• دکتر استفانی اس. گاردنر
• ترجمه هستی فراستفر
موی شما چیزهای زیادی در مورد شما میگوید. دراز، کوتاه، مجعد یا براق، برای اغلب زنان مو چیزی بیش از تودهای فیبر است. مو نوعی بیان سبک و شخصیت زنان است. اما وقتی مو شروع به ریزش میکند واقعاً میتواند باعث از کوره در رفتن زنان گردد.
ریزش مو مشکلی صرفاً مردانه نیست
چه کوتاه مدت باشد و چه درازمدت، ریزش مو در زنان روندی مشابه مردان دارد. مو ممکن است در کُل تُنک شود یا در فرق سر کاهش یاید. حتی این امکان وجود دارد که در فرق سر مو دچار ریزش شود و نقطهای سفید رنگ به جا بماند. چیزی که زنان به ندرت دچارش میشوند ریزش مو در ناحیۀ پیشانی و جلو سر است.
مو چطور رشد میکند؟
جمجمۀ شما محل استقرار حدود 100.000 تار مو است. هر یک از این تار موها چرخۀ زندگی خاص خود را دارد. یک فولیکول یک تار موی منفرد تولید میکند که دارای رشدی به میزان حدود 1.2 سانتیمتر در ماه است. این تار مو در حدود 2 تا 6 سال سر جای خود آویزان باقی میماند و سپس به مدت یک ماه متوقف میشود. وقتی چرخۀ بعدی رشد مو آغاز میشود تار موی مزبور دچار ریزش میگردد. در هر برهۀ زمانی اغلب موهای شما در مرحلۀ رشد قرار دارند.
چه مقدار ریزش مو طبیعی است؟
اغلب مردم روزانه 50 تا 100 تار مویشان دچار ریزش میشود. از دیدن چند تار مو در میان دندانههای برس یا شانۀ خود نگران نشوید. اما اگر مو به صورت تودهوار ریزش میکند یا اگر متوجه تنک و نازک شدن آن در گذر زمان میشوید، زمان مراجعه به دکتر فرا رسیده است.
چرا مو دچار ریزش میشود؟
دلیل منفردی برای این موضوع وجود ندارد. محرکهای ریزش مو شامل طیفی از اختلالات پزشکی - در حدود 30 سالگی - تا استرس و عوامل مربوط به سبک زندگی مثل نوع تغذیه را شامل میشود. البته ژنها نیز در این مورد نقش دارند. گاهی از اوقات برای پزشک امکان یافتن یک علت خاص برای ریزش مو وجود ندارد. به عنوان نقطۀ شروع، کارشناسان ریزش مو پیشنهاد میکنند که شما مشکلات تیروئیدی و عدم تعادل هورمونی را مورد بررسی قرار دهید. در اغلب موارد در صورت رفع مشکل مو مجدداً رشد خود را از سر میگیرد.
آیا امکان اندازهگیری ریزش مو وجود دارد؟
جواب مثبت است. دکترها در این مورد از مقیاس ساوین استفاده میکنند. این مقیاس طیفی از تراکم موی نرمال تا طاسی فرق سر را که نادر است، شامل میشود. مقیاس مزبور کمک میکند تا الگوهای طاسی زنانه مستند شود، وضعیتی که ممکن است پزشک زیر عنوان آلوپسی اندروژنیک از آن نام ببرد. احتمالاً زنان این اصطلاح را به عنوان الگوی طاسی مردانه میشناسند، اما فقط در سطح ایالات متحد آمریکا این اختلال دامنگیر حدود 30 میلیون زن است. کارشناسان بر این باورند که ژنها و سالخوردگی در این مورد نقش دارند، و در کنار آنها تغییرات هورمونی مربوط به یائسگی مطرح است. موی زنان ممکن است در کل دچار کاهش شود و بیشترین میزان کاهش در ناحیۀ مرکز سر اتفاق میافتد.
محرکهای ریزش مو: مشکلات تیروئید
غدۀ پروانه شکل جلو گردن شما موادی شیمیایی ترشح میکند که بدن را در تک و پو نگه میدارد. اگر این غده به میزان بیش از حد یا کمتر از میزان مورد نیاز هورمون ترشح کند، احتمال مواجهه با مشکل برای چرخۀ رشد مو وجود خواهد داشت. اما تنک شدن مو به ندرت تنها نشانۀ مشکلات تیروئیدی محسوب میشود. شما ممکن است دچار کاهش یا افزایش وزن شوید، نسبت به گرما یا سرما حساس گردید، و یا پی ببرید که ضربان قلب شما دچار تغییراتی شده است.
محرکهای ریزش مو: سندرم تخمدان پلیکیستیک
اگر زنان دچار سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS) باشید هورمونها به طور مداوم در معرض تهدید قرار دارند. بدن شما به عنوان یک زن بیش از میزان مورد نیاز هورمونهای مردانه یا اندروژن تولید خواهد کرد. این وضعیت میتواند باعث رشد اضافی مو در صورت و بدن زنان شود در حالی که همزمان موی زنان در ناحیۀ سر تنک میشود. PCOS در عین حال میتواند به مشکلات تخمکگذاری، آکنه، و افزایش وزن منجر گردد. اما در برخی مواقع تنک شدن مو تنها نشانۀ آشکار اختلال مورد بحث محسوب میشود.
محرکهای ریزش مو: آلوپسی آریتا
آلوپسی آریتا باعث میشود تا مو در سطحی وسیع دچار ریزش شود. مقصر در این مورد سیستم ایمنی بدن است که به خطا فولیکولهای سالم مو را مورد حمله قرار میدهد. این از دست دادن مو ممکن است در طول 6 ماه تا 1 سال برطرف شود. برخی از مردم دچار ریزش مو در کل سر و بدن خود میشوند اما این مورد نادری است.
محرکهای ریزش مو: کرم حلقوی
وقتی قارچ موسوم به کرم حلقوی به جمجمۀ شما آسیب میزند محرک الگوی خاصی از ریزش مو میشود که با خارش و لکههای طاس شدۀ مدور همراه است. این نواحی در عین حال ممکن است قرمز رنگ شوند و پوسته بدهند. کرم حلوی با استفاده از داروهای ضد قارچ درمان میشود. کرم حلقوی به آسانی از طریق تماس مستقیم منتقل میشود بنابراین شما در جستجوی نشانهها باید افراد دیگر خانواده را نیز مورد بررسی قرار دهید.
محرکهای ریزش مو: زایمان
زنان ممکن است متوجه شوند که موهای آنان در طول بارداری پرتر به نظر میرسد. علت آن است که مقادیر بالای هورمون مانع از ریزش بقیۀ مو میشود. اما پس از تولد بچه، هورمونها به سطح نرمال برمیگردند و تار موهای مورد اشاره به سرعت ریزش میکنند. امکان از دست دادن مقدار زیادی از مو در یک زمان وجود دارد. احتمال دارد که برای برگشت میزان مو به وضعیت نرمال به 2 سال وقت نیاز باشد.
محرکهای ریزش مو: قرص پیشگیری از بارداری
هورمونهای سرکوب کنندۀ تخمکگذاری در زنان در عین حال میتوانند باعث تنک شدن موی آنان شوند. احتمال زیادی دارد که شما دارای تاریخچۀ خانوادگی ریزش مو باشید. این ممکن است هنگامی اتفاق بیفتد که شما مصرف قرص را متوقف میکنید. دیگر داروهای مرتبط به ریزش مو شامل داروهای رقیق کنندۀ خون و داروهای مورد استفاده برای درمان فشار خون بالا، بیماری قلبی، ارتریت و افسردگی است.
محرکهای ریزش مو: رژیم غذایی کراش
شما ممکن است با استفاده از یک رژیم غذایی سفت و سخت وزن بیشتری از دست دهید. و اگر شما در این مسیر چند کیلو وزن کم کنید در عین حال ممکن است که مقداری از موی خود را نیز در طول چند ماه از دست بدهید. چندان نگران نباشید - وقتی شما رژیم غذایی سالم خود را از سر بگیرید موهای از دست رفته بازخواهند گشت. در صورتی که میزان زیادی ویتامین A مصرف میکنید و دچار کمبود مصرف پروتئین هستید خود را برای ریزش مقداری از موهایتان آماده کنید.
محرکهای ریزش مو: حالتهای سفت در سبک مو
افسانه نیست: گیس درست کردن یا دم اسبی کردن موها میتواند باعث تحریک جمجمه شده و سبب ریزش مو گردد. همین موضوع در مورد استفاده از گیرههای تنگ مصداق دارد. باید اجازه دهید مو راحت باشد و آنگاه مو رشد نرمال خود را از سر خواهد گرفت. زنان باید بدانند که استفادۀ درازمدت از برخی سبکهای مو میتواند به جراحت جمجمه و ریزش دایمی مو منجر شود.
محرکهای ریزش مو: درمان سرطان
شیمی درمانی و اشعه درمانی، یعنی دو مورد از پرکاربردترین درمانهای مورد استفاده برای سرطان میتوانند در ریزش مو نقش بازی کنند. آنها در روند کشتن سلولهای سرطانی سلولهای فولیکول مو را نیز از بین میبرند و میتواند نقشی چشمگیر در ریزش مو بازی کنند. اما این آسیب تقریباً در تمامی موارد کوتاه مدت است. به طور معمول پس از پایان درمان و توقف آن رشد مو به حالت نرمال برمیگردد.
محرکهای ریزش مو: استرس بیش از حد
استرس فیزیکی یا عاطفی بیش ار حد میتواند سبب ریزش ناگهانی مقدار قابل توجهی از موی زنان شود. مثالهایی در این مورد شامل موارد زیر است:
• بیماری شدید یا جراحی عمده
• ترومای شامل از دست دادن خون
• دیسترس عاطفی شدید
این فرآیند ممکن است 6 تا 8 ماه ادامه پیدا کند.
درمان ریزش مو: دارو
مینوکسیدیل (روگین) از سوی FDA برای درمان الگوی ریزش موی زنانه مورد تأیید قرار گرفته است. این دارو میتواند ریزش مو را در اکثر زنان کند کرده یا متوقف کند و نیز میتواند به رشد مجدد مو کمـــک کند. اما فواید این دارو در صورت قطع مصرف آن از بین میرود. داروهای کورتیکوستروئیدی میتوانند در مورد رشد مجدد مو در زنان دچار آلوپسی آریتا مفید باشند. و اگر علت ریزش مو وجود یک اختلال پزشکی یا ضعف تغذیه باشد، در صورت تحت کنترل قرار گرفتن این علل موی شما رشد مجدد خود را باید از سر بگیرد.
درمان ریزش مو: لیزر
دستگاههای ساطع کنندۀ نور لیزر کم انرژی میتواننـد به رشد موهای تازه کمک کنند. این تکنولوژی در بسیاری از کلینیکها در دسترس است. برخی از این روشها هم در مورد مردان و هم در مورد زنان مورد تأیید هستند، و مطالعات کارآیی آنها را نشان دادهاند. اما برای مشاهدۀ نتایج به گذشت 2 تا 4 ماه زمان نیاز است. این را نیز به خاطر داشته باشید: سیستم نظارتی سختگیرانۀ FDA در مورد دستگاهها به اندازۀ داروها نیست. ایمنی درازمدت این روشها و عوارض جانبی آنها هنوز شناخته شده محسوب نمیشوند.
پیوند مو در زنان
این اقدام پزشکی شامل انتقال مو از نواحی پرپشت به نواحی کمپشت سر است. مشکل در اینجاست که الگوی طاسی زنانه سبب تنک شدن مو در تمامی قسمتها میشود، بنابراین نواحی اهدا کنندۀ مناسب ممکن است محدود باشد. این روش هنگامی بیشتر کارآیی دارد که زنان دچار الگوی طاسی مردانه باشند یا ریزش مو در آنان بر اثر جراحت صورت گرفته باشد.
دستگاهها و فرآوردهای ریزش مو
یک جستجوی سریع در اینترنت زنان را با دهها محصول طراحی شده برای توقف ریزش مو یا رشد مجدد آن آشنا خواهد کرد. بدبختانه هیچ راهی برای مستند کردن عکسهای "پیش از" و "پس از" استفاده نیست. برای اطمینان از کارآیی یک محصول موضوع را بر مبنای زیر بررسی کنید:
• مشورت با متخصص پوست و مو
• توصیههای ارائه شده از سوی بخش دستگاههای پزشکی FDA
Source:
Women's Hair Loss: Thinning Hair Causes and Solutions
Reviewed by Stephanie S. Gardner, MD on November 13, 2017
مطالب پیشنهادی ما برای مطالعه

هشت علت شایع درد سینه در زنان

سلامت مادران: نگرانی بزرگ نابرابری در کیفیت مراقبت و دسترسی به خدمات

در زنان، نزول شناختی مرتبط به سن پیش از آنچه فکر میکردیم آغاز میشود

فقر آهن یک سوم زنان باردار را در ریسک بیماری قرار میدهد

آیا مصرف استامینوفن در دوران حاملگی با مشکلات رفتاری فرزندان مرتبط است؟

چرا مادران مسنتر دچار عوارض زایمان میشوند؟

ناخوشی صبحگاهی به کاهش خطر از دست دادن بارداری مرتبط است

علایم و نشانههای مالتیپل اسکلروزیس (MS) در زنان

درمانهای طبیعی برای آتروفی واژینال یا خشکی و باریک شدن دیواره واژن

سندرم تخمدان پلیکیستیک، باروری و ناباروی

زایمان زودرس زنان را در خطر بیماری قلبی عروقی قرار میدهد

ارتباط استفادة درازمدت از داروهای ضد درد و از دست دادن شنوایی در زنان

برخی اسیدهای چرب ریسک دیابت نوع 2 را در زنان افزایش میدهند

درمان تیروئید زایمان زودرس و مُردهزایی را کاهش میدهد

سرطان پستان سهگانة منفی و امید به درمان با پرولاکتین

سرماخوردگی در بارداری

چرا زنان در برابر اختلالات خوردن آسیبپذیرترند؟

مرگ ناشی از سرطان در زنان: بحث بیعدالتی جهانی

نشانههای اختلال دو قطبی در زنان

زنان مبتلاء به سرطان پستان غیر تهاجمی میتوانند عمر طبیعی داشته باشند

مکمل روزانة فولیک اسید برای پیشگیری از نقایص مادرزادی توصیه میشود

رژیم غذایی ضد التهابی مانع کاهش تراکم استخوان در زنان میشود

برداشتن بار سنگین و شیفتکاری بر توان باروری زنان تأثیر منفی دارد

افسردگی در مادران باردار و نیز پدران خطر تولد زودرس را افزایش میدهد

غربالگری سرطان تخمدان میزان مرگ و میر را کاهش میدهد

ریسک سرطان ریه در زنان سیگاری بیشتر از مردان نیست

علل، علایم و درمان اکلامپسی

واکسن جدید برای درمان سرطان تخمدان

بثورات تناسلی: علل شایع و درمانها

تکرر ادرار در زنان: علل و درمان

ماموگرام: چه انتظاری از آن داریم و چطور درد را به حداقل برسانیم

توضیح تازهای برای ناباروری مرتبط به سن در زنان یافته شد

احتمال فیبریلاسیون دهلیزی در زنان بزرگجُثه تقریباً سه برابر بیشتر است

کیستهای واژینال: انواع توده، علایم، و درمان

گُرگرفتگی میتواند زنگ خطر بیماری قلبی باشد

مصرف آنتیبیوتیک میتواند خطر سقط جنین را افزایش دهد

آسپیرین با دوز کم خطر سرطان پستان را تا 20 درصد کاهش میدهد

رازیانه برای کاهش علایم یائسگی ایمن و مؤثر است

بهترین اپلیکیشنهای باروری

کاربردها و عوارض جانبی توت مار در یائسگی

روابط جنسی پس از یائسگی: عوارض جانبی، نکتهها و درمانها

یائسگی و اضطراب

علایم، تشخیص و درمان تومورهای فیلودس

یائسگی ناشی از جراحی: اثرات، خطرات، و دورنما

دیابت و عفونتهای مخمری

خطرات بارداری پس از 35 سالگی

یائسگی – آیا ویتامینها کمکی میکنند؟

راشهای پستان: کدام علایم نشانۀ سرطان هستند؟

رنگ مو و حالت دهنده مو ریسک سرطان پستان را افزایش میدهند

ارتباط پرهاکلامپسی با DNA نوزادان

شیردهی خطر بیماری قلبی و سکته مغزی را در مادران کاهش میدهد

پروتئین گیاهی خطر یائسگی زودرس را کاهش میدهد

تست ماماپرینت برای بیماران با ریسک بسیار پایین سرطان پستان پیشآگهی دقیق میدهد

قاعدگی به عملکرد شناختی زنان آسیب نمیرساند

بینظمی پریود یا انحراف پریود - تعریف، علایم، و درمان

آیا نور مصنوعی شبانه خطر سرطان پستان را افزایش میدهد؟

MRI پستان - آنچه به دانستنش نیاز دارید

سرطان پستان - علایم، ریسک فاکتورها، تشخیص، و درمان

عوارض جانبی قرصهای پیشگیری از بارداری

سونوگرافی پستان یا اولتراسوند سینه - چیست و چه انتظاری از آن میرود؟

سرطان پستان سهگانه منفی - آنچه به دانستنش نیاز است

ولویت یا التهاب پوست اندام تناسلی زنان - علل، علایم، و درمان

نشت ادرار هنگام سرفه کردن و خندیدن - طبیعی است؟

سندرم تخمدان پلیکیستیک و یائسگی - آنچه به دانستنش نیاز است

سرطان ریه در زنان - نشانهها و علایم

سرطان پستان مرحله صفر – همۀ آنچه به دانستنش نیاز است

دیابت و بارداری - آنچه به دانستنش نیاز است

خونریزی واژینال در دوران بارداری

ترشح نوک پستان در زنان و مردان - علل و درمان

گاز واژینال یا باد مهبلی - علل شایع و پیشگیری

کنترل بارداری و عفونتهای مخمری - چه ارتباطی دارند؟

خارش نوک پستان در زنان و مردان - علل، علایم، و درمان

نفخ پریود یا نفخ عادت ماهانه - هفت نکته برای تسکین

فیبروئید پس از یائسگی - آنچه به دانستنش نیاز است

جراحی کاهش وزن خطر سرطان را تا 33 درصد در زنان کاهش میدهد

بافت متراکم پستان - آنچه به دانستنش نیاز است

کمبود باکتریایی با آغاز سرطان پستان مرتبط است

چرا زنان در پیری گرایش به خودداری از مقاربت جنسی نشان میدهند

درد پستان یا ماستالژی - علل، علایم، و درمانها

ترک پستان یا شیار برداشتن پوست پستان- آنچه دانستنش نیاز است

بیماریهای جنسی مسری؛ تریکومونیازیس یا تریک

دیسپرونیا یا دردناک شدن مقاربت جنسی - علل و درمان

بیماری التهابی لگن در زنان - آنچه دانستنش نیاز است

ولوودینیا یا ناراحتی مزمن فرج در زنان - علایم، درمان، و راهنماییها

سندرم پیش از قاعدگی و اختلال کسالت پیش از قاعدگی - علایم، علل، و درمان

سرطان تخمدان - آنچه دانستنش نیاز است

تست پاپ اسمیر و زنان - آنچه دانستنش ضروری است

درد تخمدان - هفت علت شایع و درمان آنها

کیست تخمدان - آنچه دانستنش نیاز است

هیسترکتومی - علت انجام، خطرات، پیامدها، جایگزینها، روابط جنسی پس از هیسترکتومی

واژینوزیس باکتریایی یا شایعترین علت بروز عفونت در واژن – علایم، علل، و درمان

درد فرج یا مادگی در زنان - علایم، علل، و درمان

ماستایتیس (ماستیت) یا عفونت بافت غدد پستان - علایم، علل، و درمان

شبکاری خطر سرطان را در زنان افزایش میدهد

اختلال عملکرد جنسی در زنان - علایم، علل، تشخیص، و درمان

اوفورکتومی یا جراحی برداشتن تخمدان - آنچه دانستنش نیاز است

پریود نامنظم یا الیگومنوره - آنچه دانستنش نیاز است

سرطان پستان - آناتومی و نشانههای هشدار دهندۀ اولیه

هیدروسالپینکس یا انسداد لولههای فالوپ (تخمبر) زنان با مایع - علایم، باروری، و درمان

سزارین در برابر زایمان طبیعی - مزایا و معایب هر یک
نظرات (0)