• مایو کلینیک
• ترجمۀ فرهنگ راد
سرطان پوست - رشد غیر نرمال سلولهای پوست - بیشتر اوقات در بخشهایی از پوست بروز میکند که در معرض نور و گرمای آفتاب قرار دارند. اما این شکل شایع سرطان در عین حال ممکن است در آن قسمتها از پوست بروز کند که به طور معمول در معرض تابش نور آفتاب نیستند.
سه نوع اصلی سرطان پوست وجود دارد: کارسینوم (کارسینوما) سلول بازال، کارسینوم سلول سنگفرشی و ملانوما (ملانوم).
مردم میتوانند با اجتناب از قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش آفتاب یا کاهش میزان مجاورت با آن ریسک ابتلاء به سرطان پوست را در مورد خود کاهش دهند. بررسی پوست برای تغییرات مشکوک میتواند به کشف سرطان پوست در مراحل اولیه کمک کند. کشف سرطان پوست در مراحل اولیه بیشترین شانس را برای درمان موفقیتآمیز آن ایجاد میکند.
مطالب این مقاله:
• علایم
• علل
• تشخیص
• درمان
علایم سرطان پوست
سرطان پوست مقدمتاً در نواحی قرار گرفته در معرض تابش آفتاب پوست مثل جمجمه، صورت، لب، گردن، قفسه سینه، بازوها و دستها، و نیز پای زنان بروز میکند. اما این سرطان ممکن است در بخشهایی از پوست که به ندرت در معرض تابش نور آفتاب قرار دارند یعنی کف دست، زیر ناخن انگشت دست یا پا و ناحیۀ تناسلی نیز ایجاد گردد.
سرطان پوست در مورد تمامی انواع رنگ پوست امکان بروز دارد. در حالی که ملانوما در مردمان دارای پوست تیرهتر بروز میکند، احتمال آن زیاد است که در نواحی خاصی مثل کف دست و پا که معمولاً در معرض تابش نور آفتاب قرار ندارند ایجاد شود.
نشانهها و علایم کارسینوم سلول بازال
کارسینوم سلول بازال به طور معمول در نواحی قرار گرفته در معرض نور آفتاب مثل گردن یا صورت بروز میکند.
این سرطان ممکن است به صورتهای زیر بروز کند:
• یک توده مروارید شکل یا موم مانند
• یک ضایعه گوشتی رنگ یا جای زخم مانند قهوهای
نشانهها و علایم کارسینوم سلول سنگفرشی
بیشتر مواقع کارسینوم سلول سنگفرشی در نواحی قرار گرفته در مجاورت آفتاب پوست مثل صورت، گوشها و دستها بروز میکند. مردم دارای پوست تیرهتر احتمال بیشتری دارد که در آن نواحی از پوست که اغلب زیر تابش آفتاب قرار نمیگیرند دچار کارسینوم سلول سنگفرشی شوند.
کارسینوم سلول سنگفرشی ممکن است به صور زیر بروز کند:
• یک ندول قرمز رنگ سفت
• یک ضایعه تخت لایه برداشته و پوسته دهنده در سطح
نشانهها و علایم ملانوما (ملانوم)
ملانوما ممکن است در هر نقطه از بدن بروز کند، در پوستی که از جهات دیگر نرمال است یا پیشتر دچار خالی بوده که سرطانی میشود. ملانوما اغلب بر روی صورت یا تنه مردان دچار آسیب مزبور ایجاد میشود. در زنان این نوع سرطان اغلب در ناحیۀ پا ظاهر میگردد. هم در مردان و هم در زنان احتمال بروز ملانوما بر روی قسمتهایی از پوست که در معرض آفتاب قرار نداشتهاند، وجود دارد.
ملانوما میتواند تمامی انواع پوست را مبتلا کند. در مردم دارای پوست تیرهتر، ملانوما گرایشی به بروز در نواحی کف دست یا پا یا زیر ناخن انگشتان دست و پا از خود نشان میدهد.
نشانههای ملانوما شامل موارد زیر است:
• نقطهای قهوهای رنگ و بزرگ با لکههای تیرهتر
• خالی که تغییر رنگ و اندازه میدهد یا چنین احساس میشود و یا خونریزی میکند
• یک ضایعه کوچک با حواشی نامنظم و قسمتهایی که قرمز، سفید، آبی یا کبود به نظر میرسند
• ضایعات تیره رنگ روی کف دست، کف پا یا نوک انگشتان دست یا پا، یا در غشاهای مخاطی جدار داخلی دهان، بینی، واژن، یا مقعد
نشانهها و علایم سرطانهای پوست دارای شیوع کمتر
دیگر انواع سرطان پوست که کمتر شایعند عبارتند از:
• سارکوم کاپوسی. این نوع نادر سرطان پوست در رگهای خونی پوست بروز میکند و سبب ایجاد لکههای قرمز یا بنفش رنگ بر روی پوست یا غشاهای مخاطی میشود.
سارکوم کاپوسی عمدتاً در مردم دچار ضعف سیستم ایمنی مثل افراد دچار ایدز و در مردمی که داروهای سرکوب کنندۀ سیستم ایمنی طبیعی مصرف میکنند، همانند مردمی که سابقۀ پیوند اعضاء داشتهاند، بروز میکند.
دیگر مردم در معرض ریسک بالاتر ابتلاء به سارکوم کاپوسی شامل مردان جوان ساکن آفریقا یا مردان پیر ایتالیایی یا یهودی تبارهای اروپای شرقی است.
• کارسینوم سلول مرکل. این نوع کارسینوم باعـث ایجاد ندولهای سفت و درخشان میشود که درست زیر پوست و در فولیکولهای مو ظاهر میشوند. کارسینوم سلول مرکل اغلب در نواحی سر، گردن و تنه مشاهده میشود.
• کارسینوم غده سیبیشس (سباسه). این نوع سرطان ناشایع و مهاجم در غدد روغنی پوست آغاز میشود. کارسینوم سلول سیبیشس - که اغلب به شکل ندولهای سفت و بدون درد بروز میکند - در هر جای بدن امکان ایجاد دارد، اما اغلب اوقات در پلک چشم ایجاد میگردد، که در آنجا بیشتر مواقع با مشکلات مربوط به پلک چشم اشتباه گرفته میشود.
چه هنگامی به دکتر مراجعه کنیم
در صورت بروز هر گونه تغییراتی در سطح پوست که باعث نگرانی باشند باید به پزشک مراجعه کرد. تمامی تغییرات پوستی باعث ایجاد سرطان نمیشوند. دکتر میتواند در مورد تغییرات پوست و تعیین علت به بررسی موضوع بپردازد.
علل سرطان پوست
سرطان پوست بر اثر بروز خطا (جهش) در DNA سلولهای پوست ایجاد میشود. جهشهای مزبور میتوانند باعث رشد خارج از کنترل سلولها شده و به تشکیل توده سلولهای سرطانی منجر گردند.
سلولهای درگیر در سرطان پوست
سرطان پوست در لایۀ رویی پوست یا اپیدرمیس آغاز میشود. اپیدرمیس لایۀ نازکی است که نقش محافظت از سلولهای پوست را بر عهده دارد و مداوماً دچار ریزش میشود. اپیدرمیس دارای سه نوع سلول اصلی است:
• سلولهای سنگفرشی درست زیر سطح خارجی قرار دارند و به صورت نوعی جدار داخلی پوست عمل میکنند.
• سلولهای بازال، که کار آنها تولید سلولهای پوست جدید است و درست زیر سلولهای سنگفرشی قرار گرفتهاند.
• ملانوسیتها - که ملانین تولید میکنند، رنگدانهای که رنگ پوست را به آن میدهد - و در در بخش زیرین لایۀ اپیدرمیس قرار دارد.
ملانوسیتها وقتی کسی در معرض تابش آفتاب قرار میگیرد برای محافظت از لایههای عمقیتر پوست ملانین بیشتری تولید میکنند.
این موضوع که سرطان پوست در کدام قسمت آن آغاز شود نوع سرطان و نیز گزینههای درمانی مربوط به آن را مشخص میکند.
نور ماوراء بنفش و دیگر علل بالقوه
بخش بزرگی از صدمات DNA پوست ناشی از اشعه نور ماوراء بنفش (UV) است که در نور آفتاب و نور دستگاههای برنزه کردن پوست وجود دارد. اما مجاورت با نور آفتاب علت بروز سرطان پوست در قسمتهایی از پوست را که معمولاً زیر تابش آفتاب قرار ندارند، توضیح نمیدهد. این موضوع خاطرنشان میکند که عوامل دیگری به عنوان تقویت کنندۀ بروز سرطان پوست مطرحند که از جملۀ آنها میتوان به قرار گرفتن در معرض مواد سمی یا ابتلاء به اختلالات تضعیف کنندۀ سیستم ایمنی اشاره کرد.
ریسک فاکتورها
عواملی که میتوانند ریسک ابتلاء به سرطان پوست را افزایش دهند عبارتند از:
• پوست روشن. هر فردی، فارغ از رنگ پوست خود، ممکن است دچار سرطان پوست شود. در هر حال، داشتن رنگدانه کمتر (ملانین) در پوست باعث ایجاد محافظت کمتر در برابر اشعه ماوراء بنفش میشود. اگر کسی دارای موهای بلوند یا قرمز و چشمهای آبی رنگ باشد، و اگر دارای پوست ککمکی بوده یا به سادگی دچار آفتاب سوختگی شود، چنین کسی در مقایسه با افراد داری رنگ پوست تیرهتر در ریسک بالاتری برای ابتلاء به سرطان پوست قرار دارد.
• آفتابسوختگی. داشتن سابقۀ بروز یک یا چند تاول بر اثر آفتـابسوختگی در دوران کودکی یا نوجوانی ریسک ابتلاء به سرطان پوست را در دورۀ بزرگسالی افزایش میدهد. آفتابسوختگی در بزرگسالی نیز یک ریسک فاکتور سرطان پوست محسوب میگردد.
• تماس بیش از حد با نور آفتاب. هر فردی که زمان قابل ملاحظهای را زیر نور آفتاب سپری میکند ممکن است در معرض ابتلاء به سرطان پوست قرار داشته باشد، به ویژه اگر پوست توسط کرمهای ضد آفتاب یا لباس تحت محافظت نباشد. برنزه کردن، شامل استفاده از لامپها و تختهای مخصوص این کار نیز فرد را در ریسک ابتلاء به سرطان پوست قرار میدهد. برنزه شدن پاسخ جراحت پوست نسبت به اشعه ماوراء بنفش است.
• مناطق آفتابی یا ارتفاعات. مردمی که در مناطق آفتابی و گرم زندگی میکنند در مقایسه با مردم ساکن اقلیمهای سرد در تماس بیشتری با نور آفتاب قرار دارند. زندگی در ارتفاعات که در آنها نور آفتاب قویتر است نیز فرد را در معرض اشعه بیشتری قرار میدهد.
• خال. مردم دارای خالهای متعدد یا خالهای غیر نرمال موسوم به نِوی دیسپلاستیک در ریسک بالاتری برای ابتلاء به سرطان پوست قرار دارند. خالهای غیر نرمال - که دارای اشکال بینظم بوده و معمولاً بزرگتر از خالهای معمولی هستند - بیشتر از مابقی خالها ممکن است سرطانزا شوند. اگر کسی دارای تاریخچۀ ابتلاء به خالهای غیر نرمال باشد باید تغییرات آنها را به دقت زیر نظر بگیرد.
• ضایعات پیشسرطانی پوست. دچار شدن به ضایعات پوستی موسوم به کراتوزهای اکتینیک میتواند ریسک سرطان پوست را در افراد افزایش دهد. این تودههای پوستی پیشسرطانی به طور معمول به صورت لکههای سفت و سخت و پوستهدار، که از نظر رنگ طیفی از قهوهای تا صورتی تیره را شامل میشوند، ظاهر میگردند. این ضایعات پوستی بیشترین شیوع را روی صورت، دست و سر مردم دارای پوست روشن دارند که دچار لطمات ناشی از آفتاب شده باشد.
• تاریخچۀ خانوادگی سرطان پوست. اگر یکی از والدین یا برادران یا خواهران کسی دچار سرطان پوست بوده باشد، خود وی در ریسک بالاتری برای ابتلاء به این بیماری قرار دارد.
• تاریخچۀ شخصی سرطان پوست. اگر کسی یک بار دچار سرطان پوست شده باشد، در ریسک ابتلاء مجدد به آن قرار دارد.
• ضعف سیستم ایمنی. مردم دچار سیستم ایمنی ضعیف در ریسک بالاتری برای ابتلاء به سرطان پوست قرار دارند. این گروه از مردم شامل مبتلایان به ویروس HIV و بیماری ایدز و نیز افرادی میشود که به دلیل اقدام به پیوند عضو داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی مصرف میکنند.
• قرار گرفتن در معرض اشعه. مردمی که بر اثر ابتلاء به مشکلات پوستی مثل اگزما و آکنه مورد اشعه درمانی قرار گرفتهاند ممکن است دچار افزایش ریسک ابتلاء به سرطان پوست، مشخصاً کارسینوم سلول بازال باشند.
• قرار گرفتن در معرض برخی مواد. قرار گرفتن در معرض برخی مواد مثل آرسنیک میتواند ریسک ابتلاء به سرطان پوست را افزایش دهد.
پیشگیری
اغلب سرطانهای پوست قابل پیشگیری هستند. مردم برای محافظت خود در برابر این نوع سرطان باید موارد پیشگیرانۀ زیر را در مد نظر قرار دهند:
• اجتناب از قرار گرفتن در معرض تماس با آفتاب نیمروز. برای بسیاری از مردم آمریکای شمالی اشعه آفتاب در فاصلۀ بین 10 صبح تا 4 بعد از ظهر قویترین میزان تابش را دارد. مردم چنین نقاطی باید انجام کارهای مربوط به فضای غیر سرپوشیده خود را به ساعات غیر موارد ذکر شده موکول کنند، حتی زمانی که زمستان بوده یا هوا ابری است.
مردم اشعه UV را در کل سال جذب میکنند و ابرها محافظت اندکی در برابر صدمات ناشی از آن فراهم میآورند. اجتناب از آفتاب در گرمترین ساعات روز به مردم در اجتناب از آفتابسوختگی و برنزه شدن در آفتاب که سبب افزایش لطمات پوست و افزایش ریسک توسعۀ سرطان میشود، کمک میکند. تماس مداوم با آفتاب یا انباشت زمان مجاورت با آفتاب نیز میتواند سبب سرطان پوست شود.
• استفاده از ضد آفتاب در طول سال. کرمهای ضد آفتاب باعث فیلتر کردن کل اشعه مضر ماوراء بنفش، به ویژه اشعه موجب ملانوما نمیشوند. اما ضد آفتابها نقش بزرگی در برنامۀ کلی محافظت از پوست در برابر مضرات اشعه ماوراء بنفش دارند.
در این مورد مردم باید از یک ضد آفتاب با طیف وسیع با SPF حداقل 15 استفاده کنند. ضد آفتاب را باید با گشادهدستی استفاده کرد و استفاده از آن را باید هر دو ساعت یک بار یا اغلب پس از شنا یا تعریق تجدید کرد. مردم باید از ضد آفتاب برای تمامی قسمتهای پوست که در معرض نور آفتاب قرار میگیرند استفاده کنند.
• پوشیدن لباسهای محافظ. ضد آفتابها محافظت تام و تمامی در مقابل اشعه UV ایجاد نمیکنند. بنابراین پوشاندن بدن با لباس و استفاده از کلاه میتواند محافظت بیشتری در این مورد ایجاد کند.
برخی کمپانیها نیز لباسهای محافظ در برابر نور میفروشند. متخصص پوست میتواند برند مناسبی را در این مورد توصیه کند.
مردم نباید عینکهای آفتابی را از یاد ببرند. در این مورد مردم باید از عینکهایی استفاده کنند که هر دو نوع اشعه UVA و UVB را مهار میکنند.
• از تختهای برنزه کردن اجتناب کنید. نور مورد استفاده در تختهای برنزه کردن اشعه UV ساطع میکنند و میتوانند باعث افزایش ریسک سرطان پوست شوند.
• از داروهای حساسیتزا در برابر آفتاب مطلع باشید. برخی داروهای نسخهای رایج و نیز داروهای غیر نسخهای شامل داروهای آنتیبیوتیک میتوانند پوست را در برابر نور آفتاب حساستر کنند.
مردم باید در مورد عوارض جانبی داروهای مورد مصرف خود از پزشک یا داروساز سؤال کنند. اگر این داروها باعث افزایش حساسیت فرد در برابر آفتاب میشوند، پرهیزهای اضافی برای اجتناب از قرار گرفتن در معرض تابش نور آفتاب برای محافظت از پوست لازم خواهد بود.
• پوست خود را منظماً بازبینی کرده و تغییرات ایجاد شده را به دکتر اطلاع دهید. پوست خود را منظماً برای بررسی تودههای احتمالاً تازه ایجاد شده یا تغییرات بروز یافته در خالهای موجود، لکها، تودهها یا علایم مادرزادی زیر نظر بگیرید.
به کمک آینه صورت، گردن، گوشها و جمجمه خود را بررسی کنید.
دیگر قسمتهای بدن شامل قفسه سینه، تنه، و پشت و روی بازوها و دستها را بررسی کنید. این بررسی باید شامل تمامی قسمتهای بدن از جمله ناحیۀ تناسلی باشد.
تشخیص سرطان پوست
برای تشخیص سرطان پوست دکتر ممکن است:
• پوست را معاینه کند. دکتر برای بررسی تغییرات احتمالی در پوست که امکان سرطانی بودن آنها وجود دارد پوست را معاینه میکند. برای تأیید تشخیص احتمالی به تستهای تکمیلی نیاز است.
• بیوپسی پوست انجام دهد. دکتر ممکن است بخشی از پوست را که شک نسب به آن وجود دارد برای بررسی به آزمایشگاه ارسال کند. بیوپوسی میتواند سرطانی بودن پوست را مشخص کند و نیز مشخص سازد که فرد دچار چه نوع سرطانی شده است.
تعیین میزان گسترش سرطان پوست
اگر دکتر به تشخیص سرطان پوست در مورد فرد برسد، نیاز به تستهای تکمیلی برای تعیین مرحله سرطان مطرح خواهد بود.
از آنجا که سرطانهای پوست فوق سطحی مثل کارسینوم سلول بازال به ندرت گسترش مییابند، یک بیوپسی که کل توده مشکوک به سرطان را برمیدارد اغلب اوقات تنها تستی است که برای تعیین مرحله سرطان مورد نیاز است. اما اگر کسی دچار کارسینوم سلول سنگفرشی، کارسینوم سلول مرکل یا ملانوما باشد، دکتر ممکن است برای تعیین مرحلۀ سرطان تستهای دیگری را در دستور کار قرار دهد.
تستهای تکمیلی ممکن است شامل تستهای تصویربرداری برای بررسی وضعیت گرههای لنفاوی مجاور در راستای نشانههای سرطان یا اقدام به خارج کردن گرههای لنفی مورد اشاره و بررسی آنها در مورد سرطان باشد (بیوپسی گرههای لنفی سنتینل).
پزشکان از اعداد رومی I تا IV (1 تا 4) برای نشان دادن مرحله سرطان استفاده میکنند. سرطانهای مرحله I جزئی و محدود به ناحیهای هستند که سرطان در آنجا شکل گرفته است. مرحله IV نشان دهنده گسترش سرطان به دیگر نقاط بدن است.
تعیین مرحله سرطان به انتخاب گزینههای درمانی دارای بیشترین اثربخشی کمک میکند.
درمان سرطان پوست
گزینههای درمانی برای سرطان پوست و ضایعات پوستی پیشسرطانی موسوم به کراتوسیس اکتینیک بسیار متفاوت بوده به اندازه، نوع، عمق و محل بروز ضایعات بستگی دارد. سرطانهای کوچک پوست که به سطح پوست محدود شدهاند ممکن است ورای بیوپسی اولیه پوست که کل توده در کوران آن برداشته میشود نیاز به درمان دیگری نداشته باشند.
اگر به درمان بیشتری نیاز باشد گزینهها در این مورد شامل موارد زیر خواهد بود:
• فریز کردن. پزشک ممکن است کراتوسیسهای اکتینیک و برخی سرطانهای اولیه و محدود پوست را با منجمد کردن ضایعات توسط نیتروژن مایع (کرایوتراپی) نابود کند. بافت مرده پس از خشک شدن از بین میروند.
• جراحی کلی. این نوع درمان برای همۀ انواع سرطان پوست مناسب است. پزشک جراح بافت سرطانی و حاشیۀ آن را که شامل پوست سالم است برش داده از بدن جدا میکند. یک برش گسترده، یا برداشتن پوست نرمال اضافی اطراف تومور، ممکن است در برخی موارد توصیه شود.
• جراحی ماس. این عمل برای موارد بزرگتر، برگشـت کننده یا مقاوم به درمان سرطانها انجام میشود که شامل کارسینوماهای (کارسینوم) سلول سنگفرشی و نیز سلول بازال است. این عمل اغلب برای آن نواحی از بدن مثل بینی که در آنها حفظ پوست تا حد امکان ضروری است مورد استفاده قرار میگیرد.
در طول جراحی ماس، پزشک تودۀ رشد کرده روی پوست را لایه لایه از پوست جدا کرده و هر لایه را زیر میکروسکپ بررسی میکند تا به جایی برسد که هیچ سلول غیر نرمالی در پوست باقی نمانده باشد. این عمل امکان میدهد تا سلولهای سرطانی را بتوان بدون برداشتن مقادیر اضافی پوست سالم از بدن دور کرد.
• کورتاژ و الکترودیساکسیشن یا کرایوتراپی. پس از برداشتن بخش اعظم توده، پزشک لایههای سلولهای سرطانی را با استفاده از دستگاهی دارای تیغۀ دوار (کورت) برمیدارد. یک سوزن الکتریکی سلولهای سرطانی باقی مانده را از پوست جدا میکند. در یکی از انواع این عمل، نیتروژن مایع را میتوان برای منجمد کردن پایه و حاشیه ناحیۀ مورد درمان به کار برد.
این عمل سریع و ساده را میتوان برای درمان سرطانهای سلول بازال یا سرطانهای کوچک سلول سنگفرشی به کار برد.
• اشعه درمانی. اشعه درمانی از اشعههای با قدرت بالا مثل اشعه X برای کشتن سلولهای سرطانی استفاده میکند. اشعه درمانی ممکن است به عنوان یک گزینه در زمانی که نمیتوان سرطان را به طور کامل از طریق جراحی از بین برد مورد استفاده قرار گیرد.
• شیمی درمانی. در شیمی درمانی از داروهای شیمیایی برای از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده میشود. در مورد سرطانهای محدود به لایۀ رویی پوست، کرمها یا لوسیونهای حاوی عوامل ضد سرطان را میتوان به طور مستقیم به روی پوست استعمال کرد. شیمی درمانی سیستمیک را میتوان در مورد آن گروه از سرطانهای پوست که به دیگر نقاط بدن گسترش یافتهاند مورد استفاده قرار داد.
• درمان فوتودینامیک. این نوع درمان سلولهای سرطانی را با استفاده از ترکیبی از نور لیزر و داروهایی که باعث حساسیت سلولهای سرطانی نسبت به نور میشوند، از بین میبرد.
• درمان بیولوژیک. درمان بیولوژیک از سیستم ایمنی بدن برای کشتن سلولهای سرطانی استفاده میکند./
Source:
Skin cancer
Mayo Clinic
June 13, 2018
نظرات (0)