• هانر وایتمن
• ترجمة نادر اکبری
داشتن اضافه وزن یا چاق بودن در دوران میانسالی میتواند در حدود ده سال مغز را پیر کند. این یافتة یک مطالعة تازه است که توسط محققان دانشگاه کمبریج در انگلستان رهبری شده است.
مطالعة منتشر شده در نوروبیولوژی سالخوردگی / Neurobiology of Aging آشکار میکند که بزرگسالان میانسال دارای اضافه وزن در مقایسه با همسن و سالهای لاغر خود دچار کاهش حجم مادة خاکستری مغز بودند.
تیم تحقیق – شامل نویسندة ارشد پروفسور پاول فلچر / Paul Fletcher از دپارتمان روانپزشکی دانشگاه کمبریج – میگوید این کاهش در مادة خاکستری مغز نشان دهندة حدود یک دهه پیری مغز است.
بر مبنای نظر سازمان بهداشت جهانی (WHO) نرخ چاقی در سطح جهان از سال 1980 بیش از دو برابر افزایش یافته است؛ فقط در ایالات متحد آمریکا بیش از یک سوم افراد بزرگسال چاق هستند.
این نکته روشن است که چاقی میتواند ریسک تعداد بسیاری از مشکلات سلامت شامل بیماریهای قلبی عروقی، دیابت نوع 2، و برخی از انواع سرطان را افزایش دهد. اما به شکل افزایش یابندهای محققان در حال درک این موضوع هستند که داشتن اضافه وزن ممکن است عواقب منفی برای مغز نیز در بر داشته باشد.
به طور مشخص برخی مطالعات نشان دادهاند که چاقی میتواند آغاز و پیشرفت فرآیند انقباض مغز را شتاب بخشد – کاهش مادة سفید و خاکستری را که به صورت طبیعی در هنگام پیری انسان بروز میکند.
در هر حال دکتر رونان و همکارانش میگویند که برای حمایت از این ارتباط "شواهد مستقیم" وجود ندارد.
"ما در یک جمعیت در حال پیری زندگی میکنیم، که دچار افزایش میران چاقی است، بنابراین چگونگی برقراری ارتباط میان فعل و انفعال این دو فاکتور حیاتی است، چرا که عواقب سلامت آنها به صورت بالقوه جدی است."
افزایش پیری مغز در بزرگسالان میانسال دچار اضافه وزن
با هدف درک و دید بیشتر در مورد ارتباط میان وزن و انقباض مغز، محققان یک مطالعة مقطعی انجام دادند که در آن دادههای شناخت سلامت 473 فرد بزرگسال در سنین 20 تا 87 سال مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
بر اساس شاخص تودة بدن نمونهها (BMI)، 246 نفر در گروه افراد لاغر قرار میگرفتند (BMI 18.5 تا 25)، 150 نفر دچار اضافه وزن (BMI 25 تا 30) و 77 نفر چاق بودند (BMI بیشتر از 30).
محققان حجم مادة سفید و خاکستری مغز را با استفاده از MRI تخمین زدند.
در مقایسه با افراد لاغر، افراد دارای اضافه وزن یا چاق کاهش معنیداری را در حجم مادة سفید و خاکستری مغز نشان میدادند.
محققان به این موضوع پرداختند که چگونه حجم مادة سفید با سن و وزن نمونهها مرتبط بود و دریافتند که اضافه وزن و چاقی به نظر میرسد که بیشترین تأثیرات مضر را بر مغز بزرگسالان میانسال داشته باشند.
میزان حجم مادة سفید مغز بزرگسالان میانسال دارای اضافه وزن یا چاق با افرادی که ده سال مسنتر بودند قابل مقایسه بود. برای مثال حجم مادة سفید مغز یک فرد پنجاه سالة دچار اضافه وزن هماندازة حجم این ماده در مغز یک فرد 60 سالة لاغر بود.
محققان مینویسند که آنها قادر به این نتیجهگیری نیستند که آیا چاقی در میانسالی سبب کاهش مادة سفید میشود یا اینکه وقوع چنین تغییراتی در مغز سبب چاقی میگردد.
به علاوه تیم تحقیق تفاوتی در تواناییهایی شناختی میان افراد لاغر، دارای اضافه وزن و چاق از طریق تست IQ نیافت.
با وجود این محققان نتیجه میگیرند که یافتههای آنها نشان میدهد که چاقی در میانسالی ممکن است با روند پیری مغز مرتبط باشد و تحقیق بیشتر برای روشن کردن ساز و کار این ارتباط باید انجام شود./
نظرات (0)