• هانر وایتمن
• ترجمۀ هامیک رادیان
محققان مرکز علوم بهداشت دانشگاه تگزاس در سان آنتونیو راهی برای درمان دیابت نوع 1 در موشها یافتهاند. این امید وجود دارد که روش جدید - که ترشح انسولین در لوزالمعده را تقویت میکند - در طول سه سال آینده به آزمونهای بالینی در انسان خواهد رسید.
نویسندۀ همکار مطالعه دکتر برونو دوآیرون / Bruno Doiron از بخش دیابت و همکارانش اخیراً یافتههای خود را در نشریۀ "بیوتکنولوژی دارویی کنونی" منتشر کردهاند.
تخمین زده میشود که در حدود 1.25 میلیون کودک و بزرگسال آمریکایی به دیابت نوع 1 مبتلا باشند. آغاز این بیماری عموماً در دورۀ کودکی است اما در هر سنی امکان بروز دارد.
در حال حاضر درمانی برای دیابت نوع 1 وجود ندارد؛ بیماری از طریق رژیم غذایی و درمان انسولین مدیریت میشود.
دکتر دوآیرون و همکارانش در مطالعۀ جدید خود رویکرد متفاوتی را در پیش گرفتند. تیم تحقیق نشان میدهد که چگونه آنها روشی به نام انتقال ژن را برای تشویق دیگر سلولهای موجود در لوزالمعده برای تولید انسولین مورد استفاده قرار دادهاند.
با استفاده از این روش، محققان موفق به معالجۀ دیابت نوع 1 در موشها شدند که آنها را یک گام به درمان بیماری در انسان نزدیکتر میکند.
روش انتقال ژن به ترشح درازمدت انسولین در موشها منجر شد
تکنیک انتقال ژن - موسوم به یکپارچهسازی و پردازش شبکههای سلولی - دربردارندۀ انتقال ژنهای خاص به درون لوزالمعده با استفاده از یک ویروس به عنوان بُردار یا حامل است.
تیم تحقیق مینویسد که سلولهای بتا به بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 تزریق میشود. با استفاده از روش انتقال ژن، ژنهای به تازگی معرفی شده سلولهای غیر بتا را به تولید انسولین تشویق میکنند، بدون اینکه هر گونه عوارض جانبی پدید آید.
دکتر رالف دیفرونزو / Ralph DeFronzo نویسندۀ همکار مطالعه از بخش دیابت میگوید: "لوزالمعده در کنار سلولهای بتا بسیاری از انواع دیگر سلولها را نیز دارد، و و رویکرد ما شامل ایجاد دگرگونی در این سلولها به گونهای است که آنها فقط در پاسخ به گلوکز (قند) شروع به ترشح انسولین میکنند. این در اساس شبیه سلولهای بتا است."
در هنگام آزمایش تکنیک خود بر روی مدل موشی دیابت نوع 1، محققان پی بردند که میتوانند بدون هر گونه عوارض جانبی ترشح درازمدت انسولین و تنظیم گلوکز خون را تنظیم کنند.
دکتر برونو دوآیرون میگوید:
"این روش به صورت کامل کارآیی داشت. ما موشهای دچار دیابت نوع 1 را بدون هر عارضۀ جانبی مداوا کردیم. این چیزی است که پیشتر دیده نشده است. اما این یک مدل موشی است و بنابراین باید احتیاط کرد. ما میخواهیم این آزمایش را در مورد حیوانات بزرگتر که فیزیولوژی غدد درونریز آنها بیشتر شبیه انسان است، انجام دهیم."
این تکنیک میتواند به درمان دیابت نوع 2 نیز کمک کند
نکتۀ مهم این است که محققان اشاره میکنند درمان انتقال ژن فقط در پاسخ به قند خون انسولین آزاد میکند، بنابراین پتانسیل تغییر درمانهای کنونی برای دیابت نوع 1 را دارد.
دکتر دوآیرون میگوید: "یک مشکل اصلی ما در مورد دیابت نوع 1 هیپوگلیسمی است. انتقال ژن پیشنهادی ما قابل توجه است زیرا سلولهای دگرگون شده مشخصات سلوهای بتا را دارند. انسولین فقط در پاسخ به گلوکز ترشح میشود."
این تکنیک جدید نه فقط قابلیت استفاده برای دیابت نوع 1 را دارد، بلکه محققان میگویند که در عین حال میتواند نیاز به انسولین درمانی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 را نیز از بین ببرد.
آزمایش تکنیک جدید در مدلهای حیوانات بزرگتر حدود 5 میلیون دلار هزینه دارد، اما محققان مطمئن هستند که این کار شدنی است. آنها امیدوارند که در طول 3 سال آینده تحقیقات آنها به مرحلۀ آزمون بالینی در انسان برسد.
Source:
medicalnewstoday.com
Type 1 diabetes cured in mice using gene therapy
Written by Honor Whiteman
Published: Mon 8 May 2017
نظرات (0)