ترجمه دکتر رویا وکیلی
امروزه، تقریباً همگی ما میدانیم که استفاده از میوهها و سبزیها برای سلامت جسمانی ما مفید است. اما یک مطالعۀ اخیر در BMJ Open نشان میدهد که خوردن میوه و سبزی به مقدار پنج وعده در روز در سلامت روانی میتواند تأثیرگذار باشد.
یک مطالعۀ پیشین نشان میدهد که مصرف پنج وعده میوه و سبزی در روز مقدار بهینه برای کاهش خطر مرگ به هر دلیل است در صورتی که در مطالعۀ دیگر خوردن هفت وعده میوه و سبزی در روز توصیه شده بود.
محققان مطالعۀ جاری به سرپرستی دکتر ساوریو استرنگز از دانشگاه پزشکی وارویک (Warwick Medical School) در انگلستان، از دادههای بررسی سلامت در انگلستان (HSE) استفاده کرده و 14000 بزرگسال بالای 16 سال را مورد بررسی قرار دادند.این بررسی جزئیات اطلاعات در خصوص سلامت جسمانی و روانی شرکتکنندگان، همچنین رفتارهای مربوط به سلامت، خصوصیات فردی و ویژگیهای اجتماعی- اقتصادی را مورد بررسی قرار داد.
علاوه بر این، تیم پژوهش، سلامت روانی شرکتکنندگان را با استفاده از معیار اندازهگیری سلامت روانی وارویک-ادینبرگ (Warwick-Edinberg Mental Wellbeing Scale) مورد بررسی قرار داد و 15% از شرکتکنندگان را در گروه "وضعیت روانی خیلی خوب" و 15% را در "گروه پایین" و کسانی را که 84-16% بودند در "گروه میانی یا متوسط" قرار داد. و هر چه میزان مصرف میوه بیشتر باشد، احتمال پایین بودن سلامت روانی کمتر است.
به طور کلی، محققان دریافتند که خوب یا بد بودن وضعیت سلامت روانی شرکتکنندگان به طور خاص به میزان مصرف میوه و سبزی در آنها مربوط میشود.
35.5٪ از شرکتکنندگانی که از وضعیت روانی خیلی خوب برخوردار بودند پنج وعده یا بیشتر در روز میوه و سبزی مصرف میکردند، در مقایسه با 8.6٪ افرادی که کمتر از یک وعده از این خوراکیها بهرهمند بودند.
علاوه بر این 4/31% افرادی که از سلامت روانی خوب برخوردار بودند، 3 تا 4 وعده میوه و سبزی در روز میخوردند و 4/28% یک الی دو وعده.
دکتر استرنگز میگوید: "این دادهها نشان میدهند که هر چه میزان مصرف این مواد خوراکی بیشتر باشد، احتمال برخورداری از سلامت روانی نامناسب در فرد کمتر است."
محققان رفتارهای دیگر منجر به پایین بودن سلامت روانی از جمله کشیدن سیگار، مصرف الکل و چاقی را نیز مورد ملاحظه قرار دادند و پی بردند که تنها کشیدن سیگار و مصرف میوه و سبزی با سلامت روانی مرتبط هستند. دکتر استرنگز میگوید: "تأثیر کشیدن سیگار بر سلامت روانی نقطۀ مقابل مصرف میوه و سبزی است."
مصرف الکل و چاقی نیز در پایین آمدن سلامت روانی مؤثرند، اما در درجههای بعدی اهمیت قرار دارند.
بهبود سلامت در کنار پیشگیری از سرطان
بنا بر نظر تیم تحقیقات، برخورداری از سلامت روانی سطح بالا تنها مربوط به عدم وجود نشانههای بیماری یا خود بیماری نیست، بلکه به شرایطی اتلاق میشود که فرد احساس خوب و عملکرد خوب دارد. آنها میافزایند که خوشبینی، شادی، احساس عزت نفس، و داشتن ارتباط خوب با دیگران بخشی از برخورداری از سلامت روانی است.
پرفسور سارا استوارت-براون، یکی از اعضای تیم میگوید: بیماری روانی "برای خود شخص و جامعه بسیار هزینهبر است و وضعیت سلامت روانی در بسیاری بیماریهای جسمانی، سبک زندگی ناسالم و شرایط کیفی اجتماعی نمود پیدا میکند." او میگوید کمک به مردم در حفظ سلامت از دیدگاه پژوهشی حائز اهمیت است و میافزاید: "یافتههای ما بر شواهد و دلایل متعدد مبنی بر اینکه مصرف میوه و سبزی از این دست عوامل محسوب میشود صحّه گذاشته و به این معنا است که مصرف آنها در بهبود سلامت روانی افراد و در عین حال پیشگیری از بروز بیماریهای قلبی و سرطان مؤثر است".
هنگامی که از دکتر استرنگز در مورد احتساب فعالیت بدنی در این پژوهش پرسیده شد او به گروه اخبار پزشکی روز گفت که یکی از محدودیتهای این مطالعه این بوده که چنین دادههایی در اطلاعات "بررسی سلامت انگلستان (HSE)" موجود نبوده و جا برای مطالعات بیشتر وجود دارد./
نظرات (0)