• کریستین نوردکویست
• مرور از: دانشکده پزشکی دانشگاه ایلینویز - شیکاگو
• ترجمه نادر اکبری
وقتی کسی دچار رینیت باشد داخل بینی وی ملتهب یا متورم میشود، که این سبب بروز علایم شبه سرماخوردگی مثل خارش، انسداد بینی، آبریزش بینی و عطسه میگردد.
رینیت آلرژیک بر اثر آلرژی پدید میآید. در دیگر موارد این وضعیت رینیت غیر آلرژیک نامیده میشود.
علایم رینیت آلرژیک و رینیت غیر آلرژیک شبیه به هم هستند اما علل بروز آنها متفاوت است.
مطالب این مقاله:
• رینیت غیر آلرژیک چیست؟
• انواع رینیت غیر آلرژیک
• رینیت مدیکامنتوسا
• نشانهها و علایم رینیت غیر آلرژیک
• ریسک فاکتورهای رینیت غیر آلرژیک
• تشخیص رینیت غیر آلرژیک
• درمان رینیت غیر آلرژیک
• پیشگیری از رینیت غیر آلرژیک
رینیت غیر آلرژیک چیست؟
مردم دچار رینیت غیر آلرژیک ممکن است دچار نوعی آبریزش بینی باشند که به نظر میرسد بهبود برای آن در کار نیست، یا ممکن است دچار علایم برگشت کننده گردند.
اگر کسی دچار رینیت باشد، عروق خونی درون بینی متسع شده سبب متورم شدن جدار داخلی بینی میشوند.
این وضعیت باعث تحریک غدد مخاطی بینی شده سبب میشود که بینی دچار احتقان و آبریزش گردد.
رینیت غیر آلرژیک هم به کودکان و هم بزرگسالان آسیب میرساند. زنان ممکن است در طول دورۀ پریود و بارداری بیشتر مستعد احتقان بینی باشند.
کلمۀ رینیت برساخته از دو کلمۀ یونانی "رینوس" به معنی "بینی" و "-ایتیس" به معنی "التهاب" است.
در زمینه آلرژی بیشتر بخوانیم:
انواع رینیت غیر آلرژیک
انواع مختلفی از رینیت غیر آلرژیک وجود دارد.
رینیت عفونی
رینیت عفونی یا رینیت ویروسی بر اثر وجود یک عفونت مثل سرماخوردگی یا آنفولانزا ایجاد میشود. در این وضعیت وقتی یک ویروس به ناحیه هجوم میآورد جدار بینی و گلو ملتهب شده، التهاب محرک تولید مخاط میگردد و سبب بروز عطسه و آبریزش بینی میشود.
رینیت وازوموتور
رینیت وازوموتور هنگامی اتفاق میافتد که رگهای خونی بینی بیش از حد حساس باشند و نوعی کنترل عصب غیر نرمال عروق خونی در بینی وجود داشته باشد. این وضعیت به التهاب منجر میشود.
به طور معمول، انقباض و انبساط رگهای خونی درون بینی به کنترل جریان مخاط کمک میکنند. اگر عروق خونی بیش از حد حساس باشند، برخی محرکهای زیستمحیطی میتوانند سبب اتساع این عروق شوند. این وضعیت به بروز احتقان و تولید بیش از حد مخاط منجر میشود.
محرکها در این مورد شامل مواد شیمیایی، عطرها، بوی رنگ، دود سیگار، تغییرات میزان رطوبت هوا، افت حرارت، مصرف مشروبات الکلی، غذاهای ادویهدار و استرس روانی است.
رینیت اتروفیک
رینیت اتروفیک هنـگامـی بـروز مـیکـند کـه غشاء داخـل بینی مـوسوم بـه بـافت مـخروطی، باریکتر و سفتتر میشود که این باعث گشادتر و خشکتر شدن معبر بینی میگردد.
بافت مخروطی به بافتی که سه رگۀ استخوانی درون بینی را میپوشاند اشاره دارد. این بافت به مرطوب نگه داشتن داخل بینی، محافظت از بینی در مقابله با باکتریها، تنظیم فشار هوا در هنگام عمل دم کمک میکند، و در انتهای خود حامل عصبهایی است که حس بویایی را ایجاد میکنند.
وقتی بافت مخروطی باریک میشود، کار برای رشد باکتریها در حفرۀ بینی آسانتر میگردد. بنابراین، از دست دادن یا کاهش بافت مزبور شانس جراحی روی بینی یا بروز عفونت در آن را افزایش میدهد.
در رینیت اتروفیک قشرهایی درون بینی شکل میگیرد که ممکن است بوی بدی هم داشته باشند. اگر فرد سعی به برداشتن آنها کند امکان بروز خونریزی وجود خواهد داشت. ممکن است فرد دچار فقدان حس بویایی شود.
کاهش بافت مخروطی همپای افزایش سن اتفاق میافتد. این عارضه در عین حال ممکن است نتیجۀ عوارضی مثل جراحی بینی یا بروز عفونت باشد.
رینیت اتروفیک اغلب اوقات در مردمی بروز میکند که چند جراحی بینی را پشت سر گذاشتهاند، یا میتواند به عنوان پیامدهای یک عمل منفرد بروز نماید.
رینیت مدیکامنتوسا
رینیت مدیکامنتوسا بر اثر مصرف داروها یا مواد مخدر ایجاد میشود. این نوع رینیت میتواند به عنوان پیامد مصرف بیش از حد دکونژستانتهای بینی، بتا بلوکرها، آسپیرین یا کوکایین بروز کند.
دکونژستانتهای بینی میزان ورم عروق خونی داخل بینی را کاهش میدهند. اگر میزان استفاده از آنها به مدت بیش از یک هفته ادامه یابد، آنها میتوانند سبب التهاب مجدد بینی شوند، حتی اگر مشکل اولیه و برای مثال سرماخوردگی، رفع شده باشد.
نشانهها و علایم رینیت غیر آلرژیک
نشانهها و علایم رینیت غیر آلرژیک شامل موارد زیر است:
• عطسه
• انسداد بینی یا آبریزش بینی
• فشار بینی
• درد بینی
• آبریزش عقب بینی که در آن خلط، یا مخاط وارد گلو میشود.
رینیت غیر آلرژیک معمولاً سبب بروز خارش بینی، چشم یا گلو نمیشود. اینها علایم رینیت آلرژیک هستند.
ریسک فاکتورهای رینیت غیر آلرژیک
برخی عوامل میتوانند شانس بروز رینیت غیر آلرژیک را در فرد افزایش دهند.
محرکهایی مثل دود سیگار، دود و دم، گازهای خورجی از اگزوز وسایل نقلیه، سوخت هواپیما، حلّالها، و برخی مواد دیگر ریسک مزبور را افزایش میدهند.
خوردن غذاهای تند و ادویهدار میتواند سبب رینیت آلرژیک شود.
زنان در دورۀ عادت ماهانه و بارداری در مقابل این اختلال آسیبپذیرتر هستند.
برخی اختلالات مربوط به سلامت شامل لوپوس، فیبروز کیستیک، برخی اختلالات هورمونی و آسم شانس ابتلا به رینیت غیر آلرژیک را در فرد افزایش میدهند.
تشخیص رینیت غیر آلرژیک
رینیت ویروسی علایمی مشابه سرماخوردگی یا آنفولانزا ایجاد میکند.
علایم رینیت وازوموتور شبیه به علایم رینیت آلرژیک است، بنابراین دکتر ممکن است ناچار باشد آلرژی را به عنوان یک علت محتمل از تشخیص خارج کند.
آلرژی را میتوان از طریق یک تست خراش پوست یا استفاده از پچ پوست برای بررسی واکنش تشخیص داد. تست خون میتواند سطح آنتیبادی را کشف کند.
اگر هیچ نوع واکنش آلرژیکی وجود نداشته باشد دکتر ممکن است به تشخیص رینیت وازوموتور برسد.
در رینیت اتروفیک، قشر ایجاد شده در بینی، در معبرهای بینی گسترش پیدا میکند، بوی بدی ایجاد میشود و حس بویایی کاهش مییابد که اینها نشانههایی برای تشخیص مورد توسط دکتر هستند.
برای تأیید تشخیص میتوان از CT اسکن استفاده کرد و نیز این اسکن برای بررسی تغییرات ایجاد شده در حفرههای بینی کاربرد دارد. CT اسکن یا اندوسکپی بینی در عین حال میتوانند برای از تشخیص خارج کردن سینوزیت مورد استفاده قرار گیرند.
در مورد رینیت مدیکامنتوسا، دکتر در مورد سابقۀ استفاده از دکونژستانتهای بینی از بیمار سؤال میکند.
درمان رینیت غیر آلرژیک
عفونت ایجاد شده توسط رینیت ویروسی معمولاً خود به خود از بین میرود و نیازی به درمان پزشکی ندارد. دکونژستانتهای بینی ممکن است به کاهش ورم و انسداد بینی کمک کنند.
فرد دچار رینیت وازوموتور باید سعی نماید که از محرکهای محیطی مسبب این عارضه اجتناب کند. اسپریهای کورتیکوستروئیدی بینی میتوانند به کاهش التهاب و احتقان بینی کمک کنند.
اگر بیمار به درمان انجام شده جواب ندهد، دکتر ممکن است موارد زیر را امتحان نماید:
• اسپریهای آنتیهیستامین بینی، اگرچه این مورد آلرژی محسوب نمیشود.
• اسپریهای بینی آنتیکولینرژیک برای کمک به باز کردن راه هوایی، سهولت تنفس، و کاهش تولید مخاط مورد استفاده قرار میگیرند.
• اسپری بینی سدیم کروموژلیکیت برای کاهش التهاب و تولید مخاط استفاده میشود
• شستشو با محلول سالین برای کاهش مخاط و خشکی در رینیت اتروفیک مفید است.
• در موارد بروز عفونت از آنتیبیوتیک استفاده میشود.
بیمار دچار رینیت مدیکامنتوسا نیاز به قطع استفاده از اسپری بینی دارد. نکات زیر ممکن است در این مورد کمک کننده باشند:
• اجتناب از مصرف اسپری در سوراخ بینی سالم. این حفره سرانجام باز خواهد شد و آنگاه فرد میتواند استفاده از اسپری را در مورد سوراخ دیگر بینی نیز متوقف کند.
• برخی انواع آنتیهیستامین در این مورد کمک کننده هستند.
• میتوان از محلول سالین به جای اسپری دکونژستانت استفاده کرد.
پیشگیری از رینیت غیر آلرژیک
رینیت غیر آلرژیک قابل پیشگیری نیست، اما بیماران مبتلا به آن در صورت مشخص بودن محرکهای ایجاد عارضه به اجتناب از این محرکها توصیه میشوند.
در مورد رینیت اتروفیک، لاواژ یا شستشوی منظم و چرب کردن بینی میتواند از تشکیل مخاط پیشگیری کند و به حفظ رطوبت جدار بینی کمک نماید.
مرطوب کردن هر روزۀ معبرهای بینی تمرین پیشگیرانۀ خوبی محسوب میشود/
Source:
What is Nonallergic Rhinitis?
Last updated Fri 22 July 2016
By Christian Nordqvist
Reviewed by University of Illinois-Chicago, School of Medicine
نظرات (0)