• جنیفر هوآیزن، دکتر سیونگگو هان
• ترجمه محمدقاسم رافعی
کف کردن یا کف آوردن دهان هنگامی بروز میکند که بزاق به میزان بیش از حد در دهان یا ریهها جمع شده و با هوا مخلوط میشود و کف ایجاد میکند.
کف آوردن غیر ارادی یا ناخواسته در دهان یک علامت بسیار ناشایع بوده و نشانهای از وجود یک اختلال پزشکی زیربنایی جدی است که نیاز به مراقبت اورژانسی پزشکی دارد.
[مطالب این مقاله:]
• علل
• درمان
• دورنما
علل
مردم به ندرت دچار کف یا حباب دهان در مقادیر زیادی میشوند که در فیلمهای سینمایی یا تلویزیون به تصویر کشیده میشود.
تحقیقات نشان دادهاند که حتی حیوانات وحشی بیمار نیز معمولاً دچار کف یا حباب دهان به شکل اغراقآمیزی که مردم تصور میکنند، نمیشوند.
با این زمینه ذهنی، حتی اگر مقادیر کمی بزاق حبابدار به شکل ناخواسته از دهان کسی خارج شود، وی نیاز به مراقبت اورژانسی پزشکی خواهد داشت.
کف کردن دهان به طور نرمال با مشکلات سیستم عصبی مرکزی و عوارض بالقوه کشنده شامل کما و مرگ همراه است.
برخی از شایعترین علل کف کردن دهان شامل موارد زیر است:
اوردوز مواد مخدر
وقتی کسی مقادیری بیش از آنچه بدن وی قادر به پردازش آن است مواد مخدر یا سمی مصرف میکند، وی ممکن است دچار اوردوز شود.
اوردوز شدید میتواند به تشنج منجر گردد که سبب یاوهگویی یا جمع شدن بزاق در دهان میشود که از لای دندانهای قفل شده و لبها بیرون میزند.
مردم دچار اوردوز شدید در عین حال ممکن است دچار حمله قلبی و ادم ریوی شوند که در آن مایع به درون ریهها نشت میکند و هر دو اختلال با کف آوردن دهان مرتبطند.
وقتی قلب و ریهها دارای کارکرد کامل نیستند مایعات در اطراف هر دو دستگاه جمع میشوند و پدیدۀ قحط اکسیژن در سلولها رخ میدهد.
دیاکسید کربن و دیگر گازها نیز در اطراف سلولها تجمع میکنند و با مایع مزبور مخلوط میشوند که این باعث ایجاد مخاطی کفآلود یا حبادار به رنگ صورتی روشن میگردد. این مخاط کفدار ممکن است بدون اختیار فرد از دهان وی خارج شود.
تشنج
مردم دچار اختلالات تشنجی یا صرع ممکن است دچار انواع اندک متفاوتی از تشنج شوند که هر یک از آنها با علایم ویژه خود همراه است.
به طور معمول فقط یک نوع تشنج که تشنج تونیک کلونیک یا تشنج تکان دهنده نامیده میشود با یاوهگویی، کف کردن جزئی یا خروج حباب از دهان همراه است.
مردم دچار تشنج تونیک - کلونیک دچار تب و تاب الکتریکی همزمان در سراسر مغز خود میشوند.
این نوع تشنج باعث ایجاد ناهشیاری آنی به دنبال تشنج در کل بدن میشود.
تشنجهای تونیک - کلونیک باعث از دست رفتن کنترل عضلانی میشوند که میتواند عمل بلع یا حتی باز کردن دهان را برای فرد دشوار کند. در طول حمله، بزاق اضافی درون دهان جمع شده، از میان دندانهای قفل شده با اکسیژن و گازهای درون دهان مخلوط میشود و ظاهری کفآلود به خود میگیرد.
هاری
ویروس هاری یک بیماری زونوتیک است، به این معنی که میتواند از حیوانات به انسان منتقل شود.
هاری قادر است تا مغز و سیستم عصبی مرکزی تمامی انواع پستانداران خونگرم را عفونی کرده و به آنها آسیب برساند.
هاری از طریق بزاق حیوان آلوده از یک میزبان به میزبان بعدی منتقل میشود. بسیاری از مردم مبتلا به هاری بر اثر گاز گرفته شدن توسط یک حیوان آلوده به این بیماری دچار میشوند یا اینکه عفونت از طریق بزاق و به واسطۀ زخمهای باز وارد بدن آنها میشود.
یکی از علایم هاری فلج عضلات گردن است که باعث دشوار شدن عمل بلع میشود.
هاری در عین حال باعث میشود تا میزان تولید بزاق افزایش یابد. بزاق ممکن است در هنگامی که عمل بلع در فرد مشکل میگردد درون دهان جمع شده و با اکسیژن و دیگر گازها مخلوط شود.
تعداد مردمی که سالانه در آمریکای شمالی دچار هاری میشوند بسیار اندک است. بر مبنای اعلام CDC سالانه فقط 1 تا 3 مورد هاری از ایالات متحد آمریکا گزارش میشود.
مردم دچار هاری ممکن است همان علایمی را که حیوانات مبتلا به هاری دچار آنها میشوند، یعنی کف کردن دهان، حالت تهاجمی شدید و هیدروفوبیا یا هراس از آب را تجربه نکنند.
علایم هاری در انسان در مراحل اولیه شامل تب و ضعف است. همچنان که بیماری پیشرفت میکند علایم به اضطراب، گیجی، رفتار سراسیمه، توهم و اینسومنیا گسترش پیدا میکنند.
درمان
هر کسی که دچار کف کردن دهان شده یا بروز آن را در دیگری شاهد میشود باید بلافاصله با اورژانس تماس بگیرد.
درمان به میزان زیادی وابسته به علت کف کردن دهان است اما برای پیشگیری از عوارض جدی و برگشتناپذیر به طور معمول درمان اورژانسی مورد نیاز است.
در زیر به گزینههای درمانی مربوط به علل شایع کف کردن دهان اشاره شده است:
درمان اوردوز مواد مخدر
هر فرد دچار اوردوز مواد مخدر باید در اولین فرصت ممکن به بیمارستان انتقال یابد، و برای پیشگیری از بروز ریسکهای سلامت مثل نارسایی ارگان، کما و مرگ تحت پایش پزشکی مداوم قرار گیرد.
اغلب اوقات فقط 1 تا 3 ساعت طول میکشد تا اوردوز بر اثر تزریق یا خوردن مواد مخدر به مرگ منجر شود.
نشانههای اوردوز شامل موارد زیر است:
• از حال رفتن یا غش کردن
• گشاد شدن مردمک چشم
• افزایش یا کاهش دمای بدن
• سریع یا کند شدن ضربان قلب
• کُند و سطحی شدن تنفس
• رنگپریدگی یا برافروختگی پوست
• حمله یا تشنج
• پارانویا و سایکوز
• ورم پوست
اگر کسی اوردوز کرده یا در کوران اوردوز باشد فردی که شاهد وضعیت است باید بلافاصله به اورژانس خبر دهد یا فرد را به بیمارستان برساند.
در زمان انتظار برای رسیدن کمک فرد حاضر در صحنه باید فرد دچار اوردوز را به پهلو بخواباند و از باز بودن راههای هوایی وی مطمئن شود. فرد دچار اوردوز را هرگز نباید تنها به حال خود رها کرد.
در مردمی که با مواد خوراکی سمی مثل الکل یا مواد شیمیایی مایع اوردوز میکنند باید معده تخلیه یا برای تخلیه مواد سمی به آنان شارکوال داده شود.
اگر اوردوز بر اثر مصرف مواد مخدر رخ داده باشد به فرد دچار اوردوز باید یک تزریق آنتیدوت به نام نارکان داده شود که باعث معکوس شدن فوری عمل ماده مخدر میشود.
در حال حاضر هیچ آنتیدوت شناخته شدهای برای درمان اوردوز ناشی از داروهای محرک وجود ندارد.
پس از اوردوز اغلب مردم نیاز به آن دارند که به مدت حداقل یک روز یا بیشتر در بیمارستان بمانند که این زمان به شدت یا علت ایجاد اوردوز بستگی دارد.
درمان تشنج
اگر کسی دچار تشنج شود، فرد احتمالاً حاضر در صحنه باید مطمئن شود که بیمار از تمام چیزهایی که ممکن است به وی آسیب برسانند دور شده است.
تا زمان پایان تشنج فرد دچار حمله نباید تنها بماند. وقتی تشنج پایان یافته و فرد دوباره هشیاری خود را به دست آورده وی را میتوان به پهلو خواباند. باید از بابت تمیز بودن دهان و بینی فرد مطمئن شد.
فرد را با پتو یا ملافه بپوشانید و اجازه دهید تا استراحت کند، و هر چند دقیقه بررسی کنید تا مطمئن شوید که وی هنوز بیدار و به شکل نرمال نفس میکشد.
مردم دچار صرع نیازی نیست تا در هر بار دچار شدن به حمله به بیمارستان انتقال داده شوند. پس از بروز حمله صرع آنچه بیشتر بیماران بدان نیاز مبرم دارند استراحت و سیراب شدن بدن است. دچار شدن به حمله استرسآفرین بوده و باعث ایجاد خستگی در تمام بدن میشود.
هر کسی که به دلایل نامشخص دچار حمله میشود، تشنج شدید دارد، یا کسی که وضعیت وی به حالت نرمال نیست، باید به اورژانس پزشکی انتقال یابد.
مردم در عین حال اگر تشنج بیش از 5 دقیقه ادامه یافته باشد یا اگر ده دقیقه پس از بروز حمله تنفس و سطح هشیاری آنها به میزان نرمال برنگشته باشد باید به اورژانس پزشکی مراجعه کنند.
پزشکان فرد دچار تشنج را برای اطمینان از برخورداری از عملکردهای جسمانی حیاتی مثل ضربان قلب و تنفس به صورت نرمال مورد پایش قرار میدهند. در عین حال امکان دادن دارو به فرد نیز مطرح است.
در مواردی که فرد برای نخستین بار دچار تشنج میشود یا مواردی که تشنج روی داده با موارد معمول تفاوت دارد، پزشکان تستهایی را برای تعیین علت زیربنایی بروز تشنج انجام میدهند.
برخی مردم دچار اختلالات تشنجی و انواع صرع نیاز به مصرف مادامالعمر داروهایی به نام داروهای ضد تشنج یا ضد حمله دارند.
درمان هاری
هر کسی که ظن به مجاورت با ویروس هاری در مورد وی مطرح است باید بلافاصله به پزشک مراجعه کند.
توصیهها برای مردم مواجه با ویروس هاری شامل موارد زیر است:
• شستشوی دقیق و کامل نواحی مورد تماس یا زخمها با آب روان و صابون به مدت دستکم پانزده دقیق و سپس ادامه پاکسازی ناحیه با آب روان.
• مراجعه به پزشک یا بیمارستان برای تزریق ایمنیزایی در اولین فرصت ممکن. واکسنهای هاری میتوانند مانع تبدیل ویروس به عفونت شوند.
وقتی هاری به عفونت بدل شده باشد هیچ علاجی برای این بیماری وجود ندارد. مردمی که ظن مجاورت با ویروس هاری یا حیوانات عفونی در مورد آنها مطرح است باید برای اجتناب از عوارض تهدیدگر زندگی بلافاصله تحت ایمنیزایی اولیه قرار گیرند.
دورنما
کف کردن دهان علامت بسیار ناشایعی است اما این عارضه با عوارض جدی سلامت مرتبط است. این عوارض شامل اوردوز دارو و مواد مخدر، تشنج، و عفونت هاری است.
اگر دهان کسی کف آورده باشد فرد حاضر در صحنه باید وی را به پهلو بخواباند و از باز بودن راههای هوایی در وی مطمئن شود و به اورژانس اطلاع دهد.
در صورت عدم درمان اختلالات شناخته شده به عنوان علت کف آوردن دهان، آنها میتوانند به اختلالات جدی سلامت، اغلب اوقات نارسایی ارگان و مرگ، منجر شوند./
Source:
Foaming or frothing at the mouth: What to know
Last reviewed Thu 10 May 2018
By Jennifer Huizen
Reviewed by Seunggu Han, MD
نظرات (2)