• علل تیرگی پلک چشم
- بارداری
- ژنتیک
- بیشرنگدانگی بر اثر التهاب
- ملانوسیتوزیس پوستی
- افزایش تعداد رگهای خونی
- دارو
- اشکچال مرتبط به پیری
- ورم اطراف چشم
- علل زیستمحیطی
• درمان تیرگی پلک چشم
• پیشگیری از تیرگی پلک چشم
• چه زمانی به دکتر مراجعه کنیم
• خلاصه
بسیاری از افراد اعتقاد دارند که تیرگی پلک چشم باعث میشود تا آنها خسته به نظر برسند. اگرچه این علامت خطرناک نیست، گاهی از اوقات بر تندرستی و عزت نفس شخص تأثیر منفی میگذارد.
بسته به علت تیرگی پلک چشم پزشک میتواند راههایی را پیشنهاد دهد که به کمک آنها شخص میتواند نمای ظاهری مشکل خود را کاهش دهد. برخی مداواهای پیشگیرانه هم میتوانند به مردم دارای ریسک فاکتورهای تیرگی پلک چشم کمک کنند.
علل تیرگی پلک چشم
چند علت محتمل برای تیرگی پلک چشم مطرحند. دانستن علت مشکل به پزشک در توصیه درمان مناسب کمک میکند.
1. بارداری
در طول بارداری زنان ممکن است متوجه بروز تغییراتی در پوست خود شوند. یکی از شایعترین اختلالات پوستی در طول بارداری ملازما است. زنان باردار مبتلاء به ملازما متوجه ایجاد لکهای بیشرنگدانه خاکستری - قهوهای یا قهوهای بر روی صورت خود میشوند.
وقتی این لکها روی پلک چشم ظاهر شوند میتوانند باعث تیرگی پلک چشم باشند.
نقاط تیره مزبور لکهای پوستی دچار افزایش ملانین هستند، رنگدانهای که سلولهای پوست برای تعیین رنگ پوست تولید میکنند. در نواحی دچار بیشرنگدانگی، سلولهای پوست ملانین بیش از حد تولید میکنند.
برخی پزشکان فکر میکنند که ملازما ممکن است بر اثر تغییرات هورمونی در دوره بارداری بروز کند اما علت دقیق این وضعیت هنوز مشخص نشده است.
2. ژنتیک
برخی پژوهشگران عنوان کردهاند که ژنهای ما ممکن است بر توسعه تیرگی پلک چشم تأثیر بگذارند. این علامت شاید بر برخی از اعضاء خانواده بیش از دیگران تأثیرگذار باشد.
این گروه از محققان همچنین مینویسند که افراد خبر از بروز تیرگی پلک چشم در طول دوره کودکی میدهند که با بالا رفتن سن تیرهتر میشود. برخی افراد همچنین گزارش میدهند که تیرگی مورد اشاره در شرایط قرار گرفتن تحت استرس بدتر میشود حال آنکه استراحت و بهبود وضعیت سلامت تیرگی رنگ آنها را کمتر میکند.
3. بیشرنگدانگی بر اثر التهاب
اگزمای مزمن و التهاب آلرژیک چشمها میتوانند باعث بیشرنگدانگی و تیرگی پلک چشم شود.
برخی از مردم ممکن است بر اثر مالیدن و خاراندن پوست اطراف چشمها دچار تیرگی پلک چشم شوند. انباشت مایع در نتیجه آلرژی نیز میتواند سبب تیرگی پلک چشم گردد.
4. ملانوسیتوزیس پوستی
ملانوسیتها سلولهای پوست هستند که ملانین تولید میکنند، رنگدانهای که رنگ پوست از آن میآید. افراد دچار ملانوسیتوزیس پوستی ممکن است در لایه درمیس پوست خود ملانوسیتهایی داشته باشند که احتمال دارد سبب تیرگی پلک چشم شوند. به طور معمول، افراد مبتلاء به ملانوسیتوزیس پوستی دچار لکهای خاکستری یا آبی - خاکستری روی پلک چشم خود میشوند.
ملانوسیتوزیس پوستی میتواند نتیجه علل اکتسابی یا مادرزادی باشد. برخی علل اکتسابی آن شامل موارد زیرند:
• قرار گرفتن در معرض تابش آفتاب
• تغییرات هورمونها در بارداری
• اگزمای مزمن
5. افزایش تعداد رگهای خونی
یک علت شایع دیگر تیرگی پلک چشم نازک شدن پوست و فشار رگهای خونی اطراف پلک چشم است. زنان ممکن است متوجه تیره شدن پوست اطراف چشمها در طول خونریزی عادت ماهانه شوند. معمولاً افزایش عروق باعث تیره شدن زیر چشمها میشود.
پزشکان میتوانند تشخیص افزایش عروق اطراف چشم را با کش آوردن دستی پوست تأیید کنند. اگر علت افزایش تعداد عروق خونی باشد رنگ مزبور وقتی پزشک پوست را کش میآورد محو نشده یا رنگ پریده نمیشود.
6. دارو
برخی داروها میتوانند باعث تیرگی پلک چشم شوند. آنالوگهای پروستاگلاندین، مثل لاتانوپراست (گزالاتان) و بیماتوپراست (لومیگان)، که پزشکان برای گلوکوما (گلوکوم) تجویز میکنند، میتوانند پس از 3 تا 6 ماه استفاده باعث تیرگی پلک چشم شوند. پزشکان متوجه شدهاند که در صورت توقف مصرف بیماتوپراست تیرگی مورد اشاره به طور کامل از بین میرود.
7. اشکچال مرتبط به پیری
با بالا رفتن سن، مردم ممکن است دچار اشکچال شوند، که دپرسیون ناحیه زیر چشم و اطراف بینی است. اشکچال در نتیجه از دست دادن چربی و نازک شدن پوست ناحیه مورد اشاره ایجاد میشود.
این تغییرات مرتبط به سن به نظر میرسد که باعث خالی شدن حاشیه اطراف چشم میشوند و سایه پیدا کردن میتواند باعث برجسته شدن نمای ظاهری دوایر تیره گردد.
8. ورم اطراف چشم
هم علل سیستمیک و هم علل موضعی میتوانند ورم اطراف پلک چشم را افزایش دهند. شخص دچار تیرگی پلک چشم که به نظر میرسد صبحها یا پس از خوردن غذای پرنمک افزایش مییابد ممکن است دچار ورم اطراف چشمها باشد که در طول روز کاهش پیدا میکند.
9. علل زیستمحیطی
پرتوهای ماوراء بنفش میتواند باعث تشدید تیرگی پلک چشم شود.
اگرچه مطالعات بالینی این یافته را تأیید نکردهاند، پزشکان عنوان میکنند که دیگر عوامل زیستمحیطی نیز میتوانند باعث تیرگی پلک چشم یا بدتر شدن آن گردند. این عوامل شامل موارد زیرند:
• نقص خواب
• استرس
• سوءمصرف الکل
• مصرف دخانیات
درمان تیرگی پلک چشم
اگرچه هیچ دستورالمعل درمانی رسمی برای تیرگی پلک چشم وجود ندارد، متخصصان پوست استفاده از درمانهای موجود برای ملاسما را در درمان تیرگی پلک چشم توصیه میکنند. به هر حال پیش از انتخاب یک گزینه درمانی مشخص برای تیرگی پلک چشم نیاز است تا پزشک علت بروز این اختلال را مشخص کند.
بسته به علت، برخی تغییرات سبک زندگی میتواند نمای ظاهری تیرگی پلک چشم را بهبود ببخشد. بعضی تغییرات سبک زندگی و مداوای خانگی که میتوانند کمک کننده باشند عبارتند از:
• برخورداری از خواب کافی، اگر تیرگی مزبور بر اثر فقر خواب تشدید شود
• کاهش مصرف نمک، اگر چنین به نظر برسد که تیرگی پس از خوردن غذاهای نمکدار بدتر میشود
• استفاده از کرم ضد آفتاب اگر پلک چشم در صورت قرار گرفتن در معرض آفتاب تیرهتر به نظر برسد
• استفاده از کمپرس سرد، اگر ورم ناشی از آلرژی بوده یا علل دیگری باعث تشدید تیرگی پلک چشم شوند
• بالا قرار دادن سر در طول خواب، اگر چنین به نظر برسد که تیرگی در هنگام صبح بیشتر میشود
بسیاری از این تغییرات سبک زندگی نه فقط نمای ظاهری تیرگی پلک چشم را بهبود میبخشند بلکه باعث بهبود سلامت عمومی میشوند.
پزشکان همچنین ممکن است عاملهای موضعی مختلفی را بسته به علت تیرگی پلک چشم توصیه کنند.
برخی از مردم ممکن است مایل به استفاده از عاملهای سفید کننده یا کرمهای رنگبر برای کاهش نمای ظاهری تیرگی پلک چشم باشند. این عاملها موارد زیر را شامل میشوند:
• هیدروکوئینون
• تریتینوئین
• کوجیک اسید
• ازلائیک اسید
• اسید رتینوئیک موضعی
این عاملها از طریق بلوک کردن ارتباط دوپا با ملانین در سلولهای پوست عمل میکنند. کاهش تولید ملانین میتواند باعث بهبود نمای ظاهری تیرگی پلک چشم شود. مردم ممکن است نیاز داشته باشند به مدت چند ماه از عاملهای رنگدانهبر استفاده کنند تا اثر قابل توجهی را در رنگ پلک چشم خود مشاهده نمایند.
برخی درمانهای طبیعی که برای مردم قابل استفاده است استفاده از ویتامین C موضعی و اربوتین است. اربوتین از برگ درختچه بیربری و گیاهان قرهقاط، گلابی و زغال اخته به دست میآید. اثرات اربوتین شبیه به موارد مربوط به هیدروکوئینون است اما دوزهای بالای آن میتوانند باعث بیشرنگدانگی شوند.
برخی کارشناسان میگویند که ویتامین C به این دلیل باعث بهبود نمای ظاهری دوایر تیره رنگ میشوند که تولید کلاژن را تقویت کرده و رنگ خونی را که به شکل ضعیف در رگهای خونی سطح پوست جریان مییابد مخفی میکند.
فیزیوتراپی مثل لایهبرداری توسط مواد شیمیایی، تصحیح با عمل جراحی، و لیزر درمانی، نیز میتوانند باعث کاهش نمای ظاهری تیرگی پلک چشم شوند.
پیشگیری از تیرگی پلک چشم
زنان باردار ممکن است نتوانند از ملازما پیشگیری کنند. نقاط مورد بحث ممکن است پس از زایمان رنگ ببازند یا ناپدید شوند، اما برخی زنان احتمال دچار لکهایی گردند که تا سالها باقی میمانند. درماتولوژیستها میگویند که زنان باردار میتوانند با استفاده از کرم ضد آفتاب و کلاه لبه پهن در زمان حضور در آفتاب از تشدید ملازما پیشگیری کنند.
اجتناب از نور مستقیم آفتاب یک توصیه استاندارد برای تمام کسانی است که در فکر تقویت سلامت پوست خود هستند. مردم میتوانند از کرم ضد آفتاب یا مرطوب کننده حاوی کرم ضد آفتاب برای صورت و چشمهای خود به شکل روزانه استفاده کنند. اگرچه برخی افراد دچار ریسک فاکتورهایی برای ایجاد تیرگی پلک چشم هستند محدود کردن میزان تماس با نور آفتاب در به حداقل رساندن تیرگی مورد اشاره کمک میکند.
توجه به زمان بروز تیرگی پلک چشم میتواند به مردم در تعیین علت آنها و عوامل تقویت کننده کمک کند. محدود کردن مصرف غذاهای پرنمک و اجتناب از مالیدن چشمها در طول فصل آلرژی نیز به پیشگیری از ایجاد تیرگی پلک چشم کمک میکند.
برخی افراد هم ممکن است از آرایش برای پنهان کردن تیرگی پلک چشم استفاده کنند. مخفی کردن تیرگی پلک چشم مانع از پیشگیری یا درمان آن نمیشود.
چه هنگامی به دکتر مراجعه کنیم
پزشکان تیرگی پلک چشم را بسته به نمای ظاهری آنها به چهار دسته تقسیم میکنند:
• رنگدانه (قهوهای)
• عروقی (آبی / صورتی / بنفش)
• ساختاری (رنگ پوست)
• مخلوط
مردم باید پیش از اقدام به درمان تیرگی پلک چشم با پزشک مشورت کنند. برخی درمانها ممکن است برای بعضی افراد مناسب نباشد، و دیگر درمانها، بسته به علت و نوع بیشرنگدانگی ممکن است کارآیی نداشته باشند.
برخی داروها ممکن است باعث تیرگی پلک چشم شوند. مردم باید پیش از متوقف کردن مصرف داروی خود با پزشک مشورت کنند.
تیرگی پلک چشم معمولاً یک مشکل زیبایی است و افراد ممکن است است همیشه نیازی به مشورت با پزشک نداشته باشند. کسانی که احساس میکنند تیرگی پلک چشم بر کیفیت زندگی آنها تأثیر منفی داشته یا باعث ضعف عزت نفس در آنان شده است باید پیش از اقدام خودسرانه به رفع مشکل با پزشک مشورت کنند.
خلاصه
تیرگی پلک چشم یک مشکل شایع مربط به زیبایی است که درمان آن توسط متخصصان پوست انجام میشود. تیرگی پلک چشم ممکن است به علل متعددی شامل فقر خواب، غذاهای پرنمک، آلرژی، بارداری، ژنها و موارد دیگر ایجاد گردد. برخی مردم نسبت به دیگران در برابر ایجاد تیرگی پلک چشم آسیبپذیرترند.
بسته به علت تیرگی پلک چشم پزشکان ممکن است تغییراتی در سبک زندگی، دارو یا درمانهای فیزیکی مثل مواد لایهبردار شیمیایی و لیزر درمانی را توصیه کنند. مردم اغلب نیاز دارند تا برای رسیدن به نتایج ملموس یک دوره درمان چند ماهه را پشت سر بگذارند.
برخی عادات سبک زندگی میتوانند در پیشگیری از تیرگی پلک چشم یا کاهش نمای ظاهری آنها کمک کنند. این شامل برخورداری از خواب با کیفیت بهتر و استفاده روزانه از کرم ضد آفتاب میشود./
• دکتر دبورا ویترسپون، دکتر جسیکا کاپوروشیو
• ترجمه هستی فراستفر
Source:
Medical News Today
9 causes of dark eyelids
Medically reviewed by Deborah Weatherspoon, Ph.D., R.N., CRNA
On March 10, 2020
New —
Written by Jessica Caporuscio, Pharm.D.
مطالب پیشنهادی ما برای مطالعه

دکتر فریدون علا: انگیزهای بالاتر از عشق نیست!

افزایش میزان بیلیروبین: علایم و آزمایشها

کبودی استخوان: علایم، درمان و دورنما

فیلمهای ترسناک واقعاً میتوانند باعث لخته شدن خون شوند

دانشمندان رگ خونی جدیدی برای اُتیسم یافتهاند

چرا خطر حملة قلبی آتشنشانها را بیشتر تهدید میکند؟

آزمایش خون میتواند به درمان شخصی شده و زودهنگام برای سرطان ریه منجر شود

پروتئین خون بند ناف میتواند مغزهای پیر را احیاء کند
فشار خون بالا: شاید نباید سدیم را ملامت کرد!

خیزش قند خون: علل، علایم، و پیشگیری

گروه خون بر خطر حمله قلبی موثر است

غذاهایی برای اجتناب از افزایش کلسترول

تأخیر در درمان با رقیق کنندههای خون ریسک زوال عقل را افزایش میدهد

دیابت نوع 2: علایم، نشانگان اولیه، و عوارض

نمودار قند خون: میزان هدف در طول روز

لکهبینی در برابر پریود: چگونه تفاوتها را تشخیص دهیم

I have experienced many ups and downs in the course of my life

نارسایی قلبی حاد: آنچه دانستنش نیاز است

تست FSH برای یائسگی و باروری

تست قند خون برای برخی بیماران دیابت نوع 2 ارزش کمی دارد

هموتوراکس یا انباشت خون در قفسه سینه – علل، درمان، و دورنما

اولسر خونریزی دهنده – به چه علت ایجاد میشود و آیا جدی است؟

بیومارکرها بهترین رژیم کاهش وزن را پیشبینی میکنند

بیماری پیوند در برابر میزبان - انواع، درمان، و دورنما

اترواسکلروزیس یا تصلب شرایین - علل، علایم، و درمان

پورپورا یا لکههای خون زیر پوست – آنچه به دانستنش نیاز است

آگرانولوسیتوز - انواع، علل، و علایم

خونریزی بینی پوستریور یا خونریزی بخش عقبی بینی – علل و راه توقف آن

عرق خون یا هماتیدروزیس - علل و درمانها

اهداء پلاسمای خون - عوارض جانبی و خطرات

سپسیس یا مسمومیت خون - علایم، و درمان

هموروئید یا بواسیر - علل، درمانها، و پیشگیری

چرا تنها منم که احساس سرما میکند؟

تاول خونی - علت، تشخیص، و درمان

آریتمی یا بینظمی ضربان قلب - علل، علایم، انواع، و درمان

تاول خونی در دهان - علل، علایم، درمان، و پیشگیری

لوسمی، سرطان خون یا مغز استخوان – علل، علایم، و درمان

سیستم لنفاوی انسان - واقعیات، عملکردها و بیماریها

ترومبوز ورید عمقی و آمبولی ریوی

خونریزی از گوش: علل و درمانها

کبودی ناخن یا ناخن سیاه - علل و درمان

خونریزی داخلی یا هموراژ - آنچه دانستنش نیاز است

هماتوم اپیدورال یا خونریزی اطراف مغز

هماتوچزیا یا وجود خون در مدفوع - علایم، علل، تشخیص، و درمان

8 نوع سرطان مختلف فقط با یک تست خون تشخیص داده میشود

ادم (ادما) یا ورم ناشی از حبس مایع در بافتهای بدن - علایم، علل، و درمان

سردی پا - علل و مداوا

17 راه مؤثر برای کاهش فشار خون

غانغرایا یا مرگ بافت اندامها بر اثر فقدان اکسیژن - آنچه دانستنش نیاز است

خونریزی بینی یا خوندماغ - چرا شروع میشود و چطور متوقفش کنیم

آیا ویرمی یا خون دچار ویروس مسری است؟ آنچه دانستنش نیاز است

حجامت - انواع، عوارض جانبی، آنچه تحقیقات میگویند

غش کردن یا سنکوپ - چرا اتفاق میافتد؟

فشار خون خود را بر مبنای عدد و رقم بشناسید

سرگیجه در هنگام خم شدن - چه علتی دارد؟

هیپوکسمی یا کاهش اکسیژن در خون شریانی

استروک یا سکته مغزی - انواع، علل، تشخیص، و درمان

لختههای خون و خونریزی پس از زایمان - آنچه دانستنش نیاز است

کدام بیماریها به سیستم گردش خون آسیب میزنند؟

کاهش سطح کراتینین، ماده زائد کراتین - آنچه دانستنش نیاز است

اکیموسیس یا نشت خون به بافت زیر پوست

کولیت ایسکمیک یا نتیجه فقدان جریان خون کافی در روده بزرگ

تست میزان کورتیزول چه چیزی را نشان میدهد؟

غذاها، نوشیدنیها و مکملهای رقیق کننده خون

بیماری عروق خونی کوچک یا بیماری مویرگهای کرونری - علایم، علل، تشخیص و درمان

علل، درمان، و فرجام استروک نخاعی یا استروک ستون فقرات

تست آلبومین سرم چه چیزی را به ما میگوید؟

سندرم ژیلبرت یا بیماری ژنتیکی بالا بودن میزان بیلیروبین خون - علایم، علل، و مداوای خانگی

هپاتیت B - عفونت ویروسی مسبب سرطان کبد و سیروز

چرا در منی من خون دیده میشود؟ 8 علت ممکن هماتواسپرمیا

سبکی سر - علل، مداوای خانگی، درمان پزشکی

لخته خون در مدفوع - علل، و درمان

خونریزی دستگاه گوارش - چه تفاوتی بین هماتوچزیا و ملنا وجود دارد؟

استفراغ خونی و بالا آوردن خون - چه عللی دارد؟

عوارض جانبی اهداء پلاسمای خون

ورم دست - آنچه دانستنش نیاز است

11 علت ورم مچ پا

اولسرهای پوست یا زخمهای درازمدت پوست

چه موقعی برای خون دماغ کودک به دکتر مراجعه کنیم

تلانژکتازی یا گشاد شدن مویرگهای نزدیک سطح پوست

فشار خون پایین یا هیپوتانسیون

چه چیز باعث لکههای سرخرنگ روی چشم میشود؟

رنگ پریدگی

لکهبینی پیش از پریود چه علتی دارد؟

غرولند قلب یا سوفل قلب چیست؟

خونریزی تخمکگذاری در زنان

پلیسایتمیا ویرا (پلیسیتمی ورا)، نوعی سرطان خون در مغز استخوان

خونریزی بینی به همراه لخته خون

فلبیت یا التهاب ورید - علایم، علل و درمان

بیماری تغییر حداقلی کلیه

شوک - انواع، علایم، کمکهای اولیه، درمان و بهبود

بیماری بهجت، و التهاب رگهای خونی در سراسر بدن

انواع سرطان خون

همارتروزیس (همارتروز) یا خونریزی درون مفصل - علل و درمان

نکروز غیر عروقی یا مرگ بافت استخوان بر اثر بیخونی

ایسکمی رودهای، اختلالات کاهش جریان خون در روده

هپاتیت C و آنمی - علایم، درمان و موارد دیگر

ایسکمی میوکارد یا ایسکمی کاردیاک (قلبی)

کوفتگی - انواع، علایم، درمان

انژیوکراتوما، و گشاد شدن مویرگهای ناحیه تناسلی
نظرات (0)