• هانر وایتمن
• ترجمة نادر اکبری
پس از یافتن "شواهد اساسی" در این مورد که چگونه حشیش (ماریجوانا) سیستم پاداش مغز را با افزایش احساسات منفی و کاهش انگیزش دگرگون میکند، مطالعة جدید بینش عمیقتری در این مورد ارائه میدهد که چطور مصرف درازمدت حشیش میتواند تأثیرات منفی بر سلامت روانی انسان داشته باشد.
مطالعه میگوید شواهد کافی وجود دارد که نشان میدهند حشیش، یا کانابیس، سطح دوپامین مغز را کاهش میدهد. دوپامین یک پیامرسان عصبی است که نقشی مهم در فراگیری، حرکت، انگیزش، احساسات و سیستم پاداش مغز بازی میکند.
پایین بودن سطح دوپامین با تغییرات خُلقی، خستگی مفرط، افسردگی و فقدان انگیزش مرتبط شده است. کمبود دوپامین در بسیاری از اختلالات نورولوژیک شامل بیماری پارکینسون، و اختلال کمبود تمرکز (توجه) بیشفعالی (ADHD) وجود دارد.
رهبر مطالعه پروفسور اُلیور هاوز / Oliver Howes از شورای پژوهش پزشکی (MRC) مرکز علوم بالینی امپریال کالج لندن و تیم وی یافتههای خود را در نشریة نیچر / Nature منتشر کردهاند.
بر مبنای نظرسنجی ملی مصرف مواد مخدر و بهداشت سال 2014، در حدود 22.2 میلیون نفر کاربر حشیش در ایالات متحد آمریکا وجود دارد، که این رقم حشیش را به عنوان رایجترین مادة مخدر غیر قانونی در این کشور معرفی میکند.
مصرف درازمدت حشیش با تعدادی از بیماریهای روانی نظیر شیزوفرنی (اسکیزوفرنی)، اضطراب و افسردگی مرتبط دانسته شده، اما ساز و کار پشت این ارتباط ناروشن باقی مانده است.
با توجه به روند رو به رشد قانونی شدن مصرف حشیش برای کاربردهای پزشکی و تفننی، محققان مایلند در مورد چگونگی اثرگذاری حشیش بر مغز به دانش بیشتری برسند.
برای مطالعة خود، پروفسور هاوز و تیمش مروری بر تعداد انبوهی از مطالعات انجام دادند که در چگونگی تأثیر ترکیب روانگردان اولیة حشیش – تتراهیدروکانابینول (THC) – بر مغز تحقیق کرده بودند.
تماس درازمدت با تتراهیدروکانابینول بر سیستم دوپامین اثر میگذارد
بر مبنای نظر محققان، اکنون "شواهد اساسی" در مطالعات حیوانی و انسانی در این مورد وجود دارد که قرار گرفتن درازمدت در معرض THC به کاهش میزان دوپامین منجر میشود.
نویسندگان مقاله توضیح میدهند: "شواهد موجود نشان میدهند که تماس با THC اثرات پیچیده، متنوع و به طور بالقوه درازمدتی بر سیستم دوپامین بر جا میگذارد. این اثرات شامل تیر کشیدن عصب و رها شدن دوپامین در پاسخ به THC حاد و کند شدن دوپامینرژیک مرتبط به کاربرد درازمدت این مادة مخدر است."
تیم تحقیق معتقد است که این تأثیر میتواند توضیح دهد که چرا افرادی که به صورت درازمدت حشیش مصرف میکنند در معرض افزایش خطر ابتلاء به مشکلات روانی قرار دارند.
مطالعة فعلی عنوان میکند که در مدلهای حیوانی، مصرف حشیش میزان دوپامین را در ابتدا افزایش میدهد و محرک حس پاداش میشود، که تیم تحقیق میگوید این ممکن است توضیحی برای این موضوع باشد که چرا مصرف کنندگان حشیش دچار اعتیاد نسبت به این مادة مخدر میشوند.
در هر حال نویسندگان به برخی محدودیتهای موجود در این عرصه اشاره میکنند. پروفسور هاوز میگوید: "به صورت بنیادی مطالعات حیوانی بسیار کوتاه مدت هستند، و در آنها حشیش به صورت مکرر یا در ترکیب با دیگر مواد مخدر داده نمیشود."
تمرکز بر شکافهای موجود در تحقیقات مربوط به حشیش
محققان همچنین به برخی شکافهای دیگر در مطالعات اشاره میکنند، نظیر این موضوع که مطالعات به ارزیابی آنچه در سیستم دوپامین، وقتی استفاده از آن قطع میشود، میپردازند.
به علاوه تیم تحقیق مینویسد مهم است که در مورد چگونگی اثرات کاربرد حشیش بر رشد مغز بیشتر بدانیم، چرا که برخی زنان ممکن است این مادة مخدر را در مراحل اولیة بارداری مورد استفاده قرار دهند، یعنی در زمانی که هنوز از باردار بودن خویش آگاه نیستند.
پروفسور هاوز میگوید: "با توجه به افزایش مصرف حشیش، مشخصاً در افراد جوان و زنانی که ممکن است باردار باشند، نیاز است که در مطالعات حیوانی اثرات درازمدت مصرف حشیش بر رشد مغز به صورت کنترل شده مورد مطالعه قرار گیرد، کاری که انجام آن در مطالعات انسانی ممکن نیست.
همچنین نیاز است که در این مطالعات تکنیکهایی مورد استفاده قرار گیرد که قابل تعمیم به مطالعات انسانی باشند و به شکل بهتری الگوهای مصرف حشیش را در انسان نشان دهند."
در حالی که تحقیقات بیشتر در مورد اثرات حشیش به روشنی مورد نیاز است، محققان معتقدند که مطالعة حاضر در گسترش دامنة فهم ما در این مورد کمک میکند.
نویسندة همکار مطالعه، دکتر مایکل بلومفیلد / Michael Bloomfield از مرکز علوم بالینی امپریال کالج لندن میگوید:
"تغییر الگوهای مصرف حشیش، شامل انواع "سیگاری الکترونیک" و فرآوردههای خوراکی آن، به این معنی است که برای ما فهم اثرات درازمدت مصرف حشیش بر مغز حیاتی است.
تحقیق جدید با نشان دادن اینکه یکی از ترکیبات اصلی حشیش به نام THC تعادل ظریف مواد شیمیایی مغز را دگرگون میکند به توضیح این موضوع کمک میکند که چطور برخی از مردم به حشیش معتاد میشوند."/
نظرات (0)