• آلودگی هوا چیست؟
• تماس کوتاه مدت با هوای آلوده
• تماس دراز مدت با هوای آلوده
• اثرات ناشی از آلایندههای خاص بر سلامت
• چگونه میتوانیم میزان تماس با آلایندههای هوا را کم کنیم؟
• خلاصه
به نظر میرسد آلودگی هوا علت یا عامل تقویت کننده طیفی از اختلالات سلامت باشد. اثرات آلودگی هوا بر سلامت انسان میتواند مجموعهای از مشکلات تنفسی خفیف تا مشکلات قلبی عروقی جدی شامل بیماری قلبی و استروک را شامل شود.
گازها و ذرات مضر معلق در هوا از منابع مختلفی مثل اگزوز اتومبیلها، دود زغال یا گاز مشتعل و دود سیگار و غیره میآیند.
راههایی برای کاهش اثرات آلودگی هوا وجود دارد که شامل اجتناب از نواحی دارای ترافیک سنگین است. به هر حال، تغییرات عمده منوط به بهبود کیفیت هوا در مقیاس جهانی است.
آلودگی هوا چیست؟
آلودگی هوا شامل ذرات ریزی است که ممکن است طبیعی یا مصنوعی باشند.
دامنه آلوده کنندههای محتمل به این معنی است که آلودگی هوا میتواند بر سلامت مردم هم در فضای داخلی و هم در فضای خارجی تأثیر بگذارد.
آلودگی هوای فضای خارجی شامل موارد زیر است:
• ذرات مشتق از زغال و گاز مشتعل
• گازهای مضر مثل اکساید نیتروژن یا دیاکسید سولفور
• دود سیگار
• ازن سطح زمین
آلودگی هوا فضای داخلی شامل موارد زیر است:
• مواد شیمیایی محیط خانه
• گازهای مضر مثل مونوکسید کربن یا رادون
• مواد ساختمانی مثل سرب یا آزبست
• گرده
• کپک
• دود تنباکو
بر مبنای اعلام WHO، آلایندههایی که بیشترین خطر را متوجه سلامت انسان میکنند شامل موارد زیر است:
• مواد ذرهای (ریزذرات آلاینده) که شامل ذرات جامد و قطرات مایع معلق در هوا هستند
• دیاکسید نیتروژن
• دیاکسید سولفور
• ازون
تماس کوتاه مدت با هوای آلوده
تماس کوتاه مدت با آلایندههای هوا مثل ازون سطحی میتواند بر سیستم تنفسی تأثیر منفی بگذارد زیرا اکثریت مواد آلوده از طریق راههای هوایی وارد بدن میشوند.
تماس دراز مدت با آلودگی هوا میتواند به عفونتهای تنفسی و کاهش عملکرد ریه منجر شود. این تماس در عین حال میتواند باعث تشدید آسم در مردم مبتلاء به این بیماری گردد.
تماس با دیاکسید سولفور میتواند باعث آسیب دیدن چشمها و دستگاه تنفسی و همچنین تحریک پوست شود.
تماس دراز مدت با هوای آلوده
تحقیق در مورد مشکلات طولانی مدتی که توسط هوای آلوده ایجاد میشوند ادامه دارد. تحقیق آلودگی هوا را با مشکلات جدی سلامت، بازده منفی تولد و حتی مرگ زودرس مرتبط کردهاند.
بیماری انسدادی مزمن ریه
قرار گرفتن در معرض ذرات آلوده کننده میتواند سبب ایجاد بیماری انسدادی مزمن ریه (COPD) شود. بر مبنای اعلام WHO، آلودگی هوا سبب 43 درصد موارد COPD و مرگ در سطح جهان است.
COPD گروهی از بیماریها است که سبب مشکلات مرتبط به تنفس مثل آمفیزم و برونشیت مزمن میشوند. این بیماریها راههای هوایی را مسدود کرده و تنفس کردن را برای مردم مشکل میکنند.
COPD قابل علاج نیست اما درمانهایی در دسترسند که میتوانند به کاهش علایم بیماری و بهبود کیفیت زندگی بیمار کمک کنند.
سرطان ریه
بر مبنای اعلام WHO آلودگی هوا مسبب 29 درصد موارد سرطان ریه و مرگهای ناشی از آن است.
ذرات آلاینده احتمالاً باعث تقویت قابل ملاحظه آمار مزبور میشوند زیرا اندازه کوچک آنها این امکان را ایجاد میکند که آنها وارد دستگاه تنفسی شوند.
بیماری قلبی عروقی
تحقیق نشان میدهد که زندگی در نقاط دارای سطوح بالای آلودگی هوا میتواند باعث افزایش خطر مرگ ناشی از استروک شود. آلودگی هوا میتواند محرک استروک و حمله قلبی باشد.
یک مرور در سال 2018 مینویسد که "مطالعه بار جهانی بیماری" تخمین میزند که آلودگی هوا مسؤول 19 درصد موارد مرگهای ناشی از بیماریهای قلبی عرقی در سال 2015 بودند. آلودگی هوا همچنین علت حدود 21 درصد مرگ بر اثر استروک و 24 درصد مرگ ناشی از بیماری کرونری قلب محسوب میشوند.
وضع حمل پیش از ترم
بر مبنای تحقیق ارائه شده در "ژورنال بینالمللی تحقیات زیستمحیطی و سلامت عمومی"، قرار گرفتن در معرض هوای آلوده میتواند احتمال وضع حمل پیش از ترم را در زنان باردار افزایش دهد.
محققان پی بردهاند که شانس وضع حمل زودرس با کاهش قرار گرفتن در معرض هوای آلوده کاهش مییابد.
اثرات ناشی از آلایندههای خاص بر سلامت
بر مبنای تحقیق انجام شده توسط "آژانس بینالمللی تحقیقات سرطان"، آلودگی هوا فضای خارجی یک کارسینوژن است، که بدین معنی است که میتواند باعث ایجاد سرطان گردد.
آلودگی هوا حامل ذرات و مواد شیمیایی جداگانهای است که هر یک از آنها تأثیر متفاوتی بر سلامت انسان دارد.
آلایندههای ذرهای
ذرات آلاینده شامل ترکیبی از ذرات مختلف موجود در هوا هستند.
به علت اندازه کوچک این ذرات، آنها میتوانند به ریهها برسند و خطر بیماری ریوی و قلبی را افزایش دهند. آنها در عین حال میتوانند باعث وخامت علایم در مردم دچار آسم شوند.
ازون سطح زمین
آلایندهها در مقابل نور آفتاب برای ایجاد ازون در سطح زمین واکنش نشان میدهند. مه-دود حامل مقادیر بالایی از ازون بوده و یک محرک کلیدی علایم آسم است.
مونوکسید کربن
بر مبنای یک مقاله مربوط به سال 2016، اگر سطح مونوکسید کربن کمتر از 2 درصد باشد، به نظر نمیرسد که خطری برای سلامت مردم داشته باشد.
به هر حال اگر سطح مونوکسید کربن بالاتر از 40 درصد باشد، این میتواند باعث مرگ گردد.
علایم مسمومیت مونوکسید کربن شامل موارد زیر است:
• ضعف
• سرگیجه
• درد قفسه سینه
• استفراغ
• گیجی
• سردرد
اگر در مورد کسی شک به مسمومیت مونوکسید کربن مطرح باشد، باید به منطقهای دارای هوای تازه برود و بلافاصله در جستجوی امداد پزشکی باشد.
دیاکسید سولفور
دیاکسید سولفور یک فرآورده ضمنی اشتعال سوختهای فسیلی مثل زغال سنگ و نفت است.
دیاکسید سولفور میتواند باعث تحریک چشم شده و شخص را در برابر عفونتهای سیستم تنفسی و همچنین بیماری قلبی عروقی آسیبپذیر کند.
دیاکسید نیتروژن
دیاکسید نیتروژن در مواد دفعی از اگزوز وسائل نقلیه وجود دارد. بخاریهای گازسوز و نفت سفید و اجاقها نیز مقادیر بالایی از این گاز را تولید میکنند.
قرار گرفتن در معرض دیاکسید نیتروژن میتواند به عفونتهای تنفسی منجر گردد. به طور معمول استنشاق دیاکسید کربن باعث خس س سینه یا سرفه میشود اما در عین حال میتواند به سردرد، تحریک گلو، درد قفسه سینه و تب منجر گردد.
چگونه میتوانیم میزان تماس با آلایندههای هوا را کم کنیم؟
مردم میتوانند میزان قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا را با محدود کردن مقدار زمانی که در نقاط دچار فقر کیفی هوا میگذرانند کاهش دهند. این موضوع مهم است که مردم هر دو نوع آلایندههای فضای بسته و باز را بشناسند.
آلودگی هوای فضای خارجی
دولتها، مشاغل و خود افراد همگی میتوانند در به حداقل رساندن آلودگی هوا مؤثر باشند. کاهش انتشار مواد آلایندهها از خودروها در جو میتواند به بهبود کیفیت هوا کمک کند.
مردم میتوانند در عین حال کیفیت هوا را از طریق استفاده از منابع آنلاین بررسی کنند.این سایتها اطلاعاتی در مورد سطح آلودگی هوا ارائه میدهند.
آلودگی هوای فضای داخلی
مردم میتوانند وضعیت هوای محیط داخلی را از طریق اطمینان از تمیز بودن و تهویه داشتن ساختمان بررسی کنند.
گرد و غبار، کپک، و گرده همگی میتوانند ریسک مشکلات تنفسی را افزایش دهند.
گاز رادون میتواند در خانههایی که مردم روی زمین دارای منابع اورانیوم میسازد انباشته شود. گاز رادون میتواند باعث سرطان ریه گردد.
مردم میتوانند گاز رادون در محیط خانه را با استفاده از کیت تست رادون اندازهگیری نمایند. به عنوان جایگزین آنان میتوانند از نیروی متخصص برای اندازهگیری رادون بهره بگیرند.
مردم میتوانند از تشخیص دهنده مونوکسید کربن برای پایش میزان دیاکسید کربن در محیط کار یا منزل استفاده کنند.
خلاصه
آلودگی هوا میتواند برای سلامت مردم مضر باشد. این آلودگی میتواند باعث مشکلات تنفسی و اختلالات قلب و عروق شود.
مردم میتوانند احتمال بروز مشکلات سلامت را از طریق بررسی کیفیت هوا در مناطق زندگی خود بررسی کرده و از هر گونه اختلالات سلامت موجود آگاه شوند.
مونوکسید کربن میتواند کشنده باشد. اگر کسی شک دارد که در معرض مسمومیت مونوکسید کربن قرار گرفته است، باید خود را به هوای تازه برساند و در جستجوی امداد پزشکی باشد./
• دکتر النا بیگرز، کلیر سیسونس
• ترجمه پریسا شعلهدوست
Source:
Medical News Today
How does air pollution affect our health?
Medically reviewed by Alana Biggers, M.D., MPH
On January 9, 2020
New —
Written by Claire Sissons
نظرات (0)