• دکتر کاترین پادوک
• ترجمه نادر اکبری
با مطالعه بر روی فعالیت الکتریکی مغز افراد داوطلب، محققان دریافتند که فراگیری زبان انعطاف و قابلیت مغز برای آموزش را تقویت میکند. به طور مشخص، محققان مینویسند که فراگیری زبان در سالیان اولیة زندگی نقشی مهم در شکلگیری سریع مدارهای حافظه برای کدگذاری اطلاعات تازه دارد.
در مقالة منتشر شده در نشریة «گزارشهای علمی»، محققان دانشکدة عالی اقتصاد (HSE) در مسکو و دانشگاه هلسینکی در فنلاند، توضیح میدهند که چگونه از الکتروانسفالوگرافی (EEG) برای کاوش در مکانیسمهای مغزی درگیر در آموزش زبان در افراد داوطلب استفاده کردهاند.
تحقیقات پیشین نشان داده بودند که فهم مکانیسمهای مغزی درگیر در فراگیری زبان نقش بسیار مفیدی در تشخیص و درمان افراد دچار اختلال تکلم در پی بروز تصادف، سکتة مغزی و دیگر عوارض مرتبط دارد.
مشخصاً آگاهی بیشتر در این مورد که چگونه مغز مدارهای تازه یا شبکههای عصبی را ساخته و گسترش میدهد، میدان دید ما را برای شتاب و سرعت بخشیدن به این فرآیندها برای بهبود آموزش افزایش میدهد.
محققان توضیح میدهند: در هر حال تحقیق در این عرصه در مقایسه با مطالعه بر روی دیگر عملکردهای مغز پیشرفت کُندی دارد زیرا ما نمیتوانیم در حیوانات به تحقیق در مورد تواناییهایی کلامی بپردازیم.
مطالعة جدید درمییابد که هر قدر ما بیشتر زبانهای خارجی فرا بگیریم، مغز دادههای جذب شده در کوران آموزش را سریعتر جذب و فرآیندسازی میکند.
به عبارت دیگر مقاله عنوان میکند که هر قدر مغز را با اطلاعات بیشتری پر کنیم، توانایی آن برای فراگیری بیشتر میشود.
داوطلبان فراگیری زبانهای غیر بومی را در مدرسه آغاز کردند
برای تحقیق خود، محققان یک سری آزمایش انجام دادند که در آنها از الکتروانسفالوگرافی برای اندازهگیری فعالیت الکتریکی مغز 10 مرد و 12 زن داوطلب با سن متوسط 24 سال در طول آموزش از کلمات خاصی که برای مطالعه طراحی شده بود استفاده کردند.
تمامی داوطلبان افراد، سالم، دارای قوة شنوایی نرمال و دارای گویش بومی فنلاندی بودند. هیچیک از آنها در دوران کودکی زبان(های) خارجی نیاموخته بود. آنها از خانوادههای تکزبانه میآمدند و در کوران مراقبت روزانه در معرض گویشهای غیر بومی قرار نگرفته بودند.
تمامی آنها آموزش زبان غیر بومی را در دوران مدرسه آغاز کرده بودند، که جزء استانداردهای نظام تحصیلی فنلاند محسوب میشود.
رایجترین زبان غیر بومی انگلیسی بود (که از سن حدود 6 سالگی فرا گرفته میشود)، سوئدی (از سن 8 سالگی) و آلمانی (از سن 11 سالگی)، و غیر رایجترین زبانها لاتین (سن 16 سالگی)، دانمارکی (سن 18 سالگی) و یونانی (سن 22 سالگی) بودند.
با تسلط بیشتر بر زبان مغز سریعتر واکنش نشان میدهد
بعد از اتصال الکترودهای EEG به جمجمه، داوطلبان به لغات ضبط شده به زبانهای بومی و زبانهای غیر بومی گوش میدادند. آنها برخی از کلمات را پیشتر میشناختند در حالی که دیگر کلمات – یا در زبان محلی یا در زبان خارجی - تازه بودند.
محققان تغییرات فعالیت مغز را در هر داوطلب پس از مواجهه با لغت آشنا یا ناآشنای بعدی مورد پیگیری قرار دادند.
آنها به طور خاص علاقمند به بررسی سرعت واکنش مغز نسبت به لغات ناشناخته بودند.
محققان سپس دادههای EEG نمایة زبانی داوطلبان نظیر تعداد زبانهایی را که قادر به تکلم بودند، اینکه در هنگام آموزش آن زبانها چند سال داشتند، و میزان مهارت زبانی آنها را تجزیه و تحلیل کردند.
نویسنده ارشد مقاله پروفسور یوری شتیروف / Yuri Shtyrov، محقق ارشد در مرکز شناخت و تصمیمگیری در HSE میگوید، نتایج مطالعه نشان میدهد هر قدر دواطلب به زبانی مسلطتر شود، مدارهای کدگذاری اطلاعات مغز او در مورد کلمات جدید سریعتر واکنش نشان میدهند.
او میگوید یافتههای مطالعه به طرز قانعکنندهای نشان میدهند که اطلاعات تازه در مورد لغات تازه فیزیولوژی مغز را تحریک میکنند.
لیلی کیمپا / Lilli Kimppa و همکاران در تحقیق جدید مینویسند: "این نتایج نقش مهم تجربة زبانی زودهنگام در انعطافپذیری عصبی را به طور کلی و سرعت شکلگیری مدارهای حافظه را در لغات جدید به طور مشخص، نشان میدهند. با نگاهی منتقدانه، آموزش زبان پیشین نه فقط بر میزان قدرت مغز در پاسخ به کلمات ورودی از زبانهای غیر بومی بلکه به صورت آزمایشی نسبت به لغات تازه در فونولوژی (آواشناسی) بومی تأثیر میگذارد."/
نظرات (0)