آیا کمکاری تیروئید باعث افسردگی میشود یا برعکس؟
دکتر تیموتی جی. لگ، ورونیکا زامبون
ترجمۀ فرهنگ راد
⇐ آیا افسردگی میتواند باعث هیپوتیروئیدیسم شود؟
⇐ آیا هیپوتیروئیدیسم میتواند باعث افسردگی شود؟
⇐ هیپوتیروئیدیسم و اضطراب
⇐ خلاصه
کمکاری تیروئید و افسردگی هر دو قادرند تا بر خلق شخص مبتلاء در زندگی روزمره تأثیر بگذارند. در عین حال شواهدی روزافزون در مورد ارتباط بین این دو بیماری در حال بروز است.
هیپوتیروئیدیسم اختلالی است که در آن میزان تولید هورمونهای غده تیروئید کاهش مییابد. علل محتمل شامل بیماری خودایمنی، برداشتن غده تیروئید یا اشعه درمانی است.
تیروئید غدهای کوچک در گردن است که درست زیر گلو قرار دارد. این غده هورمونهایی تولید میکند که برای تبدیل غذا به انرژی و تقویت رشد نقش حیاتی دارند.
مشکلات تیروئید میتواند عواقب متعددی شامل علایم افسردگی به دنبال داشته باشد.
آیا افسردگی میتواند باعث هیپوتیروئیدیسم شود؟
ممکن است ارتباطهایی بین دو بیماری مورد بحث وجود داشته باشد اما نامحتمل است که افسردگی باعث هیپوتیروئیدیسم شود.
به هر حال برخی تحقیقات عنوانگر آنند که هیپوتیروئیدیسم میتواند در برخی افراد به افسردگی منجر گردد.
همچنین این امکان وجود دارد که داروهای مورد استفاده برای اختلالات خلق که با سلامت روانی افراد برهمکنش دارند بتوانند بر عملکرد تیروئید تأثیر بگذارند.
لیتیم
لیتیم یک داروی رایج برای درمان اختلال دوقطبی است.
اختلال دوقطبی یک اختلال خلقی است که شامل چرخههای علایم مانیک است. برآورد میشود که حدود 3.3 درصد مردم در ایالات متحد آمریکا دچار اختلال دوقطبی هستند.
لیتیم بر تیروئید تأثیر میگذارد و از تولید هورمونهای T3 و T4 پیشگیری میکند. افرادی که لیتیم مصرف میکنند بیشتر در معرض ابتلاء به هیپوتیروئیدیسم قرار دارند.
به هر حال، برخی افراد دچار اختلال دوقطبی بیشتر محتمل است که فارغ از تحت درمان بودن با لیتیم دچار هیپوتیروئیدیسم شوند.
یک مطالعه قدیمیتر و متعلق به سال 2002 به این دریافت رسیده است که 28 درصد نمونههای دچار اختلال دوقطبی در عین حال به هیپوتیروئیدیسم مبتلاء بودهاند. این اختلال فقط در 3 درصد جمعیت عمومی کنترل و 18 درصد نمونههای دیگر اختلالات روانشناختی وجود داشت.
داروهای ضد افسردگی
داروهای رایج ضد افسردگی، شامل مهار کنندههای بازجذب انتخابی سروتونین (SSRIs) نیز میتوانند بر تیروئید تأثیر بگذارند.
داروهای مزبور سطح هورمون T4 را تا 11.2 درصد کاهش میدهند. آنها در عین حال بر پیامرسانی هورمون از ناحیه هیپوتالاموس مغز تأثیر میگذارند. این موضوع باعث کاهش باز هم بیشتر هورمون مورد اشاره میشود.
یک مطالعه مربوط به سال 2015 پی برده است که مصرف کوتاه مدت مهار کنندههای بازجذب انتخابی سروتونین ممکن است در موارد بسیار نادر باعث هیپوتیروئیدیسم شود. این مطالعه پی برده است که با تعویض داروی مصرفی به نوع متفاوتی از دارو (ونلافاکسین)، تیروئید در طول 5 ماه عملکرد نرمال خود را بازمییابد.
آیا هیپوتیروئیدیسم میتواند باعث افسردگی شود؟
وقتی تیروئید دارای عملکرد بهینه نباشد برخی افراد دچار مشکلات سلامت روانی میشوند. اگر تیروئید دچار کمکاری یا پرکاری شدید باشد این وضعیت میتواند به تغییرات خلقی منجر گردد.
هیپوتیروئیدیسم قادر است تا بر توانایی تفکر تأثیر بگذارد. این وضعیت میتواند باعث دشواری آموختن چیزهای تازه شود و بر خلق شخص تأثیر منفی بگذارد.
افراد دچار هیپوتیروئیدیسم شدید ممکن است با علایم افسردگی یا زوال عقل مواجه شوند، که برخی آن را به نام سودودیمنتیا [زوال عقل کاذب یا شبه زوال عقل] میشناسند.
تیروئید هورمونی است که بر برخی از این علایم تأثیر میگذارد، با وجود بر این، هنوز روشن نیست تأثیر بر مغز چگونه صورت میگیرد. در هر حال، تغییرات میزان تیروئید میتواند ریسک اختلالات سلامت روانی را افزایش دهد.
تغییرات هورمونی در محور هیپوتالامیک هیپوفیز تیروئید همچنین ممکن است به افسردگی منجر شود. حتی در میان افراد دارای سطوح نرمال تیروئید تغییرات هورمون در محور مزبور میتواند سبب ایجاد یک دوره افسردگی گردد.
این تغییرات هورمونی باعث ایجاد اختلال در پیامهای شیمیایی مغز میشوند. آنها عموماً هیپوکامپوس را تحت تأثیر قرار میدهند، قسمتی از مغز که برای یادگیری و حافظه اهمیت دارد.
این تغییرات میتواند باعث علایمی شامل موارد زیر گردد:
⇐ تغییرات رفتاری
⇐ افسردگی
⇐ اضطراب
⇐ مشکلات برای یادگیری چیزهای جدید
⇐ مشکلات حافظه
⇐ مشکلات تکلم
هیپوتیروئیدیسم و اضطراب
هیپوتیروئیدیسم علایم متعددی دارد. علایم اولیه روانشناختی بوده بر چگونگی کارکرد مغز تأثیر میگذارند.
علایم فهرست شده در زیر برای 2 تا 12 درصد علایم اولیه در افراد دچار هیپوتیروئیدیسم لحاظ میشوند:
⇐ اضطراب
⇐ لغزش حافظه
⇐ مشکلات تمرکز
⇐ مشکلات خواب
در حدود 30 تا 40 درصد افراد دچار هیپوتیروئیدیسم در عین حال به یک اختلال اضطرابی مبتلاء میشوند. به هر حال، این موضوع که آیا هیپوتیروئیدیسم باعث اختلال اضطراب میشود روشن نیست.
برخی مطالعات پی بردهاند که هماندازه افراد دچار هیپوتیروئیدیسم و اضطراب افراد دچار تنهایی وجود دارد. این موضوع عنوانگر آن است که برخی از مردم در نتیجه وجود عوامل دیگری مثل ژنتیک یا سبک زندگی بیشتر محتمل است که دچار هر دو اختلال مورد اشاره شوند.
افراد دچار هیپوتیروئیدیسم و اضطراب ممکن است به درمان با لووتیروکسین (L-T4) جواب دهند. این دارو هورمونهای کاهش یافته بر اثر هیپوتیروئیدیسم را جبران میکند.
اما درمان با L-T4 همیشه در مورد علایم اضطراب مفید نیست. در یک مطالعه کاربرد درمان L-T4 باعث بدتر شدن علایم اضطراب شد.
خلاصه
هیپوتیروئیدیسم و افسردگی ممکن است علایم مشابهی ایجاد کنند. برای مثال، هر دو بیماری باعث ایجاد تغییرات خلق میشوند.
احتمال آن وجود دارد که ارتباطی میان هیپوتیروئیدیسم و افسردگی وجود داشته باشد. احتمال ایجاد علایم افسردگی در نتیجه ابتلاء به هیپوتیروئیدیسم بیشتر است تا اینکه افسردگی به هیپوتیروئیدیسم منجر شود.
برای مثال هیپوتیروئیدیسم میتواند بر تولید هورمون تأثیر بگذارد و پیامهای شیمیایی در مغز را با اختلال مواجه کرده از این طریق به افسردگی منجر شود.
ارتباطی میان هیپوتیروئیدیسم و مصرف برخی داروهای مورد استفاده برای افسردگی و اختلال دوقطبی وجود دارد. برای مثال، لیتیم بر تولید هورمون توسط تیروئید تأثیر میگذارد که این میتواند به هیپوتیروئیدیسم منجر گردد.
برخی مهار کنندههای بازجذب انتخابی سروتونین بر تولید تیروئید تأثیر میگذارند. اما چرخش به سوی مصرف داروی جایگزین میتواند به معکوس شدن هیپوتیروئیدیسم منجر گردد.
هیپوتیروئیدیسم همچنین میتواند باعث ایجاد علایم اضطراب شود، با وجود این، شواهد در این مورد ضعیفند. درمان با لووتیروکسین برای هیپوتیروئیدیسم و اضطراب میتواند علایم را در برخی افراد کاهش دهد اما این احتمال هست که علایم مورد اشاره را در گروه دیگری از بیماران وخیمتر سازد./
Source:
Medical News Today
Thyroid and depression: What to know
Medically reviewed by Timothy J. Legg, Ph.D., CRNP —
Written by Veronica Zambon
On May 13, 2020