• هانر وایتمن
• ترجمه هامیک رادیان
مطالعات از دیرباز وجود ارتباط میان مصرف حشیش (ماریجوانا) و روانپریشی را مطرح کردهاند. تحقیق جدید وجوه این ارتباط را روشنتر میکند. این تحقیق پی میبرد، نوجوانانی که مصرف این مادۀ مخدر را افزایش میدهند بیشتر در معرض تجربۀ دورههای شبه جنون قرار دارند.
این مطالعه همچنین نشان میدهد که مصرف مکرر حشیش در نوجوانان و خطر بروز علایم سایکوز ممکن است تا حد زیادی به واسطۀ علایم افسردگی باشد.
نویسندۀ رهبر مطالعه ژوسین بورک / Josiane Bourque، از دپارتمان روانپزشکی دانشگاه مونترال کانادا، و همکارانش یافتههای خود را در "نشریه روانشناسی و روانپزشکی کودک" منتشر کردهاند.
بر مبنای "نظرسنجی سراسری مواد مخدر و بهداشت" در سال 2015، حشیش کماکان "شایعترین مادۀ مخدر غیر قانونی مورد مصرف" در ایالات متحد آمریکا است که در طول ماه منتهی به نظرسنجی 22.2 میلیون نفر مصرف کنندۀ آن بودهاند.
در سالهای اخیر قانونی شدن مصرف تفننی و پزشکی، یا هر دو مورد، در ایالات متحد آمریکا افزایش یافته است. مطالعات نشان دادهاند که این روند قانونی شدن مصرف حشیش سبب شده است تا تصور مردم از حشیش به عنوان مادۀ مخدر مضر کاهش یابد، و این تغییر دیدگاه به افزایش کاربرد حشیش مشخصاً در میان نوجوانان منجر شده است.
در سال 2016، در حدود 5.4 درصد دانشآموزان کلاس هشتم، 14 درصد دانشآموزان کلاس دهم و 22.5 درصد دانشآموزان سال دوزادهم تحصیلی خبر از مصرف حشیش در طول ماه سپری شده دادهاند.
خطر دورههای شبه جنون افزایش یافته است
تحقیقات پیشین مصرف حشیش را با علایم جنون مثل توهم، هذیان و تغییرات خلق و رفتار مرتبط دانستهاند.
برای این آخرین تحقیق، بورک و تیمش به این موضوع پرداختند که تعیین کنند چگونه مصرف حشیش در نوجوانان میتواند بر خطر تجارب شبه جنون (PLEs) تأثیر بگذارد.
بورک مینویسد: "برای فهم روشنتر اثر این نتایج، نخست ضروری است که تجربۀ شبه جنون را تعریف کنیم: برای مثال اختلال ادراک، ایدههای دارای محتوی غیر متعارف و احساس آزار و اذیت."
تحقیق شامل دادههای مربوط به 2566 نوجوان کانادایی بود که همگی در سنین بین 13 تا 16 سال بودند. هر ساله به مدت 4 سال، نوجوانان مورد مطالعه پرسشنامههایی را تکمیل میکردند که مصرف حشیش آنها و بروز علایم شبه جنون را ارزیابی میکردند.
به علاوه نوجوانان مزبور تحت یک سری تستهای شناختی قرار میگرفتند که IQ آنها، حافظۀ درازمدت، حافظۀ کاری، و مهارتهای کنترل بر خود را در آنها مورد بررسی قرار میداد.
محققان پی بردند که در مقایسه با نوجوانان جمعیت عمومی، نوجوانانی که میزان مصرف حشیش را از مصرف گهگاهی به مصرف هفتگی و روزانه تغییر میدهند تا 195 درصد بیشتر در معرض PLEs مکرر قرار دارند.
بورک میگوید: "اگرچه آنها شاید نامکرر و بنابراین برای نوجوانان غیر مسألهساز باشند، وقتی خبر از تجربۀ مدام این موارد، سال از پی سال قبل، میرسد، پس افزایش ریسکی از یک دورۀ جنون از پی دورۀ قبلی وجود دارد."
وی ادامه میدهد:
"یافتههای ما تأیید میکند که استفادۀ مکرر از حشیش در طول دوران نوجوانی در واقع با افزایش خطر علایم جنون مرتبط است."
یافتهها چه چیزی را توضیح میدهند؟
در جستجوی اثرات شناختی مصرف حشیش در میان نوجوانان، محققان پی بردند که مصرف روزافزون این مادۀ مخدر با مهارتهای کنترل مهارکنندۀ ضعیفتر مرتبط است.
کنترل مهار کننده به توانایی سرکوب رفتارهای نامتناسب تکانشی اشاره دارد، و مطالعات پیشین ضعف در کنترل مهار کننده را با سوءمصرف مواد مخدر و اعتیاد مرتبط دانستهاند.
به هر جهت، محققان پی بردند که فقدان کنترل مهار کننده نمیتواند توضیح دهندۀ افزایش احتمال PLEs در میان نوجوان دچار افزایش مصرف حشیش باشد.
در عوض تیم تحقیق پی برد که افزایش علایم افسردگی در میان نوجوانان چنین به نظر میرسد که عامل واسط در پیوند میان افزایش مصرف حشیش و بالا رفتن ریسک PLEs باشد.
بورک توضیح میدهد: "نتایج ما نشان میدهد که اگرچه مصرف حشیش با شماری از علایم شناختی و بهداشت روانی همراه است، فقط افزایش در علایم افسردگی - مثل افکار منفی و احساس ناخوشی - میتواند توضیح دهندۀ ارتباط میان مصرف حشیش و افزایش تجربۀ شبه جنون در دوران جوانی باشد."
در مجموع محققان بر این باورند که یافتههای آنها اهمیت برنامههای مداخلات دارویی برای نوجوانان در معرض خطر PLEs را برجسته میکند.
نویسندۀ ارشد مطالعه پاتریسیا کونراد / Patricia Conrod، از دپارتمان روانپزشکی دانشگاه مونترال میگوید: "در حالی که پیشگیری از مصرف حشیش در نوجوانان باید هدف تمامی راهکارهای دارویی باشد، رویکردهای پیشگیرانۀ هدفمند مشخصاً نیازمند به تأخیر انداختن و پیشگیری از مصرف حشیش در افراد جوان در معرض خطر روانپریشی است."
کونراد در مورد موفقیت یک برنامۀ پیشگیری از مصرف مواد مخدر بر پایۀ مدارس به نام "پیشگیری" بحث میکند، که محصول کار خود او است، که نشان داده شده است استفاده از آن میزان مصرف حشیش در میان نوجوانان را تا 33 درصد کاهش میدهد.
خانم کونراد اکنون علاقمند شده است تا بداند که آیا این برنامه برای کاهش مصرف حشیش در میان نوجوانان دچار جنون مؤثر است یا خیر.
او هشدار میدهد: "اگرچه این رویکرد نویدبخش به نظر میرسد، هنوز زود است که اعلام کنیم پیشگیری دارویی میتواند از برخی موارد جنون پیشگیری کند."
Source:
Marijuana use linked to greater psychosis risk in teens
By Honor Whiteman
Published: Wed 5 June 2017
نظرات (0)