• هانا نیکولز
• ترجمه هستی فراستفر
اندومتریوز (اندومتریوزیس) ممکن است هم از نظر جسمانی و هم از لحاظ احساسی و عاطفی وضعیتی چالشبرانگیز برای مقابله باشد. اما قدمهایی هست که میتوان برداشت که شما را در مقابله با درد اندومتریوز و بهبود کیفیت زندگیتان کمک خواهد کرد. در این مقاله برخی از بهترین راهکارهای تقابل با اندومتریوز عرضه خواهد شد.
اندومتریوز اختلال دردناکی است که با بافتی مشخص میشود که مثل بافتهای جدار رحم رفتار میکند اما محدودۀ رشد آن خارج از رحم است. این بافت را میتوان در جاهای مختلف مثل تخمدانها، لولههای فالوپ، جدار لگن، و در اطراف مثانه و روده نیز یافت.
اندومتریوز که در سطح ایالات متحد آمریکا مبتلابه 1 زن و دختر از هر 10 تن آنان است میتواند سبب بروز علایمی در سالهای باروری، بین سنین 12 تا 60 سالگی گردد. بسیاری از زنان دچار این اختلال تشخیص داده نشده باقی میمانند.
علامت اصلی این اختلال درد لگن است که به طور معمول با پریود عادت ماهانه همراه میشود. در حالی که اغلب زنان برخی کرامپها را در طول پریود عادت ماهانه تجربه میکنند، زنان دچار اندومتریوز شرح میدهند که درد در آنان شدیدتر از معمول است.
در حال حاضر اندومتریوز هیچ نوع علاج قطعی ندارد، اما گزینههای درمانی و تغییراتی مربوط به سبک زندگی وجود دارد که باعث تخفیف علایم میشوند به طوری که دیگر اندومتریوز سبب ایجاد اختلال در زندگی روزمرۀ زنان نمیشود. در اینجا پنج راهکار اصلی مقابله با اندومتریوز تشریح خواهد شد.
1. مراقب رژیم غذایی خود باشید
تغذیه بر مبنای استفاده از غذاهای مناسب میتواند برخی محافظتها را در برابر اندومتریوز ایجاد کند. نقش رژیم غذایی در اندومتریوز در سالهای اخیر و به علت تأثیر رژیم غذایی بر برخی از فرآیندهای مرتبط به این بیماری مثل التهاب، سوخت و ساز پروستاگلاندین و فعالیت استروژن مورد تحقیق قرار گرفته است.
آفتکشها و حشرهکشهایی که امکان خوردن آنها با برخی مواد غذایی وجود دارد نشان داده شده است که به عنوان یک ریسک فاکتور اندومتریوز میتوانند مطرح باشند.
مصرف میوه و سبزیجات خود را افزایش دهید
تحقیقات از این موضوع پرده برداشتهاند که بین رژیم غذایی دارای میزان کم میوه و سبزی و مقادیر بالای گوشت قرمز و توسعۀ اندومتریوز ارتباط وجود دارد.
مصرف بیشتر میوۀ تازه و سبزیجات سبز رنگ ریسک مرتبط به اندومتریوز را تا 40 درصد کاهش میدهد، حال آنکه مصرف گوشت گاو، و دیگر گوشتهای قرمز و همبرگرها این ریسک را تا حدود 80 تا 100 درصد بالا میبرد.
کارشناسان میگویند محتوی زیاد چربی موجود در گوشتهای قرمز مشوق تولید مواد شیمیایی بهنام پروستاگلاندینها در بدن میشود، که نتیجه میتواند تولید بیشتر استروژن باشد. این میتواند سطح بالاتر استروژن در بدن باشد که سبب رشد بیش از حد بافت اندومتریوز میشود.
بنابراین افزایش میزان میوه و سبزی در رژیم غذایی شما و کاهش مصرف میزان گوشت قرمز میتواند اثراتی مثبت بر سلامت شما داشته باشد.
میزان مصرف اسیدهای چرب امگا – 3 را افزایش دهید
محققان همچنین پی بردهاند که نوع چربی موجود در رژیم غذایی زنان تفاوتی را در ریسک اندومتریوز در آنان ایجاد میکند.
یک مطالعه نشان داد که زنان دارای مصرف بالای چربیهای ترانس در مقایسه با افراد دارای کمترین میزان مصرف این چربیها ریسک اندومتریوز در آنها تا 48 درصد بیشتر است.
در مقایسه رژیم غذایی سرشار از روغنهای امگا - 3 ریسک اندومتریوز زنان را تا 22 درصد در مقایسه با آنهایی که دارای کمترین میزان مصرف این چربیها بودند، کاهش داد.
خوردن غذاهای غنی از اسیدهای چرب امگا - 3 مثل ماهی سالمون، فلاکسیدها، و گردو، میتواند در مورد اندومتریوز مفید باشد.
2. منظماً ورزش کنید
اغلب اوقات مردم دچار درد، از ورزش کردن هراس دارند به این دلیل که فکر میکنند ورزش سبب بیشتر شدن مشکلات آنان خواهد شد. اما به مروز زمان فعالیت منظم جسمانی میتواند سبب کاهش میزان درد و ناراحتی احساس شده توسط فرد شود.
ورزش همچنین میتواند از راههای مختلف به زنان دچار اندومتریوز کمک کند، که برخی از این راهها شامل موارد زیر است:
• تسهیل خونرسانی به اندامها
• حفظ جریان مواد غذایی و اکسیژن به تمام سیستمهای بدن
• کاهش میزان تولید استروژن
• کاهش استرس
• آزاد کردن اندورفینها در مغز که سبب تسکین درد و مواد شیمیایی "حس خوب" محسوب میشوند
زنانی که مرتباً ورزش میکنند کمتر محتمل است که دچار توسعۀ اندومتریوز شوند. به علاوه، زنانی که به طور مرتب به فعالیت فیزیکی با شدت بالا میپردازند در مقایسه با زنانی که منظماً فعالیتهای فیزیکی با شدت بالا ندارند در حدود 75 درصد کمتر احتمال دارد که دچار توسعۀ اندومتریوز شوند.
فعالیت فیزیکی با شدت بالا شامل دویدن، شنا، و دوچرخهسواری ممکن است برای کاهش علایم اندومتریوز در زنان مفید باشد.
ورزشهای با فشار کم شامل یوگا نیز میتوانند باعث تخفیف اندومتریوز شوند. یوگا میتواند باعث کشش و تقویت عضلات زنان شود که برای مدیریت درد لگن و کاهش استرس مفید است.
3. سطح استرس خود را مدیریت کنید
اندومتریوز میتواند به علت اثری که علایم دردناک بر تمامی جنبههای زندگی شامل خانواده و ارتباط شخصی و شغلی بر جای میگذارد به شکلی صعودی میزان استرس موجود در زنان را تقویت کند.
استرس نه فقط توسط اندومتریوز تشدید میشود بلکه علایم اندومتریوز نیز توسط استرس شدت پیدا میکند، آن هم در چرخهای که پایانی ندارد.
زنان میتوانند از طریق تکنیکهای ریلکسیشن استرس خود را مدیریت کنند. این تکنیکها میتوانند باعث افزایش آگاهی شما از بدنتان شوند، باعث تجدید تمرکز بر چیزی آرامبخش گردند و میزان فعالیتهای هورمونهای استرس را کاهش دهند.
در زیر چند نوع از تکنیکهای ریلکسیشن که زنان میتوانند امتحان کنند آمده است.
• پرورش اتوژنیک. این روش به بدن شما میآموزد که به دستورات شفاهی پاسخ دهد که این به نوبۀ خود به بدن میگوید که آرامش داشته باشد و تنفس، ضربان قلب، فشار خون و دمای بدن شما را کنترل میکند.
• ریلکسیشن عضلانی پیشرونده. این تکنیک بر تنش و آرامبخشی هر گروه عضله برای افزایش آگاهی شما از حسهای فیزیکی و حمایت از آرامبخشی عمیق تمرکز میکند.
• تجسم. این روش ریلکسیشن تصورات ذهنی را برای سفر به مکان یا موقعیتی آرامبخش به کار میبرد.
• تنفس عمیق. این روش انجام دم از راه بینی و بازدم از راه دهان را شامل میشود، که در آن هر تنفس عمیق برای بالا و پایین رفتن ناحیۀ پایین شکم شما کافی است.
اگر شما به این نتیجه برسید که یک تکنیک ریلکسیشن برای شما کارآیی ندارد، روش بعدی را امتحان کنید. یافتن بهترین روش در این مورد ممکن است نیاز به زمان و تمرین داشته باشد.
4. درمانهای جایگزین را امتحان کنید
در حال حاضر تحقیق کافی در حمایت از درمانهای جایگزین برای مداوای اندومتریوز وجود ندارد. گفته میشود که برخی از زنان استفاده از طیفی از طب مکمل و جایگزین را برای تخفیف علایم اندومتریوط مفید یافتهاند.
درمان دستکاری استئوپاتیک
درمان دستکاری استئوپاتیک (OMT) شامل به کارگیری تکنیکهای دستکاری از سوی پزشک متخصص بیماریهای استخوان است، که شامل استفاده از تکنیکهای کششی، فشار ملایم، و مقاومت برای به حرکت واداشتن عضلات و مفاصل میشود. OMT برای کاهش درد، افزایش کلی حرکت و تقویت روند التیام کارآیی دارد.
اگرچه OMT غالباً برای مداوای درد عضلات به کار میرود این روش کارآیی خود را در مورد دیگر مشکلات سلامت شامل درد عادت ماهانه نشان داده است.
طب سوزنی
طب سوزنی پتانسیل کمک به زنان دچار اندومتریوز را دارد. طب سوزنی میتواند با مسیرهای درد فعل و انفعال ایجاد کند، باعث ترشح مواد شیمیایی تخفیف درد شود، اثرات ضد التهابی را تقویت کند، و نواحی مغزی مرتبط به حس درد را غیر فعال سازد.
تحقیقات عنوان میکنند که طب سوزنی میتواند یک درمان مفید برای درد اندومتریوز باشد و مشخصاً در مورد زنان جوان مؤثر است.
طب گیاهی چینی
طب گیاهی چینی از ترکیبات گیاهی به صورت خوراکی، اماله (تنقیه) یا تزریقی استفاده میکند. در چین این روش برای کاهش درد، تقویت باروری و پیشگیری از بازگشت اندومتریوز مورد استفاده قرار میگیرد.
عنوان شده است که طب گیاهی از طریق اعمال اثرات ضد التهابی بر سلولهای اندومتریال عمل میکند.
ویتامینها و مکملهای غذایی
کمبود ویتامین D میتواند در اندومتریوز نقش داشته باشد. دیگر ترکیباتی که ممکن است به علت وجود فعالیت آنتیاکسیدانها در اندومتریوز درگیر باشند شامل ویتامین A، ویتامین C و بتا کاروتن است.
ضروری است که پیش از استفاده از هر گونه مکمل ابتدا با پزشک مشورت شود، به ویژه اگر فرد داروهای دیگری نیز مورد استفاده قرار میدهد.
5. استفاده از دارو
پزشک شما میتواند فهرستی از گزینههای درمانی را برای اندومتریوز در اختیار شما قرار دهد و ریسکها و فواید استفاده از هر یک از آنها را مشخص کند. در این مورد پزشک به سن فرد، علایم موجود در وی، اینکه زن قصد باردار شدن را دارد یا خیر، و نیز درمانهایی که پیشتر مورد استفاده قرار گرفتهاند، توجه میکند.
داروهای ضد درد غیر نسخهای
برای کمک به تخفیف درد مرتبط به اندومتریوز، پزشک ممکن است استفاده از داروهای ضد درد غیر نسخهای مثل داروهای غیر استروئیدی ضد التهابی ایبوپروفن یا ناپروکسن را پیشنهاد کند.
درمان هورمونی
هورمون درمانی میتواند به کاهش رشد بافت اندومتریال کمک کرده، از رشد مجدد این بافت پیشگیری کند و درد مرتبط به اندومتریوز را از بین ببرد.
درمانهای هورمونی مورد پیشنهاد دکتر شامل موارد زیر است:
• قرصها، پچها، و حلقههای پیشگیری از بارداری برای کنترل هورمونهای مسؤول تشکیل بافت اندومتریال
• آگونیستها و آنتاگونیستهای هورمون آزاد کنندۀ گونادوتوپین برای بلوک کردن تولید هورمون تحریک تخمدان، کاهش سطح استروژن، و توقف عادت ماهانه
• پیشگیری از بارداری صرفاً حاوی پروژستین، ایمپلنت ضد بارداری یا تزریق ضد بارداری برای پیشگیری از پریودها و رشد ایملنت اندومتریال
• دانازول برای سرکوب رشد اندومتریوم
اگرچه تمامی این داروهای هورمونی برای مداوای اندومتریوز مفید هستند در عین حال همگی آنها دارای عوارض جانبی نیز هستند.
اگر هیچیک از این مراحل کمکی به مدیریت علایم اندومتریوز در شما نکند، آنگاه ممکن است گزینۀ جراحی از سوی پزشک مطرح شود. رویکرد مورد استفاده از سوی شما و پزشک شما بسته به علایم و نشانههای موجود در شما متفاوت است و نیز به این موضوع بستگی دارد که زن قصد باردار شدن در آینده را دارد یا خیر.
پیش از در پیش گرفتن هر نوع درمان این موضوع مهم است که شما تمام گزینههای پیش رو را بشناسید و نتایج بالقوۀ هر یک از آنها را بدانید.
Source:
How to cope with endometriosis
Published Monday 9 October 2017
By Hannah Nichols
نظرات (0)