• جنیفر هویزن، مونیکا بین
• ترجمة هستی فراستفر
در سرطان سینه، ژنهای نابهنجار سبب رشد غیر قابل کنترل سلولهایی میشوند که به شکل معمول دچار مرگ خاموش نمیگردند.
اگر این سلولها به آرامی رشد کنند و به بافتهای دیگر هجوم نبرند، سبب تشکیل تومورهای خوشخیم میشوند. این تومورهای خوشخیم تودههایی هستند که معمولاً برای سلامت فرد خطرناک تلقی نمیشوند.
وقتی سلولهای غیر نرمال به سرعت زیاد رشد کنند و به بافتهای اطراف هجوم ببرند، تومورهای سرطانی ایجاد میشوند. این تودهها حالت خطر واقعی به خود میگیرند و میتوانند گسترش یابند و تومورهای تازهای در سراسر بدن ایجاد کنند.
بر مبنای نظر سازمان سرطان سینه / BreastCancer.org، از هر 8 زن آمریکایی یک نفر در طول دوران عمر دچار سرطان سینة مهاجم میشود. انستیتو ملی سرطان / National Cancer Institute تخمین زده است که در سال 2016، در حدود 246660 زن با تشخیص سرطان سینة مهاجم روبهرو خواهند شد. در حدود 16 درصد زنان مزبور از این بیماری خواهند مُرد.
سرطان سینه شایعترین نوع سرطان در میان زنان آمریکایی است و 30 درصد موارد جدید سرطان در سال 2015 را شامل بوده است. مردان در مورد این سرطان دارای ریسک کمتری هستند و ریسک مادامالعمر آنها برای این سرطان در سطح آمریکا 1 در 1000 است.
آنچه در این مقاله میخوانید:
1. علایم و نشانههای اولیة سرطان سینه
2. تودههای پستانی چه حسی به دست میدهند؟
3. علل سرطان سینه و ریسک فاکتورها
علایم و نشانههای اولیة سرطان سینه
در اغلب اوقات تشخیص سرطان سینه در مراحل اولیة بیماری دشوار است. در حالی که برخی از افراد دچار سرطان سینه وجود توده، درد و تغییرات پوستی را تجربه میکنند، دیگر مبتلایان ممکن است هیچیک از این علایم را نداشته باشند.
بنا به گزارش انجمن سرطان آمریکا / American Cancer Society در اغلب موارد سرطان سینه در ابتدا به صورت یک حجم یا توده ظاهر میشود. طیف گستردهای از علایم دیگر نیز ممکن است وجود داشته باشد که عبارتند از:
- درد پستان یا نوک آن
- تورم، سوزش یا تغییر رنگ پستان یا نوک آن
- انقباض نوک پستان
- ایجاد خال گوشتی تازه یا تغییر خال موجود در پستان و نوک آن
- زخم پستان یا نوک آن که التیام پیدا نمیکند
- ایجاد غدههای کوچک یا بزرگ زیر بغل یا در ناحیة گردن
- ترشح از نوک پستان
- تغییر اندازة کلی یا تغییر ظاهر پستان یا نوک آن
- سرفة خشن و مداوم
- تغییر اشتها
- مشکلات بلع
- درد پس از صرف غذا
- دردناک یا دشوار شدن ادرار کردن یا حرکات روده
- وجود خون در ادرار یا مدفوع
- وزن گرفتن یا کاهش وزن بدون توجیه
- تعریق شبانه
- احساس خستگی یا ضعف عمومی
انستیتو ملی سرطان یک ابزار برآورد ریسک سرطان پستان برای کمک به متخصصان بهداشت ارائه داده است.
تودههای پستانی چه حسی به دست میدهند؟
احساس تودة پستانی به علت، محدودة تشکیل و رشد آن بستگی دارد. این تودهها میتوانند بسیار متفاوت بوده دردناک، سخت و بیجنبش تا بدون درد، و به آسانی قابل جابجایی باشند.
بر مبنای نظر سازمان سرطان سینه، تودههایی که احتمال سرطانی بودن آنها خیلی بیشتر است آنهایی هستند که باعث درد نمیشوند، سخت هستند، به طور یکنواخت شکل میگیرند و حرکت نمیکنند.
تودههای فیبروادنوم به بیدرد بودن، قابلیت جابجایی آسان و نرمی گرایش دارند و ممکن است خودبخود محو شوند. کیستهای سینهای صاف اما سختند. آبسهها و ورمهای پستانی معمولاً سبب درد و ایجاد تودههای متورم میشوند، و اغلب اوقات با تب و ایجاد سرخی در اطراف ناحیة آسیب دیدة پوست همراه هستند.
اغلب موارد اولیة سرطان سینه با غربالگری ماموگرافی، پیش از اینکه تودههای سرطانی قابل حس باشند، تشخیص داده میشوند. ماموگرامها مؤثرترین روشهای موجود برای کشف سرطان سینه هستند. در هر حال قدرت تشخیص آنها هم صد در صد نیست.
بنیاد ملی سرطان سینه / National Breast Cancer Foundation (NBCF) انجام معاینه توسط خود فرد در محیط خانه به صورت ماهانه را همراه غربالگری منظم توسط ماموگرامها برای بررسی تغییرات ایجاد شده در سینه توصیه میکند.
مهمترین و مشکلترین قسمت تشخیص زودرس سرطان سینه این است که چنین طیف گستردهای از تغییرات و علایم ممکن است بروز کنند و ممکن است که بروز نکنند. علت اهمیت ماموگرافی منظم همین موضوع است.
همچنین این موضوع نیز مهم است که افراد درک درستی از اندازة معمول، شکل، ظاهر و حس سینة خود داشته باشند تا قادر شوند که تغییرات ایجاد شده در آن را بفهمند.
بنیاد ملی سرطان سینه یک معاینة سه مرحلهای را توسط خود شخص پیشنهاد میدهد که به حالت درازکش و جلو آینه صورت میگیرد.
راهنمایی انجام معاینة شخص توسط شخص
چگونه ناهنجاریها را احساس کنیم:
حمام بهترین مکان برای بررسی تودههای پستانی است، اما این مرحله از معاینه را میتوان در هر جایی انجام داد.
با استفاده از یک پد انگشتان یک حرکت دایرهای از داخل به بیرون انجام دهید. افراد با این حرکت میتوانند تغییرات ناشی از ایجاد توده، سفتی یا درد را احساس کنند.
سطح سینه و نوک پستان را به صورت ملایم فشار دهید. فشار ملایم و شدید برای بررسی کامل بافتهای عمقیتر و بافتهای نزدیک به قفسة سینه و عضلات پشتی مورد نیازند. همچنین باید نوک پستان را برای بررسی ترشح و درد فشار داد.
همین روال باید در حالت درازکش انجام شود که به بافت سینه امکان میدهد با تکیه بر دیوارة سینه استراحت کند.
چگونه در جستجوی ناهنجاریها باشیم
با ایستادن جلو آینه، افراد باید به بررسی نمای کلی پستان و نوک آن بپردازند. در اینجا چند سؤال مطرح است که فرد باید به آنها فکر کند:
- آیا پستانها در اندازه، شکل و قد مشابهند؟
- آیا رنگ یکی از پستانها با دیگری فرق دارد؟
- آیا هیچ زخم پوستی، نشانه، تغییر رنگ یا تودهای در پستانها دیده میشود؟
- آیا هیچ نشانهای از تورم، توده، حفره یا خط فاصلی در آنها دیده میشود؟
- آیا نوک پستانها بیرون زدهاند یا فرو رفتهاند؟
افراد باید این معاینات را در حالتی که دستها را طرفین پهلوها دراز کرده و بالای سر بلند کردهاند انجام دهند.
در مرحلة بعد افراد باید با فشار دادن کف دست انعطافپذیری عضلات سینة خود را بررسی کنند. شناسایی مورد در هر دو پستان نادر است، اما جستجو به دنبال مشاهدة تفاوتهای دو پستان مهم است.
دیگر وضعیتهایی که میتوانند به ایجاد تودههای پستانی منجر شوند
بر مبنای نظر خدمات ملی بهداشت بریتانیا / British National Health Service، بخش اعظم تودههای پستانی غیر سرطانی هستند. اگرچه برخی از آنها ممکن است دردناک باشد و سبب تغییر شکل سینه شوند، تودههای خوشخیم تهدیدگر حیات تلقی نمیشوند. در هر حال این نوع تودهها ممکن است نیازمند درمان یا جراحی باشند.
تودههای خوشخیم سینه شامل موارد زیر هستند:
- فیبروادنوما
- بیماری فیبروکیستیک سینه
- هایپرپلازی دوکتال یا لوبولار
- کیستها، آبسهها یا عفونت
- ورم پستان
- غدة چربی خوشخیم
- ورم مجاری داخل پستان
- نکروز چربی
- گشاد شدن مجراهای خنک کنندة پستان
- زخمها یا جراحات پیچیدة ناشی از بیوپسیهای پیشین سینه
علل و ریسکفاکتورهای سرطان سینه
بر مبنای نظر انجمن سرطان آمریکا / American Cancer Society، اغلب سرطانهای سینه از نوع سرطانهای مجاری هستند، که ابتدا در سلولهای حامل شیر به نوک پستان شروع میشوند. سرطانهای لوبولار که در غدههای تولید شیر شکل میگیرند کمتر شایع هستند.
سازمان سرطان سینه میگوید، 5 تا 10 درصد تمامی سرطانهای سینة زنان که در آمریکا بروز میکنند ریشة ارثی دارند. این بدان معنی است که یک ژن نابهنجار از والدین به فرزند میرسد، که اغلب جهش ژن BRCA1 یا BRCA2 است.
داشتن نسخههای غیر نرمال این ژنها ریسک سرطان سینه، تخمدان و دیگر سرطانها را افزایش میدهد.
در حدود 85 درصد موارد سرطانهای سینه در زنانی بروز میکند که دارای تاریخچة خانوادگی سرطان سینه نیستند. در این موارد سن، جنس و قومیت ریسک فاکتورهای اصلی هستند. ریسک زنان با افزایش سن بالا میرود و زنان سفیدپوست نسبت به زنان نژادهای دیگر در معرض ریسک بالاتری قرار دارند.
انستیتو ملی سرطان / National Cancer Institute برآورد کرده است که خطر بروز سرطان سینه با افزایش سن بالا میرود. این انجمن عنوان میکند که سرطان سینه در میان 1 نفر از هر 227 نفر زن آمریکایی در دهة 30 زندگی بروز میکند حال آنکه این میزان در سن هفتاد سالگی 1 نفر از هر 26 نفر است.
بیشترین میزان افزایش این خطر در طول دورة سنی 30 تا 50 سالگی استد که از 1 در هر 227 نفر به 1 در 42 نفر میرسد.
سرطان سینه در مردان
انجمن سرطان سینة آمریکا تخمین میزند که در سال 2016 تعداد 2600 مرد با تشخیص سرطان سینة مهاجم روبهرو خواهند شد و 440 نفر از آنان بر اثر این بیماری خواهند مرد. میزان سرطان سینة مردان در ایالات متحد آمریکا تقریباً 100 بار کمتر از میزان این سرطان در زنان است.
در هر حال میزان مرگ و میر بر اثر سرطان سینه در مردان بیشتر از زنان است. بر مبنای نظر مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC)، در سال 2013، 17.7 درصد از زنان دارای تشخیص سرطان سینه از این بیماری مردهاند در حالی که میزان مرگ بر اثر این بیماری در میان مردان 22 درصد بوده است.
بنیاد ملی سرطان سینه مدعی است که این تفاوت احتمالاً مرتبط به عدم آگاهی از امکان ابتلاء به این سرطان در مردان است.
چه وقت باید به پزشک مراجعه کرد
اگر هر یک از موارد مندرج در فوق بروز یافته باشد، افراد باید به پزشک مراجعه کنند. اگرچه بسیاری از تودههای پستانی بیضرر یا نتیجة عوامل دیگری غیر از سرطان هستند، فقط پزشک صلاحیت تصمیمگیری در این مورد را دارد.
رایجترین ابزارهای مورد استفاده برای آنالیز تودههای سینهای معاینات سینة بالینی، ماموگرافی، MRI سینه و بیوپسی است.
معاینات بالینی سینه به عنوان بخشی از اغلب بررسیهای (چکاپ) سالانه انجام میشود. این معاینات در عین حال اولین قدمی است که دکتر پس از اینکه بیمار متوجه تغییراتی در سینه میشود، برمیدارد. اگر دکتر به وجود تودهای برخورد کند، اندازه، موقعیت و مشخصات آن را ثبت میکند.
دستگاه ماموگرافی برای خلق تصویر سینه از اشعة ایکس استفاده میکند که در آن بافتهای چربی به رنگ تیره ظاهر میشوند حال آنکه بافتهای متصل سفید ظاهر میگردند. در زنان جوانتر، چگالی پستان یا مقدار بافتهای متصل به طور مشخص بیشتر است. این موضوع تشخیص تومورها را نیز که در تصویر سفید دیده میشوند، دشوار میکند.
MRI سینه و اولتراسوند سینه ابزارهایی هستند که کمتر رایجند. پزشک ممکن است تقاضای انجام بیوپسی را بدهد که در آن یک سوزن خاص به درون پستان و ناحیة مورد نگرانی فرو میرود. نمونة بافت بیرون کشیده شده با سوزن برای بررسی احتمال سرطانی بودن سلولها زیر میکرسکپ قرار میگیرد./
مطالعه لینک زیر در وبسایت مهرین - اخبار سلامت توصیه میشود:
درد پستان یا ماستالرژی - علل، علایم، و درمانها
نظرات (0)