• آنا ساندویو
• ترجمه نادر اکبری
از آنجا که تعداد بیشتر و باز هم بیشتری از ما اقرار میکنند که زندگی بدون تلفنهای هوشمند دیگر برایشان قابل تصور نیست، یک مطالعۀ جدید به بررسی اثرات تکنولوژی بر رفتار والدین و فرزندان میپردازد.
انجمن روانشناسی آمریکا (APA) گزارش میدهد که در سال 2015، تقریباً نیمی از جمعیت ایالات متحد آمریکا گفتهاند که زندگی بدون تلفن همراه برایشان غیر قابل تصور است.
بر مبنای دادههای این انجمن، تقریباً همۀ آمریکاییان بزرگسال (99 درصد) مالک یک دستگاه الکترونیک یا تعداد بیشتری از آنها شامل کامپیوترهای رومیزی، تلفنهای همراه هوشمند، تبلت، و تلویزیون هستند. به علاوه تعداد مردمی که از رسانههای اجتماعی استفاده میکنند از 7 درصد در سال 2005 به 65 درصد در سال 2015 رسیده است.
APA به مطالعات متعددی استناد میکند که نشان دادهاند چگونه استفاده از تکنولوژی بر سلامت روانی و جسمانی افراد بزرگسال تأثیر منفی داشته است.
اما تکنولوژی بر کودکان چه تأثیری دارد؟ به طور مشخصتر، کاربرد تکنولوژی از سوی والدین بر رفتار کودکان چه تأثیری میگذارد؟ محققان بیمارستان کودکان سی. اس. موت (Mott) دانشگاه میشیگان در آن آربور، و دانشگاه ایالتی ایلینویز بر آن شدند تا در این مورد تحقیق کنند.
نویسندگان همکار مطالعه خانم دکتر جنی رادسکی / Jenny Radesky، متخصص رفتارشانسی کودک و متخصص بیماریهای کودکان در موت و دکتر براندن تی. مکدانیل / Brandon T. McDaniel، استادیار بخش خانواده و علوم مصرفی در دانشگاه ایالتی ایلینویز هستند.
تحقیق جدید در نشریه رشد کودک / Child Development منتشر شد.
مطالعۀ ارتباط میان "تکنوفورنس" و رفتار بد کودکان
مطالعات پیشین به وجود همبستگی میان فعل و انفعال ضعیف میان والدین و فرزندان و کاربرد بیش از حد تکنولوژی دیجیتال توسط والدین پی بردهاند. در هر حال بر مبنای اطلاعات نویسندگان مطالعۀ حاضر، هیچ مطالعهای تاکنون به بررسی تأثیر تکنولوژی بر رفتار کودکان نپرداخته است.
تحقیق جدید این پرسش را مطرح میکند که آیا استفادۀ بیش از حد از تکنولوژی دیجیتال توسط والدین با انقطاع مرتبط به تکنولوژی در فعل و انفعال میان والدین و فرزندان همبستگی دارد یا خیر. این نوع انقطاع یا تعلیق توسط مکدانیل به عنوان "تکنوفورنس" مصطلح شده است و مطالعه بررسی میکند که آیا ارتباطی میان تکنوفورنس و مشکلات رفتاری کودکان وجود دارد.
رادسکی و مکدانیل گزارشهای مربوط به 170 خانوادۀ دووالدینی آمریکایی را که فرزندانشان به طور میانگین فقط سه سال سن داشتند، بررسی کردند.
محققان از والدین کودکان در مورد استفادۀ آنها از تلفنهای همراه هوشمند، لپتاپ، تبلت و دیگر دستگاههای تکنولوژیک سؤال کردند.
مطالعه به این موضوع دقیق شد که چگونه این دستگاهها باعث انقطاع گذران اوقات در جمع اعضاء خانواده میشود و این کار بر اثر بررسی موارد موجود در دستگاهها در خلال صرف غذا، اوقات فراغت، یا دیگر فعالیتها صورت میگیرد.
از والدین درخواست شد تا رفتار فرزندانشان را پس از گذشت دو ماه بر مبنای گزارش اینکه کودکان چند وقت به چند وقت به ناله درمیآیند، بداخمی میکنند، نشانههای بیشفعالی و تحریکپذیری نشان میدهند یا غمگین میشدند، رتبهبندی کنند.
رادسکی و مکدانیل مطالعه را برای عوامل مختلف مثل علایم استرس یا افسردگی در والدین، درآمد و میزان تحصیلات، و کیفیت ارتباط والدین با یکدیگر – که به معنی میزان حمایت آنها از همدیگر است – تنظیم کردند.
وقفههای تکنولوژیک میتواند به "مشکلات رفتاری در کودک" منجر شود
در کل، اغلب والدین اقرار کردند که تکنولوژی به طور مدام دستکم یک بار در روز باعث بروز وقفه در ارتباط میان آنها و فرزندانشان میشود.
به طور مشخص، 48 درصد والدین از بروز 3 مورد یا بیشتر تکنوفورنس در طول روز خبر دادند، 24 درصد آنها گفتند که تکنولوژی دو بار در روز چنین اختلالی در زندگی خانواده ایجاد میکند، و 17 درصد این میزان را یک بار در روز اعلام کردند.
فقط 11 درصد مصاحبه شوندگان از عدم وجود چنین وقفهای در خانواده خبر دادند.
مطالعه نشان داد که حتی میزان کم – یا آنچه "نرمال" تلقی میشود – تکنوفورنس با افزایش میزان مشکلات رفتاری در کودک مثل حساسیت بیش از حد، تحریک پذیری، بیش فعالی و نالیدن همبستگی دارد.
اگرچه "نتایج نشان دهندۀ ارتباط میان وقفههای تکنولوژیک و مشکلات رفتاری کودک" هستند، نویسندگان اشاره میکنند که مطالعۀ آنها از نوع مشاهدهای و مقطعی است، که این بدین معنی است که این مطالعه ارتباط میان گروهی از مردم را در یک بازۀ زمانی خاص و نه دورهای طولانی تجزیه و تحلیل میکند.
نویسندگان برای تأیید نتایج مطالعه فراخوانی برای انجام مطالعات طولی ارائه میدهند، که همین والدین را در یک دورۀ زمانی طولانی دنبال میکنند.
دکتر جنی رادسکی میگوید:
"ما وجود ارتباط مستقیم میان کاربرد تکنولوژی از طرف والدین و رفتار کودک را ادعا نمیکنیم، اما این یافتهها به ما کمک میکنند تا به درک بهتری از این موضوع برسیم.
ما میدانیم که میزان پاسخگویی والدین در برابر کودکان در هنگام استفادۀ آنها از فناوری موبایل دچار تغییر میشود و اینکه استفاده از تکنولوژی میتواند با میزان کمتر از حد ایدهآل فعل و انفعال با کودکان مرتبط باشد. واقعاً دشوار است که بتوان توجه را به همۀ اطلاعات جذاب و مهمی که این دستگاهها ارائه میدهند، و خواستههای عاطفی و اجتماعی فرزندانمان متمرکز و همۀ آنها را همزمان پردازش کرد."
دکتر مکدانیل نیز در بیان وزن مطالعه اضافه میکند، "هنوز برای ترسیم خطوطی که بتوان در یک مطالعۀ بالینی مورد استفاده قرار داد خیلی زود است، اما یافتههای ما از مجموعۀ رو به رشد متونی حمایت میکند که نشان میدهند میان کاربرد بیشتر تکنولوژی دیجیتال و وقفۀ عملکرد ارتباطی میان والدین و فرزندان همبستگی وجود دارد."
اگرچه نویسندگان در مورد اثرات آرامبخش و ضد استرسی که تکنولوژی میتواند بر والدین داشته باشند آگاهی میدهند، در عین حال توصیه میکنند که پدران و مادران باید اوقاتی فارغ از تلفنهای همراه هوشمند را کنار بگذارند که در خلال آنها بتوانند تعامل بیشتری با فرزندان خود داشته باشند.
Source:
Medicalnewstoday.com
Do children act out because parents check their smartphones too often?
Written by Ana Sandoiu
Published: Mon 29 May 2017
نظرات (0)