در این مقاله:
• در ایست قلبی چه اتفاقی رخ میدهد؟
• نشانهها و علایم ایست قلبی
• چه باید کرد
• درمان ایست قلبی
• بقاء در ایست قلبی
• علل و ریسک فاکتورهای ایست قلبی
• پیشگیری از ایست قلبی
• خلاصه
ارست کاردیاک [ایست قلبی] ناگهانی زمانی بروز میکند که اشکالی در عملکرد الکتریکی باعث توقف ضربان قلب میشود. این وضعیت مانع جریان خون به ارگانها میگردد و در صورت عدم درمان فوری میتواند کشنده باشد.
در ایست قلبی چه اتفاقی رخ میدهد؟
قلب سیگنالهای الکتریکی میگیرد که فاصله پمپاژ و ریتم (ضربآهنگ) آن را کنترل میکنند. هر ضربان قلب خون را از طریق شبکه پیچیدهای از رگها به ارگانها و سلولهای سراسر بدن میراند.
اختلال این پیامهای الکتریکی باعث بینظمی ضربان قلب میشود که آریتمی نام دارد. انواع مختلف آریتمی وجود دارد. برخی باعث علایمی نمیشوند در حالی که مابقی میتوانند سبب ایست قلبی شوند.
ایست قلبی باعث توقف ناگهانی ضربان قلب میشود که مانع از گردش خوش در بدن میشود. این وضعیت متفاوت از حمله قلبی است، که زمانی بروز میکند که انسداد یک رگ خونی مانع از رسیدن خون به قلب شده به بافتهای آن آسیب میزند.
نشانهها و علایم ایست قلبی
نخستین نشانه ایست قلبی به طور معمول از دست دادن خودآگاهی یا غش کردن است. شخص دچار شده به ایست قلبی همچنین هیچ ضربان قلب یا پالس قلبی مشهودی ندارد.
پیش از اینکه هشیاری شخص از دست برود بعضی افراد علایم دیگری شامل موارد زیر را تجربه میکنند:
• سرگیجه
• افزایش ضربان قلب
• درد قفسه سینه
• تنگی نفس
• تهوع، با یا بدون استفراغ
خلاف حمله قلبی ایست قلبی اغلب به شکل ناگهانی بدون هر هشداری بروز میکند. با وجود تفاوت دو مشکل مورد اشاره، افرادی که یک یا دو مورد حمله قلبی را تجربه کرده باشند در ریسک بالاتری برای ایست قلبی ناگهانی قرار دارند
چه باید کرد
درمان در دقایق اول پس از ایست قلبی میتواند جان شخص را نجات دهد. سرعت عمل در این وضعیت حیاتی است.
اگر کسی دچار نشانههای ایست قلبی باشد:
1. با اورژانس برای خدمات فوری پزشکی تماس بگیرید. در صورت امکان از فردی که همراه شماست بخواهید تا این کار را انجام دهد.
2. بررسی کنید که آیا شخص دچار عدم هشیاری تنفس دارد یا خیر. اگر تنفس وی تنفس ندارد، در صورت وجود موردی در دسترس یک دفیبلاتور خارجی خودکار (AED) پیدا کنید.
3. اگر AED در دسترس نبود عملیات CPR یا احیاء قلبی ریوی انجام دهید.
4. CPR را تا زمان رسیدن کمک اورژانسی ادامه دهید.
AEDs یک شوک الکتریکی کنترل شده به افراد دچار آریتمیهای خطرناک قلبی میدهند. آنها این شوک را تحویل نمیدهند مگر اینکه ریتم قلبی (ضربآهنگ قلب) در وضعیت غیر نرمال باشد. در نتیجه، آنها برای استفاده در مورد هر کسی، چه آموزش دیده و چه فاقد آموزش، مناسبند.
استفاده زودهنگام از AED شانس بقاء بیمار را افزایش میدهد.
اگر AED در دسترس نباشد، CPR مداوم جریان خون را در ارگانها و مغز تا زمان رسیدن کمک تخصصی پزشک برقرار نگه میدارد تا این کمک با استفاده از یک دفیبریلاتور قلب را دوباره به کار وادارد.
درمان ایست قلبی
پس از گرفتن درمان اورژانسی شخص دچار ایست قلبی نیاز به درمان بیمارستانی خواهد داشت.
در بیمارستان، پزشکان از نزدیک هر علامتی را پایش کرده و ممکن است از دارو برای کاهش خطر ایست قلبی بعدی استفاده کنند. آنها سپس تستهایی را برای تعیین علت ارست (ایست) قلبی انجام خواهند داد. نتایج به پزشکان در ایجاد یک پلن درمانی طولانی مدت کمک خواهد کرد.
برای مثال شخص دچار بیماری قلبی نیاز به جراحی دارد تا جریان خون به قلب دوباره بازگردد. پزشکان همچنین ممکن است استفاده از دفیبلاتور کاردیوورتر قابل کاشت (ICD) را توصیه کنند.
انواع ICD دستگاههای کوچکی هستند که برای کنترل آریتمیها به قلب شوک الکتریکی میدهند. این شوک باعث میشود تا قلب در روندی نرمال عمل پمپاژ خود را ادامه دهد. یک متخصص کاردیولوژی این دستگاه را زیر پوست قفسه سینه با شکم جایگذاری میکند.
در طول مدت اقامت در بیمارستان نیاز است تا بیمار برای ریکاوری به بدن خود استراحت بدهد.
پزشکان ممکن است از بیمار بخواهند تا برای حمایت از قلب رژیم غذایی و سبک زندگی خاصی را دنبال کنند. در عین حال امکان توصیه به توانیابی قلب وجود دارد - برنامه کوتاه مدتی که اطلاعات و حمایت در اختیار بیمار قرار میدهد.
بقاء در ایست قلبی
مردم ممکن است از ایست قلبی جان بدر ببرند. شانس بقاء شخص معمولاً به سرعت و اثربخشی دریافت CPR یا دفیبریلاسیون بستگی دارد.
یک مرور مربوط به سال 2020 در BMC Critical Care به 141 مطالعه مربوط به میزان بقاء در افراد دریافت کننده CPR برای ایست قلبی پرداخته است. محققان پی بردند که گردش خون در حدود 30 موارد برای بیماران دریافت کننده مداخله مزبور تجدید شده در حالی که 22 درصد آنقدر زنده ماندهاند تا به بیمارستان برسند و 9 درصد تا زمان ترخیص زنده مانده بودند.
عوامل دیگری مثل سن و وضعیت عمومی سلامت نیز بر احتمال بقاء در ایست قلبی مؤثرند.
علل و ریسک فاکتورهای ایست قلبی
اکثر موارد ایست قلبی نتیجه فیبریلاسیون ونتریکولار (فیبریلاسیون بطنی) هستند که نوعی آریتمی یا بینظمی ضربان قلب است. فیبریلاسیون بطنی باعث میشود تا دهلیزهای پایینی قلب دچار تپش غیر نرمال شوند که این باعث پیشگیری از پمپاژ خون به مابقی بدن توسط قلب میشود.
برخی اختلالات سلامت نیز ریسک مشکل الکتریکی را که میتواند به ایست قلبی منجر شود افزایش میدهد. این شامل موارد زیر میشود:
• بیماری قلبی ایسکمیک، که زمانی اتفاق میافتد که پلاک در شریانها انباشته شده باعث ایجاد محدودیت در جریان گردش خون میشود.
• غیر نرمال بودن میزان پتاسیم یا منیزیم
• کاهش شدید خون یا اکسیژن
• ورزش شدید، که میتواند در افراد دچار اختلالات از پیش موجود در قلب به ایست قلبی منجر گردد.
• مشکلات ساختاری مثل بزرگ بودن قلب (کاردیومگالی)
• مشکلات ارثی قلب مثل سندرم QT طولانی
• کاربرد مواد محرک مثل آمفتامینها
دیگر ریسک فاکتورهای ایست قلبی شامل پیری، جنس مرد، و اختلال مصرف مواد مخدر است.
پیشگیری از ایست قلبی
مردم میتوانند خطر ایست قلبی را با پیگیری یک سبک زندگی مناسب برای قلب کاهش دهند. این شامل استفاده از رژیم غذایی سالم، ورزش منظم، و خودداری از مصرف دخانیات است. داشتن وزن در محدوده سالم نیز اهمیت دارد.
مردم دارای ریسک بالای ایست قلبی مثل افراد مبتلاء به بیماری قلبی نیز نیاز به دارو برای پیشگیری یا کاهش ریسک مرتبط به خود دارند. پزشک ممکن است داروهایی را برای کاهش فشار خون یا استاتینها را برای کاستن از میزان کلسترول تجویز کند.
افرادی که پیشتر دچار ایست قلبی شده باشند میتوانند ریسک پیش رو را با استفاده از ایمپلنت ICD و پایش از نزدیک پلن درمانی خود کاهش دهند.
خلاصه
ارست کاردیاک (ایست قلبی) زمانی رخ میدهد که سیگنالهای الکتریکی که حرکات قلب را کنترل میکنند دچار سوء عملکرد میشوند و این باعث میگردد تا قلب از تپش باز بماند. در نتیجه شخص غش میکند و پالس قلبی او نامحسوس میشود.
درمان بلافاصله با استفاده از CPR و دفیبلریلاسیون برای افراد دچار ایست قلبی حیاتی است. در صورت عدم دسترسی به دفیبریلاسیون، انجام CPR تا زمان رسیدن نیروهای اورژانسی باید انجام گیرد.
پس از دریافت درمان اورژانسی برای ایست قلبی، شخص نیاز دارد تا مراقبت پزشکی در مورد وی ادامه یابد. پزشک میتواند عمل جراحی، دارو، رژیم غذایی یا تغییرات سبک زندگی، یا تلفیقی از این موارد را توصیه کند. پزشکان یک پلن درمانی طولانی مدت برای بیمار طراحی خواهند کرد./
ارست کاردیاک (ایست قلبی) چیست و چه باید کرد
دکتر جویس اُئن-سیائو، آرون کندولا
ترجمه نادر اکبری سراوانی
Source:
Medical News Today
What is cardiac arrest and what to do
Medically reviewed by Joyce Oen-Hsiao, MD, FACC —
Written by Aaron Kandola
On January 4, 2021
نظرات (0)