• پلاسمای غنی از پلاکت چیست؟
• آیا پلاسمای غنی از پلاکت مؤثر است؟
• روند اقدام در درمان پلاسمای غنی از پلاکت
• درمان پلاسمای غنی از پلاکت چقدر طول میکشد؟
• عوارض جانبی پلاسمای غنی از پلاکت
• خلاصه
پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) درمانی است که پزشکان برای شتاب بخشیدن به التیام نواحی مختلف بدن به کار میبرند. این روش درمان میتواند به تجدید رویش مو کمک کند. پزشکان به طور معمول از این درمان هنگامی استفاده میکنند که ریزش مو نتیجه آلوپسی اندروژنتیک باشد، اختلالی شایع که باعث کوچک شدن فولیکولهای مو میگردد. در مورد مردان این اختلال طاسی با الگوی مردانه نامیده میشود.
اگرچه PRP رویکرد نسبتاً تازهای است، برخی شواهد علمی وجود دارد که عنوانگر آن هستند که این روش میتواند در رشد مو کمک کننده باشد.
در این مقاله روش استفاده از PRP برای ریزش مو از سوی پزشکان و آنچه محققان در مورد اثربخشی این روش میگویند، تشریح خواهد شد.
پلاسمای غنی از پلاکت چیست؟
برای درک چگونگی عملکرد PRP این موضوع مهم است که از نقش پلاکتها در فرآیند التیام باخبر باشیم.
پلاکتها در کنار گلبولهای قرمز و سفید از اجزاء خون محسوب میشوند. وقتی کسی دچار بریدگی یا زخم میشود، پلاکتها بخشی از "خط مقدم پاسخ" بدن هستند که برای توقف خونریزی و تقویت روند التیام وارد عمل میشوند.
محققان به این فرضیه رسیدهاند که اگر آنها عصاره متراکم شده پلاکتها را بگیرند و آنها را به نواحی آسیب دیده بدن تزریق کنند، میتوانند فرآیند التیام را سرعت ببخشند.
برای تولید PRP، متخصص مراقبتهای پزشکی یک نمونه خون از شخص گرفته و آن را وارد ماشینی به نام سانتریفیوژ میکند. سانتریفیوژ با دور تند میچرخد که این سبب جدا شدن اجزاء خون میشود. متخصص پزشکی مورد اشاره سپس پلاکتها را برای تزریق جدا میکند.
PRP شامل طیفی از عوامل رشد و پروتئینها است که باعث سرعت گرفتن ترمیم بافت میشوند. از آنجا که برخی انواع ریزش مو نتیجه آسیب دیدن فولیکولهای مو است، محققان مقدمتاً فرض گرفتهاند که PRP میتواند به رویش مجدد مو از طریق معکوس کردن فرآیندی که در آلوپسی اندروژنتیک بروز میکند، کمک نماید.
از آن زمان به بعد، PRP به یک روش محبوب تجدید رویش مو مبدل شده است. پزشکان همچنین از PRP برای درمان جراحات وارد شده به تاندونها، عضلات، و رباطها، مثل مواردی که افراد ورزشکار در کوران فعالیت ورزشی دچار آنها میشوند، استفاده کردهاند.
آیا درمان پلاسمای غنی از پلاکت مؤثر است؟
در سال 2019 تیمی از پژوهشگران یک مرور سیستماتیک بر روی تحقیقات صورت گرفته در مورد استفاده از PRP برای درمان ریزش مو انجام دادند. یافتههای آنان در نشریه "جراحی پلاستیک زیبایی" منتشر شد.
تجزیه و تحلیل مورد اشاره در نهایت بر روی 11 مقاله تحقیقی که شامل 262 نمونه دچار آلوپسی اندروژنتیک بود متمرکز شد. بر مبنای نظر نویسندگان مطالعه، اغلب مطالعات به این نتیجه رسیدهاند که تزریق PRP باعث کاهش ریزش مو و افزایش قطر تارهای مو و تراکم رویش مو میشود.
به هر حال پژوهشگران هشدار میدهند که درمان مورد بحث مناقشهبرانگیز است، و مینویسند که کوچکی تعداد نمونه و کیفیت پایین تحقیقات از جمله عوامل محدود کننده در تحقیق آنها محسوب میشوند.
یک مرور سیستماتیک دیگر در سال 2019، که در "جراحی درماتولوژیک" منتشر شد، یافتههای 19 مطالعه تحقیقی در مورد PRP به عنوان یک روش درمان ریزش مو را بررسی کرده است. این مطالعات در مجموع شامل 460 نفر در کل بودند. بر مبنای نظر نویسندگان مرور مزبور اغلب مطالعات گزارش دادهاند که پلاسمای غنی از پلاکت به رشد مجدد مو در افراد دچار آلوپسی اندروژنیک و آلوپسی آریتا منجر شده است.
نویسندگان یک مرور دیگر بر روی مطالعات بالینی، که در "ژورنال بینالمللی درماتولوژی زنان" منتشر شد، PRP را بر مبنای یافتههای خود یک روش درمانی "امیدبخش" برای ریزش مو تلقی کردهاند.
به هر حال، تیم تحقیق نوشتهاند از آنجا که محققان و کلینیکهای مختلف از روشهای آمادهسازی متفاوت، فواصل بین جلسات درمان ناهمسان و تکنیکهای تزریقی مختلفی برای تحویل PRP استفاده میکنند، اثرات این روش میتواند متفاوت باشد.
نویسندگان مطالعه توضیح میدهند که در حال حاضر، در شرایط فقدان یک پروتکل استاندارد برای تزریق PRP، نتیجهگیری در مورد اثربخشی روش درمانی مزبور دشوار است.
روند اقدام در درمان پلاسمای غنی از پلاکت
مراحل زیر مثالی از رویکرد متداول برای تزریق PRP برای ریزش مو هستند:
• یک متخصص پزشکی اقدام به گرفتن خون از وریدی در بازو میکند.
• متخصص مزبور نمونه خون را در سانتریفیوژ میگذارد.
• سانتریفیوژ خون را به چرخش درآورده اجزاء آن را از یکدیگر جدا میکند.
• یک متخصص پزشکی با استفاده از سرنگ پلاکتها را استخراج میکند.
• یک پزشک پلاکتها را به نقاط هدف بر روی جمجمه تزریق میکند.
کل این فرآیند ممکن است یک ساعت به طول بینجامد، و ممکن است به چند جلسه درمان نیاز باشد. پس از گرفتن درمان PRP، شخص میتواند به طور معمول بدون هر گونه محدودیتی به فعالیتهای روزمره زندگی خود برگردد.
درمان پلاسمای غنی از پلاکت چقدر طول میکشد؟
PRP علاج اختلالات مسبب ریزش مو محسوب نمیشود. به همین دلیل، شخص به جلسات متعدد درمان PRP در گذر زمان برای حفظ نتایج رویش موی خود نیاز دارد. همین موضوع در مورد داروهایی که عموماً برای درمان آلوپسی اندروژنتیک به کار میروند، یعنی داروهای موضعی مینوکسیدیل (ریگین) و فیناسترید خوراکی (پروپسیا) مصداق دارد.
توصیههای پزشک در مورد فواصل زمانی انجام PRP بسته به شرایط شخص و نتایج درمان اولیه متفاوت است. پزشک ممکن است انجام تزریقهای نگهدارنده را برای هر 3 تا 6 ماه یک بار، در زمانی که ریزش مو تحت کنترل قرار گرفته باشد، توصیه کند.
عوارض جانبی پلاسمای غنی از پلاکت
از آنجا که محلول PRP شامل اجزاء خون خود شخص مورد درمان است، ریسکهای اندکی در مورد واکنش نسبت به خود این محلول وجود دارد.
به هر حال مردمی که برای ریزش مو تحت درمان PRP قرار میگیرند ممکن است عوارض جانبی فهرست زیر را متحمل شوند:
• درد خفیف در محل تزریق
• حساسیت جمجمه
• ورم
• سردرد
• خارش
• خونریزی موقتی در محل تزریق
خلاصه
محققان به شواهدی در مورد توانایی PRP برای کمک به رویش مجدد مو پی بردهاند. در هر حال، به علت محدودیتهای مطالعات صورت گرفته - مثل کوچک بودن اندازه نمونه - و تنوع روشها و پروتکلها در بین پزشکان، برای تأیید اثربخشی PRP به تحقیق بیشتری نیاز است.
پزشکان و محققان همچنین نیاز دارند تا بهترین کاندیداها برای انجام PRP و ایجاد یک پروتکل درمانی فراگیر را شناسایی کنند.
در حال حاضر هر فرد دچار موارد خفیف تا متوسط ریزش مو که علاقمند به استفاده از PRP است باید در مورد میزان سودبخشی این روش درمان برای خود با پزشک مشورت کند./
• ریچل نل، دکتر اُون کرامر
• ترجمه محمدقاسم رافعی
Source:
Medical News Today
Can PRP treat hair loss?
Last reviewed Tue 10 September 2019
By Rachel Nall, MSN, CRNA
Reviewed by Owen Kramer, MD
نظرات (0)