این نوع درمان از دارو برای کشتن سلولهای سرطانی در کل بدن استفاده میکند. شیمی درمانی نیز ممکن است به ناباروری منجر گردد.
دورنما در سرطان بیضه
سرطان بیضه در بیشتر موارد بسیار درمانپذیر است. برای تمامی مردان دچار سرطان بیضه، نرخ درمان بالاتر از 95 درصد است.
حتی اگر سرطان گسترش یافته باشد نرخ کلی معالجه 80 درصد است. به هر حال، محدودههای مختلف متاستاز به ویژه در تومورهای استرومال دورنماهای مختلفی دارند. در بیماران دچار تومورهای استرومال، گسترش سرطان به ریه، کبد، یا استخوان بیش از موارد گسترش بیماری به گرههای لنفی فاصلهدار دورنمای بدتری دارد.
در بیماران دچار سمینوما، فقط متاستاز کبد به فرجام بدتری ختم میشود. برای تمامی انواع سرطان مزبور اگر سرطان صرفاً به یک قسمت دیگر بدن گسترش یافته باشد دورنما برای بیمار بهتر خواهد بود.
دورنما ممکن است به نوع سرطان بیضه نیز بستگی داشته باشد. در تومورهای مرحله 1، تومورهای سلول زایا نسبت به تومورهای استرومال نرخ بقاء 5 ساله بهتری دارند. میانگین نرخ علاج به قرار زیر است:
• تمامی تومورهای سلول زایا: 99.7 درصد
• تومورهای سلول لیدیگ: 91 درصد
• تومورهای سلول استرولی: 77 درصد/
Source
Healthline
Understanding the Types of Testicular Cancer
Medically reviewed by Christina Chun, MPH
on May 27, 2020
New —
Written by Erica Hersh
نظرات (0)