• هانر وایتمن
• ترجمة نادر اکبری
یک مطالعة تازه دریافته است که خطر پرهاکلامپسی و دیگر عوارض بارداری ممکن است در مادران بارداری که دارای سابقة آسیب کلیوی هستند بیشتر باشد، حتی اگر عملکرد کلیة آنان در زمان پیش از بارداری نرمال بوده باشد.
رهبر مطالعه دکتر جسیکا شیهن تنگرین / Jessica Sheehan Tangren از بخش نفرولوژی بیمارستان عمومی ماساچوست در بوستُن و همکارانش معتقدند که نتایج مطالعة آنها نشان میدهد که دستیابی متخصصان زنان به تصویری شفاف از سلامت کلیة زنان باردار در گذشته دارای اهمیت است.
محققان اخیراً یافتههای خود را در "نشریة انجمن نفرولوژی آمریکا" / the Journal of the American Society of Nephrology منتشر کردهاند.
آسیب کلیوی حاد (AKI) آغاز ناگهانی آسیب کلیه یا نارسایی آن است. این اختلال میتواند به انباشت مواد زائد در خون و عدم تعادل در مایعات بدن منجر شود، و نیز ممکن است به عملکرد سایر ارگانها شامل مغز، قلب و ریهها آسیب برساند.
بر مبنای اعلام "بنیاد ملی کلیه"، AKI در میان افراد مسن بسیار شایع است اما همچنین میتواند به کودکان و بزرگسالان جوان نیز آسیب برساند.
علل AKI شامل عفونتهای شدید (نظیر سپسیس)، واسکولیت (التهاب و جراحت رگهای خونی)، واکنشهای آلرژیک، افت فشار خون و جراحیهای بزرگ است.
دکتر تنگرین و همکارانش مینویسند، مشخص شده است که بیماری کلیوی فعلی خطر عوارض بارداری را برای مادران باردار افزایش میدهد، اما مطالعات پیشین در این مورد تحقیق نکردهاند که چگونه تاریخچة AKI میتواند بر فرجام بارداری تأثیر بگذارد.
داشتن تاریخچة AKI خطر پرهاکلامپسی را 5.9 بار افزایش میدهد
با هدف کشف موضوع، تیم تحقیق سوابق پزشکی 24745 زن را که در فاصلة 2007-1998 در بیمارستان عمومی ماساچوست زایمان کرده بودند، مورد تجزیه و تحلیل قرار داد. از این گروه 24640 زن هیچ تاریخچهای از بیماری کلیوی نداشتند (گروه کنترل)، در حالی که 105 نفر از آنان دارای تاریخچة AKI بودند که پیش از آغاز بارداری بهبود کامل یافته بود.
مشخص شد که در مقایسه با زنان فاقد هر گونه تاریخچة بیماری کلیوی، آنهایی که سابقة AKI بهبود یافته (r-AKI) داشتند، در ریسک بالاتری برای ابتلاء به عوارض بارداری قرار دارند.
میزان پرهاکلامپسی – اختلالی که با فشار خون بالا، تورم و وجود پروتئین در ادرار مشخص میشود – برای گروه کنترل 4 درصد بود، در مقایسه با 23 درصد برای زنانی که دارای تاریخچة AKI بهبود یافته بودند.
نوزادان زنان دارای تاریخچة r-AKI همچنین بیشتر احتمال داشته که زودتر از کودکان زنان گروه کنترل متولد شوند، به ترتیب 37.6 هفته در مقابل 39.2 هفته، و احتمال اینکه وزن هنگام تولد آنها کمتر بوده باشد بیشتر بود، به ترتیب 15 درصد در برابر 8 درصد.
به علاوه تیم تحقیق دریافت که زنان با تاریخچة r-AKI بیشتر از زنان گروه کنترل در معرض احتمال سزارین قرار دارند، به ترتیب 40 درصد در برابر 27 درصد.
پس از تنظیم مطالعه برای یک سری عوامل مخدوش کنندة احتمالی، محققان دریافتند که زنان دارای تاریخچة r-AKI، 2.4 بار بیشتر در معرض هر نوع عوارض جانبی کشنده و 5.9 بار بیشتر در معرض افزایش خطر پرهاکلامپسی قرار دارند.
محققان قادر به توضیح مکانیسمهای نهفته در زیر ارتباط میان تاریخچة r-AKI و ریسک بالاتر فرجامهای بد برای بارداری نیستند. در هر حال، آنها میگویند که این فرجام ممکن است ناشی از تغییرات رگهای کوچک خونی باشد که در خلال بهبود آسیب کلیوی پدید میآیند و به توانایی کلیه برای ارائة عملکرد کامل در طول بارداری آسیب میرسانند.
دکتر تنگرین میگوید: "میدانیم که کلیهها در طول بارداری دچار تغییرات اساسی میشوند و میدانیم که مرتبسازی "تست استرس کلیوی" میتواند بیماریهای پیشتر کشف نشدة کلیوی را در زنان دارای تاریخچة آسیب کلیوی حاد آشکار کند."
یافتهها اهمیت سلامت قبلی کلیه را برای زنان باردار برجسته میکند
اگرچه برای تأیید یافتههای مطالعه به بررسیهای بیشتری نیاز است، محققان معتقدند که نتایج مطالعة حاضر خاطرنشان میکند که مادران باردار دارای تاریخچة AKI باید در سراسر دوران بارداری به دقت مورد پایش و نظارت قرار گیرند.
دکتر جفری ایکر / Jeffrey Ecker، رییس بخش زنان و زایمان بیمارستان عمومی ماساچوست و نویسندة همکار مطالعه میگوید: "اطلاعاتی از این دست به متخصصان زنان کمک میکند تا در مورد زنان باردار دارای تاریخچة آسیب کلیوی حاد گوش به زنگ باشند و خاطرنشان میکند که پرسش در مورد وجود این تاریخچه اهمیت دارد."
او اضافه میکند: "به ویژه مراقبت در مورد نشانهها و علایم پرهاکلامپسی در چنین بیمارانی یکی از فوریتهای این کار است."
دکتر ایکر میگوید: "در چشماندازی دوراندیشانهتر کارهایی از این نوع فرضیههای مهمی برای مطالعات بعدی ایجاد میکند. آیا میتوان در مورد بیمارانی با تاریخچة آسیب کلیوی از عوارضی مانند پرهاکلامپسی پیشگیری کرد؟
مصرف روزانة آسپیرین بچه در طول بارداری برای برخی زنان در معرض ریسک بالای پرهاکلامپسی توصیه میشود. آیا باید چنین درمانهای پیشگیرانهای در مورد زنان دارای تاریخچة آسیب کلیوی حاد اعمال شود؟ پرسشهایی مانند این سزاوار تفکر و بررسی بیشتر هستند."/
نظرات (0)