• ریچل نل، دکتر دِبرا رُز ویلسون
• ترجمه هامیک رادیان
اختلال نعوظ وضعیتی است که به توانایی مردان در رسیدن به نعوظ یا حفظ آن به میزان کافی برای انجام مقاربت جنسی تأثیر منفی میگذارد.
این اختلال میتواند در هر سنی گریبانگیر مردان شود اما بر مبنای اعلام "آکادمی پزشکان خانواده آمریکا" بیشترین شیوع اختلال نعوظ در مردان بالای 75 سال دیده میشود.
نوآوریهای اخیر در درمان پزشکی به این معنی نیز است که اکنون داروهای بیشتری برای کاهش اختلال نعوظ در دسترس است. به هر حال، برخی از مردان ترجیح میدهند از مکملهای گیاهی به عنوان جایگزین داروهای شیمیایی استفاده کنند.
بسیاری از گیاهان دارویی پتانسیل مؤثر بودن در بهبود عملکرد جنسی مردان را از خود نشان میدهند، اما شواهد واقعی اندکی در حمایت از کاربرد هر گونه داروی گیاهی در درمان اختلال نعوظ وجود دارد. مردم همواره باید جانب پرهیز را در هنگام مصرف هر نوع مکمل گیاهی رعایت کنند.
دولت ایالات متحد آمریکا داروهای گیاهی را پایش نمیکند. هیچ ثباتی در مورد قدرت یا خلوص گیاهان دارویی فروخته شده وجود ندارد، بنابراین امکان آلوده بودن یا تاریخ منقضی بودن آنها وجود دارد. برخی از داروهای گیاهی ممکن است با داروهای مورد مصرف فرد وارد فعل و انفعال شود، بنابراین هر کسی که گزینۀ مصرف داروهای گیاهی را در مد نظر دارد باید در مورد مشکلات بالقوۀ این کار با پزشک یا داروساز مشورت کند.
مطالب این مقاله:
• دیهیدروایپیاندروسترون (DHEA)
• گیاه شاخ بز (اپیمدیوم)
• جینکگو
• ال - آرژینین
• جینسنگ قرمز
• یوهیمباین
دیهیدروایپیاندروسترون (DHEA)
معرفی: DHEA مکملی است که عملکرد هورمون طبیعی استروئید را در بدن تقلید میکند و میتواند در مداوای اختلال نعوظ در مردان کمک کننده باشد.
دوز مصرف آن از فردی به فرد دیگر متفاوت است. برخی از مردان بین 20 تا 75 میلیگرم آن را به مدت حدود 6 ماه مصرف میکنند، در حالی که دیگران 100 تا 400 میلیگرم آن را به مدت 8 هفته مصرف مینمایند.
چگونه کار میکند: میزان DHEA طبیعی با بالا رفتن سن مردان کاهش مییابد. افزایش مقدار هورمون فوق کلیوی میتواند به بدن در ایجاد هورمونهایی که عملکرد جنسی را بهبود میبخشند و همچنین سطح انرژی کمک کند.
تحقیقات: یک مطالعه در سال 1999 که در نشریۀ "ارولوژی" منتشر شد نشان داد که درمان با DHEA باعث بهبود کارآیی جنسی میشود. به هر جهت، این مطالعه در مقیاس بسیار کوچکی انجام شد. از آن زمان به بعد، دیگر تحقیقات نتایج قطعی در پی نداشتهاند، و یک گزارش در سال 2012 عنوان میکند که DHEA کمکی به رفع اختلال نعوظ نمیکند.
عوارض جانبی: DHEA وقتی در مقادیر کم مصرف شود ایمن است. به هر جهت آکنه یک عارضۀ جانبی آن میتواند باشد.
گیاه شاخ بز (اپیمدیوم)
معرفی: این گیاه دارویی چینی برای کاهش علل مرتبط به اختلال عملکرد جنسی شامل اختلال نعوظ کاربرد داشته است. زنان نیز ممکن است آن را برای کاهش شیوع مقاربت جنسی دردناک و کاهش شهوت جنسی مورد استفاده قرار دهند.
چگونه کار میکند: استفاده از گیاه شاخ بز در مورد انسان مورد مطالعه قرار نگرفته است. به هر جهت، یک مطالعه که در "نشریه پزشکی جنسی" منتشر شد اثرات عصارۀ خالص این گیاه را در موشهای صحرایی مورد بررسی قرار داد. این مطالعه پی برد موشهایی که به آنها گیاه شاخ بز داده شده بود شدت بیشتری را در جریان خون در مقایسه با دیگر موشها از خود نشان میدادند.
عوارض جانبی: مصرف این گیاه دارویی میتــواند بر عملکرد قلبی فرد تأثیر منفی داشته باشد. افراد دچار بیماری قلبی نباید این گیاه را مصرف کنند زیرا میتواند سبب بینظمی ضربان قلب شود. این گیاه دارویی همچنین امکان دارد که با دیگر داروها وارد فعل و انفعال گردد.
در همین زمینه بیشتر بخوانیم:
داروهای اختلال نعوظ - فهرست داروها و مکملها، تشریح عملکرد آنها
جینکگو
معرفی: جینکگو بیلوبا گیاهی است که از هزاران سال پیش در درمان برخی از اختلالات سلامت در طب سنتی مورد استفاده قرار گرفته است. مثالهایی از بیماریهای مزبور شامل زوال عقل، اضطراب و ضعف جریان خون به مغز است.
چگونه کار میکند: هواداران مصرف جینکگو برای اختلال نعوظ بر این باورند که جینکگو رگهای خونی را برای تقویت جریان خون در دستگاههای جنسی متسع میکند.
تحقیقات: مایو کلینیک در رتبهبندی جینکگو برای درمان اختلال نعوظ به آن “C” داده است، که بدین معنی است که شواهد علمی در مورد کاربرد گیاه مزبور ناروشن است.
بر مبنای اعلام "دانشگاه کلمبیا"، جینکگو ممکن است در درمان اختلال جنسی ناشی از مصرف مهار کنندههای بازجذب انتخابی سروتونین (SSRIs)، دارویی که برای مداوای افسردگی تجویز میشود، کمک کننده باشد.
عوارض جانبی: جینکگو میتواند خطر خونریزی را افزایش دهد، و مردمی که از داروهای رقیق کنندۀ خون استفاده میکنند مجاز به مصرف جینکگو نیستند.
دیگر عوارض جانبی این گیاه شامل تهوع، سردرد، آشوب معده و تحریکپذیری دهان است.
ال - آرژینین
معرفی: ال – آرژینین یک آمینو اسید است که دانشمندان برای اولین بار در دهۀ 1880 میلادی آن را از شاخ جانوران استخراج کردند. ال – آرژینین برای افزایش مقدار اکسید نیتریک در بدن به مکملهای گیاهی اضافه میشود.
چگونه کار میکند: وقتی در دوزهای بالا مصرف شود، ال – آرژینین میتواند باعث تحریک رگهای خونی در راستای بزرگ شدن گردد. این وضعیت باعث بهبود جریان خون میشود، که این میتواند به مرد در رسیدن به نعوظ کمک کند.
تحقیقات: ال - آرژینین اغلب با گلوتامات و یوهمباین هیدروکلراید به عنوان درمانی برای اختلال نعوظ ترکیب میشود.
در یک مطالعه که در "نشریۀ درمان جنسی و زناشویی" منتشر شد، محققان به نمونهها ترکیبی از ال - آرژینین و پیکنوگنول دادند، مکملی که از پوست کاج به دست میآید.
پس از درمان به مدت 3 ماه، 92.5 درصد 40 مردی که در مطالعه شرکت داشتند و دچار تجربۀ اختلال نعوظ بودند خبر از رسیدن به نعوظ نرمال دادند.
عوارض جانبی: عوارض جانبی مصرف ال - آرژینین شامل آشوب معده، به صورت کرامپ و اسهال است. این مکمل همچنین احتمال دارد که با داروی وایاگرا فعل و انفعال منفی داشته باشد.
جینسنگ قرمز
معرفی: جینسنگ یک گیاه دارویی است که طبیبان سنتی کرهای به خاطر تواناییهایش در درمان اختلال نعوظ از آن حمایت میکردند. نام دیگر جینسنگ قرمز جینسنگ پاناکس است.
چگونه کار میکند: محققان به طور دقیق در این باره چیزی نمیدانند که جینسنگ چگونه علایم اختلال نعوظ را کاهش میدهد.
یک نظریه میگوید که جینسنگ بر هورمونهای مسؤول تحقق نعوظ تأثیر میگذارد. نظریۀ دیگری میگوید که این گیاه از طریق افزایش مقدار اکسید نیتریک باعث تقویت جریان خون میشود.
تحقیقات: یک مرور در سال 2008 که در "نشریه فارماکولوژی بالینی بریتانیا" منتشر شد پی برد که جینسنگ قرمز اغلب اوقات در کاهش علایم اختلال نعوظ مؤثرتر از دارونما بوده است.
به هر جهت، مطالعات انسانی در این مورد عموماً شامل حجم نمونه کوچکی بوده که این موضوع کار را در رسیدن جمعبندی قطعی در مورد فواید جینسنگ قرمز برای محققان دشوار میکند.
عوارض جانبی: مصرف جینسنگ قرمز میتواند سبب بیخوابی شود. به هر جهت، پژوهشگران آن را برای مصرف در دورههای کوتاه مدت تا حدود زیادی ایمن دانستهاند.
یوهیمباین
معرفی: یوهیمباین مکملی است که از پوست نوعی درخت آفریقایی به دست میآید. پیش از پدید آمدن داروهایی مثل وایاگرا، دکترها اغلب یوهیمباین را به عنوان درمانی برای اختلال نعوظ تجویز میکردند.
چگونه کار میکند: یوهیمباین از طریق تحریک گیرندههایی در بدن عمل میکند که بدن را به رهش هورمونهای اپینفرین و نوراپینفرین تحریک میکنند. این میتواند اثرات دیگر ترکیباتی را که از جهات دیگر میتوانند رگهای خونی را در آلت تناسلی محدود نمایند، بلوک کند.
تحقیقات: "انجمن ارولوژی آمریکا" مصرف یوهیمباین را به عنوان درمانی برای اختلال نعوظ توصیه نمیکند زیرا این گیاه دارای اثرات جانبی متعددی است. به هر جهت، یوهیمباین در مطالعات انجام شده بر روی حیوانات توانایی خود را در تقویت شهوت جنسی و انگیزش جنسی نشان داده است.
اثرات جانبی: مصرف این مکمل با اثرات جانبی پرشماری مرتبط شده است. مثالهایی در این مورد شامل بالا رفتن فشار خون، سرعت گرفتن ضربان قلب، و اضطراب است. مردان باید از مصرف یوهیمباین (یوهیمبی) بدون مشورت با دکتر خودداری نمایند.
چه هنگامی به دکتر مراجعه کنیم
مردان نباید از مراجعه به دکتر به علت وجود مشکل اختلال نعوظ واهمهای داشته باشند.
داروهای متعدد، تغییرات مرتبط به سبک زندگی و حتی مشاورههایی وجود دارند که میتوانند به مردان در کاهش میزان بروز اختلال نعوظ کمک کنند. اگر مردی به چنین کاری مبادرت ورزد و در مورد درمان اختلال نعوظ با دکتر مشورت کند، وی ممکن است حتی مکملی گیاهی را نیز برای کاهش اختلال نعوظ مصرف نماید.
مردانی که دچار تغییراتی در میل جنسی، تغییراتی عملکرد نعوظ پس از مصرف داروهای جدید یا تغییرات در عملکرد جنسی میشوند، باید به پزشک مراجعه کنند.
اختلال نعوظ بسیار درمانپذیر است. مردان نباید از صحبت با پزشک در مورد اختلال نعوظ خویش ترسی داشته باشند زیرا گاهی از اوقات اختلال نعوظ بر اثر وجود برخی مشکلات زیربنایی پزشکی رخ میدهد که خود آنها نیاز به درمان دارند.
اختلال نعوظ علل متعددی دارد که برخی از آنها در زیر فهرست شدهاند:
• اضطراب
• اترواسکلروزیس
• بیماری مزمن کلیه
• افسردگی
• دیابت
• اختلالات مرتبط به قلب و فشار خون
• داشتن سابقۀ آسیب دیدگی آلت تناسلی یا دستگاههای اطراف آن
• استرس
• مصرف برخی داروها مثل داروهای ضد افسردگی، آنتیهیستامینها، داروهای سرکوب کنندۀ اشتها به غذا، و آرامبخشها
رسیدن به نعوظ و حفظ آن نیاز به تحقق چند عامل دارد. این روند شامل تحریک حسی، افزایش جریان خون، افزایش فشار خون در آلت تناسلی مرد، و انقباضات عضلات آلت تناسلی است. اگر هر یک از این عوامل یا مجموعهای از آنها دچار مشکل شوند، آنگاه مرد با اختلال نعوظ مواجه خواهد شد./
در زمینه اختلال نعوظ مطالعه لینک زیر در وبسایت مهرین - اخبار سلامت توصیه میشود:
انزال زودرس - درمان، مداوای خانگی و علل
روغنهای ضروری برای اختلال نعوظ
میل جنسی در مردان - آنچه دانستنش نیاز است
اختلال نعوظ در نوجوانان - علل، تشخیص، و درمان
منقبض شدن آلت تناسلی مردان و کوچک شدن آن - چرا اتفاق میافتد؟
چرا نمیتوانم؟ علل شایع و درمانها
Source:
Six herbs for treating erectile dysfunction
Last reviewed Mon 27 February 2017
By Rachel Nall RN BSN CCRN
Reviewed by Debra Rose Wilson, PhD, MSN, RN, IBCLC, AHN-BC, CHT
نظرات (1)