• هانا نیکولز
• ترجمه هستی فراستفر
به نظر میرسد روند تمایل به بارداری در سنین بالاتر ادامه دارد، و اکنون زنان در سالهای 30 زندگی خود بیش از سالهای 20 زندگی صاحب فرزند میشوند. آیا بارداری و زایمان در سنین بالاتر با خطرات بیشتری برای مادران مسنتر همراه است؟ در اینجا آخرین شواهد در این مورد بررسی میشود.
دادههای مقدماتی اخیر CDC نشان میدهد که در ایالات متحد آمریکا و در سال 2016، برای اولین بار در طول سه دهه، نرخ زایمان در میان زنان 30 تا 34 ساله از زایمان در زنان 25 تا 29 ساله پیشی گرفت.
اکنون میانگین سنی که در آن زنان صاحب اولین فرزند خود میشوند در حدود 28 سال است، که این را باید با 26.4 سال در 2015 و 26.3 در 2014 مقایسه کرد. کارشناسان اغلب در مورد متوسط یا میانگین سن مادری به علت فرجامهای مرتبط به سن مادر، مثل زایمان چندقلویی و ناتوانیهایی جنسی تمرکز میکنند.
مطالعات گزارش میدهند که مردم بنا به برخی دلایل پدر و مادر شدن را در مورد خود تا سن 35 سالگی و بالاتر به تأخیر میاندازند.
این دلایل انجام تحصیلات عالی توسط زنان، تثبیت وضعیت شغلی، بهبود روشهای پیشگیری از بارداری، تغییرات اجتماعی و فرهنگی - که باعث شدهاند زنان احساس کنند که آمادۀ فرزندآوری نیستند، - فقدان مراقبت از بچه، میزان کم سود، عدم وجود انعطافپذیری در سیاستهای بنگاههای کاری، عدم امنیت اقتصادی یا مسکن، و دشواری اشتغال را شامل میشود.
دیگر دلیل مربوط به اینکه چرا زنان بارداری را به تعویق میاندازند شاید بهبود گزینههای بارداری مثل IVF باشد.
زنان باردار و دارای نخستین فرزند در سنین بالای 35 به عنوان سن مادری پیشرفته (AMA) یا مادران مسنتر مصطلح شده است، یا به آنها سالمندان نخستزا یا شکم اول گفته میشود. اصطلاحات "سن پیشرفته" و "سالمند" برای فردی با فقط 35 سال سن دارای بار و معنی منفی است. آیا این اصطلاحات بیاساس هستند، یا سن بالای 35 سال برای مادر و فرزند خطری جدی محسوب میشود؟
خطرات به تعویق انداختن بارداری تا سن 35 سالگی و بیشتر
شاید همه از چوبخط ساعت زیستی باخبر باشند، اما آیا سی و پنجمین سالگرد زندگی شما را به طور مشخص در یک نقطۀ عطف زیستی قرار میدهد؟ آیا شما سی و پنج ساله میشوید و ناگهان به شکل یکشبه "دارای ریسک بالا" از آب درمیآیید؟
زنان در در سراسر سالهای 30 زندگی خود بچههای سالم به دنیا میآورند. سن سی و پنج سالگی به سادگی سنی است که در آن برخی ریسکها ارزش بحث بیشتری پیدا میکنند.
اگرچه این ریسکها با رسیدن به سی و پنج سالگی کمی محتملتر میشوند، این بدین معنی نیست که آنها تأثیر تعیین کنندهای بر همۀ افراد در زمان رسیدن به 35 سالگی و بیشتر خواهند داشت.
نزول توان باروری
زنان با همۀ تخمکهایی که در زندگی خواهند داشت به دنیا میآیند. وقتی زن پا به سن میگذارد، احتمال بارداری در وی به علت کاهش تعداد تخمکهای باقی مانده و کاهش کیفیت این تخمکها کمتر میشود.
باروری در مردان نیز با بالا رفتن سن به علت کاهش تعداد اسپرم، و کاهش تحرک و حجم اسپرم کاهش پیدا میکند. تلفیق عوامل وابسته به سن میتواند باردار شدن را برای زنان دشوارتر کند.
یک مطالعه که در "نشریه پزشکی نیو اینگلند" منتشر شد، پی برده است، در میان زنانی که به صورت مصنوعی باردار میشوند، 74 درصد آنهایی که در سنین زیر 31 سال هستند در طول یک سال بارور میگردند. به هر جهت، این رقم در سنین 31 تا 34 به 64 درصد و در سنین 35 و بیشتر به 54 درصد کاهش پیدا میکند.
ریسکهای ژنتیکی
احتمال بروز برخی ریسکهای ژنتیکی با بالا رفتن سن زنان افزایش مییابد. برای مثال، نرخ داشتن بچۀ مبتلا به سندرم داون با بالا رفتن سن مادر بیشتر میشود.
در حالی که نرخ داشتن جنین مبتلا به سندرم داون در هفته ده بارداری در سن 25 سالگی 1 به 1064 است، این رقم برای زنان 30 ساله 1 به 686 و برای زنان 35 ساله 1 به 240 است. در سن 40 سالگی زنان، نرخ سندرم داون تا 1 به 53 افزایش مییابد، و در سن 45 سالگی زنان این رقم به 1 از 19 جنین میرسد.
یک مطالعۀ منتشر شده در "نیچر ارتباطات" بر آن شد تا در این مورد تحقیق کند که چرا مادران مسنتر در معرض ریسک بالاتری از داشتن بچههای دچار ناهنجاریهای مادرزادی، که با شمار کروموزوم غیر نرمال مشخص میشود، قرار دارند.
محققان کالج پزشکی آلبرت اینشتین / Albert Einstein در نیویورک دریافتند که فرآیند ژنتیکی نوترکیبی میتواند مسؤول افزایش ریسک بیماریهایی مثل سندرم داون باشد.
نوترکیبی فرآیندی است که در آن جفتهای کروموزومها مواد ژنتیکی را پیش از جداسازی مبادله میکنند. تیم تحقیق دریافت که در مادران مسنتر، فرآیند نوترکیبی ممکن است نامنظمتر باشد، که این ممکن است به ناهنجاری کروموزومی در سلولهای جنسی یا بازآرایی بزرگ کروموزومی منجر شود.
از دست دادن جنین (سقط جنین)
خطر از دست دادن بارداری با بالا رفتن سن مادر به تدریج افزایش پیدا میکند. مطالعۀ منتشر شده در BMJ نشان داد که ریسک سقط جنین برای زنان 20 تا 24 ساله 8.9 درصد است در حالی که این ریسک برای زنان 45 ساله و بیشتر به 74.7 درصد افزایش مییابد. اعتقاد بر این است که کاهش کیفیت تخمک زنان مسؤول این افزایش دامنۀ سقط جنین باشد.
مردهزایی
مردهزایی نیز در زنان مسنتر بیش از زنان جوانتر است. یک مطالعۀ سیستماتیک منتشر شده در "نشریۀ انجمن پزشکی کانادا" پی برد که مردهزایی در زنان مسنتر حدود 1.2 تا 2.33 بار بیشتر است.
یک مطالعۀ دیگر با بررسی دادههای 385.120 مورد بارداری در بریتانیا مشاهده کرد که نرخ مردهزایی برای زنان 18 تا 34 سال 4.7 مورد در هر 1000 بارداری، برای زنان در سنین 36 تا 40 سال 6.1 مورد در هر 1000 بارداری، و برای سنین 40 سال و بالاتر 8.1 مورد به ازاء هر 1000 بارداری بوده است.
به علاوه نشان داده شده است میزان مردهزایی در افرادی که نخستین بچۀ خود را به دنیا میآورند بالاتر است و این میزان در مادرانی که نخستین بچۀ خود را در سن 35 سالگی و بالاتر باردار میشوند باز هم بیشتر افزایش مییابد.
اغلب اوقات به زنان 35 ساله و مسنتر توصیه میشود که رویکرد آنها به علت افزایش ریسک مردهزایی با سن بارداری القاء شود. در حدود 1 از هر 1000 زن در سنین زیر 35 سال در طول هفته 39 تا 40 بارداری دچار مردهزایی میشوند، در حالی که این رقم برای زنان در سنین 35 تا 39 سال 1.4 مورد به ازاء هر 1000 بارداری، و برای زنان 40 ساله و مسنتر 2 مورد در هر 1000 بارداری است.
دلایل افزایش مردهزایی با افزایش سن مادری در حال حاضر شناخته شده نیست.
دیگر ریسکها
تحقیقی که به مقایسۀ عوارض بارداری در میان زنان 18 تا 34 ساله، 35 تا 40 ساله، و 40 ساله و مسنتر پرداخته بود، پی برد که در اغلب بارداریها و عوارض مرتبط به تولد، افرایش کوچکی به چشم میخورد.
محققان افزایشی را در ریسک دیابت بارداری، جفت سرراهی، قرار گرفتن بچه در موقعیت بریچ، وضع حمل سزارین به صورت اورژانسی، خونریزی پس از وضع حمل، زایمان پیش از ترم، کمبود وزن هنگام تولد نوزاد، و افزایش وزن هنگام تولد نوزاد، شناسایی کردند. مطالعۀ دیگری به این نتیجه رسیده است که ریسک مرگ مادر نیز با بالا رفتن سن افزایش پیدا میکند.
تحقیق ارائه شده در "کنفرانس بینالملی سکته مغزی 2016 انجمن سکته مغزی آمریکا" نشان داد که در مقایسه با زنانی که در سنین جوانتر باردار میشوند، زنان باردار شده در سنین 40 و بالاتر در معرض ریسک بالاتری از سکتۀ مغزی ایسکمیک، استروک خونریزی دهنده، حمله قلی، و مرگ ناشی از بیماری قلبی عروقی قرار دارند.
دکتر ادنان آی. کورشی /Adnan I. Qureshi، مدیر "انستیتو استروک کورشی" در سنت کلود میگوید: "ما پیشتر میدانستیم که احتمال تجربۀ مشکلات سلامت در طول بارداری برای زنان مسنتر بیش از زنان جوانتر است. حالا این را میدانیم که عوارض بارداری در سنین بالاتر در سالهای بعد زندگی هم ادامه پیدا میکند."
دکتر کورشی و همکارانش پی بردند که تمامی ریسکها، مگر سکتۀ مغزی خونریزی دهنده، توضیح داده شده توسط ریسک فاکتورهای بیماری قلبی عروقی مثل فشار خون بالا، دیابت و کلسترول بالا، همانهایی هستند که زنان باردار در سنین بالا با آنها مواجهند.
چرا زنان بالای 35 سال دچار عوارض سلامت ناشی از زایمان هستند؟
تحقیقی که اخیراً در "نشریه فیزیولوژی" منتشر شد روشن میکند که چرا زنان بالای 35 سال بیشتر محتمل است که دچار عوارض ناشی از تولد بچه شوند. محققان "کالج پادشاهی لندن" کشف کردند که در مدل موشی، سن مادر بر ساختار رحم تأثیر میگذارد.
در گروهی از موشها که معادل زنان بالای 35 سال محسوب میشدند، مشخص شد که انقباض عضلانی رحم مختل میشود، میزان حساسیت نسبت به اکسیتوسین کاهش پیدا میکند، و تعداد میتوکندریها پایین میآید، که همۀ اینها نشان دهندۀ این موضوع است که عضلات رحم توانایی کمتری برای انقباض کامل دارند. به علاوه، محققان به تغییراتی در پیامرسانی پروژسترون برخوردند که که محرک ایجاد تأخیر در وضع حمل میشود.
دکتر راچل ام. ترایب / Rachel M. Tribe، محقق رهبر مطالعۀ انجام شده در کالج پادشاهی لندن توضیح میدهد: "تحقیق ما نشان میدهد که تغییرات کلیدی فیزیولوژیک و سلولی مرتبط به سن مادر وجود دارد که به اختلال وضع حمل منجر میشود. زمانبندی وضع حمل و پیشرفت زایمان به طور مستقیم با سن مادر مرتبط است، و این میتواند سبب بروز پیامدهایی در طول تولد بچه شود."
سن پیشرفته مسؤول وزن کم هنگام تولد و زایمان پیش از ترم نیست
نوزادانی که در هنگام تولد تولد دچار کمبود وزن هستند اغلب اوقات بیشتر دچار مشکلات تنفسی، شناختی، و نورولوژیک میشوند، در حالی که نوزادان زودرس بیشتر در معرض خطر آسیبهای قلبی، صدمات مغزی، اختلالات ریه، و اختلال رشد قرار دارند.
برخی از مطالعات خاطرنشان کردهاند که افزایش ریسکی برای تولد نوزاد با وزن کم (زیر 2.5 کیلوگرم) و زایمان پیش از ترم (پیش از هفتۀ 37 بارداری) در مورد زنان بالای 35 سال وجود دارد. به هر جهت یک مطالعۀ اخیر – که توسط میکو میرسکیلا / Mikko Myrskylä، مدیر تحقیقات دموگرافیک انستیتو ماکس پلانک، و الیس گوآیسیز / Alice Goisis، از دانشکدۀ اقتصاد لندن انجام شد، عنوان میکند که در این موارد سن مادر دلیل مشکلات مزبور نیست.
بر مبنای تحقیق آنها که در "نشریۀ اپیدمیولوژی آمریکا" منتشر شد، که دلایل امر بیشتر محتمل است که با مسائل شخصی یا رفتارهایی مرتبط باشد که در زنان مسنتر متداولتر است.
کاندیداهای بالقوه برای این عوامل میتوانند مشکلات باروری باشند، که با فرجامهای ضعیف تولد، استرس مادری، و رفتارهای ناسالم مرتبط میشوند.
میرسکیلا میگوید: "یافتههای ما عنوان میکنند که زنان نباید در هنگام تصمیمگیری برای بچهدار شدن نگران سن خود باشند. به نظر میرسد مسایل زندگی شخصی و گزینههای رفتاری مهمتر از سن هستند."
وقتی مردم تصمیم میگیرند که پدر و مادر شدن را به تأخیر بیندازند باید موضوعاتی مثل نزول توان باروری و افزایش خطر سقط جنین و عوارض تولد را در نظر بگیرند. مردهزایی نسبتاً نادر است، اما این خطر برای زنان در سنین بالاتر همچنان بیشتر از میزان آن برای زنان جوانتر باقی میماند و در طول هفتههای پایانی بارداری افزایش پیدا میکند.
البته نکات مثبتی هم وجود دارد که میتوان در مورد به تأخیر انداختن مادر شدن به سنین بعد از 35 سالگی عنوان کرد. این موضوع مشخص شده است که کودکان به دنیا آمده از مادران مسنتر دارای مشکلات رفتاری، اجتماعی و عاطفی کمتری هستند.
بر مبنای مطالعۀ دیگری که توسط میرسکیلا و همکارش کایرون برکلی / Kieron Barclay در دانشکدۀ اقتصاد لندن انجام شد، به دنیا آمدن از زهدان مادران مسنتر با سلامت بیشتر، قد بلندتر و تحصیلات بالاتر نیز مرتبط است.
میکو میرسکیلا میگوید: "فواید ناشی از متولد شدن از مادر با سن بالاتر بر ریسک فاکتورهای شخص که ناشی از زاده شدن توسط چنین مادرانی است چربش دارد. ما نیاز داریم تا چشمانداز متفاوتی در مورد سن مادی پیشرفته ترسیم کنیم. افراد در انتظار پدر و مادر شدن معمولاً از خطرات مرتبط به بارداری در سنین بالاتر به خوبی آگاهی دارند، اما آنها از جنبههای مثبت موضوع کمتر باخبرند."
علیرغم خطراتش، اغلب زنان 35 ساله و مسنتر دارای بارداری نرمال و عوارض زایمان اندک هستند، و راهشان را به سوی تولد نوزاد سالم ادامه میدهند.
Source:
medicalnewstoday.com
Pregnancy after 35: What are the risks?
By Hannah Nichols
Published: Fri 9 June 2017
نظرات (0)