• آنا ساندویو
• ترجمة هامیک رادیان
سیگارهای الکترونیک محبوبیت عامه پیدا میکنند اما در مورد خطرات این سیگارها در ابتلاء به بیماریهای قلبی عروقی دانش اندکی وجود دارد. تحقیق جدید ارتباط میان مصرف مدام سیگار الکترونیک و ریسک بیماری قلبی عروقی را مورد بررسی قرار میدهد.
مردم به صورت روزافزون به استفاده از سیگارهای الکترونیک به جای سیگارهای سنتی روی میآورند، چرا که تصور بر این است که این سیگارها ایمنتر هستند. سیگارهای الکترونیک تنباکو ندارند و در آنها احتراق و اشتعالی صورت نمیگیرد.
سیگارهای الکترونیک نخستین بار در سال 2006 در ایالات متحد آمریکا معرفی شد. از آن زمان به بعد، این سیگارها مشخصاً در میان نوجوانان به محبوبیت عمومی دست یافتهاند. تعداد نوجوانان استفاده کننده از این سیگارها در فاصلة سالهای 2011 تا 2015 چهار برابر شده است.
در هر حال، سیگارهای الکترونیک نیز حاوی نیکوتین اعتیادآور و برخی از مواد شیمیایی موجود در سیگارهای معمولی هستند. در سال 2009، FDA هشدار داد که سیگارهای الکترونیک حاوی "مقادیر قابل تشخیص مواد شیمیایی سمی و کارسینوژنهای شناخته شده است که استفاده کنندگان این سیگارها در معرض آنها قرار دارند."
تحقیق جدید به بررسی ارتباط میان مصرف منظم سیگار الکترونیک و عوارض آن برای ریسک بیماریهای قلبی عروقی میپردازد.
تجزیه و تحلیل ریسکفاکتورهای بیماری قلبی عروقی در مصرف کنندگان سیگار الکترونیک
مطالعه توسط دکتر هالی آر. میدلکاف / Holly R. Middlekauff از دانشکدة پزشکی دیوید گیفین در دانشگاه کالیفرنیا در لسآنجلس رهبری شد و نتایج مطالعه در نشریة JAMA کاردیولوژی منتشر شده است.
دکتر میدلکاف و تیمش به این فرضیه رسیدند، افرادی که به طور منظم از سیگارهای الکترونیک استفاده میکنند میتوانند دچار افزایش استرس اکسیداتی و عدم تعادل در تُن اتونوم قلبی شوند – که هر دو از ریسکفاکتورهای بیماری قلبی عروقی محسوب میشوند.
تیم تحقیق 23 کاربر سیگار الکترونیک در سنین 21 تا 45 سال را که سیگار معمولی نمیکشیدند و هیچگونه داروهای نسخهای نمیگرفتند دور هم گرد آورد. مطالعه همچنین از یک گروه کنترل شامل 19 فرد سالم استفاده کرد که دارای همین مقیاسها بودند اما از سیگارهای الکترونیک استفاده نمیکردند.
محققان برای بررسی ریت قلبی و تغییرات آن در طول استراحت کامل و تنفس کنترل شده از الکتروکاردیوگرام استفاده کردند. محققان سه طیف متفاوت تشخیص دادند – فرکانس بالا، فرکانس پایین و فرکانس بسیار پایین.
تیم تحقیق هچنین به گرفتن نمونههای خون اقدام کرد و خون را برای عوامل استرس اکسیداتیو مورد تجزیه و تحلیل قرار داد.
در نهایت دکتر میدلکاف و همکارانش یک آنالیز آماری انجام دادند. آنها برای بررسی توزیع نرمال متغیرها از تست شپیرو – ویلک، از تست تی برای مقایسة کاربران سیگار الکترونیک با گروه کنترل، از تست رتبة مجموع ویلکاکسون برای تعیین ارزش پی و از تست دقیق فیشر برای محاسبة دادههای باینری استفاده کردند.
ریسکفاکتورهای بیماری قلبی عروقی در استفاده کنندگان از سیگارهای الکترونیک بیشتر است
یافتهها فرضیة محققان را تأیید کرد.
جزء فرکانس پایین همچنین نسبت فرکانس پایین به بالا در میان کاربران سیگار الکترونیک افزایش داشت. این نشان میدهد که افراد استفاده کننده از سیگار الکترونیک دچار شیفت تعادل اتونوم قلبی به سمت غلبة سپماتیک میشوند.
سیستم عصبی سمپاتیک کنترل سیستم قلبی عروقی را در موقعیتهای "عاجل" یا اورژانس بر عهده دارد. این سیستم در مواقعی که فرد در معرض خطر قرار میگیرد، پاسخ "بجنگ یا دررو" را از طریق افزایش میزان ادرنالین ایجاد میکند.
در مورد شاخصهای استرس اکسیداتیو، محققان دریافتند که سطح اکسیده شدن لیپوپروتئین کمچگالی افزایش پیدا میکند. این نشان میدهد که لیپوپروتئینهای شامل اپولیپوپروتئین B به اکسیده شدن متمایل میشوند.
در کل، این بدین معنی است که در مقایسه با گروه کنترل، استفاده کنندگان از سیگارهای الکترونیک گرایش بیشتری به افزایش فعالیت سمپاتیک قلبی و افزایش استرس اکسیداتیو دارند – که هر دو از علایم ریسک قلبی عروقی مرتبط به تنباکو محسوب میشوند.
بنابراین استفادة معمول از سیگار الکترونیک دارای اثرات فیزیولوژیک است که بسیاری از آنها به شدت بر سلامت قلبی عروقی فرد استفاده کننده از این سیگارها تأثیر میگذارند. نویسندگان مطالعه در مورد ریسکهای قلبی هشدار میدهند و انجام مطالعات گستردهتر برای تحقیق در مورد اثرات نیکوتین استنشاقی بر سلامت را توصیه میکنند.
آنها مینویسند: "نیکوتین که جزء زیستی فعال اصلی در سیگار الکترونیک آئروسل است، با متابولیتهای خود، میتواند لنگرگاه اثرات فیزیولوژیک ناشناخته و حیاتی باشد که به افزایش نمایة ریسک بیماریهای قلبی عروقی در کاربران منظم سیگار الکترونیک منجر شود."/
نظرات (0)