• باروتروما چیست؟
• علل باروتروما
• علایم باروتروما
• باروتروما چقدر ادامه پیدا میکند؟
• تشخیص باروتروما
• درمان باروتروما
• پیشگیری از باروتروما
• دورنما
باروتروما به درد گوش بر اثر تغییر فشار اطراف گوش اشاره دارد. باروتروما میتواند باعث ناراحتی یا درد گوش و همچنین مشکلات شنوایی شود.
باروتروما معمولاً خود به خود برطرف میشود اما برخی از مردم ممکن است نیاز پیدا کنند که به دکتر مراجعه نمایند و در موارد بسیار نادر عمل جراحی ترمیمی در این مورد نیاز است.
باروتروما چیست؟
باروتروما اختلالی است که باعث میشود تا شخص بر اثر تغییرات فشار در هوای اطراف یا آب دچار حس درد یا ناراحتی در گوش میانی شود.
شیرجه غواصی اغلب میتواند سبب باروتروما شود و نیز این وضعیت در طول برخاستن هواپیما از زمین یا نشستن آن بر روی باند شایع است. برخی عفونتها و انسدادها نیز میتوانند سبب ایجاد باروتروما شوند.
باروتروما ممکن است حاد یا مزمن باشد. موارد حاد آن شایعند و به طور معمول بیضررند. به هر جهت، شخص دچار باروترومای مزمن به علایم درازمدت مبتلاء میشود که میتوانند به پیامدهای بیشتری منجر گردند.
علل باروتروما
گرفتگی لوله استاش، که گوش را به دهان متصل میکند علت شایع باروتروما است.
لوله استاش مسؤول ایجاد تعادل در هنگام بروز تغییرات در فشار بیرون است. اگر انسدادی در این لوله ایجاد شود، اختلاف فشار به وجود آمده در داخل و خارج گوش میانی میتواند باعث ایجاد علایم باروتروما شود.
تغییر ارتفاع در هنگام برخاستن هواپیما یا فرود آن نیز میتواند باعث ایجاد باروتروما شود. صعود و فرود سریع هواپیما در ترکیب با کابین تحت فشار میتواند باعث ایجاد عدم تعادل در فشار میان گوش داخلی و گوش خارجی گردد. تغییرات ارتفاع که در هنگام صعود یا فرود سریع در کوه بروز میکند نیز میتواند اثرات مشابهی ایجاد کند.
باروتروما در عین حال برای مردمی که شیرجه غواصی انجام میدهند شایع است زیرا تغییرات ایجاد شده در فشار آب بر پرده صماخ تأثیر میگذارد. در هنگام شیرجه، این موضوع حیاتی است که برای پیشگیری از ایجاد تغییرات سریع در فشار آب که سبب آسیب دیدن گوش میشوند، عمل حرکت به سمت عمق به کندی انجام شود.
علایم باروتروما
علایم باروتروما بر مبنای میزان شدت و طول مدت آن متفاوت است. در ابتدا فرد ممکن است صرفاً دچار احساس فشار ناراحت کنندهای در داخل گوش شود، اما گاهی از اوقات این اختلال ممکن است پیشرفت کند و بدتر شود.
وقتی تغییرات فشار هوا مسؤول باروتروما باشد، این وضعیت اغلب کمی پس از نرمال شدن فشار هوای بیرون از بین میرود، و نباید باعث ایجاد علایم بیشتری شود.
به هر جهت مردم ممکن است در صورتی که باروتروما ناشی از بیماری یا انسداد گوش میانی باشد علایم بیشتری را متحمل شوند.
دکترها باروتروما را به دو گروه حاد و مزمن طبقهبندی میکنند. موارد حاد کاملاً شایعند و به طور معمول بیضررند. موارد مزمن در یک دوره طولانی مدت بروز میکنند و به شکل بالقوه میتوانند باعث ایجاد علایم بیشتری شوند.
در موارد خفیف، یا در اولین بار بروز باروتروما، شخص ممکن است با مسائل زیر مواجه شود:
• دشواری شنوایی یا موارد خفیف عدم شنوایی
• سرگیجه
• احساس اشباع شدگی در گوش
• ناراحتی کلی گوش
در موارد متوسط یا شدید، یا اگر باروتروما بدون درمان ادامه یابد، شخص ممکن است با علایم اضافی یا تشدید علایم مواجه شود. این علایم میتوانند شامل موارد زیر باشند:
• آسیبدیدگی پرده گوش
• نشت مایع یا خونریزی گوش
• افزایش میزان درد گوش
• حس فشار در گوش، مشابه آنچه در زیر آب احساس میشود
• موارد متوسط تا شدید ناشنوایی
مردم دچار این علایم نیاز است که به دکتر مراجعه کنند.
باروتروما چقدر ادامه پیدا میکند؟
موارد خفیف باروتروما سبب بروز علایمی میشود که به طور معمول فقط تا چند دقیقه ادامه مییابند و سپس خود به خود از بین میروند.
در موارد شدید، شخص ممکن است برای رفع علت زیربنایی به درمان نیاز داشته باشد. زمان ریکاوری به شدت علت زیربنایی بستگی دارد.
باروتروما گاهی از اوقات میتواند به پارگی پرده گوش منجر شود که همچنین سوراخ شدگی غشاء تمپانیک نامیده میشود. اگر این اتفاق رخ دهد، آنگاه این احتمال وجود دارد که ترمیم کامل گوش به چند ماه زمان نیاز داشته باشد. پارگی پرده گوش اغلب خود به خود برطرف میشود، اما اگر چنین نشود، این امکان وجود دارد که بتوان پرده گوش را با عمل جراحی ترمیم کرد.
تشخیص باروتروما
در اغلب موارد علایم پیش از آنکه شخص بتواند به دکتر مراجعه کند برطرف میشوند. به هر جهت، اگر درد شدید بوده یا مداوماً برگشت کند، یا اگر مایع یا خون از گوش نشت کند، فرد باید به پزشک مراجعه نماید.
پزشک در مورد علایم بروز یافته پرسش میکند تا بتواند مشخص نماید که علایم مربوط به تغییرات فشار هوا یا آب است. سپس پزشک به بررسی علایم عفونت پرداخته و پرده گوش و داخل کانال گوش خارجی را در جستجوی نشانههای باروتروما معاینه خواهد کرد.
اگر پرده گوش نشانههای رانده شدن به سمت داخل یا بیرون را داشته باشد، این وضعیت میتواند نشان دهنده باروتروما باشد. پزشک میتواند این وضعیت را با دمیدن اندکی هوا به داخل گوش در جستجوی تجمع مایع یا خون پشت پرده گوش تشخیص دهد. در برخی موارد هیچ شواهد فیزیکی برای باروتروما وجود ندارد.
به دنبال معاینه، پزشک در مورد بهترین گزینههای درمانی و قدمهای بعدی بحث خواهد کرد.
درمان باروتروما
اغلب موارد باروتروما در طول یک دوره کوتاه مدت و بینیاز از مداخله پزشکی برطرف میشود.
به هر جهت، تخفیف علایم باروترومای خفیف با استفاده از برخی تکنیکها برای کمک به باز کردن لوله استاش شدنی است. این کار امکان میدهد تا هوا برای تنظیم فشار وارد گوش میانی شده یا از آن خارج شود. تکنیکهای مورد اشاره عبارتند از:
• جویدن آدامس، مکیدن قرصهای زیرزبانی، عمل بلع یا خمیازه کشیدن. استفاده از دهان به باز کردن لوله استاش کمک میکند.
• استفاده از یک دکونژستانت بینی، آنتیهیستامین غیر نسخهای یا هر دو در این مورد کمک کننده است. اگر کسی دچار احتقان سیستم تنفسی فوقانی یا آلرژی باشد، این کار به باز باقی ماندن لوله استاش کمک میکند.
• توقف شیرجه رفتن پس از بروز اولین نشانه ناراحتی گوش برای ایجاد تنظیمات لازم زمان ایجاد میکند.
مردم باید از ریختن قطره درون گوش خودداری کنند.
این موضوع ضروری است که گوش تمیز و از آلودگی دور نگه داشته شود تا از بروز هر گونه آلودگی در هنگام التیام گوش پیشگیری شود. اگر عفونتی در گوش وجود داشته باشد پزشک میتواند برای درمان آن آنتیبیوتیک تجویز کند.
در موارد باروترومای مزمن یا شدید پزشک ممکن است انجام عمل جراحی را ضروری بداند. با استفاده از یک عمل جراحی خاص این امکان وجود دارد که سیلندرهای کوچکی موسوم به لوله گوش داخل آن جاگذاری شود. این لوله میتواند مشکلات گوش میانی را کاهش دهد.
استفاده از عمل جاگذاری لوله گوش در مورد کودکان دچار مشکلات شنوایی به علت عفونتهای برگشت کننده یا تجمع ادامهدار مایع در گوش میانی رایج است. به هر جهت، جراحان به ندرت از این عمل برای درمان باروتروما استفاده میکنند.
پیشگیری از باروتروما
مردم میتوانند ریسک ابتلاء به باروتروما را از طریق استفاده از یک آنتیهیستامین یا دکونژستانت پیش از انجام فعالیتهایی که در آنها تغییرات فشار شایع است، کاهش دهند. این فعالیتها شامل شیرجه غواصی، کوهنوردی یا پرواز با هواپیما است.
مردم در عین حال میتوانند علایم را مشخص کرده و از همان تکنیکهای تخفیف علایم اولیه برای این مورد استفاده کنند که شامل موارد زیر است:
• حرکت کند به سمت عمق آب در هنگام غواصی
• انجام بازدم از راه بینی در هنگام بالا آمدن
• جویدن آدامس، خمیازه کشیدن، مکیدن قرص زیر زبانی یا عمل بلعیدن
• بیدار ماندن در زمان برخاستن و فرود هواپیما
دورنما
اغلب موارد باروتروما خوشخیم است و بدون درمان پزشکی برطرف میشود. مردم در صورتی که علایم اضافی به همراه حس مزبور بروز کرده باشد، یا این علایم زمان درازی ادامه یابند، یا مکرراً بروز کنند، باید به پزشک مراجعه نمایند.
با پیگیری درمان مردم نباید دچار علایم بیشتری شوند و میتوانند بهبود کامل را انتظار داشته باشند./
• جِنا فلچر، دکتر استیسی سمپسون
• ترجمه محمدقاسم رافعی
Source:
Medical News Today
How to treat and prevent ear barotrauma
Last reviewed Thu 21 June 2018
By Jenna Fletcher
Reviewed by Stacy Sampson, DO