• زاؤن ویلینز، کریستینا کُن
• ترجمة هستی فراستفر
اغلب مردم به علت التهاب یا آسیب دیدن عضلات دچار درد شانه میشوند. با احتمال بروز بسیار کمتر، درد شانه میتواند نشانهای از سرطان ریه باشد.
اگرچه درد شانه یکی از شاخصههای سرطان ریه نیست، هر درد مداوم غیر قابل توضیح هشداری برای مراجعة فرد به دکتر است.
مطالب این مقاله:
• چگونه سرطان ریه میتواند سبب درد شانه شود
• دیگر علایم سرطان ریه
• درمان درد شانه
چگونه سرطان ریه میتواند سبب درد شانه شود؟
سرطان ریه میتواند سبب بروز درد راجعه در شانه شود. درد راجعه نوعی از درد است که در یک ناحیة بدن آغاز میشود اما در ناحیة دیگری از بدن احساس میگردد. برخی از انواع سرطان ریه بیش از دیگر انواع این سرطان میتوانند سبب بروز این نوع درد شوند.
مزوتلیوم
مزوتلیوم نوعی سرطان ریه است که معمولاً بر اثر تماس درازمدت با ورم چرکی ایجاد میشود.
علایم در این بیماری شبیه به دیگر اشکال سرطان ریه است، اما یک مطالعه در سال 2015 دریافت که 14 درصد افراد مبتلاء به مزوتلیوم در عین حال دچار درد شانه هستند. در این بیماران، درد شانه در اغلب اوقات اولین علامت مزوتلیوم بود.
تومورهای سرطان ریة پانکوست
تومورهای پانکوست یکی از اشکال تقریباً ناشایع سرطان ریه است. این تومورها در بخشی واقع در قسمت فوقانی ریه موسوم به سوپریور سولسوس جایگیر میشوند. از آنجا که این ناحیه نزدیک به شانه قرار دارد، این میتواند سبب تشدید درد شانه در همان سمتی که سرطان توسعه پیدا میکند، شود.
فرد مبتلاء به سرطان پانکوست، نوعی از سرطان ریه که بیشتر احتمال را برای ایجاد درد شانه دارد، ممکن است در عین حال گروهی از علایم موسوم به "سندرم هورنر" را تجربه کند. در کنار درد شانه، افراد مبتلاء به سندرم هورنر ممکن است علایم زیر را نیز تجربه کنند:
- تغییراتی در ناحیة چشم شامل اُفت پلکها یا انقباض مردمک چشم
- تغییرات نامتقارن در تعریق، نظیر کاهش تعریق در یک سمت صورت
برای مطالعه دقیق سرطان پوست مطالعه لینک زیر توصیه میشود:
علایم، علل، تشخیص و درمان سرطان پوست
سرطان ریة متاستاتیک
سرطان ریة متاستاتیک، سرطانی است که به دیگر قسمتهای بدن گسترش پیدا کرده است. وقتی سرطان ریه به نواحی مجاور ریه نظیر استخوانها، گرههای لنفی و دیگر ساختارهای نزدیک ریه گسترش پیدا میکند، احتمال بروز درد شانه وجود دارد.
سرطان ریة متاستاتیک میتواند سبب طیفی از علایم خاص نواحی آسیب دیدة بدن شود. برای مثال، وقتی سرطان ریه به کبد سرایت مییابد میتواند سبب بروز علایم یرقان نظیر زردی چشمها شود. برخی از علایم رایج سرطان ریة متاستاتیک شامل موارد زیر است:
- درد غیر قابل توضیح عضلات و استخوان
- تغییرات سیستم عصبی نظیر ضعف یا بیحالی، انواع سردرد، سرگیجه و تشنج
- تورم غدد لنفاوی
درد شانة مرتبط به سرطان ریه چه حسی ایجاد میکند
درد شانه میتواند علامت آزاردهندهای در تشخیص باشد. هیچ دستة مشخصی در مورد علایم درد شانة مرتبط به سرطان ریه وجود ندارد. برای مثال یک مطالعة درد شانه در افراد دچار مزوتلیوم، دریافت که اغلب مردم درد مزبور را خفیف ارزیابی کرده و به آن نمرة 4 از 10 میدهند. در هر حال برخی از افراد، علایم قابل ملاحظهتری شامل کاهش تحرک را تجربه میکنند.
برخی از افراد دچار درد شانة مرتبط به سرطان دردی را در ناحیة بازوها که به سمت پایین گسترش پیدا میکند، تجربه میکنند. این درد همچنین میتواند شامل بیحسی و حالت مورمور باشد.
دیگر علایم سرطان ریه
در حدود 80 درصد مرگهای ناشی از سرطان ریه در مردان و 90 درصد آن در زنان به علت مصرف دخانیات است. اگرچه هر فردی امکان ابتلاء به سرطان ریه را دارد، افراد سیگاری و سیگاریهای پیشین در صورت دچار بودن به علایم باید به طور مشخص نگران ابتلاء به این نوع سرطان باشند.
درد شانه شایعترین علامت سرطان ریه نیست. با این انتظار که در تعداد قلیلی از موارد این درد چنین خصلتی داشته باشد، درد مزبور به ندرت نخستین علامت ابتلاء به سرطان ریه است.
علایم رایج سرطان ریة سلولهای غیر کوچک – شایعترین نوع سرطان ریه – شامل موارد زیر است:
- سرفة مداوم
- ترشح مخاط رنگی یا خون همراه سرفه
- خشونت صدا یا خس خس
- کاهش وزن غیر قابل توضیح
- دشواری تنفس
- خستگی مزمن و ضعف
- عفونتهای درازمدت قفسة سینه یا سیستم تنفسی شامل ذاتالریه (پنومونی) یا برونشیت
علل رایج درد شانه
در اغلب موارد درد شانه ناشی از مسائل روزمره شامل قوز کردن در مقابل صفحة کامپیوتر یا کشیدگی عضلانی است. بیشتر مردم بر اثر عوامل زیر دچار درد شانه میشوند:
- صدمات کوتاه مدت ناشی از کشیدگی بیش از حد یا استفادة بیش از حد از عضلات شانه. معمولاً علایم درد فقط در شانة آسیب دیده بروز میکند.
- درد راجعه از دیگر نواحی بدن. درد گردن و پشت میتواند محرک ایجاد درد شانه باشد. ضعف عضلانی میتواند سبب شود که عضلات بیش از حد به جبران مافات پرداخته محرک درد شوند.
- صدمات نخاعی نظیر دیسکهای هرنی
- استئوارتیت، که به مرور زمان با فرسایش غضروفها ایجاد میشود.
- ارتریت روماتوئید، که یک بیماری ناشی از التهاب درازمدت است.
- پارگی روتیتر کاف
- انجماد شانه، جراحتی که تحرک را محدود میکند. فقدان کاربرد عضلات، ارتریت روماتوئید، و رشد نامعمول بافت در شانه میتوانند سبب بروز این عارضه شوند.
- کمبود تحرک. قوز کردن پشت کامپیوتر، نگه داشتن بدن در یک وضعیت ساکن در طولانی مدت، و کشیدگی گردن ممکن است سبب تنش و درد شانهها شوند. درد ممکن است به ناحیة گردن و پشت گسترش پیدا کند.
با تواتر کمتر، بیماریهای مختلف میتوانند باعث آزردگی شانه شوند که محرک ایجاد درد میگردد. بیماری قلبی، بیماری کیسة صفرا، و بیماری کبدی علل شایع بروز این نوع درد هستند. درد عصبی میتواند سبب مور مور و بیحسی یا حالت سوزن سوزن شدن در شانه شود. محل درد اغلب متغیر است یا در طول زمان گسترش پیدا میکند.
در همین زمینه بیشتر بخوانیم:
ارتوپنیا (ارتوپنه) یا تنگی نفس در حالت درازکش
درمان درد شانه
در اغلب موارد درد شانه بسته به استفادة بیش از حد، کشیدگی و جراحات کوچک، موقتی و گذرا است. برای درمان درد اخیر شانه، افراد باید کارهای زیر را امتحان کنند.
- استراحت دادن بازوی آسیب دیده، اجتناب از از حرکت دادن بیش از حد آن و برداشتن بار سنگین
- استفاده از کمپرس یخ به مدت بیست دقیقه میتواند مورد استفاده قرار گیرد
- کمپرس سطح آسیب دیده با استفاده از بانداژ یا پیچیدن آن برای کاهش تورم
- بالا نگه داشتن سطح آسیب دیده
برای برخی از افراد استفادة متناوب از کمپرس گرم و سرد به افزایش جریان خون کمک میکند، که باعث سرعت گرفتن روند التیام درد و کاهش آن میشود. حرکات کششی ملایم، ورزش سبک و داروهای غیر استروئیدی ضد التهابی نظیر ایبوپروفن نیز میتوانند به کاهش درد کمک کنند.
درد شانهای که بیش از چند روز ادامه داشته باشد، و محو و دوباره آغاز شود، یا در صورتی که غیر قابل تحمل باشد نیازمند مراجعه به دکتر است. بسته به علت بروز درد، دکتر ممکن است موارد زیر را توصیه کند:
- فیزیوتراپی
- ورزش درمانی
- جراحی برای بافتهای ساختاری
- درمانهای جایگزین نظیر طب سوزنی یا کایروپراتیک
- داروهای ضد درد برای کاهش شدت درد شانه و بهبود تحرک
دورنما
سرطان ریه به دلیل سرعت گسترش آن یکی از خطرناکترین انواع سرطان است. در صورت تشخیص زودهنگام میزان بقاء 5 ساله در حدود 55 درصد است. بنابراین افراد دارای علایم سرطان ریه باید بلافاصله مورد درمان پزشکی قرار گیرند.
درمان سرطان ریه به نوع سرطان و اینکه به دیگر نواحی بدن گسترش یافته است یا خیر، بستگی دارد. برخی از رایجترین درمانهای سرطان ریه عبارتند از:
- جراحی برای خارج کردن تومور
- شیمیدرمانی یا اشعهدرمانی
- داروهای بلوک کنندة تومور، ایجادگر اختلال در رشد آنها یا داروهایی که عوارض جانبی سرطان را مداوا میکنند
- ایمنیدرمانی، که درمانی است که سیستم ایمنی را برای مقابله با سلولهای سرطانی تقویت میکند./
Source:
Lung cancer and shoulder pain: What's the connection?
Written by Zawn VillinesReviewed by Christina Chun, MPH
Last reviewed: Tue 14 March 2017
نظرات (0)