• دکتر کاترین پادوک
• ترجمة نادر اکبری، دکتر نادر ناصرزاده
در حدود 1 درصد مردم جهان – 75 میلیون نفر – نسخههایی از یک ژن معیوب مرتبط به پروتئینی به نام تیتین / titin را دارند که میتواند در صورت مواجهة قلب با استرس در موقعیتهایی مثل بارداری، عفونت ویروسی یا فشار خون بالا، محرک نارسایی قلبی شود.
یک گزارش در نیچر ژنتیک / Nature Genetics تشریح میکند که چگونه محققانی از بریتانیا، سنگاپور و آلمان پس از مطالعه بر روی جهشهای ژنی به نام انواع کوتاه شده تیتین در موشها و انسان به این نتیجهگیری رسیدند.
نویسندگان در مقالة خود توضیح میدهند که واریانتهای این ژن عموماً سبب کاردیومیوپاتی اتساعی میشوند، یک عارضة ارثی قلب که به نارسایی قلبی منجر میگردد و مبتلابه حدود 1 نفر از هر 250 نفر انسان روی کره زمین است.
نویسندگان میگویند، این را نیز میدانیم که حدود 1 درصد کل جمعیت جهان این واریانتها را دارند "که در آنها ممکن است خاموش باشد."
کاردیومیوپاتی اتساعی عارضهای است که در آن قلب بزرگ میشود که این سبب کشیدگی عضلة قلب و باریک شدن آن میگردد و این وضعیت به نوبة خود باعث اختلال در توانایی پمپاژ خون و اکسیژن در بدن میگردد.
در هر حال، وقتی محققان به بررسی موشهای صحرایی سالم دارای ژنهای معیوب پرداختند، دریافتند که اگرچه حیوانات سالم به نظر میرسند، وارد کردن استرس نامتعارف بر قلب آنها محرک کاردیومیوپاتی اتساعی میشود.
محققان همچنین 1400 فرد بزرگسال سالم را مورد بررسی قرار دادند.
تیم پژوهشی با استفاده از MRI مدلهای کامپیوتری سهبُعدی با جزئیات از قلب نمونهها ایجاد کرد و در عین ژنهای آنها را مورد بررسی قرار داد.
قلب حاملان ژن معیوب "آمادة نارسایی" است
مطابق انتظار، آنالیز ژنتیک نشان داد که 14 نمونه – یک درصد – حامل نسخه هایی از ژن معیوب هستند.
در هر حال مدلهای سهبُعدی قلب حاملان واریانتهای ژن معیوب نشان داد که قلب آنها اندکی بزرگتر از قلب آن دستهها از نمونهها است که حامل این واریانتها نیستند. محققان همچنین مشاهده کردند که قلبهای بزرگ شده الگوی مشابه نمونههای دیده شده در بیماران دچار نارسایی قلبی دارند.
نتایج از آنچه محققان در مورد موشهای صحرایی یافته بودند حمایت میکند، و نشان میدهد که حتی در شرایط عدم وجود کاردیومیوپاتی اتساعی، چنین به نظر میرسد که داشتن واریانتهای تیتین به قلب صدمه میزند.
استیوارت کوک / Stuart Cook، استاد کاردیولوژی بالینی و مولکولی در امپریال کالج لندن که در آنجا همچنین رییس گروه ژنتیک قلبی عروقی و ژنومیک انستیتو ملی قلب و ریه است، یکی از ناظران مطالعه بود. او میگوید:
"ما اکنون میدانیم که قلب فرد سالمی که دارای جهش ژن تیتین است در یک وضعیت جبرانی به حیات خود ادامه میدهد، و اینکه بطن اصلی پمپاژ قلب وی اندکی بزرگتر از معمول است."
این یافتهها ممکن است به روشن شدن این پارادوکس کمک کند که چرا یک درصد از مردم جهان بدون آثار ظاهری با این ژن معیوب زندگی میکنند.
محققان معتقدند که جواب این است که قلب مردم دارای واریانتهای ژن تیتین "آمادة نارسایی" است اگر آنها یک ضربة ثانوی را – محرکی که به قلب استرس وارد کند – تجربه کنند.
نویسندة اول مقاله، سباستین شیفر / Sebastian Schäfer، استادیار و محقق ارشد در مرکز ملی قلب سنگاپور، میگوید آنها توانستند مستقیماً مشاهده کنند که جهشهای ژن تیتین به قلب آسیب میزند. تیتین بزرگترین پروتئینی در بدن انسان است که سبب کاردیومیوپاتی اتساعی میشود.
پروفسور استیوارت کوک میگوید: "حتی با وجود اینکه قلب در ابتدا سالم به نظر میرسد، به این استرس ژنتیک در بسیاری از سطوح نظیر تغییرات بیان ژنی و منبع انرژی واکنش نشان میدهد.
قدم بعدی یافتن این موضوع است که کدام عوامل ژنتیکی مشخص یا محرکهای محیطی نظیر الکل یا عفونتهای ویروسی هستند که میتوانند برخی از مردم دارای جهشهای تیتین را در ریسک نارسایی قلبی قرار دهند."/
نظرات (0)