• ماریا کوهوت، دکتر جاسمین کالیر
• ترجمه نادر اکبری
نتایج یک تحقیق جدید عنوان میکنند که جنیستاین (جنیستین)، یکی از اجزاء تشکیل دهندۀ سویا، میتواند ژنی را که باعث سرکوب توسعۀ تومورهای سرطانی میشود، محافظت کند.
در گذشته برخی از ترکیبات سویا با انواع فواید سلامت شامل تسکین شدید علایم دورۀ یائسگی مثل گرگرفتگی مرتبط شده است.
در هستۀ برخی از این فواید ایزوفلاونها قرار دارند، که ترکیباتی شبه استروژن مشتق از گیاه هستند که وقتی هضم میشوند قادرند بر گیرندههای استروژن تأثیر بگذارند.
ایزوفلاونهای مشتق از سویا همچنین با کاهش بازگشت سرطان پستان مرتبط شدهاند اما فواید عمیق آنها هنوز مورد سؤال و در دست بررسی است.
حال تحقیق جدید از مرکز سرطان دانشگاه آریزونا در توسان به فواید بالقوۀ جنستین - یک ایزوفلاون سویا - در توقف رشد تومورهای سرطان پستان پرداخته است.
خانم دکتر دوناتو اف. روماگنولو / Donato F. Romagnolo و اُرنلا آی. سلمین / Ornella I. Selmin (رهبر مطالعه)، میگویند که جنستین نقشی محافظتی در پیوند با BRCA1 دارد، ژنی که میتواند رشد تومور را سرکوب کند.
یافتههای پژوهشگران اخیراً در نشریۀ "تحولات کنونی در تغذیه" منتشر شده است.
BRCA1 مروجان سرطان را ‘خاموش’ میکند
توماکسیفن، یک آگونیست استروژن - به معنی آن است که از طریق اتصال به گیرندههای استروژن عمل میکند - دارویی است که اغلب برای درمان و پیشگیری از سرطان به کار میرود. به هر جهت، بسیاری از تومورهای سرطان پستان گیرندۀ استروژن منفی هستند، که باعث ناکارآیی درمان هورمونی میشود زیرا این آموزندگان فاقد بیان گیرندۀ استروژن هستند.
وقتی سرطان پستان نه فقط فاقد گیرندۀ استروژن بلکه در عین حال فاقد گیرندۀ پروژسترون بوده و بیان ژن به توسعۀ سرطان نیز وابسته باشد، این سرطان به نام سهگانه منفی شناخته میشود.
دکتر رومانگولو میگوید، "برای سرطان پستان سهگانه منفی هیچ نوع شیمی درمانی هدفمند در دسترس نیست."
سرطان پستان سهگانه منفی فرجام بسیار ضعیفی دارد، زیرا این سرطان به طور مشخص از نوع سرطانهای مهاجم و در برابر اغلب درمانهای موجود مقاوم است. بنابراین، یافتن راهی برای مخاطب قرار دادن فقدان گیرندۀ استروژن ممکن است مسیرهای جدیدی در ضربه زدن به این بیماری ایجاد کند.
ژن BRCA1 نقشی محوری در توسعۀ سرطان پستان بازی میکند. در یک سیستم سالم این ژن نقشی سرکوب کننده دارد و از بدن در برابر رشد تومورهای سرطانی محافظت میکند. وقتی BRCA1 دچار "سوءعملکرد" شود خط مقدم دفاع در برابر سرطان تضعیف میشود.
در موارد دیگر متیلاسیون ژن - فرآیندی که در آن مولکولهای کربن متعددی بهژنها متصل میشوند- به فعالیت BRCA1 آسیب میزند، و آن را "خاموش" میکند. بنابرابن ژن BRCA1 توانایی خود در ایفای نقش سرکوب کنندگی تومور را از دست میدهد.
آیا میتوان BRCA1 را ‘روشن کرد؟’
برای انجام این مطالعه محققان بر ارتباط میان گیرندۀ هیدروکربن اروماتیک (AhR) - که پروتئینی است که توسط عوامل بیماریزای محیطی مثل دود سیگار فعال میشود - و BRCA1 تمرکز کردند.
محققان مینویسند که AhR فعال شده باعث "خاموش شدن" BRCA1 میشود، که این باعث بیضرر شدن آن برای سلولهای سرطانی میگردد که این یکی به نوبۀ خود باعث میشود تا تومورها برای رشد و گسترش آزاد باشند.
دکتر روماگنولو مینویسد، به طور معمول BRCA1 با گیرندۀ استروژن - آلفا (ER - آلفا) فعل و انفعال میکند. به هر جهت وقتی BRCA1 "خاموش میشود" ، ارتباط با ER - آلفا نیز شامل همین وضعیت شده - که در آن توماکسیفن یکی از آنهاست – و غیر فعال میگردد.
بنابراین دکتر روماگنولو و تیمش به این موضوع علاقمند شدند که ببینند آیا میتوانند اثر AhR فعال شده را از بین ببرند تا امکان فعالیت نرمال مجدد برای BRCA1 فراهم شود یا خیر.
‘مصرف مدام سویا به کاهش خطر سرطان مرتبط است’
اینجاست که جنستین مشتق از سویا وارد بازی میشود. دکتر روماگنولو عنوان میکند که مصرف مداوم غذاهای حاوی سویا با کاهش ریسک سرطان پستان مرتبط شده است، و این خاصیتی بود که سر نخ اصلی را به دست داد.
دکتر دوناتو اف. روماگنولو میگوید:
"مصرف همیشگی سویا در زنان آسیایی با کاهش ریسک سرطان پستان مرتبط شده است. جنستین، ایزوفلاون اصلی موجود در سویا است و واقعاً قادر است تا متیلاسیون DNA را بلوک کند."
تیم تحقیق آزمایشهایی را در محیط آزمایشگاهی با استفاده از سلولهای سرطانی گرفته شده از تومورهای سرطان انسانی انجام داد که آنها را به این اعتقاد رساند که جنستین میتواند مطابق انتظار در "روشن کردن" ژن BRCA1 مؤثر باشد.
این کوششهای مقدماتی توانایی بالقوۀ جنستین را در درمان سرطان پستان تأیید کرد، که به BRCA1 امکان ادامۀ فعالیت را به عنوان یک سرکوب کنندۀ تومور میدهد و فعل و انفعال بین آن و ER - آلفا را نوسازی میکند. این زمینه همچنین به توماکسیفن امکان میدهد تا به شکل مؤثر روی تومورهای سرطانی عمل کند.
قدم بعدی دکتر روماگنولو و تیمش تکرار این یافتهها در محیط آزمایشگاهی با استفاده از موشها است، با این امید که - در صورت موفقیتآمیز بودن مطالعات بعدی - آنها خواهند توانست تا تحقیق را در آزمونهای بالینی انسانی دنبال کنند.
محققان در عین حال علاقمند هستند به درک بهتری از پتانسیل غذاهای حاوی سویا در پیشگیری از سرطان پستان برسند. این موضوع مهم است که کدام غذاهای بر پایۀ سویا، در چه مقادیری، و مصرف شده در کدام مقطع از زندگی میتواند نقش محافظتی در برابر سرطان پستان داشته باشد.
محققان اضافه میکنند که دیگر موضوع ناشناخته این است که آیا قرار گرفتن در معرض جنستین در دوران جنینی میتواند فواید مادامالعمری برای بچه در پی داشته باشد./
Source:
Soy component could improve breast cancer treatment
By Maria Cohut
Fact checked by Jasmin Collier
Published Wed 1 November 2017
نظرات (0)